te af japan er blevet populære over hele verden for deres unikke smagsprofil. Efter smagning te fra Japan for første gang for mange år siden, var vi hooked. Vi satte os for at udforske Japan og finde de bedste teer fra hele landet. Vi mødtes med snesevis af landmænd og prøvede hundredvis af forskellige typer for at finde de allerbedste te af japan at dele vil alle jer. Vi lærte også så meget om disse teer undervejs, og vi er glade for at kunne lære dig alt om, hvad der gør te fra Japan så speciel med denne komplette guide.
Hvorfor er teer fra Japan så specielle?
En af de ting, der sætter te fra Japan bortset fra andre grønne teer er, at bladene dampes efter høst, for at låse disse naturlige vegetabilske smage af teen. Dampprocessen kan også skabe disse levende grønne farver, især med de længere dampede Fukamushi-teer.
En anden ting, der gør teer fra Japan unikke, er, at mange af teplanterne dyrkes i skygge lige før høsten. Ved at skære disse teplanter af fra sollys, bevarer de mere koffein, theanin og klorofyl. Teen får også en blødere og sødere smag, som mange tedrikkere nyder godt af. I denne artikel vil vi dække de grundlæggende typer af te fra Japan og hvordan hver af dem smager.
Liste over de 14 typer te fra Japan

#1 Sencha
Lad os først starte med den mest grundlæggende type te af japan - Sencha . Sencha er den mest almindelige type te fra Japan, udgør omkring 70% af det samlede teforbrug i landet. Ud over at være den mest populære kategori, er det også den mest forskelligartede kategori. Lang skygge Sencha te kan producere en utrolig sød smag, mens den ikke er skygge Sencha s kan være en smule tørrere og mere astringerende.
En anden variabel er, hvor længe bladene er dampet. Længere dampet te som fukamushi Sencha s kan få en glattere og mere frugtagtig smag og kort dampet asamushi Sencha s kan være på den friskere eller mere citrusagtige side. Sencha te er typisk lavet af de yngste spirer af teplanten, da disse er de højeste i næringsstoffer og anses for at være de mest smagfulde. Som alle japanske grønne teer, Sencha tilberedes bedst i Kyusu tekande af ler. Denne tekande giver bladene nok plads til at åbne sig og frigive deres smag fuldt ud i vandet og holder derefter bladene ude af din kop med det indbyggede filter.
#2 Gyokuro
Gyokuro ligner Sencha , men det er endnu mere arbejdskrævende at producere. Af te fra Japan, Gyokuro anses for at være den mest eftertragtede. Skal tages i betragtning Gyokuro , teplanten skal skygges i 3 uger før høsten for at udvikle denne karakteristiske søde og salte smag. Navnet betyder "jadedug", som er en henvisning til den fine grønne rest, den producerer under produktionsprocessen.
Den intensive skyggeproces booster ikke kun smagen af teen, men også koffeinen og theaninen. En kop Gyokuro te kan indeholde mellem 120-140 mg koffein, hvilket gør den til en af de højeste koffein te af japan.
I modsætning til med kaffe, Gyokuro indeholder l-theanin og aminosyre, der kan buffer nogle af de negative virkninger af koffein. Gyokuro drikkere rapporterer at have en langvarig energi hele dagen uden styrt eller rystelser. Denne te er ret dyr, fordi den er så svær at fremstille. Det er udfordrende for landmændene at holde teplanten i live i 3 uger uden meget sollys.
Den legendariske Gyokruo-landmand: Mr. Sakamoto
Mr. Sakamoto, en talentfuld Gyokuro landmand i det sydlige Japan har skabt sin egen metode til organisk gødning for at holde teplanten stærk uden brug af kemikalier. Denne innovative nye gødning giver planten mulighed for at absorbere masser af næringsstoffer fra jorden for at producere en kraftig sød og krydret smag.
#3 Kabusecha
Mens Gyokuro er skygget i 3 uger før høst, Kabusecha er skygget i mellem 10-20 dage. Mange tedrikkere anser dette for at være det søde sted. Kabusecha har sødmen af en Gyokuro , men uden den kraftige salte smag.
Denne kraftfulde velsmagende eller "umami" smag af Gyokuro er lidt af en erhvervet smag så hvis du er ny til te fra Japan du vil måske starte med noget som kabusecha eller kabuse Sencha . Disse teer er lettere, sødere og de har en dejlig glat finish.
#4 Tencha
Tencha indtages næsten aldrig i sin løse bladform, fordi den bliver til matcha. Når en te males til pulver, bliver smagen intensiveret, så bladene skal fremstilles omhyggeligt, så de ikke viser nogen bitterhed, selv når de er pulveriseret.
Når bladene er blevet skygget og plukket, skal de have deres stilke fjernet. Når bladene er blevet afstilket, kan de betragtes som Tencha. Det er svært at finde denne te i løse blade, og det er bedre bare at nyde bladene som et pulver!

#5 Matcha
Matcha er måske den mest kendte te af japan, men det er ikke helt så almindeligt som te som Sencha . Matcha er en speciel type pulveriseret grøn te fremstillet ved at male teblade i en stor stenmølle. For at lave matcha skal planten skygges i 21 dage før høsten, og derefter vælges de yngste spirer fra toppen af teplanten.
Bladene får deres stilke fjernet for at forbedre smagen endnu mere, før de males til et fint grønt pulver. Dette tepulver kan derefter piskes i en skål med varmt vand med en bambus te piskeris eller Chasen. Matcha af høj kvalitet har en naturlig glat og cremet smag, og skummet på toppen lufter teen, så den smager næsten som en latte.
Dette var den originale måde at indtage grøn te på i Japan, oprindeligt hentet fra Kina fra munkene, der brugte te til at forbedre deres koncentration under lange perioder med meditation. Det blev senere populært på grund af dets brug i den japanske te-ceremoni, og nu i udlandet er de de mest populære te fra Japan.
#6 Shincha
Af alle te af japan, shincha er den første, der høstes. Shincha-høsten finder sted i det tidlige forår, og nogle ivrige tedrikkere venter hele året på at være blandt de første til at drikke denne specielle grønne te.
Om vinteren har teplanten en hvileperiode, hvor den er i stand til at opbygge næringsstoffer fra jorden. Disse næringsstoffer frigives til de friske spirer om foråret, og disse plukkes derefter for at producere den fineste shincha. Fordi de yngre blade bruges, og næringsstofprofilen er højere, har disse teer en tendens til at være glattere, sødere og mere komplekse end teer høstet senere på året.
#7 Meka
Mecha betyder "knop-te", og det er i bund og grund det samme som shincha. Denne te er lavet af de friskeste knopper fra teplanten, høstet i det tidlige forår. Når du høster bladene i det tidlige forår, ligesom du ville gøre med en shincha, ender du med at plukke både knopper og blade. Det betyder, at shincha og mecha dybest set er den samme te!

#8 Hojicha
Mens de fleste te fra Japan er grønne i farven og uristede, Hojichaer ret anderledes. Hojicha er en ristet grøn te. Under ristningen skifter bladene fra grønne til brune, og disse friske grøntsagsnoter omsættes til varmere noter af kaffe og chokolade. Farven på teen bliver rødbrun og koffeinindholdet reduceres en smule. Hojicha er en almindelig te at nyde i de koldere måneder, og du kan endda finde folk, der rister teblade på gademarkeder i Japan.
#9 Kukicha
Når man ser på alle te fra Japan, du kan også finde en masse stilke te som kukicha og karigane. Disse teer er lavet med ikke kun bladene fra teplanten, men også stilkene. Fordi det meste af koffeinen er koncentreret i bladene, bringer tilsætningen af stilkene virkelig koffeinindholdet ned. Med omkring 40 mg koffein pr. kop, har denne te omkring halvdelen af koffein som en lille kop kaffe. Stilkene tilføjer også en dejlig mildere smag til teen med noter af sommergræs eller halm. Dette afbalancerer de sødere og mere salte smage af tebladene.
#10 Bancha
Mens premium te fra Japan Gyokuro og Sencha er lavet af de yngste spirer af teplanten, bancha er faktisk lavet af de mere modne blade. Denne te er faktisk lavere i koffein og højere i mineraler. Teplanten producerer koffein som en forsvarsmekanisme til at afskrække insekter, og fordi de ældre blade er sejere og mindre sårbare, behøver de ikke at producere så meget. Disse ældre blade producerer en helt anden smagsprofil med blødere noter af vådt træ og popcorn. Denne te indtages ofte efter et måltid, fordi den er mindre sur og endda kan hjælpe med fordøjelsen. Efter Sencha , Bancha er den mest almindelige type grøn te i Japan!

#11 Genmaicha
Endnu en af de lave koffein te fra Japan er Genmaicha . Genmaicha fremstilles ved at kombinere teblade med ristede ris. Dette begyndte oprindeligt som en måde at bevare teblade og få dem til at holde længere, men nu er det den mest almindelige "blandet te" i Japan. Ud over at reducere koffeinindholdet, giver de ristede ris en dejlig varm kornsmag til teen. Denne søde kornnote passer smukt sammen med teens friskere, mere græsklædte smag for at skabe en helt unik smagsoplevelse. Denne te er lavere i koffein, så den er velegnet til sen eftermiddag eller aften.
#12 Konacha
Ikke alle te fra Japan er beregnet til at være premium. Konacha er lavet af de resterende blade under teproduktionsprocessen. Disse mindre, brudte teblade producerer en mere bitter smag, så de bruges som ganerens på fiskerestauranter. Dette er ikke en af de teer, vi har udvalgt under vores rejser rundt i Japan, fordi den ikke lever op til standarderne for førsteklasses japansk grøn te.
#13 Kamairicha
Ud over at ændre smagen ved at dampe tebladene, kan en landmand også ændre smagen ved at riste tebladene. Disse ristede japanske grønne teer kaldes Hojicha og Kamairicha . Mens de fleste te fra Japan kommes i et dampbad i stedet for en varm pande, Kamairicha er pandestegt, hvilket gør den mere lig en kinesisk grøn te.
Kamairicha er et sted midt imellem en Sencha og en gennemstegt Hojicha . At lave Kamairicha en landmand vender bladene i en varm pande for delvist at stege teen. Dette gør teen mere lig en kinesisk grøn te, med noter af cashewnødder og endda et strejf af karamel. Denne pandefyrede grønne te er ret sjælden i Japan, men i bjergene i Takachiho var vi i stand til at mødes med en landmand, der producerer en meget god Kamairicha .
#14 Tamaryokucha
Tamaryokuchaer en af de mere sjældne te fra Japan og den har en unik form. Navnet betyder i det væsentlige "krøllet te" og snarere end at blive rullet ind i stramme nåle som en Gyokuro eller Sencha , Tamaryokucha tager på disse mere "komma"-formede blade. Smagen af denne te er syrlig og frisk med en dejlig citrusagtig finish. Teen kan også skygges for at producere mindre af denne citrusagtige smag og mere en krydret eller umami-smag.
Hvor kan du købe te fra Japan?
Hvis du er interesseret i at prøve premium grøn te fra Japan, vi har dig dækket! Med vores udvalg finder du snesevis af forskellige typer grøn te, alle dyrket uden brug af pesticider eller kemikalier, af landmænd, som vi personligt har mødtes med. Vi kan godt lide at tage os tid til at besøge producenterne og deres familier for at lære om tedyrkningsprocessen og sørge for, at en høj grad af omhu er afsat til teerne. Vi vil elske at dele disse teer med dig i dag!
Konklusion

Hvilke te fra Japan er dine favoritter? Heldigvis behøver du ikke vælge endnu! Du kan prøve 30 forskellige typer japanske grønne teer fra hele Japan og se, hvilke du bedst kan lide. De Mega sampler inkluderer alle de bedste grønne teer, vi har fundet under vores rejser i hele Japan. Alle disse teer er dyrket uden pesticider, så du kan nyde dem skyldfrit!
1 kommentar
Thanks so much for all the wonderful information and the opportunity to sample all the different types and flavors!!