hvad er uji matcha nøjagtig? Det er spørgsmålet, vi vil forsøge at besvare i denne blogartikel. Vi tager et kig på, hvad Uji matcha er, hvor det kommer fra, og hvorfor det er blevet den mest berømte type matcha rundt om i verden.
Lad os komme i gang!
Hvad er Uji Matcha?
Lad os starte med det grundlæggende og tale om hvad er uji matcha. Uji matcha refererer simpelthen til en pulveriseret grøn te, der blev produceret i Uji, Japan.
Det er almindeligt at navngive matcha baseret på den region, den blev dyrket i, og selvom der er mange områder, matcha kan produceres, er Uji måske den mest berømte.
Hvis du vil lære om nogle af de mindre kendte tedyrkningsområder, kan du nyde denne artikel 👉 Hvor vokser japansk te?
hvad er matcha
Matcha er hovedsagelig en pulveriseret grøn te, men den skal laves af øverste blade på en skygge matcha plante for at blive betragtet som høj kvalitet. Disse ceremonielle matcha-teer af høj kvalitet er glatte nok til at drikke almindelig, uden mælk eller sukker.
Disse blade skygges i 3 uger før høsten for at booste deres søde og salte smag. Derefter vælges de øverste 3 spirer, da disse er de glatteste i smagen og højest i næringsstoffer.
Til sidst fjernes stilken og teen males til et fint pulver i en stor stenmølle.
Hvis du vil lære mere om matcha, har vi lavet en komplet encyklopædi til dig 👉 Hvad er Matcha? Den eneste Matcha-Encyclopedia
Hvor er Uji
For at forstå hvad er uji matcha, du skal forstå, hvor Uji er. Uji er en lille region midt i centrum af Japans hovedø Honshu.
Byen Uji ligger kun få minutter syd for den mere berømte by Kyoto, men den er omgivet af temarker, der dyrker den berømte Uji matcha. Som vi vil udforske i næste afsnit, har denne region en masse historie, især når det kommer til produktion af grøn te.
Hvad er Uji Matcha historie?
Nu hvor vi har dækket det grundlæggende i hvad er uji matcha, vi kan tale lidt om, hvad der gør regionen så speciel.
Hvis du undrer dig hvad er uji matcha så berømt for, har hovedsvaret at gøre med denne regions rige historie, der går tilbage til 1200-tallet.
Tidlig japansk tehistorie
1191 AD er den første registrering af tefrø, der blev plantet i Japan på grunden af Kozanji-templet i Toganoo. Denne region, ikke for langt fra Kyoto eller Uji, var kendt for at producere den bedste japanske te.
Tefrø blev også givet til Myoe Shonin, som begyndte at dyrke te i Uji. Uji blev anset for at være den næstbedste te i Japan i år 1383.
For en komplet guide til Japans tehistorie kan du læse denne artikel 👉 Historien om grøn te i japan & Te-ceremoni
1460 e.Kr. - Uji-te regerer
I 1460 begyndte sølvmedaljen Uji te engang at blive sat i tvivl, da shogunen Ashikaga Yoshimasa proklamerede: "Uji [te] i denne tidsalder har for nylig været det foretrukne mærke [for shogunen]]”
I det næste århundrede var der megen debat om, hvilken te der blev anset for at være bedst, den oprindelige teregion Toganoo eller den unge opkomling af Uji. Ved slutningen af 1500-tallet blev Uji-te bredt anset for at være den bedste.
Opfindelsen af skygge
Gennem de næste par århundreder fandt der en masse innovation sted i Uji. Bønderne opdagede, at ved at skygge for teplanterne og afskære dem fra sollys, kunne de producere sødere teer.
Det var også her Sencha te blev opfundet og Gyokuro . Sencha var den første udbredte løsbladste i Japan, og Gyokuro te stadig betragtes som den foretrukne te af kejseren.
Hvis du vil lære mere om løse bladte som Sencha , Du vil måske tjekke vores komplette guide 👉 Alt hvad du behøver at vide om Sencha
Uji te i dag
Hvis du tager til Uji i dag, vil du finde butikker overalt, der sælger Uji matcha både almindeligt såvel som indarbejdet i forskellige lækkerier.
Uji har stadig ry for at producere den bedste matcha, næsten 600 år efter, at shogunen fremsatte sin proklamation.
Hvad er Uji Matcha kendt for?
Så hvad er uji matcha kendt for udover sin historie? Der er en række forskellige faktorer, der gør denne matcha speciel.
Ujis terroir
Jorden i Uji anses for at være enestående kvalitet, bakkerne er skrånende, hvilket er det perfekte terræn til tedyrkning, og området får sjældent frost, selv om vinteren.
Folket i Uji
Ud over at give et fantastisk klima for tedyrkning, er der også så mange talentfulde landmænd, der kalder denne region hjem.
Tedyrkning er et håndværk, der er gået i arv i generationer, og med århundreders erfaring kan du forestille dig niveauet af talent, som disse landmænd besidder.
At drikke en del af historien
Den lange arv fra højkvalitets Uji matcha fortsætter, og hvis du gerne vil deltage i det, kan du prøve nogle Uji matcha for dig selv.
Nu hvor du ved det hvad er uji matcha og hvorfor den er så speciel, vil denne te få en endnu dybere betydning!
Hvad er Uji Matcha - Den endelige dom
Mens der er mange regioner i Japan, der producerer fremragende matcha, anses Uji for at være den mest berømte. Hvis du undrer dig hvad er uji matcha alt om, du bør bestemt prøve det selv.
Det er vigtigt at slå fast, at bare fordi en matcha er fra Uji, gør den den ikke god, og der produceres også masser af vidunderlige matcha-teer i Shizuoka og Kagoshima.
I betragtning af historien, terroiret og befolkningen i Uji, er det den perfekte opskrift på velsmagende matcha-te!