Komplet guide til de 28 bedste japanske teer

Ønsker at blive klogere på japansk te? Du er på det rigtige sted! I denne artikel vil vi dække nogle af de mere almindelige typer af te i Japan, hvordan de er lavet, og hvordan de smager. Det er teer, vi har opdaget under vores rejser rundt i Japan, da vi mødes med tebønder og leder efter de bedste grønne teer til nioteas.com. Lad os springe ind i vores rangering af 28 bedste typer japansk te

VIGTIG: Klik på sektionen af indholdsfortegnelsen nedenfor for at hoppe direkte til den sektion, du er interesseret i👇

🍵🫖 Hvad er på menuen? 🫖 🍵

Japansk te komplet guidevideo

Vi lavede en video, hvor vi dækker alt om japansk te. For flere videoer som denne, tjek vores Youtube kanal

 

Hvad er de forskellige typer japansk te?

Vi rangerede de 28 forskellige japanske teer lige nedenfor 👇

Japansk te #1 - Matcha te

matcha te er måske en af de mest kendte japanske teer rundt om i verden, og det er mest takket være dens brug i te-ceremonien. Denne pulveriserede te er lavet af teplanter, der har været skyggefulde i 3 uger før høsten for at booste deres søde og salte smag. 

Derefter vælges de øverste blade, de får deres stilke fjernet, og de males til et fint pulver. I modsætning til bladte, som er tilberedt i en tekande, matcha te kræver et par specielle japanske teredskaber at forberede, såsom chasen matcha piskeris, De chawan matcha skål, chashaku matcha skeen og mange andre. Udarbejdelsen af matcha te på denne måde er en af de mest berømte japanske traditioner

Hvis du vil indvie dig selv i kunsten at matcha, vi råder dig til at tjekke vores Matcha teprøver! Med disse kasser vil du være i stand til at teste de fineste matcha udvalgt fra velrenommerede japanske bønder

 

Japansk te #2 - Sencha

Mens matcha te kan være en af de bedst kendte typer japansk te rundt om i verden,  Sencha  er den mest populære og udgør op til 70 % af al den te, der indtages i Japan.  Sencha  er naturligvis en bred kategori, og du kan finde mange forskellige smagsprofiler indenfor den. Sencha refererer grundlæggende til en te, der er blevet dampet efter høst og derefter rullet og tørret for at låse smagen, indtil den er klar til at blive tilberedt i vand.

 

Japansk te #3 - Gyokuro

Gyokuro  anses af mange te-kendere for at være den bedste japansk te, fordi det så perfekt fanger smagsprofilen, der japansk te er kendt for. Denne kombination af søde og salte smage perfektioneres under den lange skyggeproces, og niveauerne af klorofyl, theanin og koffein hæves. 

Gyokuro  tilberedes typisk med en mindre mængde køligere vand, flere blade og længere bryggetid for at koncentrere smagen endnu mere.  Gyokuro  er den dyreste bladte i Japan på grund af dens arbejdsintensive produktionsproces. Du kan støde på denne te i et high-end teværelse eller tehus i Japan. 

 

Japansk te #4 - Hojicha

Hojicha  henviser til en ristet grøn te, der normalt er lavet af de ældre blade og stængler fra teplanten.  Hojicha  blev engang brugt som en måde at få mest muligt ud af tehøsten, og bruge de dele af teplanten, som ellers ville blive smidt ud. Nu  Hojicha  er elsket over hele verden for sin unikke smag, der kombinerer varmere noter af kaffe, karamel og chokolade. Selvom det ligner en sort te,  Hojicha  er faktisk en grøn te, fordi bladene opvarmes efter høst, og den får ikke lov til at oxidere helt.

 

Japansk te #5 - Genmaicha

Genmaicha  er en anden af dem japansk te der er steget i popularitet i de senere år.  Genmaicha  er lavet ved at kombinere grønne teblade med ristede ris, som giver teen varme og søde noter af korn og ristede nødder, der kan virke ret beroligende.  Genmaicha  er meget lav i koffein, så det giver en fantastisk te at nyde om aftenen.

 

Genmaicha  startede som en måde at bevare teblade på i tider med økonomiske vanskeligheder. For at få teen til at holde længere, ville folk tilføje korn af ristede ris for at strække forsyningen. Snart begyndte folk at lægge mærke til den fremragende smagskombination og dette japansk te blev et kæmpe hit! Nu er det den mest almindelige type blandet te i Japan, og du vil helt sikkert se den blive serveret på restauranter og tehuse rundt om i landet.

 

Japansk te #6 - Hoji Genmaicha

Hoji Genmaicha  er en kombination af  Genmaicha  og  Hojicha . Fordi den er lavet med kombinationen af Hojicha blade, der har lavere niveauer af koffein, og ristede ris, som ikke har koffein, er denne te velegnet til at drikke selv langt ud på natten.

 

Japansk te #7 - Kamairicha

Kamairicha  er en te, der er et sted midt imellem en Hojicha og en Sencha . Det er en delvist ristet te, vendt i en varm pande på samme måde som en kinesisk grøn te. Dette giver  Kamairicha  en lidt varmere smagsprofil, med noter af mandler og cashewnødder, men den bevarer stadig nogle af sine dampede grøntsagssmag. 

 

 

Japansk te #8 - Kukicha

kukicha er lavet af teplantens stilke og blade. Mens stilkene normalt fjernes forsigtigt i te som Sencha og Gyokuro , de fejres i kukicha. Stænglerne giver den kukicha en mildere smag, med noter af hø eller sommergræs og et strejf af mineraler. Tilsætningen af stilkene sænker også koffeinindholdet af kukicha.

 

På samme måde som  Genmaicha , denne te blev udviklet som en måde at få mest muligt ud af den te, som landmændene havde til rådighed. Fordi tebøndernes primære indtægtskilde var de teblade, som de solgte, havde de ofte ikke råd til at spare noget til deres egen nydelse. Nogle få landmænd opdagede, at de faktisk kunne lave en lækker te ud af teplantens stilke, og snart blev denne hemmelighed kendt af alle. Nu kukicha eller kvist te er en populær japansk grøn te i sig selv, og landmænd rundt om i Japan producerer den til deres kærlige kunder. 

 

Japansk te #9 - Karigane

karigane ligner meget kukicha, men det refererer til en stilk te lavet af skyggefulde teplanter, som dem der bruges til at lave  Gyokuro , matcha te og kabusecha. Fordi teen indeholder nogle skyggefulde blade, karigane er sødere og lidt højere i koffein end dens uskyggede modstykke. 

 

Vi har fundet ud af, at karigane fungerer rigtig godt som koldbrygget te. Mens Gyokuro kan være en smule kraftfuld for folk, der er nye til te, karigane har en meget mere mild smagsprofil, mens den stadig indeholder meget af sødmen. Når den tilberedes som en kold bryg, tager teen denne smukke kombination af kølige agurk og søde cantaloupe melon smagsprofiler, der er særligt gode om sommeren.

 

Japansk te #10 - Kuki Hojicha

kuki Hojicha  er en anden type stilkete, men den er lavet af ristede testængler. Stilkene og bladene på teplanten steger faktisk anderledes, så denne te får en anden smagsprofil sammenlignet med en normal Hojicha . De kuki Hojicha  lavet af Mr. Issin arver disse meget mørkere smagsprofiler af sort kaffe og mørk chokolade. Det er faktisk en af vores laveste koffein-teer, hvilket gør den til en fantastisk kaffeerstatning for dem, der forsøger at skære ned på koffeinen.

 

Japansk te #11 - Bancha

bancha refererer til en te lavet af de mere modne blade af teplanten. Disse blade er udelukket fra mere premium japanske grønne teer, men de bruges i billigere teer bancha. Disse blade producerer mere jordagtige og træsmagsprofiler, flere mineraler og mindre koffein. 

 

bancha er almindeligvis indtaget efter måltider af et par forskellige årsager. For det første er teen lav i koffein, så den kan være fantastisk senere på dagen eller endda om aftenen. Teen menes også at hjælpe med fordøjelsen, hvilket er et godt valg til en godbid efter middagen!

 

Japansk te #12 - Shincha eller Ichibancha 

shincha refererer til den første te høstet i det tidlige forår. Den kan også omtales som ichibancha, og den er eftertragtet for sin utrolige smag. Teplanten lagrer næringsstoffer fra jorden hele vinteren og frigiver det til den første skylning af teknopper i det tidlige forår, hvilket gør teerne lavet af denne del af planten endnu mere lækre. 

 

Før den udbredte brug af køling, ville mange kunder vente hele året på shincha høst, da de er nye, ville dette være den friskeste te. Nu er moderne konserveringsmetoder så gode, at der ikke er helt så stor forskel på sidste års høst og årets høst, så denne shincha-hype begynder at aftage lidt.

 

Japansk te #13 - Nibancha

Nibancha refererer til den anden høst af teplanten. Efter den første omgang spirer er plukket, vil teplanten snart vokse mere. Selvom disse stadig kan bruges til at producere velsmagende teer, vil niveauet af næringsstoffer og smag være lavere, da planten ikke har meget tid til at genopfylde dem. 

 

Japansk te #14 - Sanbancha

Sanbancha er lavet fra den tredje høst og bruges kun til at lave teer af lavere kvalitet som dem, der findes i teposer og te på flaske. Her er næringsstofferne i teplanten blevet yderligere formindsket, og smagen er mere flad, med mindre af den kompleksitet, du ser i premium teer.

 

Japansk te #15 - Akibancha

Nogle gårde har faktisk en "efterårshøst" el akibancha. Dette finder normalt sted i oktober d japansk te gårde og fordi det er den fjerde høst, kan den også kaldes Yonbancha. Denne høst er mindre almindelig, fordi udbyttet er meget lav kvalitet.

 

Japansk te #16 - Kyobancha

Kyobancha er en af de japanske traditioner, der desværre bliver mere og mere sjælden i moderne tid. Dette er en specialitet i området omkring Kyoto, hvor banchablade ristes i en stor pande. Bladene er ristet ret grundigt, og de ser næsten ud til at være brændte. Smagen af denne te kan endda glide ind i den røgede retning på grund af den kraftige stegning. 

 

Japansk te #17 - Kabuse Sencha  

kabuse Sencha  er et sted midt imellem en normal  Sencha  og en  Gyokuro . At blive betragtet som en  Gyokuro , det skal være skyggelagt i 21 dage eller mere og for at blive betragtet som en kabuse Sencha det skal skygges i 10 dage eller mere. Dette betyder, at alt, der er skygget mellem 10-21 dage, sandsynligvis vil blive kaldt en kabuse Sencha  eller kabusecha

 

kabuse Sencha  får dets navn fra det net, der blev brugt til at skære teplanten af fra sollys kaldet “kabuse”. Tidligere brugte man en stråmåtte til at dække teplanten, men nu bruges et mere moderne nylonnet til at dække planterne.

 

Japansk te #18 - Konacha

Konacha er en grøn te af meget lav kvalitet lavet af blade af lavere kvalitet, der er malet i mindre stykker. Denne te serveres almindeligvis på restauranter, fordi den bitre smag kan være en anstændig ganerenser.

 

Japansk te #19 - Tencha

Tencha indtages sjældent i sin bladform. Det refererer til de blade, der er malet op for at lave matcha te. Det betyder, at de skal skygges i 3 uger før høsten, og de skal have deres stilke fjernet for at blive betragtet som tencha. 

 

Japansk te #20 - Asamushi Sencha  

Mens de fleste japansk te dampes i mellem 40-80 sekunder, Asamushi er en kort dampet te, dampet i mellem 20-40 sekunder. Dette gør det muligt for bladene at forblive mere intakte, og de giver en lettere smag.

 

Japansk te #21 - Fukamushi Sencha  

fukamushi Sencha  er i den anden ende af det dampende spektrum. Her dampes bladene i 80-200 sekunder, hvilket nedbryder bladet og lader mere af det flyde ned i koppen. Dette skaber en mørkere grøn farve og en mere intens dampet vegetabilsk smagsprofil. fukamushi Sencha  kan også fungere fint som koldbrygget japansk te, og det køligere vand får virkelig nogle af de mere frugtbare smagsprofiler frem.

 

 

Japansk te #22 - Chumushi Sencha  

Chumushi  Sencha ligger mellem Asamushi og Fukamushi, og den er dampet i standard 40-80 sekunder. Dette gør smagen af denne mellemdampede te et sted midt imellem disse mildere smagsnoter og denne intense dampede grøntsagssmag, du måske finder i en fukamushi Sencha .

 

Japansk te #23 - Aracha

Aracha henviser til en rå te, der har været igennem nogle af trinene i teproduktionsprocessen, men ikke alle. Dette er ikke beregnet til forbrugere, men snarere tevirksomheder, der søger at færdiggøre teen i deres eget anlæg. Det er her teproducenterne har mulighed for at bruge nogle af deres unikke metoder og maskiner til at indfange en bestemt smagsprofil. Grunden til, at denne Aracha er værdifuld, er fordi enzymerne i bladene er blevet deaktiveret, så den bevarer sin grønne farve og smag, mens den venter på den endelige produktion. Disse blade kan opbevares i et produktionsanlæg i længere tid, mens de venter på at blive behandlet, mens friske teblade vil oxidere inden for få timer.

 

Japansk te #24 - Yamecha

Yamecha henviser blot til en te, der er produceret i Yame, et lille område i Fukuoka, der har opbygget et godt ry, især for skyggefulde teer som f.eks.  Gyokuro  og kabuse Sencha . Yame er et lille område med hensyn til den samlede produktion, men betragtes som en af de bemærkelsesværdige teproducerende regioner på grund af dens exceptionelle kvalitet.

 

Japansk te #25 - Ujicha

I lighed med Yame er Uji også stolt af sin produktion af japansk grøn te. Uji er, hvor produktionen af grøn te i Japan for alvor begyndte at tage fart, og stadig i dag er den kendt for at producere teer i topklasse. Ujicha refererer blot til te, der er blevet produceret i området Uji, nærliggende Kyoto.

 

 

Japansk te #26 - Tamaryokucha

Tamaryokucha ligner meget  Sencha  men bladene rulles til en krøllet form. Dette er en te, vi lærte meget om, da vi besøgte Mr. Fujisako i Kumamoto og fik prøvet hans Tamaryokucha bessaku for første gang.

En tamaryokucha shiraore som den, der er vist ovenfor, kan også indeholde yderligere stængler. Du kan se, at der er en kombination af krøllede teblade og lige gule stængler. Disse ekstra stængler reducerer koffeinindholdet i teen og tilføjer også yderligere mineraler.

 

Japansk te #27 - Mecha

Mecha henviser til en te lavet af teplantens knopper, høstet i det tidlige forår. Karaktermæssigt ligger det et sted midt imellem Gyokuro og Sencha .

 

Japansk te #28 - Sakuracha

Sakuracha er en specialitet i kirsebærsæsonen. Den er lavet ved at blande "sakura"-blade af kirsebærblomster og teblade. Disse kronblade er mest for udseende, da de ikke bidrager med så meget smag til teen. 

 

Hvor kan jeg prøve japansk te?

Hvis du gerne vil lære mere om de forskellige typer af japansk grøn te, vi sammensætter et par forskellige teprøvetagere der giver dig mulighed for at prøve alle de forskellige typer te og se, hvilke du bedst kan lide. Disse prøveudtagere spænder over forskellige tetyper, forskellige vækstområder, forskellige landmænd og forskellige kultivarer. Med nogle af samplerne får du også forskellige typer af japanske teredskaber ligesom Kyusu tekande, jagtet matcha piskeris, chawan matcha skål og chashaku matcha ske. Hvis du vil have alt tetøjet og prøve 43 forskellige typer japansk grøn te, anbefaler vi, at du går efter Giga Sampler, langt vores mest komplette japanske te-sampler.

 

Hvilken slags te er mest populær i Japan?

Mest populære japansk te #1 - Sencha

Sencha  er den mest populære type te i Japan, men det er også den bredeste kategori. Det refererer blot til en te, der er blevet dampet efter høst og derefter rullet og tørret. Denne te tilberedes ved at blande bladene i varmt vand og derefter skille dem ud, mens du hælder en kyusu tekande i. Teen har en stærk og sød smag, med noter af dampede grøntsager og et strejf af citrusagtig astringens i eftersmagen. 

Mest populære japansk te #2 - Matcha

Matcha-te er også meget populær i Japan, men du vil næsten aldrig se den i sin rene form uden for den japanske te-ceremoni. Fordi dette er en pulveriseret te, kan den nemt kombineres til alle mulige desserter, kager og selvfølgelig matcha grøn te latte. Til dette bruger de en matcha af lavere kvalitet eller latte matcha. De latte matcha kan stadig være en god te, men visse trin i produktionsprocessen springes over for at gøre den billigere. Smagen er også meget stærkere, hvilket faktisk er en god ting, så du kan smage matcha te smagen igennem al fløden og sukkeret.

ceremoniel matcha er den slags, der er designet til at blive indtaget almindeligt. Dette finder du i Japan, men det er henvist til tehuse og te-ceremonien, da det er meget mere værdsat. Dette matcha-pulver er lavet ved hjælp af alle de trin, vi nævnte tidligt, inklusive den lange skygge af planterne, den omhyggelige udvælgelse af bladene, fjernelse af stilkene og slibning af bladene i en stor granitmølle. Denne ceremoniel matcha har en naturlig sødme over sig og den er god nok til at drikke uden mælk eller sukker.

 

Er japansk te godt for dig?

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved japansk te. Mens næsten alle teer bør betragtes som sunde sammenlignet med andre drikkevarer, japansk te har yderligere fordele. For det første har de en tendens til at være lavet af de yngre spirer af teplanten, hvilket betyder, at de er højere i næringsstoffer. For det andet er de ofte skraverede, hvilket øger niveauet af klorofyl og l-theanin. L-theaninen i grøn te er det, der giver dig en følelse af rolig, vågen energi, der kan vare hele dagen.

 

Hvilken japansk te er sundest?

Når det kommer til at vurdere de sundhedsmæssige fordele ved grøn te, er der et par forskellige faktorer, du måske leder efter. Den første er antioxidanterne, såsom EGCG. I dette tilfælde bør du faktisk gå efter en uskygget te, fordi de teer, der udsættes for sollys, producerer flere katekiner som beskyttelse mod UV-lyset. Hvis du leder efter mere af det afslappede fokus, der kommer fra theanin, vil du gerne gå efter en lang skyggefuld te som Gyokuro . Hvis du leder efter en kombination af alt, kan du ikke gå galt med matcha te. Fordi denne te er pulveriseret, er du i stand til at indtage hele bladet, hvilket giver dig en højere koncentration af alle næringsstoffer og mineraler.

 

Hvilken japansk grøn te er bedst?

Spørgsmålet om bedste japanske grøn te afhænger af hvad du leder efter. Hvis du leder efter en høj koffein morgente, kan du vælge noget som f.eks Gyokuro eller matcha. Hvis du leder efter en beroligende aftente, kan du gå til bancha eller Genmaicha . Hvis du vil have en dejlig varmende te at nyde om vinteren, foreslår vi en ristet te lignende  Hojicha  og hvis du leder efter en kølig forfriskning om sommeren, bør du bestemt prøve en koldbrygget fukamushi Sencha !

 

Hvor kan man købe japansk te

Mens du nemt kan købe japansk te i mange forskellige dagligvarebutikker har disse tendens til at være masseproducerede teer af lavere kvalitet. Disse større temærker fortæller meget lidt om, hvor teen er produceret, og hvem den er produceret af. Hvis du virkelig ønsker at få vigtig information om en te, før du køber den, skal du virkelig vide, hvilken gård der producerede teen. 

En pålidelig japansk te hjemmeside ville være,  Nio Teas! Vi køber vores te direkte fra bønderne og mødes endda med dem personligt for at runde markerne, faciliteterne og drikke teen med de mennesker, der har arbejdet hårdt for at producere den. Når du kigger på vores hjemmeside, kan du ikke kun lære om, hvordan teene er lavet, men også hvem de er lavet af. Med fuld gennemsigtighed kan du virkelig få en fornemmelse af teen, før du køber den. 

 

Hvordan brygger man japansk te?

Når det kommer til brygge japansk te, det afhænger af den type te du brygger. Her er en kort guide, du skal huske på, når du tilbereder forskellige typer japansk te 👇

Hojicha , Genmaicha , Kukicha og Bancha

Disse teer kan tåle højere temperaturer, men du bør stadig ikke koge dem. Det er bedst at bruge 150 milliliter af 80°C/175°F vand og 5 gram blade. Du kan lade teen sidde i 1 minut til den første brygning, før du hælder den i din kop. Du kan brygge bladene 4-5 gange mere med samme forhold, samme temperatur men kun i 20 sekunder.

Sencha

Disse brygningsparametre gælder for de fleste japanske grønne teer  Sencha , tamaryokucha,  Kamairicha , kabusecha og shincha. Du kan bruge det samme forhold mellem blad og vand, som du gør med de andre typer te (5 gram blade, 150 ml vand), men denne gang skal du bruge en køligere vandtemperatur på 70°C/160°F og brygge i et minut. Du kan derefter brygge denne te 2-3 gange mere på 20 sekunder hver, indtil den mister smag.

fukamushi Sencha

fukamushi Sencha  har næsten samme nøjagtige bryggeparameter som en almindelig Sencha , men nogle mennesker foretrækker kun at brygge i 45 sekunder. Grunden til dette er det faktum, at Fukamushi Sencha har tendens til at bryde i mindre bladpartikler. Disse partikler trænger hurtigere ind i vandet, så de behøver slet ikke meget tid, før de skaber den karakteristiske uklare grønne infusion.

Gyokuro

Gyokuro  er den mest følsomme af de japanske teer. Til denne te vil du virkelig gerne bruge 60°C/140°F vand og en bryggetid på 2 minutter. Grunden til at du bruger længere bryggetid er, at  Gyokuro  blade er mere stramt rullet, og derfor har de brug for mere tid til at åbne sig og frigive deres smag fuldt ud i vandet. Efter at disse blade er åbnet, kan de derefter brygges for anden og tredje gang i 20 sekunder hver.
Når det kommer til forholdet mellem blad og vand Gyokuro , standard 5 gram blade og 150 milliliter vand fungerer ganske godt, men nogle Gyokuro drikkere foretrækker at øge forholdet for at skabe en mere koncentreret infusion og virkelig fremhæve disse søde og salte smage. Til dette kan du bruge 10 gram blade og 150 ml vand, eller endda 5 gram blade og 50 milliliter vand, som de måske gør i en høj ende Japansk tesalon. Dette giver en lille tekstur af super tæt  Gyokuro , og du kan værdsætte ikke kun smagen, men også konsistensen, når den glider over toppen af tungen.

Matcha te

Når det kommer til matcha-te, er tilberedningen naturligvis meget anderledes. Fordi matcha te kommer i et pulver, det er ikke infunderet, men derimod blandet direkte i vand. Dette gøres med de særlige Japanske teredskaber vi nævnte tidligere. 
Først kan du tage 1-2 gram af matcha pulver og sigt det i en matcha skål. Grunden til, at du sigter matcha-pulveret, er for at fjerne eventuelle klumper, der kan dannes, når det fine pulver udsættes for fugten i luften. Når du har et fint sigtet pulver i bunden af matchaskålen, kan du tilføje 100 ml varmt vand. 
Matcha te er mindre følsom over for temperatur, men det er stadig bedst at bruge vand, der er omkring 60-75°C eller 140°-175°F. Du kan derefter bruge din matcha piskeris eller jaget for at skrabe matchaen af siden og derefter piske den i vandet ved hjælp af en zigzag-bevægelse. Ved at gøre dette lufter du teen, hvilket giver den en glattere og cremet tekstur. 
Matcha te er mindre følsom over for temperatur, men det er stadig bedst at bruge vand, der er omkring 60-75°C eller 140°-175°F. Du kan derefter bruge din matcha piskeris eller jaget for at skrabe matchaen af siden og derefter piske den i vandet ved hjælp af en zigzag-bevægelse. Ved at gøre dette lufter du teen, hvilket giver den en glattere og cremet tekstur. 
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4