Komplet vejledning om tehøst

Næsten lige så vigtig som teforarbejdning er høst af te. Som du måske ved, kan det være en stor udfordring for landmændene at dyrke teplanterne, og det kan tage år at perfektionere.

Endelig, efter alt det arbejde, bønderne har lagt i at dyrke teen, er det tid til at plukke bladene. Tehøsten er noget, der kommer et par gange om året, og det kan faktisk bestemme kvaliteten af en te i mange tilfælde. Kvaliteten af en te er ikke kun bestemt af, hvordan teen dyrkes og forarbejdes, men også hvordan den plukkes.

Når det er sagt, lad os gå ind i detaljerne for at forstå tehøstprocessen 🍃🍵

Hvad er tehøst?

Høst af teblade er en vigtig fase i teproduktionsprocessen. Som du måske ved nu, kan en landmand i høj grad ændre smagen af en te ved høst af teblade fra forskellige dele af teplanten eller på forskellige tidspunkter. Dette er en af de mange beregninger, som en landmand skal lave for at forbedre smagen af den te, han producerer, og for at maksimere udbyttet af sin temark.

Sådan høstes Camellia sinensis

Høst af teblade er ligesom at høste bladene fra enhver anden plante. Du ønsker ideelt set at plukke bladene ved stilken, så det ikke forstyrrer selve bladets integritet. høst af te kan kræve mange færdigheder, og det kan være et fuldtidsjob. For en te som Gyokuro for eksempel, en af de mest værdsatte bladte i Japan, skal du vælge de tre øverste blade af teplanten. Disse er de sødeste i smag og højest i næringsstoffer. 

Du skal først identificere de tre øverste blade på teplanten, og derefter skal du tage fat om teplantens stilk et par millimeter under det tredje blad. Så kan du forsigtigt trække op, indtil du hører en lille pop-lyd, og bladet skal skilles ad. Denne metode til høst af teblade er ekstremt tidskrævende, men det kan give grøn te af høj kvalitet.

Hvor mange gange kan du høste te på et år? 

Høst af teblade er noget, der kan ske op til 4 gange om året. Efter at teen er høstet første gang i det tidlige forår, kan den så høstes en anden gang i juni eller juli. Te fra anden høst er den næsthøjeste i næringsstoffer og smag, så den bruges ofte til billigere teer. Landmænd kan også kombinere blade fra første og anden høst for at sænke prisen på teen, mens de stadig giver masser af smag. I løbet af sommeren kan temperaturerne i store dele af Japan blive ret varme, så det er meget arbejde at høste i denne tid.

Teplanten kan høstes en tredje gang i sensommeren, men det er virkelig mere almindeligt i det sydlige Japan. Den tredje høst af planten vil producere meget lav kvalitet te, der er lavere i næringsstoffer. Teplanten har brug for tilstrækkelig tid til at trække næringsstoffer fra jorden, og når den høstes på så kort tid, er den ikke i stand til at producere en så stærk smag.

I midten af oktober eller midten af november vil nogle teplanter blive høstet for fjerde og sidste gang. Dette er kendt for nogle som Aki Bancha, eller efterårshøst. Nogle landmænd vælger at sælge denne te til kunder, men landmænd som Mr. Watanabe i Yakushima har en anden plan for bladene. Han høster bladene om efteråret og bruger dem så faktisk som gødning til planten. Hans tanke bag dette er, at teplanten har optaget næring fra jorden hele året, så nu skal den returnere noget sidst på året.

Hvordan udvælges de bedste blade? 

Hvis du producerer en førsteklasses japansk grøn te, skal den komme fra den første høst. Teplanten høstes op til 4 gange fra april, helt frem til november og kvaliteten falder for hver høst. Efter den sidste tehøst i november har teplanten hele vinteren til at opbygge næringsstoffer, og den frigiver disse næringsstoffer i forårets første spirer. Disse friske forårsblade er de mest smagfulde, og derfor har de den højeste pris. 

Te plukket under den første høst kaldes 'shincha' og det er en af de højest ansete teer i Japan. Seriøse tedrikkere vil vente hele året på at være blandt de første til at købe den nye Shincha-høst om foråret. Denne praksis plejede at være mere almindelig for årtier siden, men nu med den udbredte brug af køling, kan teen holdes frisk hele året. Shincha te, ligesom Shincha fra Mr. Nuruki kan være ret smagfuld, med en let sød og krydret smag.

Når først efteråret kommer i Japan, bliver det særligt vigtigt for landmændene at gøde deres teafgrøde. Jorden skal sættes op til den lange vinter, der venter, så teplanten kan hvile og optage næring forud for forårets høst. Mange landmænd vil bruge en type halm på bunden af teplanterne. Dette tjener et par vigtige formål. For det første giver det teplanten mulighed for at holde på fugten ved at låse vand inde. Det gøder også teplanten og holder rødderne varme gennem vinteren.

Efter en lang vinter begynder teplantens spirer at komme op om foråret, og snart kan de høstes. Den mest almindelige måde at høste teplanten på i Japan er med denne motoriserede høst af te maskine. Dette er den mest effektive måde at høste te på, og det er en af grundene til, at teplanterne er organiseret i disse pæne rækker. Mejetærskeren vil trimme disse som hække, og over tid vil de udvikle en pænt udskåret form.

tehøster

Tehøster

De tehøster er et af de mere almindelige værktøjer, der bruges i høst af te. Dette værktøj betjenes af to personer, da de holder hver side af maskinen og går langs hver side af te-rækkerne for at trimme de øverste blade.

Efter at være blevet skåret, holdes disse blade inde i et net og samles bagefter. Denne tehøster kombinerer præcisionen ved håndplukning med hastigheden af mekanisk tehøster, som vi vil nævne næste.

 

Mekanisk tehøster

De mekanisk tehøster er en innovativ opfindelse, når det kommer til høst af teblade. Denne maskine er i det væsentlige en mejetærsker, der kan køre mellem rækkerne af teplanten og automatisk høste dem. Fordelen ved den mekaniske tehøster er, at den er meget hurtigere end den håndholdte tehøster. Den skummer simpelthen toppen af tebusken for at trimme de øverste blade af teplanten og samle dem i et net. 

Ulempen ved mekanisk tehøster er, at den ikke er så nøjagtig som den håndholdte tehøster. Fordi mekanisk tehøster er så stor, at den er meget svær at kontrollere, og du kan være så præcis med høsten, som du kan være med den håndholdte version. Resultaterne vil vise sig i bladene. Du ønsker større blade i tilfælde af Gyokuro og Sencha og så længe bladene ser gode ud tehøster skal fungere fint!

Er en tehøster bedre end en mekanisk tehøster? 

Teknisk set den almindelige håndholdte tehøster er bedre end mekanisk tehøster, men der er et par forskellige variabler. De mekanisk tehøster er stor og mindre manøvredygtig, men så længe alle te-rækkerne har samme højde, burde den kunne klare opgaven. Af denne grund te høstet med mekanisk tehøster er ikke nødvendigvis værre, det handler bare om, hvordan de sidste blade ender med at se ud. 

Håndplukkede teblade

Af og til, te som ceremoniel matcha og Gyokuro vil blive lavet med håndplukkede blade. Denne metode til høst af te ekstremt dyrt i Japan, men fordelen er, at bladene er plukket perfekt. En dag om året vil folk fra hele byen samles på denne mark for at plukke de friske spirer fra teplanten. Der er en præcis metode til deres plukning. De vil vælge de øverste 3 blade af teplanten, så de plukker lidt under det tredje blad. Når bladet er blevet plukket, smider de det i deres kurv og leder efter det næste.

Hvis en landmand ønsker at producere en billigere te som Bancha, vil de vælge blade længere nede på teplanten sammen med nogle stængler. Denne metode til høst af te kan give landmanden et meget højere udbytte. De  blade er mere modne og ikke helt så smagfulde. De mere modne blade af en Bancha er lavere i koffein, og de kan producere en ganske behagelig citrusagtig smag med noter af korn, popcorn og træ.

Som du kan se, kan høsten være en vigtig faktor for at bestemme, hvor værdsat en te er. Alt efter hvornår den er plukket, hvordan den er plukket og hvor på teplanten den er plukket, kan teen være i en helt anden kategori. Hvis du er interesseret i at prøve nogle første høst-teer med større bladplukning, anbefaler vi stærkt, at du tjekker vores udvalg af  Gyokuro te. Disse teer er designet til at have en utrolig sød smag og en velsmagende finish. De er kendt for at være de mest eftertragtede bladte i Japan, og der ligger meget arbejde i deres høst. Prøv dem selv og lad os vide, hvad du synes!

Tilbage til blog

1 kommentar

Good documents

Gemechu Adula

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4