8 Laveste koffein te: fra laveste til højeste

At finde laveste koffein te kan være en skræmmende opgave, men meget vigtig, hvis dit mål er at sænke dit samlede koffeinindtag. I denne artikel vil vi lave en liste over te med lavest koffein og rangordne hver af dem efter, hvor meget koffein de indeholder pr. portion. Vi vil også give dig tips til, hvordan du finder laveste koffein te og hvordan man tilbereder en te, der har mindre koffein. Lad os komme i gang!

Liste over de laveste koffein-teer

#1 Urtete: kamille, ingefær og pebermynte

Selvfølgelig te med lavest koffein skulle være koffeinfri urteinfusioner. Disse betragtes teknisk set ikke som teer, fordi de ikke er fra Camelia sinensis-planten, men vi tænkte, at vi ville inkludere dem på laveste koffein te liste alligevel for at give dig et koffeinfrit alternativ. 

I stedet for at blive kaldt te, omtales disse urteinfusioner som "tisanes", som kommer fra det græske ord "ptisane", der betyder knust byg. Næsten alle disse drikkevarer er koffeinfri, med nogle bemærkelsesværdige undtagelser, vi vil diskutere senere i vores laveste koffein te liste.

 

#2 Hvid te 

Hvid te kan ofte være en te med lavest koffein selvom det ikke behøver at være det. Navnet "hvid te" kommer fra teplantens sølvknopper, der ofte bruges i hvide teblandinger. Hvid te er ikke blot en te lavet af knopper, men snarere en solar vissen te med minimal forarbejdning. Tebladene plukkes og tørres ud i solen for at bremse oxidationsprocessen. En hvid te lavet med bare de ældre mere modne blade vil være laveste koffein te og teen lavet af kun de hvide knopper vil være den højeste koffein te.

 

#3 Grøn te

Grøn te er en bred kategori, der omfatter nogle af de laveste koffein te samt noget af det højeste koffein te.

I dette segment skal vi dække et par af de forskellige typer grønt te med lavest koffein.

Genmaicha

Genmaicha er en populær blandet te lavet ved at kombinere ristede ris med grønne teblade. Dette opstod som en måde at spare penge på og få te-forsyningerne til at holde længere, men det blev hurtigt fejret som en velsmagende te i sig selv. De ristede ris giver den disse dejlige smagsnoter af varme korn og popcorn, der kan være ganske behagelige både om morgenen og om eftermiddagen. Fordi de ristede ris ikke indeholder koffein, og teen ofte er lavet af ældre blade, har disse teer en tendens til at være meget lave i koffein, med en 225 g kop indeholdende omkring 18 mg koffein. En lille kop kaffe vil have omkring 100 mg koffein, så Genmaicha er bestemt i den nederste ende af koffeinspektret

kukicha

kukicha er en anden grøn te med lavest koffein. Koffeinen produceres af teplanten for at beskytte bladene mod insekterne. Fordi bladene er mere sårbare, er koffeinen koncentreret omkring bladene og ikke stilkene. Te lavet ved at kombinere stilke og blade er derfor meget lavere i koffein, og de kan have en unik smag til dem med noter af sommergræs og halm. 

Nogle gange kan tilføjelsen af stilkene skabe en mildere, mere drikkelig te uden disse kraftfulde vegetabilske noter. Et godt eksempel på dette er en te som Karigane, lavet af stængler og blade Gyokuro plante. Mens mange første gang grøn te drikker finde Gyokurofor at være lidt overvældende er Karigane en god begynderte, fordi den afbalancerer bladene med stænglerne. Det bringer også koffeinindholdet ned, så du kan nyde det senere på dagen. En almindelig Kukicha lavet af uskyggede teplanter vil have omkring 18 milligram koffein per kop, men fordi Karigane er lavet af skyggefulde teplanter, kan den have op til 33 milligram koffein. Dette gør stadig begge disse stilk-teer ret lave i koffein og absolut velegnede til dem, der er følsomme over for det. 

Hojicha

Dernæst kommer vi til en af de mere interessante teer på denne liste, og det er Hojicha . Hojicha er en af de laveste koffein te typer i Japan. Hojicha er en ristet grøn te, fremstillet ved at vende teplantens tørrede blade og stilke i en stor pande eller i en stegemaskine. Gerne med Genmaicha og Kukicha, dette begyndte som en måde at få te-høsten til at vare længere. 

Bladene og stænglerne sælges ikke i mere premium Gyokuro og Sencha te blev ristet for at gøre en vidunderlig Hojicha te. Denne metode begyndte at stige i popularitet i det 20. århundrede, og nu er det en af de mere almindelige typer japansk te. Risteprocessen giver teen disse varmere noter af kaffekaramel og chokolade, som er ganske underholdende, især på en kold dag. Blade og stilke bruges til at lave Hojicha har en tendens til at være lavere i koffein alligevel, men de mister også noget af deres koffein under selve stegeprocessen. Dette bringer det samlede koffeinindhold ned til omkring 20 mg eller 1/5 af en kop kaffe.


bancha

bancha er den næstmest populære grønne te i Japan efter Sencha . Den er lavet af de ældre, mere modne blade af teplanten. Bancha er også en af de laveste koffein te typer i Japan Som vi nævnte før, producerer teplanten koffein som en forsvarsmekanisme til at beskytte sig mod insekter, men dette er mest for at beskytte de yngre mere sårbare blade. Disse ældre blade er hårdere, og derfor kræver de ikke så meget beskyttelse. Som et resultat har Bancha omkring 30 mg koffein pr. kop. Den har også en virkelig behagelig smag med noter af varmt træ og popcorn. Det giver en dejlig snackte, da den passer godt sammen med popcorn og blandede nødder. Dette er bestemt noget at nyde i slutningen af en lang dag, og det drikkes nogle gange sammen med et måltid for at hjælpe med fordøjelsen.

Matcha grøn te latte

Endelig kommer vi til den sidste te på vores liste, og det er Matcha grøn te latte. Selvom matcha har mere koffein sammenlignet med nogle af de andre på denne liste, har den ikke så meget, som du måske tror. Med denne latte grade matcha får du 34 mg koffein pr. teskefuld pulver. Det betyder, at du nemt kan nyde en dejlig matcha latte om morgenen uden at overdrive det på koffeinen. Latte grade matcha er en af de laveste koffein te typer i pulverform, meget lavere end ceremoniel kvalitet.

Matcha af ceremoniel kvalitet som matcha seisui og matcha washimine vil være ret høj i koffein. Disse teer er lavet af tidligere høst, hvilket giver dem en blødere smag og mere koffein. Hvis du blander din matcha latte med havremælk eller sojamælk, vil du faktisk ikke have, at smagen skal være så glat, ellers vil smagen af teen blive overdøvet af matchaen. Så hvis du kan lide matcha lattes om morgenen, er jeg sikker på, at du vil blive lettet over at vide, at du kan blive ved med at nyde dem uden at blive alt for koffeinholdig

  

#4 Oolong te 

Oolong te har tendens til at være lavet af de ældre blade af teplanten, hvilket gør den til en af de laveste koffein tetyper. Oolong er måske den mest forarbejdede af tetyperne, så det er muligt at bruge ældre teblade og stadig ende med en jævn, smagfuld te. Mens hvid te og grøn te virkelig er en fejring af teens enkelhed, handler oolong mere om nuancer og kompleksitet. Bladene bliver knust for at bringe enzymerne til overfladen af bladet og fremskynde oxidationen. Derefter opvarmes de for at stoppe oxidationen. Slutresultatet er en te, der er delvist oxideret, og den kan antage disse blomstrede eller endda krydrede smagsprofiler.

Som du måske ved nu, er laveste koffein te ville være en, der er lavet af ældre blade, så oolong kan passe regningen her. Den høje bjerg oolong vil være te med lavest koffein og oolongs, der bruger knopper, vil være den højeste koffein te.

  

#5 Sort te 

Sort te er fuldt oxideret, hvilket betyder, at efter at de er plukket, får de lov til at oxidere naturligt. Under denne oxidationsproces omdanner enzymerne catechinerne til theaflaviner og thearubiginer. Sort te er ikke nødvendigvis det te med lavest koffein eller teen med højeste koffein, men den omfatter faktisk en bred vifte. En sort te lavet med teplantens knopper som en Jin Jun Mei kan være ret høj i koffein, hvorimod en sort te lavet af de ældre blade vil være blandt de laveste koffein te typer.  

 

#6 Pu-erh eller Heicha

Mørke teer eller eftergærede teer kan være nogle af de laveste koffein te typer. Dette skyldes, at disse teer for det meste er lavet med ældre teblade, og de kan gæres i årevis efter emballering.

Under eftergæringsprocessen nedbrydes koffeinen i bladene, hvilket betyder, at den te, der lagres i længst tid, vil være den laveste koffein te og den te, der lagres i kortest tid, vil være den højeste koffein-te i forhold til Heicha.

 

#7 Matcha

Har matcha koffein? Ja! Præmie ceremoniel matcha er en af de højeste koffein-teer, du kan finde. I stedet for at blive infunderet som en normal bladte, blandes matchapulver direkte i vand. Det betyder, at du kan øge koffeinindholdet blot ved at tilsætte mere pulver i vandet. En almindelig portion matcha vil indeholde omkring 2 gram pulver og 136 milligram koffein.

Hvis du tilbereder koicha eller tyk matcha, ville du bruge mindre vand og 4 gram matcha-pulver. Dette skaber en matcha-pasta, der har 272 milligram koffein. Denne koicha matcha indtages under særlige te-ceremonier og bør kun laves af det glatteste matcha-pulver. Hvis du gerne vil lave din egen koicha, anbefaler vi, at du bruger den Matcha Washimine eller nakai superior matcha for at undgå bitterheden.

 

#8 Mate & Guayusa

Mate og Guayusa er to arter af kristtornplanter, der er hjemmehørende i Sydamerika. De indeholder begge høje niveauer af koffein og er blevet brugt som stimulanser i hundreder af år. Fordi Mate og Guayusa ikke kommer fra teplanten, camelia sinensis, kan de ikke betragtes som ægte teer. Mens de fleste tisaner plejer at være te med lavest koffein, dette har den højeste koffein, endda mere end en høj koffein grøn te.

En kop yerba mate kan indeholde 180 mg koffein, mens Guayusa kan indeholde endnu mere. Det har meget med tilberedningen at gøre, da drikken typisk tilberedes med et meget højt blad til vand-forhold. Først fylder du en græskar ⅔ af vejen op med blade og hælder derefter varmt vand i. Drikken kan derefter nydes med et bombilla- eller metalsugerør, der automatisk filtrerer bladene fra. 

 

Hvad med koffeinfri te? 

Der er faktisk ikke noget der hedder koffeinfri te. For at blive betragtet som en te, skal den komme fra teplanten, camelia sinensis.

Denne plante producerer naturligt koffein i sine spirer, blade og stængler, så alt fremstillet af den, bl.a. koffeinfri matcha, vil indeholde et vist niveau af koffein. 

Selvfølgelig kan du kunstigt fjerne koffein fra denne te med en koffeinfri proces, men teen vil stadig bevare en vis procentdel af sin oprindelige koffein.

Hvis du virkelig ønsker at finde te med lavest koffein du kan gå efter kuki Hojicha . Denne te er lavet næsten udelukkende af stængler, og den er ristet, hvilket sænker koffeinindholdet yderligere. 

Hvor meget koffein er der i te?

Mængden af koffein i te afhænger af et par forskellige faktorer, som vi vil diskutere senere. For nemheds skyld kan en bladte variere fra 8 mg koffein til 140 mg koffein pr. portion. De laveste koffein te ville være noget som en ristet kukicha og den højeste koffein te ville være en saemidori Gyokuro ligesom Gyokuro cha meijin.

Hvilke faktorer påvirker koffeinindholdet i te

Der er et par forskellige faktorer, der påvirker koffeinindholdet i en te, og nogle er vigtigere end andre. Hvis du søger efter te med lavest koffein, du kan finde denne liste nyttig, når det kommer til at søge efter den.

Tevarianter

Der kan være små variationer i koffeinindholdet mellem tesorter eller sorter. For eksempel vores mest populære Gyokuro , de Gyokuro cha musume fra Yabukita-kultivaren vil have omkring 130 mg koffein pr. portion, mens saemidorien Gyokuro cha meijin vil have 140 mg pr. portion. Det virker måske ikke som om det er en stor sag, men hvis du virkelig søger efter te med lavest koffein det kan gøre hele forskellen.

Høsttid 

Når teen er høstet, kan det også gøre en forskel i det samlede koffeinindhold. Den første høstte vil have flest næringsstoffer, mest sødme og mest koffein. Hvis du ønsker te med lavest koffein, du ønsker at vælge en senere høst te. 

Voksende praksis

Forskellige dyrkningsmetoder kan også påvirke koffeinindholdet i en te. Mest bemærkelsesværdigt, når en landmand skygger for teplanten, vil den producere mere koffein. Det er derfor, skyggefulde teer kan lide Gyokuro og matcha tendens til at være det højeste indhold af koffein. Når det kommer til at finde te med lavest koffein, du vil gå efter en, der er uskygget.

Bearbejdningsmetoder 

Koffeinindholdet i bladene kan ikke tilføjes under produktionsprocessen, men det kan reduceres. Ristningsprocessen vil reducere koffeinindholdet og det samme vil ældningsprocessen. Det er derfor te som Hojicha og puerh har en tendens til at være lavere i koffein. Hvis du leder efter laveste koffein te, du bliver nødt til at gå efter en, der er stegt.

Vandtemperatur

Den person, der tilbereder teen, har selvfølgelig også indflydelse på, hvor meget koffein den indeholder. Bruger du varmere vand, vil der blive udvundet mere koffein, og hvis du bruger køligere vand eller koldt vand, vil du udvinde mindre koffein. Hvis dit mål er at gøre det ultimative laveste koffein te, du kan prøve koldbrygning for at udtrække mindre koffein fra bladene. 

Stejl tid 

I lighed med vandtemperaturen påvirker stejl tid også mængden af koffein, der udvindes fra bladene. Jo varmere du brygger teen og jo længere tid du brygger teen, jo mere koffein vil du udvinde. Så hvis du prøver at forberede te med lavest koffein muligt, kan du også forkorte bryggetiden.

Mængde af teblade

Der er en sidste faktor, du har indflydelse på, og det er mængden af teblade, du bruger, eller forholdet mellem blad og vand. Hvis du bruger færre teblade, er der selvfølgelig mindre koffein at udvinde. Når det er sagt, vil du gerne bruge et højere forhold mellem blade og vand for at få en rigere smag ud af teen. Med andre ord, hvis din prioritet er at gøre te med lavest koffein, du kan bruge færre blade, men hvis du vil have den te med mest smag, bør du bruge flere blade.

Top sund te med den laveste koffein

Hvis du leder efter laveste koffein te men du vil heller ikke gå glip af smagen og de sundhedsmæssige fordele, kan du prøve et par af disse tisaner. Selvom disse teknisk set ikke er teer, kan de stadig tilføje lidt ekstra sjov til din morgenrutine uden at tilføje ekstra koffein. 

Rooibos te

Rooibos te er lavet af rooibos planten, som er en busk hjemmehørende i Sydafrika. Denne plante er malet og ristet for at give denne tisane en rig rød farve.

Drikken har en træagtig sødme med noter af cedertræ og en glat finish. Teen kan faktisk hjælpe kroppen med optagelsen af jern, så det er en god drink at have sammen med et måltid. 

 

 

Hibiscus te

Hibiscus te er måske den mest smagfulde af tisanerne. Den er lavet af tørrede hibiscusblomster, og den har en syrlig og sød kirsebærsmag.

Det er skønt at servere denne te kold, og den kan hjælpe på blodtrykket samt tilføje en masse c-vitamin til dit daglige indtag. Hvis du leder efter te med lavest koffein til sommer er det måske det! 

 

 

Kamille te 

Kamillete er måske den mest kendte laveste koffein te.

Denne urteinfusion er lavet af tørrede kamilleblomster, og den drikkes ofte før sengetid for at hjælpe med søvnen.

Denne tisane kan virkelig være en beroligende del af dit aftenritual og hjælpe med at forbedre din søvn overarbejde.

 

 

Gurkemeje te

Gurkemeje er en anden god tisane at nyde på ethvert tidspunkt af dagen. Dette er lavet af gurkemejerødder, og disse rødder har en lang historie med at blive brugt til at behandle ledsmerter og betændelse.

De giver også en lys orange farve og en krydret smag til infusionen, så det er almindeligt anvendt som tilsætningsstof i andre typer tisanes.

 

 

Hvilken japansk grøn te har lavt koffein? 

Hvis du søger efter te med lavest koffein i Japan vil du gerne tage et kig på teer som bancha, Genmaicha , kukicha og Hojicha . Bancha er lavet af de ældre teblade, Genmaicha er blandet med ristede ris, kukicha er lavet med testængler og Hojicha er ristet. Alle disse faktorer bringer niveauerne af koffein ned, hvilket gør disse til nogle af de laveste koffein te typer.

Hvor meget koffein er der i en kop te vs kaffe? 

Kaffe kan have alt mellem 95mg-120mg koffein pr. lille kop. Dette er nyttigt som en sammenligning, fordi det har mere koffein end de fleste kopper te, bortset fra en lille håndfuld. Gyokuro kan have mellem 120mg-140mg koffein pr. kop, hvilket gør det til en ekstrem høj koffein te. Matcha kan have mellem 68-272 mg koffein afhængigt af, hvordan du tilbereder det.  

Du vil ikke føle det samme stød fra te, som du gør med kaffe på grund af l-theaninen. L-theanin sænker optagelsen af koffein, så i stedet for at få en masse energi på én gang og et styrt senere på dagen, får du en langvarig, rolig årvågen fornemmelse hele dagen. Dette kan være rigtig nyttigt under lange perioder med arbejde og studier.

 

Tilbage til blog

7 kommentarer

Your style is very unique in comparison to other folks I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this web site.

canadian pharmaceuticals online

I have a slight cardiac premature ventricular contraction and am not supposed to have any caffeine, some sources say even that in chocolate. I don’t like the taste of Rooibos and some herbals taste too tart for me as I don’t use sugar. I love black teas and don’t mind artificially/chemically decaffeinated blends. Genmaicha doesn’t seem to bother me at least so far. I wish there were more options more widely available.

Norma

Can Japanese tea culture be fully appreciated through a sampler pack, or is a deeper dive into each individual tea necessary for true understanding?

FarawayWorld

Love the shared helpful knowledge. Thank you!

Rachel H.

Very nice article. A tea-shop guy mentioned that roasted teas and kukicha may have a lower dose of caffeine in it. That’s how I ended here – looking for some more information. I still have plenty of green teas available at home, might buy something fresh.

jiturka

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4