Lær forskellene mellem Shiboridashi vs Gaiwan

shiboridashi vs gaiwan

Så hvad er forskellen mellem Shiboridashi vs Gaiwan? 

shiboridashi vs gaiwan er en sammenligning, som mange mennesker laver, men hvilken er bedre for hver type te? I denne artikel skal vi sammenligne de to tekander og bryggestile og finde fordele og ulemper ved hver enkelt. Vi vil også se på lighederne mellem både shiboridashi og gaiwan og se, hvorfor de begge er blevet så populære.

 

Hvad er en shiboridashi?

shiboridashi vs gaiwan forskelle

En shiboridashi er en type tekande i ler med et meget distinkt design. I stedet for at have mange af de klokker og fløjter, du måske bemærker på andre tekander, har shiboridashi et mere minimalistisk design med et enkelt bredt og fladt design og uden håndtag.

Hvad bruges shiboridashi typisk til?

Shiboridashi udmærker sig ved at producere førsteklasses japansk grøn te som kabuse Sencha og Gyokuro . Til særlige lejligheder tilberedes disse teer med et meget højt blad til vand-forhold med 5 gram blade og 50 ml vand. Dette skaber en rig, koncentreret infusion med en kraftig smag og en tættere mundfornemmelse. Det er meningen, at du ikke kun skal nyde smagen af teen, men også teksturen, da den glider over toppen af din tunge dråbe for dråbe.

 

Hvad er en gaiwan

shiboridashi vs gaiwan ligheder

Navnet gaiwan oversættes i det væsentlige til "skål med låg", og det er netop det, et meget simpelt stykke testel, der inkluderer et låg, en skål og en bund.

Dette opstod som en enkel måde at tilberede te på i Kina, da landmændene foretrak blot at brygge teen i et låg og en skål frem for at købe en fancy tekande.

Gaiwanen bruges stadig af te-kendere over hele verden, som et simpelt stykke testel, der giver bryggeren en masse kontrol over teen. 

 

Hvad bruges gaiwan typisk til?

Gaiwanen fungerer bedst til kinesisk te med større blade, men kan også fungere til teer med mindre blade. Te som oolong, sort te og kinesisk grøn te fungerer godt i gaiwan. Porcelænskonstruktionen giver neutralitet i tebrygningsprocessen, da smagen af teen er upåvirket af den glatte porcelænsfinish.

 

Shiboridashi vs gaiwan ligheder

Hvis du sammenligner shiboridashi vs gaiwan, vil du bemærke nogle tydelige ligheder. Til at begynde med er hvert stykke testel enkelt, bestående af stort set et låg og en skål. De fleste shiboridashi har ikke et komplekst filter eller et dedikeret håndtag, og det samme gælder for gaiwan. Fordi begge stykker testel består af dette låg- og skåldesign, har mange mennesker en tendens til at sammenligne shiboridashi vs gaiwan, men tag ikke fejl, de to tekander er meget forskellige. Lad os komme ind på et par af forskellene næste gang.

 

Shiboridashi vs gaiwan størrelse

En ting du vil bemærke, når du sammenligner størrelsen af shiboridashi vs gaiwan er, at shiboridashi er meget bredere, men også fladere. Selvom der er et par større gaiwaner derude, er de normalt ret små. Standard gaiwan-størrelsen for individuel brygning er omkring 100 ml. Selvom shiboridashi kan synes at være større, på grund af det flade design, har kapaciteten en tendens til at være ret lav. Dette peger på en stor forskel mellem shiboridashi vs gaiwan.

Lille vandkapacitet

Selvom gaiwan og shiboridashi begge er designet til at brygge te med meget lidt vand, er shiboridashi måske den mest ekstreme. Med kyusu tekanden, som er almindeligt brugt til de fleste typer japansk grøn te, ville du bruge 5 gram blade og 150 ml vand.

Gaiwanen, som typisk bruges til kinesisk te, producerer væsentligt mere koncentrerede infusioner med 5 gram blade og 100 ml vand. Shiboridashi tager dette et skridt videre ved at tilberede te med 5 gram blade og kun 50 ml vand. Dette er noget, du virkelig kun vil se gjort i high-end tebutikker. Det er en måde at virkelig få den bedste smag ud af en premium te som Gyokuro , men det producerer egentlig kun et par dråber ekstremt smagfuld te. Denne metode giver virkelig en fantastisk smagsoplevelse, som alle bør prøve mindst én gang.

 

Form

Som nævnt før er en af de klare forskelle, når man sammenligner shiboridashi vs gaiwan, formen. Gaiwan er i form af en skål, og shiboridashi er næsten i form af en tallerken.

Gaiwanen er designet til at producere en klump eller en kugle af teblade, som dem du finder i en oolong te. Disse blade har en tendens til at udvide sig i alle retninger, så det er vigtigt for tekanden at være mere i en skålform. Gaiwan'en udmærker sig ved at tilberede te som oolong, som er sammensat af store teblade rullet til strimmelformer eller kugleformer.

Når det kommer til shiboridashi, er tekanden normalt beregnet til at tilberede tynde nåleformede teer som Gyoukuro og Sencha te. Disse kan ligge meget fladt og udvide sig vandret, så du ideelt set ønsker at lægge et tæppe af bladene i bunden af en tekande og hælde vandet over det. Shiboridashi giver dig mulighed for at gøre dette ved at give en stor mængde vandret plads. Du behøver kun dybde nok til, at tebladene næsten ikke er nedsænket i vand, så det flade design er fint. Denne designfunktion er en af de vigtigste forskelle mellem shiboridashi vs kyusu.

 

Hældning og Fingerposition

Selvom det grundlæggende design af både gaiwan og shiboridashi er omtrent det samme, hælder de forskelligt, og de kræver forskellige fingerpositioner. Lad os diskutere, hvordan man hælder og holder hver tekande, og hvad styrkerne og svaghederne ved hver tekande er.

Hældning af Shiboridashi

Shiboridashien er nem at hælde. Efter du har lagt dine blade ud, dryppet i vandet og ladet teen sidde i mellem 1-2 minutter, er det tid til at hælde den ud og nyde din te. I modsætning til gaiwanen har shiboridashi en tud, der leder vandstrømmen i en bestemt retning. Dette er virkelig nyttigt, især når du forbereder en så lille mængde vand, fordi det er meget svært at hælde en gaiwan uden at spilde.

For at hælde shiboridashi ud, sætter du blot låget på igen og peger tuden mod den tekop, du hælder i. En simpel vipning af håndleddet bør hælde en hurtig, konsistent strøm af smagfuld grøn te ud. Tekanden bør ikke spilde, hvilket giver dig mulighed for at sikre, at al den dyrebare te ender i tekoppen og ikke brændende dine fingre ødelægger dit bord.

Hældning af Gaiwan

Det er her dygtighed kommer i spil. Når du hælder gaiwanen, skal du faktisk placere låget lidt væk for at skabe et mellemrum mellem låget og skålen. Dette mellemrum bliver i det væsentlige dit filter, og du kan indstille det til at være smallere eller bredere afhængigt af den type te, du tilbereder.

Hvis du tilbereder en større bladte med din gaiwan, kan du indstille en bredere åbning mellem låget og skålen og få en meget hurtigere og mere konsistent hældning. Dette er grunden til, at gaiwanen fungerer rigtig godt til større bladte, da den giver tebryggeren mulighed for at styre, hvor hurtigt de vil hælde, og hvor meget bladmateriale de vil lukke ind. Du vil måske opleve, at du faktisk gerne vil tillade nogle stykker bladmateriale ind i infusionen, for at skabe en fyldigere og lidt kraftigere smag.

Når det kommer til at tilberede mindre bladte, kan du løbe ind i nogle problemer med gaiwan. Du vil gerne indstille en meget tæt åbning mellem låget og skålen for at sigte de små bladpartikler ud, men hvis du sætter det for stramt, vil det tage evigheder at hælde. Med en gaiwan vil man typisk have meget hurtige infusioner, så hvis hældningen er for lang, kan det være problematisk. Hvis bladene forbliver i kontakt med vandet for længe, vil teen overbrygge og blive bitter.

Fingerposition for shiboridashi vs gaiwan

Låget på shiboridashi vs gaiwan er ret ens, et fladt design med en lille knap på toppen. Det betyder ikke nødvendigvis, at fingerpositionen er den samme, faktisk er den ret anderledes.

Med gaiwan vil du have tre kontaktpunkter. To fingre på hver side af gaiwanen og en finger eller kno på toppen. Der er et par variationer til dette, men dette er den grundlæggende idé. Det skyldes, at siderne og toppen af gaiwanen typisk er de fedeste, og basen er den varmeste, og kan endda brænde fingrene, hvis du rører ved den.

Når du forbereder dig Gyokuro te i en shiboridashi, bruger du vand med utrolig lav temperatur, mellem 50-60 grader. Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om brændte fingre, og du kan hælde med kun 2 kontaktpunkter. Placer 4 fingre i bunden af tekanden og din tommelfinger ovenpå. Dette er en fingerposition svarende til at holde en sandwich, så bevægelsen er meget mere velkendt.

 

Knusning af blade

En brugssag for gaiwan er faktisk at knuse de tørrede teblade, mens du forbereder dem. Denne stil med chazhou-brygning opstod som en måde at udtrække mere smag fra bladene. Dette frarådes til japansk grøn te, men undertiden opfordres til oolong te. Oolong teer har en tendens til at have en parfumeagtig, blomsteragtig smag i de første 2 infusioner og spiller kun på de tungere toner i de senere infusioner. En måde at kombinere disse to til en smagfuld tidlig infusion er ved at knuse bladene lidt, hvilket afslører mere af teens krop.

 

Filter

shiboridashi filter

Der er stor forskel på filtreringen af shiboridashi vs gaiwan. Som vi nævnte før, har shiboridashi faktisk ikke et filter. Det er op til den, der skænker teen, at filtrere bladene fra ved at placere låget og skålen på en bestemt måde og holde dem der.

Med shiboridashi får du disse subtile hak skåret ind i tekanden, der tillader vandet at passere igennem, mens de stadig beholder de større blade i tekanden. Ydermere inkluderer Shiboridashi, som vi har fundet et fuldmasket lerfilter, der fungerer perfekt, når det kommer til at bortfiltrere mindre blade som dem, der findes i Sencha . Hvis du har brug for et ordentligt filter, når du tilbereder te, er gaiwan ikke noget for dig.

 

Håndtag

Dette er faktisk en lighed mellem shiboridashi vs gaiwan. Begge disse stykker testel har ikke et håndtag, du holder bare i tekanden og hælder den direkte. Dette giver dig lidt mere frihed til, hvordan du hælder, men det gør fingerpositionen og hældeteknikken vigtigere.

 

Hvor kan man købe en Shiboridashi?

Du kan shoppe til Shiboridashi på vores hjemmeside. Vi tilbyder to typer Shiboridashi: en med kop og den anden uden. Alt vores testel er håndlavet af små japanske håndværkere. 

tokoname shiboridashi

Vores tokoname shiboridashikan ikke slås, når det kommer til at brygge super smagfulde kopper af Gyokuro og Sencha te. Det første du vil bemærke, når du ser på denne tekande, er dens meget fladere form, og det er minimalistisk design. Tokoname shibooridashi er håndskulptureret af ler, og i stedet for et lerfilter skåret ind i bunden, har den et par små hak mod tuden.

 

shiboridashi tesæt

De shiboridashi tesæt kommer med shiboridashi tekande samt 2 små Gyokuro kopper. Når du drikker Gyokuro , Det er meningen, at du skal nyde ikke kun smagen, men også teksturen af teen. Når du serverer te i små mængder som denne, tvinger det dig til at sætte farten ned og nyde hver dråbe. Den bedste måde at skabe denne oplevelse på er ved at bruge shiboridashi tekanden til at brygge teen og servere den i Gyokuro tekopper.

 

Shiboridashi vs Gaiwan endelige dom

Når man sammenligner shiboridashi vs gaiwan, er det svært at sige, om man er bedre eller dårligere. Der er visse fordele og ulemper ved hver enkelt, og det hele afhænger af, hvilken slags te du skal tilberede.

Hvis du foretrækker større bladte som kinesisk grøn te, oolong te og sort te, er gaiwan sandsynligvis det bedre valg. Hvis du foretrækker premium japansk grøn te som Gyokuro og Sencha , shiboridashi vil virkelig hjælpe dig med at producere disse rige, smagfulde infusioner.

Knogler spørgsmål

  1. En Kyusu er en tekande med sidehåndtag, en medium vandkapacitet designet til at producere større kopper Gyokuro , Sencha , Hojicha , Kamairicha , kukicha og mere. Ved du hvad forskellene er mellem shiboridashi vs kyusu?
  2. Hohin, oversat som “treasure bottle", er designet til at brygge større kopper specialteer, men kan også bruges til at brygge mere almindelige hverdagsteer. Ved du, hvad lighederne er mellem de shiboridashi vs hohin?
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4