Komplet guide om tegødning i Japan

Som du måske ved, kommer stor kvalitet te fra store te gødning. Efter at have rejst rundt i Japan i de sidste par år og mødt dusinvis af landmænd, har vi lært en ting eller to om te gødning. 🍃🍵

I denne artikel skal vi tale lidt om te gødning, og hvordan forskellige landmænd bruger forskellige teknikker til at skabe det perfekte te gødning for deres felt. Lad os komme i gang! 

 

te gødning

Hvad er en tegødning? 

En måde, hvorpå landmænd sikrer, at deres planter kan optage nok næringsstoffer, er ved at bruge te gødning. Økologiske landmænd bruger ofte genbrugt plantemateriale som et alternativ til kemikalier te gødning.

Denne naturlige, økologiske te gødning forbedrer ikke kun teplantens styrke, men den genbruger også næringsstoffer fra økosystemet og sikrer, at mindre materiale går til spilde. 

 

Hvordan virker tegødning? 

Før vi taler om de forskellige typer te gødning, lad os kort diskutere, hvordan de fungerer, og hvad de bruges til. Alle planter har brug for visse mængder af næringsstoffer for at udføre grundlæggende funktion og vækst. Disse næringsstoffer skal leveres til planten i forskellige mængder. For få næringsstoffer skaber mangel, og for mange næringsstoffer kan føre til toksicitet. Den rette balance af næringsstoffer kan opnås gennem te gødning.

Te-gødning er et kosttilskud, der indeholder næringsstoffer, der er essentielle for basale metaboliske processer i teplanter. Te-gødning kan enten påføres jorden, eller den kan påføres plantens blade. Næringsstofferne kan derefter tages ind i planten gennem deres rødder eller blade og fortsætte alle de nødvendige processer, der foregår i teplantens celler.


Derfor arbejder vi med landmænd, der bruger organisk tegødning: 

Under vores rejser i hele Japan har vi besøgt både økologiske og ikke-økologiske temarker. Vi har fundet ud af, at de temarker, der bruger pesticider og kemikalier te gødning skader ofte det omgivende økosystem. Temarken er fuld af hård, sort jord, og der vokser ikke andet på den end selve teplanterne.


Når landmænd dyrker te med økologisk te gødning vi finder ud af, at temarken kan være hjemsted for en mangfoldig vifte af plante- og dyreliv. Der vokser små urter og blomster mellem rækkerne af teplanterne, masser af insekter, fugle og endnu større dyr, der kommer til at græsse på planterne indenfor marken. Jorden er også meget lettere og blødere, hvilket betyder, at teplantens rødder er i stand til at trænge dybere ind og optage flere næringsstoffer. Det kan vi godt lide ved at arbejde med landmænd, der bruger økologisk te gødning, vi er med til at gøre teindustrien mere bæredygtig.

Japanske landmænd og deres gødning: 

Shizuoka tegødning

Shizuoka er præfekturet i Japan lige ved siden af Tokyo, og er hjemsted for nogle af de største teplantager i hele Japan. Ud over at være hjemsted for større temarker, er det også hjemsted for nogle mindre temarker. I dag skal vi tjekke ind på en mand og kone, der ejer en lille temark på deres ejendom og bruger økologisk te gødning at passe marken på en mere naturlig, bæredygtig måde. 

Dette par skiftede til økologisk landbrug for 25 år siden, da deres første barn blev født. De var bekymrede over, at de pesticider, de lagde på temarken, kunne være skadelige for deres børns sundhed, så de besluttede at skifte til sikrere, økologiskete gødning

I stedet for at introducere nye elementer i temarken, bruger landmændene simpelthen de planter, der vokser naturligt på marken, og bruger dem til at gøde teplanten. Her kan du se alle de forskellige planter, der blev muldet og placeret mellem rækkerne på temarken. Dette holder planterne stærke og sunde uden at introducere nyt materiale til økosystemet.

Mr. Issin tegødning

Dernæst skulle vi tage til Takachiho, en lille landsby i det bjergrige Miyazaki præfektur. Dette område er berømt for sin produktion af en sjælden pandefyret grøn te kaldet ' Kamairicha '. Denne te er lavet i bjergene i Takachiho af Mr. Issin og hans familie. Mr. Issin er meget forsigtig med de ingredienser, han bruger i sit te gødning. Han laver en kompost af kasserede risskaller og andre madrester. Dette minimerer ikke kun madspild på gården, men returnerer også næringsstoffer til jorden for at sikre, at den ikke er opbrugt. Han sørger for, at alle ingredienserne i hans te gødning er fri for pesticider og ikke-GMO. 

Med al denne opmærksomhed på detaljer er Mr. Issin i stand til at lave smukke ristede grønne teer. I modsætning til de fleste japanske grønne teer er denne te pandefyret, hvilket giver den nogle varmere noter af hasselnød og karamel. Han producerer også en fuldt brændt te kaldet Hojicha . Denne te er så mørk som kaffe og giver en utrolig kraftfuld smag.

Mr. Sakamoto tegødning

Vi fortsætter vores rejse til den lille by Shibushi, for at møde en talentfuld landmand ved navn Mr. Sakamoto. Mr. Sakamoto har arbejdet i teindustrien, siden han var en lille dreng, og da det blev hans tur til at overtage familiegården, besluttede han at gøre den helt økologisk. Dette var ikke helt så nemt, som det lyder, som Mr. Sakamoto specialiserede sig i produktion af Gyokuro , den højeste kvalitet bladte i Japan. Denne te er afskåret fra sollys i 3 uger før høsten for at udvikle mere klorofyl og theanin. Dette giver teen en sødere og mere krydret smag, men det kræver en masse dygtighed at holde planten sund under denne lange skyggeproces. Af denne grund bruger de fleste landmænd kemikalier og pesticider til at understøtte plantens vækst, og som følge heraf er det ret sjældent at finde økologisk god kvalitet. Gyokuro .

Mr. Sakamoto kom med en innovativ løsning. Han fandt ud af en måde at skabe en te gødning ud af sedimentær bjergart, som i det væsentlige blot er en opbygning af plante- og dyremateriale over millioner af år. Dette er næringsrigt, men det skal aktiveres. Sakamoto tilføjer derefter en anden ingrediens, en speciel type 'Bokashi' te gødning lavet af sojabønner. Dette skaber en superladet te gødning der holder planterne stærke og sunde, selv gennem den lange skyggeproces. Han demonstrerer styrken af de økologiske teplanter ved at sammenligne økologiske vs. ikke-økologiske teplanter. Den økologiske plante holder sig stærk og sund, selv efter den er plukket, mens den ikke-økologiske plante begynder at tabe bladene selv efter at have været ude af jorden i kun en uge. 

Mr. Sakamoto vil ofte bedømme kvaliteten af en te blot ved at undersøge bladet. Han siger, at teblade, der vokser uden brug af økologisk te gødninggår glip af vigtige næringsstoffer, hvilket gør bladene svagere. Han holder endda gerne tebladene op mod lyset for at se, om de er gennemsigtige. Det betyder, at tebladet har en lavere cellulær tæthed. Resultaterne taler for sig selv, da Mr. Sakamotos te har gjort ham til en legende på dette område. Han er nu ansvarlig for Kagoshima økologiske tedyrkningsforening og leder initiativer til at udforske nye sorter af teplanter og nye produktionsmetoder hvert år. Landmænd køber endda Mr. Sakamoto's te gødning til brug på deres egne områder.

Zenkouen tegødning

Da vi besøgte landmanden Zenkouen, lærte vi om en lang række ingredienser, som kan bruges i fremstillingen af grøn te. Efter at have rundet markerne, tog vi et kort besøg inde i hans skur for at se de forskellige typer materialer, han brugte til sit te gødning. Selvom han ikke lavede sin egen te gødning helt fra bunden kombinerede han flere ingredienser i sin egen blanding.

Teplanter har brug for en række forskellige mikro- og makronæringsstoffer, og disse kan findes på tværs af forskellige materialer. For eksempel er fosfor, calcium, kalium og magnesium alle makronæringsstoffer planter kræver. Til calcium specifikt bruger han malede æggeskaller og muslingeskaller, men han vil også blande dette sammen med trækul og konbu (tang). Ligesom folk har brug for at spise en balance mellem næringsstoffer, så skal teplanterne for at kunne få en balance mellem næringsstoffer fra jorden. Den bedste måde at gøre dette på er, at landmanden passer godt på jorden og bruger fantastisk økologisk te gødning.

Selvom metoderne er forskellige, er missionen den samme. Bønderne ønsker at skabe te af god kvalitet, mens de kun introducerer naturlige elementer til deres temark. Ved at gøre dette kan de fremme en balance mellem deres temark og den naturlige verden. Når du prøver vores te, støtter du ikke kun os, du støtter også de snesevis af landmænd, vi arbejder med. Vi håber, at vi ved at dele denne te med hele verden kan skabe en større påskønnelse for alt det hårde arbejde, som disse landmænd har udført, og bidrage til en sundere, mere bæredygtig teindustri.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4