japansk sort te eller Wakoucha er ret sjælden i Japan som helhed, men det kan ikke desto mindre være en lækker drink.
I denne artikel skal vi dække det grundlæggende i japansk sort te og se, hvordan det kan sammenlignes med andre typer japansk te og andre typer sort te rundt om i verden.
Lad os dykke direkte ind og udforske Wakouchas spændende verden! 🖤
Hvad er japansk sort te?
For at forstå japansk sort te, skal vi først forstå, hvad sort te er, og hvordan den kan sammenlignes med andre typer te som grøn te.
For det meste nedbrydes te af, hvordan den behandles, hvor hvid, gul og grøn te er uoxideret, oolong te er delvist oxideret og sort te er fuldstændig oxideret.
Under oxidationsprocessen nedbryder enzymerne catechinerne i tebladet og omdanner dem til theaflaviner og thearubiginer.
Det betyder, at teen udveksler disse friskere, mere græsklædte egenskaber med varmere noter af karamel, chokolade og tørret frugt.
Denne oxidationsproces er det, der fører til de vidt forskellige farver og smage af grøn te vs. sort te.
Historien om japansk sort te
Sort te blev først produceret i Japan for 150 år siden, lige da landet åbnede op for handel med resten af verden.
Dengang blev international handel drevet på skibe over lange perioder.
Fordi den grønne te var følsom over for sollys og fugt, begyndte producenterne at eksperimentere med sort te, der kunne holde til de længere rejser.
Det var også de teer, der var populære i Europa og USA på det tidspunkt.
I dag indtages 98 % af den te, der produceres i Japan i Japan, og japanske forbrugere har en tendens til at foretrække disse søde og salte smagsvarianter af grøn te som f.eks. Gyokuro , så sort te er ikke nær så almindelig som den plejede at være.
Hvis du er interesseret i at lære mere om Gyokuro te, du kan finde ud af alt om det her
Hvorfor er japansk sort te så sjælden?
I Japan er grøn te konge. 70% af den te, der forbruges i Japan Sencha , som er lavet af blade, der er blevet dampet, rullet og tørret.
Under dampningsprocessen låses de friske grøntsagssmagsegenskaber fast, og teen bevarer sin smukke grønne farve.
Hvis du er interesseret i at lære mere om Sencha te, du kan finde ud af alt om det her
Japansk sort te på den anden side er meget sjælden og fremstilles kun i en lille håndfuld faciliteter spredt over hele Japan, hvor kun 300 producenter i alt producerer den.
Det er langt mere almindeligt at finde sort te bliver produceret på steder som Indien, hvor de fleste af fabrikkerne er sat op til at producere sort te.
Dette gør japansk sort te noget af en særhed, men hvis du får chancen for at prøve det, skal du helt sikkert! Det er en unik drikkeoplevelse, der er anderledes end både japansk grøn te og indisk sort te.
Hvordan smager japansk sort te?
Japansk sort te er ikke helt så fed som den sorte te, der kommer fra Kina og Indien. Det har en tendens til at være en smule blødere, med mere af denne karamelsødme.
Den antydning af astringens, du måske er vant til fra visse typer japansk grøn te, er stadig til stede med japansk sort te, men den er en smule mere subtil.
Hvis du vil lære, hvordan sort te kan sammenlignes med den mere almindelige grøn te, anbefaler vi, at du læser denne artikel her 👉Sort te vs grøn te - A Battle is Brewing
Hvilken sort er japansk sort te lavet af?
Da vi besøgte markerne af Mr. Issin på jagt efter hans legendariske Kamairicha te, vi lærte om forskellene mellem grøn te-kultivarer og oolong/sort te-sorter.
Fordi grønne teer er uoxiderede, skal de laves af blade, der er naturligt glatte. Det er derfor premium teer kan lide Gyokuro og matcha er typisk lavet af glattere og sødere sorter som saemidori og okumidori.
Japansk sort te og Japansk oolong på den anden side glattes ud gennem oxidationsprocessen, så den kan fremstilles af dristigere, mere fyldige sorter som benihikari, benifuji og benikaori.
Disse ville være ret bitre, hvis de blev brugt til grøn te, men de fungerer fint, når det kommer til japansk sort te.
Japansk sort te vs japansk oolong
Det virker helt naturligt at sammenligne japansk sort te med japansk oolong-te. Begge disse teer er oxiderede, og de er begge sjældne i Japan som helhed.
Japansk oolong te som Miyazaki Sabou Oolong har denne smukke lyse og blomstrede smag til dem, mens japansk sort te er meget varmere og mørkere i deres smag og farve.
Den japanske sorte te får en rødbrun farve sammenlignet med den lysegule farve af oolong og smagen er meget stærkere på disse honning- eller karamelnoter.
Japansk sort te vs Nadeshiko
I denne artikel har vi talt om grøn te, sort te og oolong te, og vi har endda kort nævnt gul og hvid te, men der er en sjette kategori af te, som vi endnu ikke har nævnt, og det er eftergæret eller mørk te.
Disse teer får lov til at gære efter at være blevet forarbejdet, og under gæringsprocessen får de en meget unik smag.
I tilfælde af Nadeshiko steg, teen gæres i en lignende proces, der bruges til at lave sake, sojasovs og miso med en kultur kendt som Koji.
Dette gøres i et miljø under tryk for at producere denne unikke smag, der er ret lig smagen af japansk sort te, men med flere af disse syrlige jordbærnoter. Dette er bestemt en unik te, som du skal prøve mindst én gang i dit liv!