Cold Brew Green Tea forklaret af teeksperter

Mens varm te ser ud til at få al opmærksomheden, koldbrygget grøn te er et godt alternativ, især om sommeren. Ikke kun er temperaturen på disse te køligere, men smagen kan ændre sig fuldstændigt, hvor nogle mennesker endda foretrækker smagen af koldbrygget grøn te. I denne artikel vil vi dække det grundlæggende i koldbrygget grøn te ved at gennemgå hver type japansk grøn te og hvordan man tilbereder den. Vi vil også gennemgå de bedste grønne teer, der kan bruges til at lave koldbryg!

Hvad er Cold Brew Green Tea?

koldbrygget grøn te refererer blot til te, der er blevet brygget med koldt eller stuetemperatur vand. Normalt når vi tænker på te, tænker vi på at blande bladene i varmt eller varmt vand, men det er ikke altid tilfældet. Te kan tilberedes med køligere vand og serveres enten kold over is eller let afkølet. Senere vil vi komme ind på fordelene ved koldbrygget grøn te og hvorfor du måske vil begynde at lave din egen derhjemme.

koldbrygget grøn te

Hvorfor koldbrygget grøn te derhjemme

Der er en del fordele ved at lave koldbrygget grøn te derhjemme, men den vigtigste kommer ned til temperaturen. Folk har en tendens til at nyde mindre te i de varmere måneder, fordi at drikke varm te kan få dig til at føle dig for varm, især på en varm sommerdag. Løsningen er ikke at nyde mindre te, men snarere at lære at forberede koldbrygget grøn te derhjemme.

Det er sjældent at finde en tebutik, der kan tilberede koldbrygget grøn te, så nogle gange er det bedst at forberede din egen! Der er nogle enkle trin, du kan følge for at lave en god smag og forfriskende koldbrygget grøn te derhjemme. Lad os komme i gang!

Kold brygningsmetode:

Når det kommer til koldbrygget grøn te, der er 3 grundlæggende metoder. Disse metoder har alle forskellige fordele og ulemper, og vi vil dække dem her.

Kold brygningsmetode 1 - Koldt vand

Dette er den mest grundlæggende og mest oplagte måde at skabe på koldbrygget grøn te. Standard koldbrygning kaldes "mizudashi" i Japan. Du kan bruge køligt eller stuetemperatur vand og brygge bladene, ligesom du ville brygge en normal varm grøn te. Denne proces bør kun tage mellem 1-3 timer, og smagen bliver fantastisk! Der er en metode, der kunne give en lidt bedre smag, men det kunne tage længere tid.

Trin 1 for at koldbrygge grøn te

      • tilsæt 5-10 gram løs bladte i et glas eller en kande

Trin 2 for at koldbrygge grøn te

      • Hæld 500 ml koldt eller stuetemperatur filtreret vand i

Trin 3 for at koldbrygge grøn te

      • Lad bladene stå i køleskabet i 1-3 timer

Trin 4 for at koldbrygge grøn te

      • Hæld teen gennem et filter for at adskille bladene fra teen og nyd!

Kold brygningsmetode 2 - Brug af is

Denne metode til at skabe koldbrygget grønt te kaldes "kooridashi" i Japan. For at tilberede denne te kan du først fylde en tekande med isterninger lavet af filtreret vand. Dernæst kan du lægge 5 gram teblade oven på isterningerne og vente på, at de smelter. Grunden til at du ikke tilsætter tebladene først og isterningerne ovenpå er, at vægten af isterningerne kan knuse tebladene og frigive bitterhed i teen. 

Smelteprocessen kan tage lang tid, og det er en af ulemperne ved denne metode til koldbrygget grøn te forberedelse. Den positive side ved at bruge "kooridashi"-metoden til at forberede koldbrygget grøn te er, at den bruger vand med lavere temperatur, tæt på frysepunktet til at brygge teen. Dette har fordele, som vi vil diskutere senere.

Kold brygningsmetode 3 - Kølende varm te

Denne metode til at forberede koldbrygget grøn te er det værste, og de fleste vil hævde, at den te, der er skabt, ikke kan overvejes koldbrygget grøn te

Navnet koldbrygget grøn te refererer til teblade, der er blevet brygget med koldt eller koldt vand, ikke med varmt vand. Ved at tilberede te normalt og derefter køle den af senere, forbereder du dig ikke rigtig koldbrygget grøn te, men snarere varm bryg grøn te serveret kold.

Cold Brew Green Tea Basics

1 - Bedste japansk grøn te til koldbrygning

Vores valg af det bedste koldbrygget grøn te er som følger:

  • Shizuku Sencha : Shizuku'en er designet til at være den ultimative koldbrygget grøn te. Da vi sad med bønderne i Chiran, introducerede de os for denne te for første gang som en kold bryg. Teen laves ved at kombinere Sencha blade med matcha pulver. Matcha-pulveret frigives i den første infusion af teen, hvilket giver en kraftig smag og levende grøn farve. 
  • Fukamushi Yamaga no Sato: Denne dybe dampede te fungerer usædvanligt godt som en koldbrygget grøn te. Når den tilberedes med køligt vand, får du mere af de sødere og frugtige noter, med mindre af bitterheden. Fukamushi Yamaga fra Mr. Sato i Shizuoka opfanger disse behagelige litchibærnoter, der er meget unikke i en grøn te.
  • Gyokuro karigane: Dette kan betragtes som både en stilk te og en Gyokuro te, og det fungerer fint som en koldbrygget grøn te. Brugen af stilkene gør denne te meget mere mild sammenlignet med en Gyokuro , og når den er tilberedt kold, opfanger den disse kølige agurk- og cantaloupemelonnoter. Teen er dejlig sød uden at være overvældende.
  • Gyokuro sasa ham: Hvis du ønsker en koldbrygget grøn te der har en masse styrke, kan du gå efter Gyokuro Sasa Hime. Denne te har en velafbalanceret umami-smag og nogle behagelige blomsternoter. Bitterheden reduceres, når teen tilberedes kold, og mens de fleste Gyokuro er bedst i små doser, denne te kan virkelig drikkes kold hele dagen.
  • noike Hojicha : En overraskende god koldbrygget grøn te er Noike Hojicha . Grunden til, at dette kommer som en overraskelse, er det Hojicha anses normalt for at være en varmende te, og det er mere almindeligt at drikke den i de koldere måneder. Når det så er sagt, fungerer teen også fantastisk som en koldbrygget grøn te, med mere af karamel- og chokoladenoterne, der kommer igennem.

2 - Hvor længe skal man koldbrygge

Det optimale tidspunkt for en koldbrygget grøn te er omkring 3 timer. Du kan opleve, at 1 times dusin producerer ganske nok smag, hvorimod når du lader teen trække natten over, kan smagen blive for ekstrem. 

En god løsning er at tilberede både din kolde bryg og varmbrygget te på samme tid. Om morgenen kan du tilberede en tekande fuld af varm te og også stille en kande fuld af blade og koldt vand til side og lade det stå i køleskabet. Senere på dagen, muligvis omkring frokosttid, vil din koldbrygget grøn teskal være klar, og du kan sparke den anden halvdel af dagen i gang med en kølig forfriskende drink.

3 - Udstyr til Cold Brew

Det vigtigste værktøj at have, når du forbereder dig koldbrygget grøn te er et filter. Når bladene er færdige med at brygge, vil du gerne skille dem ud, så de ikke ender i din drink. De Kyusu tekande har et indbygget filter, der gør dette automatisk, men hvis du bruger et andet kar som et glas eller en krukke, skal du hælde det gennem et filter.

Udover et filter behøver du ikke meget andet at forberede koldbrygget grøn te, du kan blot bruge et glas, krus, krukke eller kande. Du skal blot give plads til bladene og vandet til at trække sammen. Hvis det er muligt, foretrækker du måske at bruge glasmateriale, så du kan se bladene, mens de brygger!

Guide til Cold Brew japansk grøn te med ingredienser & instruktioner 

#1 Matcha Cold Brew Forberedelse

Matcha adskiller sig fra andre typer te, fordi den er i pulverform. Dette betyder i stedet for at infundere det i vand, det blandes direkte i vand. Af denne grund kan du teknisk set ikke lave en koldbrygget matcha, men du kan tilberede den med koldt vand!

  • Trin 1: Tilsæt 2 gram matchapulver i en skål
  • Trin 2: Hæld 100 ml koldt vand i
  • Trin 3: Bland matcha-pulveret i vandet med bambus matcha piskeris
  • Trin 4: Hæld denne blanding i en blender sammen med en ekstra kop koldt vand
  • Trin 5: blend drinken, indtil den er skummende, og hæld den derefter ud i et glas!

#2 Sencha Forberedelse Af Koldbryg 

Sencha er en god te at tilberede som en koldbrygget grøn te. Disse teer får en glattere, endnu mere frugtbar smagsprofil, når de tilberedes kolde.

  • Trin 1: læg 5 gram af Sencha te i et glas
  • Trin 2: Hæld 500 ml koldt vand i
  • Trin 3: Lad bladene stå i køleskabet i 3 timer
  • Trin 4: Hæld teen gennem et filter i et glas og nyd!

#3 Genmaicha Forberedelse af koldbryg

Når du forbereder dig Genmaicha som en koldbrygget grøn te, du vil bemærke flere af disse karamelnoter, som kan være ret behagelige. Lad os forberede nogle!

  • Trin 1: læg 5 gram af Genmaicha te i et glas
  • Trin 2: Hæld 500 ml koldt vand i
  • Trin 3: Lad bladene stå i køleskabet i 3 timer
  • Trin 4: Hæld teen gennem et filter i et glas og nyd!

#4 Kukicha Cold Brew Forberedelse

kukicha er en meget mildere te, fordi den er lavet med både stilke og blade fra teplanten. Dette kan fungere godt som en koldbrygget grøn te, med flere af disse blomster- eller halmsmagsnoter, der udvindes.

  • Trin 1: Kom 5 gram kukicha-te i et glas
  • Trin 2: Hæld 500 ml koldt vand i
  • Trin 3: Lad bladene stå i køleskabet i 3 timer
  • Trin 4: Hæld teen gennem et filter i et glas og nyd!

#5 Hojicha Forberedelse af koldbryg

Mens det normalt betragtes som en varmere te, Hojicha kan fungere fint som koldbrygget grøn te. Denne te vil have mere af disse søde karamel- eller chokolade-smagsnoter.

  • Trin 1: læg 5 gram af Hojicha   te i et glas
  • Trin 2: Hæld 500 ml koldt vand i
  • Trin 3: Lad bladene stå i køleskabet i 3 timer
  • Trin 4: Hæld teen gennem et filter i et glas og nyd!

#6 Gyokuro Forberedelse Af Koldbryg

Gyokuro er allerede tæt på en koldbrygget grøn te, fordi den er tilberedt med vand mellem 104-1040 grader fahrenheit. Vi tilpassede koldbrygforholdet lidt, så du kan tilberede en lækker kold bryg Gyokuro på en brøkdel af tiden!

  • Trin 1: læg 5 gram af Gyokuro te i et glas
  • Trin 2: Hæld 200 ml koldt vand i
  • Trin 3: Lad bladene sidde i køleskabet i 30 minutter
  • Trin 4: Hæld teen gennem et filter i et glas og nyd!

#7 Kabusecha Cold Brew Forberedelse

Kabusecha er en lang skyggefuld te, der kan fungere godt som en koldbrygget grøn te. Hvis du vil forberede din egen, skal du blot følge disse trin!

  • Trin 1: Kom 5 gram kabusecha te i et glas
  • Trin 2: Hæld 500 ml koldt vand i
  • Trin 3: Lad bladene stå i køleskabet i 3 timer
  • Trin 4: Hæld teen gennem et filter i et glas og nyd!

#8 Bancha Cold Brew Forberedelse

Selvom det normalt ikke er forberedt som en koldbrygget grøn te, hvis du er fan af bancha, du kan tilberede det som en kold bryg til en forfriskende drik med lavt koffeinindhold.

  • Trin 1: Kom 5 gram bancha-te i et glas
  • Trin 2: Hæld 500 ml koldt vand i
  • Trin 3: Lad bladene stå i køleskabet i 3 timer
  • Trin 4: Hæld teen gennem et filter i et glas og nyd!
koldbrygget te

Hvad er den bedste japanske te til koldbrygget grøn te

Den bedste te til koldbrygget grøn te skulle være Shizuku Sencha nævnt før. Et af problemerne med en masse  koldbrygget grøn te er, at selvom de er lækre, har de en tendens til at mangle den rå kraft fra varmbrygget te. Dette er ikke tilfældet med shizuku Sencha , da den har masser af styrke og en fantastisk smag. Hvis du leder efter en  koldbrygget grøn te der har en masse smag, bør du tjekke dette ud Sencha . 

Fordele ved Cold Brew Green Tea 

Der er et par fordele ved koldbrygget grøn te der går ud over kun temperaturen. Lad os kort diskutere et par af dem her.

Mindre koffein 

Koffein har en tendens til at blive ekstraheret ved en varmere temperatur, så som et resultat koldbrygget grøn te har en tendens til at være lavere i koffein end te brygget ved varmere temperaturer. Dette er en rigtig god ting, da de fleste mennesker nyder at drikke koldbrygget grøn te i løbet af eftermiddagens varme. Selvom en høj koffein te ville holde dig oppe, hvis du drak den så sent på dagen, ser det ikke ud til at være et problem med koldbrygget grøn te.

Blødere og sødere smag

Udover at koffein ekstraheres ved en varmere temperatur, ekstraheres catechiner også ved en højere temperatur. Dette er virkelig en god ting, da disse er de mere bitre komponenter i tebladet. Derfor bør du undgå at bruge kogende vand, når du tilbereder grøn te. Når du tilbereder grønne teer med en temperatur på omkring 140-160 grader fahrenheit, udvinder du mindre af katekinerne og ender med en glattere og sødere te.

Dette koncept er taget endnu længere med koldbrygget grøn te. Når du bruger koldt vand, udvinder du langt mindre af bitterheden. Det er derfor koldbrygget grøn te har en behagelig sød og frugtagtig smag.

Cold brew fordele videoer

Kan du koldbrygge teposer?

Du kan koldbrygge teposer, men det vil tage længere tid end varmbryggning af dem. Mange teposer er lavet af blade af meget lav kvalitet, skåret op i små stykker. Fordi disse små bladpartikler har mere relativ overflade, infunderer de faktisk hurtigere. Smagen af disse teposer vil være flad og bitter, uden kompleksiteten af koldbrygget grøn te lavet af premium blade.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4