Hvordan man laver løsbladste forklaret af te-eksperter


Det kan være nemt at lave en god smagende kop japansk grøn te derhjemme, du skal blot følge et par enkle trin. I denne video vil vi dække nogle få grundlæggende principper. Der er 3 tre vigtige faktorer at overveje, når du brygger bladte. Det første er forholdet mellem blade og vand, det andet er temperatur og det tredje er tid. 


Før vi taler om at brygge te, lad os først lige kort dække brygningsmetoderne. 


Kyusu tekanden er det bedste værktøj til at brygge japansk grøn te. Hvis du ikke har en tekande derhjemme, kan en si være den næstbedste ting. Dette giver dig mulighed for at adskille bladene fra vandet, så ingen af dem ender i din kop. Ulempen ved silen er, at den pakker bladene ind i et snævert rum og ikke giver dem ret nok plads til at åbne sig. Det er derfor, når du laver te i en si, kan den være lidt svagere eller mindre kompleks i smagen. 


En kyusu tekande vil give tebladene plads nok til at åbne sig og frigive deres smag helt ud i vandet. Leret i tekanden kan endda fremhæve nogle af de salte noter af den grønne te, hvilket giver dem en stærkere smagsprofil. Tekanderne vil enten have en indbygget metalsi eller en lersi, der er skåret ind i selve tekanden. Dette sikrer, at bladene ikke ender i din kop.


Grunden til, at vi ikke bruger teposer, er, at de har tendens til at være lavet af blade af meget dårlig kvalitet. Teen i teposer kan laves af senere høst, og derfor er de lavere i smag og næringsstoffer. De er også proppet ind i et snævrere rum, så de ikke er i stand til at udvide sig. Selve posens papir og plastik kan også påvirke koppen te negativt, især når den brygges med varmt vand. Det, du vil gå efter, er løsbladste af høj kvalitet.


Når du brygger japansk grøn te, vil du bruge 5 gram blade og 150 milliliter vand. Dette kommer ud til omkring en spiseskefuld blade og en halv kop vand. Dette kan virke som en masse blade og ikke meget vand, men det forbedrer virkelig smagen ved at koncentrere teen til et mindre rum. Dette vil virkelig give dig mulighed for at værdsætte teens kompleksitet. I stedet for at drikke en mere fortyndet te i et større glas, kan du nyde en meget koncentreret te i et mindre glas og nyde hver slurk.


Når det kommer til vandtemperaturen, er der et par ting, der er værd at overveje. Varmt vand ekstraherer mere fra teen, inklusive de bitre katekiner, der kan overdøve den mere søde og salte smag af den grønne te. Brygger du en te for varm, bliver den bitter, hvis du brygger den for kølig, vil det tage lang tid at trække en god mængde smag ud af teen. 


En te som Gyokuro tilberedes bedst ved en lav temperatur på 140 grader. Denne te er designet til at have en sød og krydret smag med meget lidt bitterhed. En te som Sencha kan brygges mellem 150-170 grader. Sencha er beregnet til at have en lille smule mere af disse græsklædte eller vegetabilske noter, uden at være for bitter. Endelig er de teer, der kan tilberedes ved en højere temperatur Genmaicha , Bancha, Kukicha og Hojicha . Disse teer er lidt hårdere, og de kan drage fordel af varmere vand. Med Hojicha for eksempel vil du virkelig gerne fremhæve teens stærke, røgede smag, og det kan gøres ved en højere temperatur.


Blødetid er en anden vigtig faktor, når det kommer til at tilberede japansk grøn te. Meget af dette kommer ned til bladets overfladeareal. For eksempel kan Fukamushi eller dybdampede teer have flere knækkede blade, og derfor udvindes de hurtigere. Du behøver kun 45 sekunder til et minut til at brygge en Fukamushi te, mens en almindelig Sencha brygges i et helt minut. Gyokuro rulles til endnu strammere nåleformer end en Sencha . Af denne grund tager den 2 minutter for at åbne sig og frigive sin smag helt ud i vandet. Når bladene er åbnet op, skal du blot brygge dem i 20 sekunder.


Efter du har brygget din te, kan du genindgyde bladene 2-3 gange mere. Du vil opdage, at smagen udvikler sig, efterhånden som du går fra 1. brygning til 3. brygning. Nogle mennesker foretrækker faktisk den anden brygning af en te på grund af dens stærkere vegetabilske smag. Farven på teen kan også blive grønnere, især med Fukamushi-teer. Størstedelen af koffeinen bør frigives i den første brygning af teen, så du kan nyde den anden og tredje brygning senere på eftermiddagen. Bare sørg for, at du ikke efterlader de våde teblade i din tekande natten over. Hvis du gør dette, vil du gerne skylle tekanden ud og give den en hurtig skrubbe med en tandbørste.


Så lad os gennemgå. Hvis du laver en fukamushi Sencha , du kan bruge 5 gram blade, 150 ml vand ved 160 grader og brygge i 45 sekunder. Hvis du laver regelmæssig Sencha , du kan bruge 5 gram blade, 150ml 160 graders vand og brygge i 1 minut. Hvis du bruger Gyokuro , du kan bruge 5 gram blade, 150ml vand ved 140 grader og brygge i to minutter. Hvis du laver Hojicha , bancha, kukicha og Hojicha , du kan bruge 5 gram blade, 150ml vand ved 175 grader og brygge i 1 minut. 


Når du følger denne guide, burde du virkelig kunne få mest muligt ud af dine grønne teer. Som du kan se, er hver te designet til at skabe en specifik smagsoplevelse, og for at nyde den oplevelse fuldt ud, skal du bruge de korrekte parametre. I vores næste segment vil vi diskutere, hvordan man tilbereder matcha eller pulveriseret te. Tilberedning af denne te er meget anderledes, fordi det ikke er en ekstraktion, men snarere en suspension af tepulver i vand. 



Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4