Når folk har problemer med at beslutte, om de vil have en shiboridashi vs kyusu, der er et par forskellige faktorer at overveje. Begge disse japansk testel har funktioner, der gør dem perfekt tilpasset til bestemte situationer, og hver kan have deres egne fordele og ulemper. I denne artikel vil vi nedbryde funktionerne i shiboridashi vs kyusu og se, hvordan de sammenlignes.
Hvad er en Shiboridashi og Kyusu tekande?
Her er en hurtig definition af hver type testel:
shiboridashi: En flad tekande med en lille vandkapacitet designet til at producere små, koncentrerede kopper af Gyokuro og Sencha te.
japansk kyusu tekande: En tekande med sidehåndtag med en medium vandkapacitet designet til at producere større kopper Gyokuro , Sencha , Hojicha , Kamairicha , kukicha og mere.
Størrelse
Det første, du vil bemærke, når du sammenligner shiboridashi vs kyusu, er størrelsen og formen. Kyusu tekanden er meget rundere, og den vil generelt rumme en større mængde vand. Shiboridashien er meget fladere, og den holder kun en lille mængde vand.
Hvis du planlægger at brygge større kopper grøn te som Sencha , Hojicha og kukicha, det giver bestemt mening at gå efter en kyusu tekande. Dette giver dig mulighed for at bruge 5 gram blade og 150 ml vand, som er standardforholdet mellem blade og vand for de fleste typer japansk grøn te.
Mindre kopper til særlige lejligheder
Hvis du forbereder rigere kopper af Gyokuro og kabuse Sencha til særlige lejligheder er shiboridashi helt sikkert vejen at gå. For at tilberede te i denne tekande, kan du lægge et tæppe på 5-7 gram af Gyokuro blade på bunden af tekanden og dryp derefter 50 ml vand ovenpå. Dette vil skabe en super koncentreret te med en rig umami og en tung, tyk mundfornemmelse, der dækker din tunge med smag.
Låg
Når du sammenligner låget på shiboridashi vs. kyusu, vil du bemærke to ting. Den første er, at låget klart er meget fladere på shiboridashi, fordi det skal passe ind i en meget bredere tekande. Ligeledes har låget et indbygget lerfilter. Dette låg er valgfrit, hvis du vil tilberede mindre bladte, eller hvis du vil øge hastigheden på ophældningen.
Kyusu låget er meget mindre og mere enkelt, med kun et hul i toppen for at hjælpe luftudskiftningen. Dette mere enkle design ville være, hvad de fleste shiboridashi-låg ville følge, men tekanderne har vi udvalgt til Nio Teas har det indbyggede filter, hvilket gør dem ret unikke.
Filter
Som vi nævnte før, er der forskel på shiboridashi vs kyusu filteret på grund af, at shiboridashi har et indbygget filter i låget. Der er også en forskel, når det kommer til hovedfilteret til hver tekande.
Med kyusu'en vil du opdage, at der er et meget mere komplekst filter i tekandens hoveddel. Dette er enten et fint vævet metalnet eller et lerfilter med små huller skåret ud i det.
Metalnettet fungerer fantastisk til blade med mindre partikler som fukamushi Sencha . Hvis der er en blokering ved en del af filteret, kan vandet nemt bevæge sig rundt og løbe gennem en anden del. Dette forhindrer tilstopning og gør det nemmere at hælde din fukamushi Sencha te.
Lerfilteret gør det lidt sværere at hælde te som fukamushi Sencha , men det har den ekstra fordel, at det ikke indeholder metal. Mange mere erfarne tedrikkere hævder, at det at have metal i kontakt med bladene vil påvirke dets smag. Hvis du virkelig ønsker at blive seriøs omkring en bestemt type te som Gyokuro , du bør gå efter sort kyusu, som har indbygget lerfilter.
Shiboridashi vs Kyusu filtre
Shiboridashi tager det et skridt videre. Fordi det kun typisk bruges til at tilberede større bladte som Gyokuro og kabuse Sencha , shiboridashis hovedfilter er utroligt underspillet. Du vil blot bemærke 3 små hak skåret ind i leret eller shiboridashien. Disse er lige nok til at lade vand igennem, men ikke de større teblade. På grund af det minimalistiske design af dette filter får du en hurtig, ensartet hældning fra din shiboridashi.
Grunden til, at du ønsker en hurtigere og konsekvent hældning, er, fordi du ikke ønsker at overbrygge tebladene. Når bryggetiden er gået, vil du hurtigt hælde teen ud, så den ikke overinfunderer. Hvis det tager 20 sekunder at hælde alt vandet ud af din tekande, vil du ikke kunne have så meget kontrol over bryggetiden.
Håndtag
Håndtaget (eller mangel på samme) på shiboridashi vs kyusu er den sidste svimlende forskel mellem disse to tekander. Kyusu tekanden har dette ikoniske sidehåndtag, der er blevet en af dens vigtigste fordele.
Sidehåndtaget er lavet af udhulet ler. Dette afleder varmen hurtigt, så du ikke brænder din hånd, når du hælder den på, selvom tekanden er fyldt med varmt vand. Sidehåndtaget giver også mulighed for mere raffinerede bevægelser, når du hælder, hvilket betyder, at en enkel drejning af håndleddet er alt, der skal til for at hælde en smuk strøm af lækker grøn te ud.
Forskel i shiboridashi vs kyusu håndtag
Derimod har shiboridashien ikke et håndtag. I stedet er det meningen, at du skal hælde den med tommelfingeren placeret ovenpå og 4 fingre hvilende ved bunden. Dette er simpelt nok, og du vil ikke brænde dine hænder, da du sandsynligvis vil bruge meget lav temperatur vand. Shiboridashi tekanden har også en lille knap på toppen, som du kan bruge som fingerstøtte. Dette gør det meget nemmere at få den rigtige fingerposition ned og hælde mere yndefuldt.
Shiboridashi vs Kyusu endelige dom
At sammenligne shiboridashi vs kyusu er et spørgsmål om at spørge dig selv, hvilke teer du typisk tilbereder, og sammenligne de forskellige funktioner i de to tekander. Hvis du har tendens til at forberede dig mere Gyokuro , kabusecha og Sencha te, bør du gå efter shiboridashi. Hvis du foretrækker mere af en alt-i-en tekande, der kan brygge fantastisk Gyokuro og Sencha , men også karigane, Hojicha , Genmaicha og bancha, du foretrækker måske at få en kyusu.
Uanset hvad du beslutter dig for, er jeg sikker på, at du vil sætte pris på det fine håndværk ved disse to lertepotter. De er lavet af ler af meget høj kvalitet, og de venter bare på at blive brugt til at tilberede smagfulde og farverige kopper japansk grøn te!
Knogler spørgsmål
- Hohin, oversat som “treasure bottle”, er designet til at brygge større kopper specialteer, men kan også bruges til at brygge mere almindelige hverdagsteer. Ved du hvad forskellene er mellem de shiboridashi vs hohin?
- Navnet Gaiwan i det væsentlige oversættes til "skål med låg", og det er netop det, et meget simpelt stykke testel, der inkluderer et låg, en skål og en bund. Er du i stand til at give os alle lighederne mellem shiboridashi vs gaiwan?