Hvad gør en grøn te til en grøn te?


De forskellige kategorier af te er opdelt efter, hvor meget de er oxideret og forarbejdet. Hvid te, gul te og grøn te er uoxiderede, mens oolong, rød te og sort te er enten delvist eller helt oxiderede teer. Når en te oxideres, får dens blade en mørkere farve, og teens spiritus bliver også mørkere. 



Grøn te opvarmes efter høst. Denne varme deaktiverer de enzymer, der forårsager oxidation, så i stedet for at oxidere over tid og blive til en sort te eller en oolong te, forbliver bladene grønne. Bladene bevarer også mere af deres naturlige smag, så grønne teer har en tendens til at få en friskere mere vegetabilsk smag og aroma. Når en te oxideres og omdannes til en sort te, omdannes disse smagsstoffer til varmere noter som karamel og honning.



Metoden til forarbejdning af grønne teer kan variere afhængigt af det land, den er produceret i. I Kina er det mere almindeligt at opvarme teerne i en stor pande, hvilket giver disse teer en lidt mere blomstret smagsprofil. I Japan er det mere almindeligt at dampe tebladene, hvilket giver japansk grøn te mere af disse dampede grøntsager eller endda tangnoter. 



Mens de fleste japanske grønne teer er dampede, Kamairicha (til højre) er faktisk produceret med den kinesiske pan-firing metode. Dette giver teen mulighed for at arve nogle lidt varmere noter af cashewnødder og karamel. Denne te er meget sjælden i Japan som helhed, men i præfekturet Miyazaki er der mange talentfulde bønder som Mr. Issin (til venstre), der producerer te ved hjælp af denne stil.


Bestemt Sencha te kan dampes i længere tid for at producere Fukamushi eller dyb dampet te. Disse teer dampes i blot yderligere 30 sekunder, og i løbet af den tid nedbrydes teens cellemembraner blot en lille smule mere. Dette gør, at bladene lettere kan nedbrydes, og vandet kan trække mere ud af bladene. Det er derfor, du ser Fukamushi-teer antage denne smukke jadegrønne farve, især anden gang, du brygger dem.



Fordi grønne teer er uoxiderede, er de mere følsomme over for temperatur. Japansk grøn te bør tilberedes mellem 140-170 grader Fahrenheit, ellers vil vandet få for meget af bitterheden frem. Under oxidationsprocessen mister teen mange af sine flavanoler, så sorte teer støder ikke så meget på dette problem.


En anden fordel ved grøn te er, at de fungerer godt som en kold bryg. Det kolde vand ekstraherer disse mere søde og frugtagtige noter fra teen og mindre af bitterheden. En koldbrygget grøn te kan være en fantastisk forfriskende drink at nyde på en varm eftermiddag. Alt du skal gøre er at tilføje 5 gram blade til en kande, hælde 500 ml stuetemperatur vand i og lade det trække natten over. Om morgenen får du en glat, forfriskende koldbrygget te!



Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4