Hvordan er Matcha lavet?

hvordan laves matcha? Dette er et spørgsmål, vi bliver stillet hele tiden, og vi ønskede at oprette denne artikel for at besvare det spørgsmål. Et andet spørgsmål, folk ofte stiller, er hvorfor er matcha så dyr, og de to af disse svar går hånd i hånd. 

Når folk prøver matcha for første gang er der en fristelse til bare at købe den billigste matcha, de kan finde online. Som et resultat ender mange mennesker med at prøve en matcha kaldet kulinarisk matcha, som ikke nødvendigvis har gennemgået alle de trin, det tager at producere en ægte matcha af høj kvalitet.

I denne guide om hvordan fremstilles matcha grøn te vi vil tage dig igennem alle de nødvendige trin for at producere ægte matcha-te af høj kvalitet. Lad os komme i gang!

 

Så hvordan laves matcha...?

For at producere grøn matcha af høj kvalitet skal du følge et strengt sæt trin. Denne produktionsmetode er beregnet til at begrænse bitterheden og maksimere glatheden og sødmen af teen. Hvis du springer et eller flere af disse trin over, kan du ende med en kedelig matcha af lav kvalitet.

 

Trin #1: Skyggevækst  

Det første skridt i at besvare spørgsmålet om hvordan fremstilles matcha grøn te kommer ned til dyrkningen af selve teplanten. Først skal tebladene skæres af fra sollys.  Dette gøres med en speciel type net kaldet 'Kabuse'. Når en plante er afskåret fra sollys, producerer den mere klorofyl for at kompensere for manglen på solenergi. Det, der gør teplanten unik, er, at den også producerer mere koffein og theanin.

giver matcha dig energi? Ja! Hvis du vil lære mere om emnet, inviterer vi dig til at læse artiklen 👉 "Giver matcha dig energi?". For at opsummere det hele, caffein virker stimulerende på kroppen, mens l-theanin virker mere beroligende. Ved at kombinere de to får du de mest ønskværdige elementer af begge, hvilket giver dig en rolig, opmærksom fornemmelse hele dagen. Matcha er heller ikke kendt for at give folk et styrt eller rystelser senere på dagen.

Skyggelægning af teplanten producerer ikke kun mere theanin og koffein. Det ændrer også farven på teplanten. Den overskydende klorofylproduktion gør planten fra en lysere grøn farve til en dyb jadegrøn farve. Fordi theanin er ansvarlig for den søde og umami-smag af grøn te, har skyggefulde teer en tendens til at have mere sødme. Ved at skygge en te reducerer du de bitre katekiner og øger den søde og salte theanin. Dette er selvfølgelig, hvad tedrikkere ønsker i en matcha, en sød og blød smag, uden bitterhed.

Trin #2: Udvælgelse

Efter at teen er blevet skygget, er vi et skridt tættere på at finde ud af det hvordan fremstilles matcha grøn te. Da teplanten er begyndt at producere disse flotte grønne spirer i toppen af teplanten, er bøndernes arbejde kun lige begyndt. Landmanden skal så kun plukke de øverste 2 eller 3 blade af teplanten til at bruge i matchaen. De øverste blade er de yngste på teplanten og er kendt for at have en sødere smag med mindre bitterhed. De har også højere koncentrationer af næringsstoffer.

Trin #3: Dampning og lufttørring: teblade til aracha

Hvordan fremstilles matcha grøn te efter det er plukket? Ligesom andre typer Japansk grøn te, bladene, der bruges til at lave matcha, skal opvarmes næsten umiddelbart efter at de er plukket. Så snart tebladene er plukket, vil de naturligt begynde at oxidere og blive til en sort te overarbejde. For at stoppe denne proces og bevare nogle af de mere græsagtige eller vegetabilske smage af teen, skal bladene opvarmes for at deaktivere de enzymer, der forårsager oxidation. 

For kinesiske grønne teer opvarmes bladene ofte i en stor varm pande, men for japanske grønne teer opvarmes de i et dampbad. Dette får bladene til at blive endnu grønnere og giver denne 'dampede grøntsagssmag', som japanske grønne teer er kendt for. Dette er en nøgledel, når det kommer til hvordan laves matcha. På dette tidspunkt er bladene blevet en type ufærdig eller 'rå te' kaldet aracha, klar til at blive forvandlet til hvilken type te landmanden vælger.

Trin #4: Afstamming og klassificering: aracha into tencha

Før du får svaret på spørgsmålet hvordan fremstilles matcha grøn te, du skal først spørge, hvordan er tencha produceret. Når bladene til matcha er plukket, dampet og lufttørret, fjernes teens stilke og årer.

Hvis skraverede teblade ikke får deres stilke fjernet og bliver malet til at lave et grønt tepulver, anses det for at være Gyokuro pulver.

Tilbage er en type te kendt som 'tencha', en skyggefuld te, der har fået fjernet alle stilke og årer. Stilkene på teplanten forringer den søde og umami-smag, så de skal fjernes for at maksimere smagen.

En måde, hvorpå bladene og stilkene ofte adskilles, er ved at blæse luft ind under dem. Fordi bladpartiklerne er så lette og stænglerne er tunge til sammenligning, vil bladene drive højere op i luften og så kan de samles i et net. Dette trin gentages derefter 2 gange mere for at sortere flere af stilkene, og til sidst er det, du står tilbage med, tenchaen, som er et skridt væk fra at være matcha.

Kender du i øvrigt forskellen på tencha og Gyokuro ? For at lære mere om forskellene mellem disse to japanske grønne teer, anbefaler vi dig vores artikel 👉 Te-sammenligning mellem Tencha vs Gyokuro

Trin #5: Slibning til Matcha: tencha til matcha

Når først tenchaen er skabt, er vi nu kun et skridt væk fra at finde ud af det hvordan fremstilles matcha grøn te. Når teens stilke og årer er fjernet, lægges bladene i en sten-matcha-mølle og males til et fint pulver. Det tager cirka 1 time for denne mølle at producere 50 gram værdifuld matcha af ceremoniel kvalitet. Resultatet er en kraftfuld, levende grøn te, der er sød, velsmagende og fyldt med koffein og theanin, hvilket giver dig en rolig årvågenhed hele dagen. 

 

Kan alle teplanter bruges til at fremstille matcha? 

Teknisk set kan enhver teplante bruges til at fremstille matcha-te, men for at matchaen skal smage glat og ikke bitter, skal der tages særlige hensyn. Hvis der bruges en almindelig uskygget teplante, eller bladene fra den senere høst bliver brugt, bliver matchaen utrolig bitter i smagen. Farven vil også få en gullig grøn eller endda brun farve. For at få den supergrønne, glat smagende matcha, alle trinene i dette hvordan er matcha lavet guide skal følges nøje. Vidste du, at du endda kan skelne en god fra en dårlig matcha med Matcha-farverne? For at lære hvordan, læs artiklen 👉 Sådan skelner du godt fra dårligt Matcha med Matcha farver

 

Moderne maskine vs traditionel stenmølle 

Mens den traditionelle stenmølle er ret langsom, når det kommer til slibning af matcha-pulver, er dens karm det bedste værktøj til jobbet. Producenterne af matcha foretrækker sten til denne proces, fordi enhver kontakt med metal vil ændre smagen. Også hvis malingen forgår for hurtigt, vil der blive dannet varme, og dette vil 'riste' matchaen lidt. Som alle andre gode ting har matcha brug for tid til at producere. 

 

Hvad er de bedste matcha?

Det er et spørgsmål, der bliver stillet meget! Det er derfor, vi besluttede at lave en liste over 👉 Top 21 Matcha-pulvere i 2022. Men her er min personlige top 4 over de bedste matcha pulvere: 

Yabukita Matcha

Yabukita Matcha er den mest populære type matcha i Japan. Der er to grunde til, at Yabukita matcha er så almindelig. Den første grund er, at denne variant af teplante er resistent over for frost, så den kan vokse i det koldere klima omkring Shizuoka, hvor halvdelen af den te, der produceres i Japan, dyrkes. Den anden grund til, at den er så populær, er, at den producerer en lille smule astringens, som er vellidt i Japan. Denne matcha plejer at være den mest overkommelige og nemmeste at finde. Hvis du vil prøve en fantastisk Yabukita, anbefaler vi dig matcha seisui.

 

Okumidori Matcha

Okumidori matcha er mindre almindelig i Japan, men den giver en lækker glat og cremet smag. Okumidori matcha er eftertragtet i Nordamerika og Europa, fordi den er velegnet til den vestlige gane. Den har næsten ingen bitterhed eller astringens og giver en glattere og sødere skål med matcha. Hvis du vil prøve en stor Okumidori Matcha, vi anbefaler dig Matcha Washimine

 

Saemidori Matcha

Saemidori matcha er en yderst sjælden kultivar, der kræver en ret høj pris blandt teelskere. Saemidori matcha har en naturlig sødme og meget lidt bitterhed eller astringens. Denne te er frostfølsom, så den produceres egentlig kun i det sydlige Japan, hvor temperaturen er varm og mild hele året rundt. Hvis du vil prøve en stor  Saemidori Matcha, vi anbefaler dig Matcha Henta

 

Gokou Matcha

Dette er en eftertragtet kultivar blandt matcha-elskere. De Gokou Matcha leverer denne kraftfulde umami-smag, som nogle finder uimodståelig. Det er aminosyrerne i denne teplante, der giver den denne stærke smagsprofil. Hvis du leder efter en fed, fyldig matcha med masser af denne velsmagende smag, er Gokou matcha teen for dig! Hvis du vil prøve en stor Gokou matcha, vi anbefaler dig gokou matcha koiai. 

 

 

Første høst Matcha

Dette er en anden faktor, der i høj grad kan påvirke smagen og kvaliteten af en matcha. Matcha er adskilt med hensyn til høst: første, anden, tredje og endda fjerde høst. Matcha fra første høst har den højeste koncentration af næringsstoffer, fordi teplanten om vinteren hviler og optager næringsstoffer fra jorden. De første spirer, der begynder at dukke op om foråret, indeholder de højeste koncentrationer af næringsstoffer. Disse teblade har også den sødeste og blødeste smag, med mindst bitterhed. Disse unge spirer er forbeholdt premium kvalitet, ceremoniel kvalitet matcha. Al vores matcha er lavet med blade fra den første høst.

Efter den første høst er plukket, vil teplanten så begynde at gro flere spirer. Dette forvandles derefter til matcha for anden høst af lavere kvalitet. Dette indeholder færre næringsstoffer, mere bitter smag og har mere brun farve. Anden, tredje og fjerde høstmatcha er det, der bruges til matcha af 'kulinarisk kvalitet'. Denne matcha er mere bitter, men kombineres ofte med fløde eller sukker for at lave lattes, kager og is.

 

Sådan laver du Matcha

Hvis du undrer dig hvordan man forbereder en overlegen matcha, du skal læse artiklerne 👉 hvordan man får matcha til at smage godt og Komplet ceremoniel Matcha-forberedelse 👈. Ellers kan du bare følge denne korte guide!

Når du har valgt en matcha fra listen ovenfor, kan du tilberede den i dit helt eget hjem. Denne proces kan være meget enkel og sjov og bør ikke tage mere end et minut eller to minutter. Nogle mennesker synes, at dette er en meditativ tilføjelse til deres morgenrutine.

  • Trin 1: Placer en matcha sigte på skålen.  
  • Trin 2: Tilsæt 1-2 teskefulde matcha til sigten
  • Trin 3: Skub pulveret gennem sigten ned i skålen, dette vil fjerne alle klumper og gøre din matcha mere jævn.
  • Trin 4: Tilføj 2 ounce 175 grader Fahrenheit vand. Du har muligheden for først at tilføje et stænk vand og blande det til en fortid for at gøre matchaen endnu glattere.
  • Trin 5: Skrab siderne af skålen af, og sørg for, at ingen af matchaen klæber til skålen.
  • Trin 6: Pisk det i vandet i en 'W'-formation, indtil der kommer et pænt skum. Hvis du vil lære at piske matcha som en temester, så læs vores artikel 👉 Sådan bruges en Matcha-piskeris forklaret af eksperter. Dette vil lufte matchaen og få den til at smage glattere og mere cremet. Og hvis du ikke har et matcha piskeris, ingen panik! Vi skrev en artikel, hvor vi forklarer 👉 hvordan man laver matcha te uden piskeris

 

Redskaber

Når det kommer til redskaber, behøver du ikke købe alle disse. Hvis du investerer i ét matcha-redskab, bør det være matcha skål, chashaku eller matcha piskeris da dette er det sværeste at erstatte. Hvis du ikke vil købe en chasen, kan du bruge en æggepisker eller en mælkeskummer. Disse to værktøjer får jobbet gjort, men stadig ikke så godt som det traditionelle bambuspiskeris. Teskelen, teskålen og teskeen kan alle udskiftes med mere traditionelle genstande rundt omkring i dit køkken.

 

Vælg det rigtige Matcha Powder: Ceremoniel Grade Matcha

Ceremoniel karakter matcha har en naturlig sødme og cremet til sig, så du kan drikke disse grønne teer uden mælk eller sukker. Disse grønne matcha-teer af ceremoniel kvalitet har også meget mere theanin, så du får mere af denne rolige og opmærksomme følelse hele dagen. Hvis du virkelig vil opleve matcha, er matcha i ceremoniel kvalitet vejen at gå!

Matcha af ceremoniel kvalitet, den slags, der bruges i te-ceremonien, kræver en enorm mængde arbejde og dygtighed at producere. Matcha af ceremoniel kvalitet koster måske langt mere, men det er virkelig prisen værd for den mængde arbejde, der ligger i det. Lad os tale om alt det, der går ind i at producere ceremoniel matcha, og hvorfor det er så højt værdsat. 

 

Hvor kan jeg købe matcha? 

Efter at have rejst rundt i Japan i de sidste par år, har vi mødt dusinvis af landmænd og prøvet hundredvis af forskellige matcha-teer. Du kan enten gennemse hele sortimentet af matcha-teer, eller du kan vælge en baseret på kultivar og smagsprofil nedenfor.

Forskellige typer matcha fanger forskellige smagsprofiler. En af de måder, hvorpå landmænd skaber forskellige smagsoplevelser, er ved at bruge forskellige tevarianter eller 'kultivarer'. Nogle matcha-te-kultivarer har mere ønskværdige smagsegenskaber som Okumidori, men de kan være sværere eller mere arbejdskrævende at dyrke. 

 

Sidste ord om, hvordan matcha grøn te fremstilles

Nu kender du svaret på spørgsmålet, hvordan er matcha lavet, og også svaret på spørgsmålet, hvorfor matcha er så dyr. Jeg håber, at denne guide har været nyttig for dig, og måske har den fået dig til at værdsætte din morgenkop matcha endnu mere end før. Tusind tak til jer alle, fordi I har læst så langt, jeg ønsker jer alt mulig held og lykke med jeres matcha-te-rejse!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4