Oplev Kyoto-historien om grøn te

Kyoto grøn te har en lang og historie, og det er stadig en af de mest berømte teproducerende regioner i Japan. 🇯🇵

I denne artikel skal vi tale om, hvordan te først blev bragt til Kyoto, og hvordan den blev flettet ind i japansk historie gennem de sidste tusind år.

Vi følger teens rejse, mens den går fra at være en drink for kun nogle få udvalgte til en, der nydes af folk rundt om i Japan.

Lad os komme i gang! 👇

 

Begyndelsen på Kyoto Grøn te

De første registreringer af teforbrug går ikke tilbage til Kyoto, men til Nara, Japans første permanente hovedstad. Te blev ikke dyrket her, men den blev bragt fra Kina af de japanske munke, da de ville rejse for at lære om buddhisme fra de kinesiske munke. Hvis du er interesseret i grøn te fra Kina, så sørg for at læse vores artikel 👉 Lær alt hvad du behøver at vide om Green Tea of China

Vores rejse i Kyoto-tehistorien begynder ved Kozanji-templets grund. Det var her, at munkene for første gang ikke kun bragte te tilbage, men også tefrø, der skulle plantes på tempelområdet. En munk ved navn Eisai er krediteret for at være den første til at bringe tefrø tilbage fra Kina i 1191. Denne lille temark uden for templet betragtes som en af Japans første teplantager.

 

Kyoto Grøn te i templet

Kozanji-templet ligger kun få kilometer nordvest for Kyoto, så dette kan betragtes som starten på Kyoto-te. På det tidspunkt blev te primært indtaget af munkene.

De fandt ud af, at drikken gav dem energi under lange perioder med meditation. Vi ved nu, at det er på grund af kombinationen af koffein og l-theanin i teen.

Koffeinen virker stimulerende, men l-theaninen sænker optagelsen af koffein, hvilket giver dig en længerevarende energi hele dagen med mindre af denne nervøse følelse.

L-theanin menes også at stimulere alfa-hjernebølgeaktivitet, de samme hjernebølger stimuleret under meditation.

Dette gør drinken til den perfekte partner til lange perioder med arbejde, studier og meditation. Det er ikke underligt, hvorfor drinken blev så populær blandt munkene.

 

Kyoto te i paladset

Snart ydede Eisai endnu et bidrag til japansk grøn te ved at skrive bogen "kissa yojoki" eller hvordan man forbliver sund ved at drikke te.

Dette gjorde drinken populær blandt overklassen, som ønskede at drage fordel af teens sundhedsmæssige egenskaber. Te blev ikke bare en obskur drik, der blev drukket i templerne, men også en luksusvare, som blev indtaget af overklassen.

På det tidspunkt konkurrerede fraktioner i Japan ikke kun om territorium og rigdom, men også prestige og kultur.

Te blev et fast element til at demonstrere deres kultur, og de velhavende og magtfulde ville kaste udførlige te-ceremonier rundt i Kyoto for at fremvise deres dyre teer og testel.

En shogun ved navn Ashikaga yoshimasa byggede den berømte sølvpavillon lige uden for Kyoto, som et udstillingsvindue for rigdom. Han ville være vært for omfattende te-ceremonier her med den bedste te, han kunne finde. På det tidspunkt blev der produceret te omkring Kyoto, men det blev stadig betragtet som en luksusvare.

 

Kyoto te i tesalonen

Snart kom en mand kendt som Sen no Rikyu med en mere ydmyg vision om, hvad te-ceremonien skulle være.

I stedet for at finde sted i et palads, valgte han en mere rustikke setting, en lille testue gemt væk i landskabet.

Terummet ville være beskedent indrettet, for ikke at distrahere fra hensigten med te-ceremonien. De Japansk te-ceremoniville involvere forberedelsen eller matcha pulver eller pulveriseret te efter et strengt sæt regler og principper. Dette ritual ville være designet til at fremme renhed, harmoni, respekt og ro hos værten og gæsten.

Sen no rikyus vision blev den moderne japanske te-ceremoni, vi kender i dag. Dette gjorde te mere populær og tilgængelig rundt om i landet, og det størknede også området omkring Kyoto som epicenter for japansk grøn te. 

 

Kyoto te i hjemmet

Hvis du besøger Uji eller Kyoto i dag, kan du deltage i en traditionel japansk te-ceremoni, modelleret efter sen no rikyus originale vision.

matcha

På det tidspunkt var matcha den primære måde at indtage grøn te på, men snart blev den overhalet af bladte som f.eks. Sencha .

Sencha

Omkring området Uji og Kyoto kan man se mange tegn på dette. Et hus i Ujitawara er barndomshjemmet for Nagatani Soen, opfinderen af Sencha te. Denne opfindelse gjorde det nemmere for flere mennesker at tilberede deres egen grønne te derhjemme med mindre te. I stedet for te-ceremoniredskaberne, var alt, hvad de havde brug for, en simpel tekande og kop til at tilberede velsmagende te derhjemme.

Gyokuro te

En stensøjle i Ogura markerer hvor Gyokuro te blev først opdaget. Denne ekstremt søde og velsmagende te skygges i 3 uger før høsten for at forbedre dens smag. Endnu en opdagelse gjort omkring Kyoto, der revolutionerede teindustrien.

Hojicha

Kyoto er også hvor Hojicha eller japansk ristet te blev først opdaget. Denne te har meget varmere smag af kaffe, karamel og chokolade, og du kan stadig nogle gange se den blive ristet på gademarkeder omkring Uji og Kyoto.

 

Moderne dag

noike farm i japan

Selvom Kyoto ikke producerer en stor mængde te, har det altid været et arnested for te-innovation.

En landmand ved navn Mr. Noike ønskede at fortsætte denne lange tradition med Kyoto-te ved at flytte herud fra storbyen for at nyde et mere fredeligt liv i det japanske landskab.

I stedet for at dyrke te på en stor grund, har Mr. Noike besluttet at fokusere på kvalitet frem for kvantitet.

Han passer denne lille en hektar store temark midt i en fyrreskov.

Disse høje træer giver teplanten delvis skygge i løbet af dagen, hvilket gør teerne produceret af Mr. Noike sødere og glattere.

Noike matchaen er en fremragende kyoto-te til begyndere, da den har en blød smag med meget mindre bitterhed og en mere overkommelig pris.

Noike Hojicha er en sødere Hojicha , der spiller mere på karamel- og mælkechokoladenoterne, uden meget af disse mørke røgede smage.

Det er fantastisk at se bønder som Mr. Noike, der er villige til at fortsætte kappen og fortsætte Kyoto-teens stolte historie.

 

Afsluttende ord

Jeg håber, at I alle nød denne artikel om Kyoto-teens historie. Hvis du kunne tænke dig at prøve noget kyoto-te fra Mr. Noike, ville det ikke kun hjælpe med at støtte os, men også hjælpe os med at støtte de snesevis af talentfulde landmænd, vi arbejder med.

Vi håber, at vi ved at dele højkvalitets, pesticidfri grøn te med mennesker over hele verden, kan flytte teindustrien i en mere positiv retning.

Hvis du har spørgsmål om grøn te eller te generelt, er du velkommen til at stille dem i kommentarerne nedenfor. Indtil da ses vi næste gang.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4