hvilke smage passer godt til matcha? I denne artikel vil vi prøve at finde ud af det!
Vi starter først med at undersøge hvilke smage passer godt til matcha og så vil vi tale om et par fødevarer, der har disse smage, som du kan bruge til at parre med din ceremoniel matcha.
Lad os få parring!
Så hvilke smage passer godt til matcha?
Vi lavede en speciel YouTube-video for at forklare smag, der passer til matcha. Fortæl os, hvad du synes om det i kommentarfeltet i denne artikel!
Smag, der passer til Matcha:
1. Sød
Hvis du undrer dig hvilke smage passer godt til matcha, du kan generelt ikke gå galt med søde sager. Matcha-smag er faktisk blevet parret med slik eller "wagashi" i hundreder af år. Oprindeligt blev disse slik lavet af simple ingredienser som frugt og nødder, men da europæerne introducerede sukker i Japan i 1600-tallet, gjorde det det muligt at skabe mange forskellige kreationer, hvoraf nogle er kunstværker. For at skabe wagashi bruges en kombination af bønner, sukker og stivelse som pilrodspulver. Disse 3 enkle ingredienser, sammen med madfarver, bruges til at skabe det store udvalg af wagashi, vi ser i dag
2. Glat/ cremet
En af de klager, folk har med matcha-smag, er, at den har en lille smule bitterhed. I stedet for at tilføje sukker til matcha (hvilket du aldrig bør gøre), er det, du kan prøve, at parre det med noget for at reducere bitterheden. Det er normalt en god ide at parre matcha med madvarer, der har en glat eller cremet smag som hvid chokolade eller is. Det er også derfor, at en matcha latte fungerer så godt. Når du ved det hvilke smage passer godt til matcha, det bliver nemt at lave dine egne madsammensætninger og matcha lattes derhjemme.
Smagen af Matcha-te
Inden vi tager et kig på hvilke smage passer godt til matcha, lad os tale lidt om smagen af matchaen sig selv. Matcha-smag er kendt for at have denne virkelig stærke græsagtige eller vegetabilske smag. Den har også en subtil, naturlig sødme og en cremet eller mælkeagtig konsistens.
Endelig er smagsprofilen, der gør matcha mest unik, denne salte eller "umami" smag. Denne salte eller bouillonsmag er noget, du normalt vil forbinde med et måltid som suppe, og ikke i en drink som te, men det fejres, når det kommer til matcha-te.
Denne unikke kombination af smag gør det svært at parre matcha-te med visse fødevarer, så det er virkelig vigtigt at følge denne guide, så du ved hvilke smage passer godt til matcha.
Top madsammensætninger til Matcha
Matcha, en pulveriseret grøn te, passer godt sammen med forskellige smagsvarianter og ingredienser.
Mochi, en blød og strækbar risdej, og wagashi, traditionelle japanske slik, er begge gode ledsagere til matcha på grund af deres subtile sødme og evne til at rense ganen.
Neutrale smagsvarianter som frossen yoghurt, hvid chokolade, oblater og havremælk giver en jævn og sød kontrast til matchas bitterhed.
Mens citrusfrugter som appelsin, citron og lime intensiverer matcha-smagen, tilføjer sorte sesamfrø en blød jordagtighed for at forbedre den livlige matcha-smag.
Endelig tilbyder bananer en enkel, men dejlig sammenkobling med matcha, da deres neutrale sødme komplementerer teen uden at overvælde dens smag.
1. Mochi

Det er svært at tale om, hvilke smagsvarianter der passer godt til matcha og ikke tale om mochi, det er som om disse to er lavet til hinanden. Mochi er en type risdej, der fremstilles ved at banke glutinøse ris, indtil den bliver blød og elastisk. Risdejen kan derefter pakkes rundt om andre ingredienser som anko (sød azuki-bønnepasta) for at lave daifuku. Daifukuen er så ofte toppet med en type mel, kinako (ristet sojabønnemel) eller sesamfrø er populære.
Dette kan være en god fornøjelse at nyde sammen med en skål grøn te, især matcha. Det kan være fristende at tænke på wagashi som en "dessert", men det er virkelig mere som en ganerens. Hvis du er vant til desserter i vestlig stil, kan sødmen af dette være ret subtil. Hvis du spiser dette sammen med din matcha, kan det virkelig være med til at udjævne meget af bitterheden uden direkte at påvirke smagen af matcha-smagene.
2. Wagashi

Hvis du undrer dig over, hvad der passer godt til matcha, kan du ikke gå galt med wagashi Andre typer wagashi er lavet med lignende ingredienser. De mest dekorative er normalt reserveret til særlige lejligheder som te-ceremonier, men der er meget mere simple former for wagashi som Doryaki og Dango.
Ligesom med mochi, er disse desserter designet til at have lige sødme nok til at rense ganen, men de er ikke nær så søde som noget som en matcha cupcake f.eks.
Dette gør dem til den perfekte udluftning til en skål matcha, de kan skære igennem bitterheden uden at stjæle showet. Generelt, hvis du leder efter smag, der passer til matcha, vil du gerne gå med ting som denne, der er søde, men ikke for intense i deres smagsprofil, da dette vil kollidere med matcha-smagene.
3. Fozen yoghurt

Frossen yoghurt er et andet eksempel på en sød og neutral smag. Med denne har smagen af den frosne yoghurt betydning, så sørg for at gå efter noget som vanilje, da dette vil støde mindst sammen med smagen af matchaen.
En ting du kan prøve, er faktisk at lave en matcha-pasta og dryppe den oven på frossenyoghurten eller blande den i frossenyoghurten.
Vil du tage det op? Spring over de almindelige ting og gå direkte til dette dekadent matcha yoghurt der smager lige så godt som is. Stol på os, du vil have endnu en portion.
4. Kakaopulver

Hvis du leder efter, hvad der passer godt til matcha, kan kakaopulver være en af de sidste matcha-parringer på din liste. Kakaopulver fungerer ret godt med matcha, men sørg bare for at du ikke overdriver det. Både chokolade og matcha har meget intense smagsprofiler, og de er meget forskellige.
Matcha læner sig op af flere af disse græsklædte eller dampede grøntsagsnoter, og chokolade er på disse varmere eller mørkere smagsprofiler. Disse to smage er i modsætning til hinanden, og de blander sig ikke så godt sammen.
Du kan dog slippe afsted med en lille smule kakaopulver, der drysses oven på din matcha, og du vil opdage, at det kan øge rigdommen. Så længe du er subtil med det, kan disse være gode smage, der passer til matcha. Prøv det og lad os vide, hvad du synes!
5. Hvid chokolade og oblater

På listen over hvilke smage passer godt til matcha, hvid chokolade skal være øverst på listen.
Hvid chokolade er lavet uden kakao, så i stedet for at have denne rige chokoladesmag, er den mere smøragtig og neutral.
Dette er den bedste type mad at parre med matcha, glat og sød nok til at hjælpe dig med noget af bitterheden, men ikke for smagfuld til at den kolliderer med matchaen.
Hvis du er interesseret, har vi endda lavet en DIY matcha hvid chokolade opskrift at tilfredsstille din søde tand!
6. Appelsin, Citron og lime

Som vi nævnte før, ser disse citrusagtige smage ud til at kollidere med matchaen, men hvis du er fan af citrusfrugter, bør du helt sikkert gå videre og prøve denne parring.
Du vil bemærke, at smagen af matchaen bliver kraftigere, og finishen bliver stærkere. Hvis dette er for intenst for dig, vil vi i stedet anbefale at gå efter de andre madparringer på denne liste.
Appelsiner og citroner, siger klokkerne på St. Clement's!
7. Sort Sesam

Sesam er en blomstrende plante i slægten Sesamum, også kaldet benne. Talrige vilde slægtninge forekommer i Afrika og et mindre antal i Indien.
Sorte sesamfrø bruges ofte oven på daifuku, og disse kan godt kombineres med matcha.
Den bløde jordagtige smag og subtile sødme af sort sesam er et godt supplement til de mere levende smag af matcha. Sort sesam ser ud til at fungere godt med næsten alt, og matcha er ingen undtagelse!
8. Havremælk

Selvfølgelig listen over hvilke smage passer godt til matcha ville ikke konkurrere uden at tale om havremælk. Dette er et klassisk eksempel på den "neutrale søde" smag, der er nævnt tidligere.
Det er derfor, havremælk bliver så populær i matcha lattes. Den er sødere end mælkemælk, og den har ikke den dvælende eftersmag. Havremælk er egentlig ikke en "parring", men mere en ingrediens, du kan bruge sammen med matcha for at forbedre smagen af hver.
Hvis du i øjeblikket laver matcha lattes, så prøv en med havremælk og se, hvad du synes!
9. Banan

Dengang vi lavede en liste over hvilke smage passer godt til matcha på instagram, banan faktisk en. Alt, hvad vi gjorde for denne sammenligning, var at lave en lille smule koichapasta og dyppe en banan indeni.
Smagene fungerede fantastisk sammen, og det smagte virkelig som en dessert, som om man havde dyppet bananen i chokolade eller andet. Det er utroligt, hvordan noget så simpelt kan være den bedste parring, men det er igen et eksempel på dette "neutrale søde" fænomen.
Bananen er sød nok til at glatte matchaen ud, men den har ikke et væld af smag, så smagene støder ikke sammen. Hvis du leder efter, hvilken frugt der passer til matcha, kan bananen ikke slås.
Hvilken frugt passer til matcha bortset fra bananer?
Så udover de bananer, vi nævnte tidligere, hvilken frugt passer til matcha? Jordbær fungerer meget godt, for selvom de har en lidt citrusagtig smag, giver de også en masse sødme. Mangoer tilbyder den samme type matcha-parring, og de kan fungere smukt.
De frugter, du vil undgå, er ting som grønt æble eller andet, der er syrligt uden at være sødt. Dette vil virkelig forstærke tørheden og bitterheden af matchaen.
Hvilken smag passer godt til matcha latte?
I din søgen efter smagsvarianter, der passer til matcha, kan du også være interesseret i hvilken smag passer godt til matcha latte. Fordi der er mælk og sukker med i en matcha latte, er de stærke matcha-smag allerede glattet ud, så du kan være lidt mere eventyrlysten.
Alligevel, når det kommer til hvad passer godt til matcha latte, du vil følge de "neutrale, søde" retningslinjer og spise ting som hvid chokolade, mochi og wagashi. Du kan prøve en lysere mælkechokolade og se, hvordan du kan lide den. Selvom disse normalt ikke er smagsvarianter, der passer til matcha, er de
Så når det kommer til, hvilke smagsvarianter der passer godt til matcha latte, er du velkommen til at eksperimentere lidt mere, da du ikke får den samme "sammenstødende" effekt, som du får, når du drikker almindelig matcha.
Hvilke smage er dårlige med matcha?
Udover at dække hvilke smagsvarianter, der passer godt til matcha, ønsker vi også at dække et par stykker, der ikke fungerer specielt godt. Disse fødevarer støder enten sammen med de intense matcha-smag, eller de er ikke i stand til at udjævne bitterheden ordentligt. Her er et par stykker, du skal undgå.
Citrus smag
Citrus smag er faktisk ikke godt at kombinere med matcha. Når du for eksempel blander citronsaft med matcha, kan det virkelig forstærke de mere astringerende komponenter i teen. Dette kan være en god ting, hvis du sætter pris på disse citrusagtige smage i matchaen, men de fleste mennesker gør det ikke. Hvis du virkelig ønsker at kombinere de to smagsvarianter, kan du bruge noget som en limonade, der kombinerer både den citrusagtige og den søde smag og afbalancerer spidsen i stringens. En hurtig og forfriskende matcha limonade: en simpel sommerslurk!
Usøde godbidder
I en meget uvidenskabelig undersøgelse testede vi matcha ud med både en almindelig croissant og en sød croissant og fandt ud af, at den søde croissant virkede meget bedre. Det ser ud til, at når det kommer til madparringer, skal matcha bare have en lille smule sødme for at komme i gang. Hvis du spiser noget for sødt, kan det stjæle showet fra matcha-teen, men en lille smule er rart at modvirke noget af den naturlige bitterhed. Vi har ikke fået gode resultater fra ting som brød eller kiks som madsammensætning, fordi de ikke giver nogen sødme eller cremet til at modvirke bitterheden.
Rig, smagfuld mad
Matcha har en virkelig intens smag, så når det kommer til madsammensætninger, er det generelt ikke en god idé at introducere længere. Du vil opdage, at smagfulde ting som rige chokoladekager eller frugttærter ikke virker så godt, som du måske tror. Dette skyldes, at smagen af de to godbidder virkelig kæmper mod det, og dine smagsløg ved ikke, hvad de skal gøre af det.
Sådan søder du matcha korrekt
Når du søder matcha direkte, gør du det virkelig svært at udvælge teens subtile smagsprofiler. Det, vi anbefaler, hvis du skal "søde" matchaen, er at gøre det indirekte ved at nyde en smagssammensætning. Dette vil give dig mulighed for at fortsætte med at udvide din gane, mens du stadig skærer noget af den bitterhed ud, du måske bemærker. Ved at bruge sødemidler indirekte frem for direkte, er du i stand til at nyde smagen af begge godbidder uden at forvrænge dem.
Sidste ord om smag, der passer godt til matcha
Selv med alle disse smagssammensætninger er den bedste måde at nyde matcha på, selvfølgelig stadig alene, uden mælk eller sukker. Når du gør dette, er du i stand til at opleve det fulde, naturlige spektrum af smagsstoffer, præcis som producenten havde til hensigt. Dette bringer en tættere forbindelse mellem tedrikkeren og marken teen blev produceret på.
Matcha-te af høj kvalitet skal have en naturlig sød og blød smag, som er udviklet gennem en lang og omhyggelig produktionsproces. Efter at have rejst rundt i Japan i de sidste par år, har vi mødt dusinvis af landmænd og prøvet hundredvis af forskellige teer. Vi har udvalgt 21 af vores favoritter til at dele med dig i vores matcha sampler. Med denne matcha-sampler kan du prøve 21 forskellige typer økologisk dyrket matcha-te fra hele Japan. Prøv dem alle sammen og se, hvilken der er din favorit!
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er fordelene ved at drikke matcha te?
Med så mange forskellige matcha fordele, det er ikke underligt, at folk overalt bytter deres morgenkaffe for en dejlig skål matcha.
Her er en liste over de vigtigste matcha-fordele:
- Matcha er høj i koffein
- Rig på antioxidanter
- Theanin
- Forbedrer hjernens funktion
- Hjertesundhed
- Vægttab
- Beskytter leveren
- Kan hjælpe med at reducere kognitiv tilbagegang
- Øger humøret
- Hudsundhed
- Hjælp med at sænke kolesterol
- Styrker immunsystemet
- Energi uden angst, styrt eller rystelser
- Let at forberede
- Unik smag
- Alsidighed
Giver matcha dig energi?
Svaret er bestemt ja! Hvis du vil lære mere om emnet, inviterer vi dig til at læse artiklen 👉Giver matcha dig energi?
Hvorfor er matcha så dyr?
hvordan laves matcha og hvorfor er matcha så dyr er to spørgsmål, der går hånd i hånd. Der er 11 grunde, der forklarer, hvorfor matcha er så dyrt:
- Matcha vokser kun på bestemte geografiske steder
- Det skal komme fra første høst
- Ekstra mand til at skygge for planterne
- Skyggeproces og hvorfor skal du skygge planterne?
- Planten skal overleve 3 uger uden sollys
- Håndplukkeproces
- Omhyggeligt bladvalg
- Stilke og årer på tebladene fjernes
- Te males med meget dyrt udstyr
- Det dyrebare pulver skal være perfekt pakket
- Efterspørgslen er højere end udbuddet
Hvordan laver man matcha?
Hvis du undrer dig hvordan man forbereder en overlegen matcha, du skal læse artiklerne 👉 hvordan man får matcha til at smage godt og Komplet ceremoniel Matcha-forberedelse. Ellers kan du bare følge denne korte guide!
- Trin 1: Placer en matcha sigte på skålen.
- Trin 2: Tilsæt 1-2 teskefulde matcha til sigten
- Trin 3: Skub pulveret gennem sigten ned i skålen, dette vil fjerne alle klumper og gøre din matcha mere jævn.
- Trin 4: Tilføj 2 ounce 175 grader Fahrenheit vand. Du har muligheden for først at tilføje et stænk vand og blande det til en fortid for at gøre matchaen endnu glattere.
- Trin 5: Skrab siderne af skålen af, og sørg for, at ingen af matchaen klæber til skålen.
- Trin 6: Pisk det i vandet i en 'W'-formation, indtil der kommer et pænt skum. Hvis du vil lære at piske matcha som en temester, så læs vores artikel 👉 Sådan bruges en Matcha-piskeris forklaret af eksperter. Dette vil lufte matchaen og få den til at smage glattere og cremet. Og hvis du ikke har et matcha piskeris, ingen panik! Vi skrev en artikel, hvor vi forklarer 👉 hvordan man laver matcha te uden piskeris