Komplet Ceremoniel Matcha-forberedelse

star

ceremoniel matcha forberedelse kan være både en sjov og givende oplevelse, hvis du er i stand til at lære det. Hvis du spørger en hvilken som helst matcha-drikker, er det kun halvdelen af processen at drikke matcha-teen, den anden halvdel er den ritualiserede tilberedning af matcha-teen. Dette er et levn fra den japanske te-ceremoni, hvor udtrykket er ceremoniel matcha forberedelse kommer fra. I denne artikel vil vi lære dig lidt om hvordan man forbereder ceremoniel matcha og hvilke ting du måske vil overveje, inden du laver din egen derhjemme.

Hvad er de forskellige trin i den ceremonielle matcha-forberedelse

I dette segment skal vi lære hvordan man laver ceremoniel matcha. Hvis du følger disse instruktioner trin for trin, skulle det være nemt at lave en god smagsskål med matcha-te. Uden yderligere at sige, lad os piske 🍵🍃

Måle

Det første du måske vil overveje, når det kommer til ceremoniel matcha forberedelse er målingerne.

Selvom det anbefales at bruge et værktøj som et måleværktøj som en vægt eller en måleske, vil dette ikke altid være nødvendigt, især efter at du har tilberedt matcha-te i lang tid.

Før du begynder at følge trinene på hvordan man forbereder ceremoniel matcha, Vi anbefaler, at du først lærer målingerne af 1 tsk matcha-pulver og ca. ½ kop vand. Dette bør være et godt forhold, når du laver en normal skål matcha-te.

Si

Efter måling, det første rigtige skridt af hvordan man laver ceremoniel matcha involverer sigtning. Selvom dette trin måske ikke er helt nødvendigt, gør det virkelig en forskel, når det kommer til at tilberede en god smagsskål med matcha-te. Så snart dåsen er åbnet, og matcha-pulveret udsættes for luftens fugt, begynder det at danne klumper. Disse klumper betyder ikke, at matchaen er blevet dårlig, men de vil medføre, at den ikke blander sig så jævnt i vandet, så de bør fjernes.

Den bedste måde at gøre dette på er ved at køre pulveret gennem en sigte før din ceremoniel matcha forberedelse. Sæt bare sigten over matchaskålen og kom 1 tsk matchapulver i. Dernæst kan du blot skubbe matchaen gennem sigten, så bliver der taget hånd om klumperne.

Varm vand & hælde

Når du har et fint sigtet pulver i bunden af din matcha skål, er du klar til at fortsætte til næste trin af hvordan man laver ceremoniel matcha. Du kan nu hælde dit vand i og gøre klar til at blande vandet sammen med pulveret. Når det kommer til vand, vil du gerne bruge 120 ml eller cirka en halv kop vand med en temperatur på mellem 140-175 grader fahrenheit. I modsætning til bladte "brygger" matcha ikke, så temperaturen er mindre vigtig, men den foretrækker stadig en temperatur inden for dette område. Bruger du vand, der er for varmt, kan teen blive bitter og bruger du vand, der er for koldt, vil du have sværere ved at blande pulveret i vandet. 

Pisk

Når det varme vand er tilsat pulveret, er du klar til at fortsætte til vores mest kendte trin hvordan man laver ceremoniel matcha guide, pisket. Du kan starte med forsigtigt at røre matcha-pulveret ud i vandet, og sørg for at det hele er blandet i. Du kan starte med at skrabe siderne af skålen og senere på bunden. Det er vigtigt at gøre dette meget forsigtigt, fordi matcha-pisker kan være ret skrøbelig og tilbøjelig til at gå i stykker, hvis du gnider den for hårdt mod siden.

Dernæst kan du begynde at skabe skummet ved at piske matcha-teen op med dit håndled i zigzag-bevægelser. Denne teknik tager lang tid at mestre, men når du først er blevet god til det, skulle det kun tage omkring 30 sekunder, før der dannes et smukt skum ovenpå. Dette skum er ikke kun for udseendet, det giver også teen en glattere og cremet smag.

 

Server & nyde

Det sidste trin af hvordan man forbereder ceremoniel matcha serverer og nyder matcha teen. Den traditionelle måde at nyde matcha-te på er simpelthen at drikke den ud af matcha skål. Sådan gøres det under den japanske te-ceremoni, og det kan være en hyggelig tradition at indarbejde i din ceremoniel matcha forberedelse ritual. 

Hvis du foretrækker at drikke matchaen ud af glas, kan du hælde teen fra skålen i glassene og dele den mellem dig og din gæst. Til dette kan du foretrække at hælde teen over vasken, eller piske den i noget, der har en tud, så det er nemmere at hælde op uden at lave rod.

Nødvendigt udstyr til ceremoniel Matcha-forberedelse: 

Lige så vigtigt som hvordan man laver ceremoniel matcha er hvad japansk testel at bruge. Nedenfor har vi lavet en liste over de ting, du skal bruge til din ceremoniel matcha forberedelse i ingen bestemt rækkefølge. Vi viser dig også, hvor du kan finde disse værktøjer, hvis du ikke allerede har dem derhjemme.

ceremoniel matcha

Selvfølgelig kan du ikke engang begynde din ceremoniel matcha forberedelse uden selve matcha-pulveret. Når du drikker matcha plain som denne, er det vigtigt at gå efter ting af højere kvalitet. Vi anbefaler en super glat okumidori matcha som matcha washimine eller nakai superior matcha. Ved at bruge matcha te som denne, vil du i høj grad reducere bitterheden af din matcha te.

 

matcha piskeris

Det mest ikoniske og vigtige værktøj af ceremoniel matcha forberedelse er matcha piskeriset. Denne bambus matcha piskeris, også kaldet chasen, er lavet af et enkelt stykke bambus, og de 100 små børster bevæger sig gennem vandet for at lufte teen og skabe det dejlige skum på toppen.

Vi anbefaler stærkt, at hvis du planlægger at få ét værktøj til matcha-forberedelse, skal det være dette. Chasen matcha piskeriset er det sværeste værktøj at udskifte.

 

 

Chawan - Matcha skål

Det næste værktøj til ceremoniel matcha forberedelse er leret matcha skål eller chawan. Chawan er det, der bruges i te-ceremonien til at tilberede matcha-te til gæsten. Den har normalt et smukt mønster på siden, der er beregnet til at blive vendt mod de andre gæster, så de kan se den smukkeste del af teskålen, mens du drikker den.

Dette forstærker princippet om "respekt", som er et af de 4 nøgleprincipper i den japanske te-ceremoni. Hvis du vil lære mere om skålen, kan du læse den fulde guide, vi har lavet 👉 lær alt hvad du behøver at vide om matcha piskeris

Chawan matcha skålen er lavet af tykt tungt ler. Dette er beregnet til at formidle en følelse af betydning, da det kræver, at drikkeren af matcha-te holder skålen med to hænder. Dette fokuserer opmærksomheden væk fra distraktioner og mod selve teen. Det tykke ler kan også holde godt på varmen, og holde teen varm over tid. Temesteren forvarmer leret inden teen tilberedes for at sikre, at matcha-teen forbliver varm.

Endelig er designet af chawan matcha skålen mere cylindrisk i sin form. De højere sider af teskålen gør det lettere at piske teen uden at spilde. At have denne teskål er et afgørende skridt indhvordan man forbereder ceremoniel matcha. 

Sigter

En anden sjældent talt om værktøj til ceremoniel matcha forberedelse er sigten eller furui. Dette værktøj ses ikke i te-ceremonien, da matcha-pulveret ofte sigtes på forhånd. Disse værktøjer er nemme nok at finde, og de kan gøre det, så din matcha blander sig meget mere jævnt i vandet. Hvis du virkelig vil tage din ceremoniel matcha forberedelse til det næste niveau, anbefales det, at du får en af disse.

Hvordan tilbereder man ceremoniel matcha uden piskeris?

Selvom chasen matcha-piskeriset er det bedste værktøj til at lave matcha-te, burde det ikke være en undskyldning for ikke at lave lækre skåle af ceremoniel matcha, hvis du ikke har en. Der er et par værktøjer, der kan fungere, og hver enkelt har sine fordele og ulemper. Inden du går i detaljer, så tjek vores komplette video om emnet lige her 👇

Mælkeskummer

En mælkeskummer er en god erstatning, men den kan koste lige så meget, hvis ikke mere end et bambuspiskeris, og virker ikke helt så godt. Hvis du har en derhjemme, bør du bruge den i stedet for piskeriset, men hvis du ikke har en, er det bedre at investere i jagten.

En krukke

Du kan også ryste matcha op i en krukke for at forberede den. Denne teknik er fantastisk, når det kommer til at skabe skummet oven på matchaen, men den kan skabe en matcha med en masse klumper, som ikke er særlig sjov at drikke. Hvis du gør dit ceremoniel matcha forberedelse i et rysteglas, sørg for ikke at springe sigtetrinnet over!

Metal piskeris

Til sidst kan du bruge et metalpisker, men det virker ikke så godt som bambus. Metalbørsterne skærer gennem vandet og lufter ikke teen ret meget. De skaber også en forfærdelig støj, som kan forstyrre dit rolige matcha forberedelsesritual. Det er derfor, når det kommer til ceremoniel matcha forberedelse, det er bedst at holde sig til det traditionelle bambuspiskeris. 

Hvad er de forskellige kvaliteter af matcha?

Der er et par forskellige kvaliteter af matcha pulver, og som du vil bemærke, før du begynder denne guide på hvordan man laver ceremoniel matcha, vi sørgede for at specificere, at du kun skulle bruge det førsteklasses matcha-pulver, som vi vil forklare nedenfor.

Ceremoniel karakter matcha

Denne matcha er den højeste kvalitet, og den er beregnet til at blive indtaget almindelig, uden mælk eller sukker. Der er en masse trin i produktionsprocessen, der gør teen naturligt glat og sød. Hvis disse trin springes over, vil du ende med en bitter smagende matcha, som skal blandes med mælk eller sukker for at drikke. Når det kommer til ceremoniel matcha forberedelse, det er afgørende at bruge dette højkvalitets pulver. 

Latte klasse matcha

Latte grade matcha er typisk lavet af en senere høst, og den kan være lidt for bitter til ceremoniel matcha forberedelse. Denne matcha serveres bedst som en Matcha grøn te latte, blandet med sojamælk og en smule sødemiddel. Fordi latte grade matcha er lavet af en senere høst, vil den ud over at have en mere bitter smag også være lavere i næringsstoffer og koffein.

Matcha i madlavningskvalitet

Madlavning og bagning bør kun udføres med den laveste kvalitet af matcha-pulver. Disse matcha-teer af kulinarisk kvalitet er meget bitre, men de fungerer godt, hvis du kombinerer dem i en opskrift, der indeholder masser af andre ingredienser som f.eks. matcha brownies f.eks. Fordelen ved denne matcha er, at den er så billig, at du kan bruge et par spiseskefulde hist og her uden at bruge for mange penge på teen.

Hvad er forskellen mellem Usucha og Koicha?

Der er to forskellige stilarter af matcha-tilberedning, som begge kan bruges i den japanske te-ceremoni. Den første er mere almindelig, og det er usucha eller tynd te. Den anden bruges i specielle te-ceremonier, og det er koicha eller tyk matcha.

Sådan tilberedes Usucha ("tynd te")

  • Trin 1: Læg sigten oven på en skål
  • Trin 2: Tilsæt 1 tsk matcha til sigten
  • Trin 3: Skub pulveret gennem sigten for at slippe af med klumper
  • Trin 4: Tilsæt lige nok vand til skålen til at danne en pasta (dette gør det endnu nemmere at sikre, at der ikke er klumper)
  • Trin 5: Tilsæt 55 g vand til skålen (85 grader C)
  • Trin 6: Pisk teen. Start med at fjerne siderne og pisk derefter for at skabe et skum.

Sådan tilberedes Koicha ("tyk te")

  • Trin 1: Læg sigten oven på en skål
  • Trin 2: Tilsæt 2 teskefulde matcha til sigten
  • Trin 3: Skub pulveret gennem sigten for at slippe af med klumper
  • Trin 4: Tilsæt 2 oz vand til skålen (85 grader C)
  • Trin 5: Bland pulveret og vandet sammen i skålen, indtil der dannes en tyk pasta. Sørg for at skrabe siderne af skålen helt.
  • Trin 6: Drik matcha-pastaen

At vælge en Matcha

Når det kommer til at vælge en matcha te, kommer det hele an på, hvad du planlægger at bruge matchaen til. Hvis du skal tilberede matcha plain, med kun vand, anbefaler vi, at du tjekker nogle af vores ceremonielle matcha. Efter at have rejst rundt i Japan i de sidste par år har vi mødt dusinvis af landmænd og prøvet hundredvis af forskellige matcha-teer. Vi har udvalgt de bedste smagende, vi har fundet, og vi kan dele dem alle med dig på vores hjemmeside nioteas.com. Disse matchas af høj kvalitet vil være de bedste til ceremoniel matcha forberedelse.

Hvis du er mere en matcha latte fan, har vi en god latte grade matcha du kan prøve. Denne er fra Mr. Masuda, en talentfuld landmand i Shizuoka. Selvom denne matcha er en smule mere bitter, er den dyrket med kærlighed og omhu og uden pesticider. Når du drikker matcha, selvom det er til latte, er det vigtigt at lave det af et matcha-pulver, der er dyrket uden pesticider. 



Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4