Hvad er Matcha? Den eneste Matcha-Encyclopedia

Hvad er matcha? 🤔

Det er en unik grøn te pulver, der er blevet brugt i århundreder i Japan.

I modsætning til traditionel te fremstilles matcha ved at male hele tebladet til et fint pulver, hvilket betyder, at du indtager alle dens næringsstoffer. Dette gør matcha til en koncentreret kilde til antioxidanter og andre gavnlige forbindelser.

I denne guide vil vi udforske matchas verden, fra dens historie og produktion til, hvordan man kan nyde den på forskellige måder.

Når det er sagt, lad os lære mere om matcha! 

 

Hvad er matcha te?

Lad os begynde vores søgen efter at finde ud af, hvad matcha-te er med en simpel definition af begreber.

Bare vær opmærksom på, at den bogstavelige definition af matcha ikke kommer tæt på at forklare, hvor meget det betyder for teelskere over hele verden.

I de næste afsnit vil vi tage disse begreber ud i praksis og udforske den bredere verden af matcha-te!

Definition

Matcha oversættes i det væsentlige til "malet te", da det er lavet af grønne teblade, der er blevet malet til et fint pulver. Mens de fleste grønne teer infunderes i vand, blandes matcha direkte i vand med et bambuspiskeris eller chasen. 

Definitionen matcha kan dog besvares på en række forskellige måder. Det er en drink, det er en tradition og det er endda en spirituel praksis. Afhængigt af hvem du er, kan definitionen af, hvad der er matcha, ændre sig.

I denne artikel vil vi starte med en kort definition af, hvad matcha-te er, og derefter vil vi udforske de finere detaljer af matcha, såsom hvordan den er dyrket, hvordan den er tilberedt, og hvordan den smager.

Matcha dokumentar

Hvis du vil lære mere om denne te, kan du se vores youtube-video her, der forklarer alt om den! Her svarer vi ikke kun på, hvad matcha grøn te er, men vi viser dig også, hvor den kommer fra, hvordan den er dyrket, og hvordan du tilbereder den!

 

Matchas historie

Matcha har en lang og rig historie, der strækker sig over mange århundreder. Mens bladte nu er den mest populære måde at indtage grøn te på i Japan, var det ikke altid sådan.

kinesiske munke

Tilbage i Tang-dynastiet holdt kinesiske munke en mursten af pressede teblade, malede dem til et pulver og blandede dem i vand.

Dette kan opfattes som en primitiv form for matcha, men for at blive den lækre grønne drik, vi kender i dag, skulle den først finde vej til Japan.

Spredning af buddhisme i Japan

De japanske munke rejste ofte til Kina for at lære om buddhismen fra de kinesiske munke. Ud over at bringe viden og indsigt tilbage, bragte de også te tilbage.

De fandt ud af, at dette holdt dem vågne og fokuserede under lange perioder med meditation. Selvfølgelig ved vi nu, at det mest skyldes koffeinen, som blokerer adenosin-receptorerne og får dig til at føle dig mindre træt.

En munk ved navn Eisai

Til sidst, i 1191, bragte en munk ved navn Eisai tefrø tilbage fra Kina og plantede dem på grunden af Kozanji-templet, nærliggende Kyoto. Det er her, teen først blev dyrket, og slutresultatet kunne virkelig betragtes som en japansk grøn te.

Overarbejde fandt teen vej fra de buddhistiske templer, til paladserne og til sidst til borgernes hjem rundt om i landet. Gennem denne rejse sikrede matcha sig sin plads som en fast bestanddel af japansk kultur, og den begyndte at forvandle sig.

Matcha bliver en international superstjerne

Fordi matcha er en pulveriseret te, kan den blandes i stort set alt. Denne kendsgerning kombineret med den fortsatte automatisering af den japanske teindustri førte matcha til international berømmelse. Du kan nu se det i alt fra is til kitkats. 

Den første matcha-oplevelse mange mennesker har er med enten en matcha latte eller en matcha dessert som f.eks matcha tiramisu. Selvom disse matcha-godbidder er en god måde at få folk ind i matchaens verden, er denne te så meget mere end et simpelt smagsstof. I resten af artiklen skal vi tale om matcha i sin sande form, omhyggeligt fremstillet og blandet direkte i vand. 

 

Smag af Matcha

Vi nævnte udtrykket "matcha-smag" i det forrige afsnit, men hvad betyder det? Matcha kan beskrives på en række forskellige måder, og vi vil prøve at svare hvad smager matcha af.

Ligesom andre japanske grønne teer beskrives matcha som at have denne "dampede grøntsags" smag, der kommer fra det faktum, at den er lavet af dampede teblade. Du kan høre smagsnoter som babyspinat, edamame og endda tang. Disse smage passer ganske godt sammen med forskellige typer japansk køkken.

Fordi matcha ikke infunderes, men snarere blandes direkte i vand, er smagen meget mere intens. Det bliver næsten en rigere og tættere version af japansk grøn te. Når det piskes ordentligt, giver det også et dejligt let skum på toppen, som kan forbedre drikkeoplevelsen. Det er her, du får flere af disse mælkesmagsnoter som kokosmælk eller cashewnødder.

 

Karakterer

Hvad der er lavet af matcha afhænger af den type kvalitet, der produceres.

Der er et par grundlæggende typer matcha, og de er opdelt efter deres tilsigtede anvendelse. Lad os dække hver enkelt og prøve at lære, hvad matcha er lavet af.

Første høst, ceremoniel klasse

Dette er den højeste grad af matcha, beregnet til at blive brugt til specielle te-ceremonier, men det er også ved at blive populært for te-kendere at tilberede derhjemme.

Som navnet antyder, er teen lavet fra den første høst af teen matcha planter og den har typisk den grønneste farve, den højeste næringsprofil og den glatteste smag. De fleste af de matcha-teer, vi tilbyder, er første høst, ceremoniel kvalitet.

Vidste du, at der er nogle teknikker til skelne god fra dårlig matcha med matcha farverne?

Almindelig ceremoniel karakter

Dette er en mere budgetvenlig mulighed for almindelig matcha-drikning. Denne matcha er glat nok til at drikke almindelig, men den kan laves fra senere høst for at skære ned på omkostningerne. Landmanden vil stadig skygge for teplanterne, fjerne stilkene og forsigtigt male bladene for at producere et superfint grønt pulver.

Latte karakter

Hvad er matchapulver lavet af, når det bruges til latte? Typisk springes et par af trinene over for at producere en mere billig matcha, der kan drikkes hver dag og blandes i mælk og sukker.

Denne matcha får muligvis ikke sine stilke fjernet, den kan være lavet af senere høst, ikke skygget i så lang tid eller alle ovenstående.

Smagen er en lille smule for stærk til at drikke almindelig, men det er det perfekte supplement til mælk og sukker. Vores latte matcha kommer fra Mr. Masuda i Shizuoka, og den er simpelthen lavet af den senere tehøst, dyrket uden pesticider eller kemikalier.

Madlavning/kulinarisk karakter

Til sidst, hvad er matcha lavet af, når det bruges i desserter og kager? Den laveste grad af matcha-pulver kaldes kulinarisk matcha, og som navnet antyder, er den nyttig til alle mulige forskellige kulinariske kreationer.

kan du drikke matcha til bagning? Selvom det er teknisk spiseligt, vil det resultere i en ekstremt bitter smag at drikke det lige!

Som navnet antyder, er disse matchas beregnet til at blive blandet i andre ingredienser for at skabe alle mulige slags kulinariske lækkerier som matcha ismatcha kager, matcha cheesecake eller matcha baskisk cheesecakematcha cookies eller matcha kiks.  

 

Produktion

Næste på vores søgen efter at finde ud af, hvad matcha er, taler vi om, hvordan matcha produceres.

Som vi nævnte i historieafsnittet, forvandlede matcha overarbejde, og gik fra noget, munke ville bruge under meditation, til en drink, der kunne nydes af mennesker over hele verden. 

Komplet produktionsproces

Lad os tale om hvordan laves matcha. Vi vil gennemgå produktionsprocessen trin for trin, så du ikke går glip af noget. Lad os komme i gang.

#1 Cover teplanterne

Først vil landmanden dække teplanterne med en speciel type net for at spærre solen ude. Dette gøres 3 uger før høsten, for at forhindre teen i at blive udsat for sollys. Når teplanten udsættes for sollys, omdanner den theanin til katekiner, som kan give en bitter smag i den endelige smag.

#2 Høst

Når skyggeprocessen er færdig, er det tid til at høste teen! Det, der er vigtigt her, er, at landmændene kun plukker de 3 bedste spirer af teplanten. Disse unge spirer er de mest eftertragtede, med de højeste næringsstoffer og den sødeste smag. 

#3 Dampning

Når bladene er udvalgt, samles de derefter op for at blive dampet. Dette deaktiverer de enzymer, der forårsager oxidation og forhindrer matchaen i at blive til en sort te. Matcha er en grøn te, og som andre grønne teer er den fuldstændig uoxideret og bevarer sin grønne farve og friske, levende smag.

#4 stilke fjernes

Bladene, der bruges til at lave matcha, behandles på samme måde som andre typer japanske grønne teer, men med en stor forskel, og det er, at stilkene fjernes. Disse stilke kværner ikke så godt, og de vil forringe matchaens søde og rige smag. Når bladene har fået fjernet stilken, vil de blive kaldt "tencha", og de er et skridt væk fra at blive matcha!

#5 Tencha males til et fint pulver

Til sidst males tenchabladene til et fint pulver i en stor granitmølle. Denne stenmølle har et stort netværk af riller, der skubber tebladene ud, efterhånden som de males til et finere og finere pulver. Disse store maskiner tager en hel time bare at producere 50 gram af dette dyrebare grønne pulver. 

Selve teen gennemgik også en forvandling, da landmænd begyndte at eksperimentere med forskellige metoder såsom skyggelægning for at forbedre smagen.

Høstsæson

Matcha høstes typisk for første gang i foråret, enten sidst i marts eller begyndelsen af april afhængigt af vejret og vækstregionen. Hvis landmanden ønsker at producere en billigere matcha, vil de bruge bladene fra den senere høst.

De første spirer, der kommer op om foråret, er de rigeste på næringsstoffer. Det skyldes, at teplanten har haft hele vinteren til at opbygge næringsstoffer fra jorden og frigive dem alle på én gang til spirerne.

Teen kan så høstes op til tre gange mere i løbet af året, men kvaliteten af teen bliver lavere hver gang. Den sidste høst bliver i oktober kaldet Aki Bancha eller efterårshøst, og dette vil være den billigste te produceret af landmanden det år.

Placering af matcha produktion

Mens der er matcha te produceret uden for Japan, er alle matchaer af høj kvalitet lavet i en håndfuld voksende regioner rundt om i Japan. Disse voksende regioner har en stolt tradition for at producere premium matcha te, der går hundreder af år tilbage. Lad os udforske nogle af dem!

Uji

På grund af sin rige historie med matcha-produktion er området omkring Kyoto i øjeblikket den mest berømte region for produktion af matcha-te. Uji er måske den mest berømte af alle, med turister, der kommer fra hele verden for at deltage i te-ceremonier her og prøve alle mulige matcha-tema-godbidder. Mens det hele er sjovt, Uji er en seriøs teproducerende region, med nogle af verdens bedste matcha kommer herfra.

Wazuka

Lidt sydøst for Uji har vi Wazuka, et meget mindre berømt område, der producerer en hel del premium matcha-te. Mens navnet Uji kommer med en højere pris, kan du ofte finde sammenlignelig matcha-te, der vokser i Wazuka uden den høje pris.

Kagoshima

Et godt stykke væk har vi Kagoshima, der ligger i det sydlige Japan. Dette er den næststørste tedyrkningsregion i Japan. Fordi den har et mildt klima, rig og frugtbar jord og masser af nedbør, kan den understøtte mange flere forskellige varianter af teplanter eller -kultivarer. Nogle af disse teplantesorter er meget glattere og sødere i smagen, hvilket gør dem perfekte til matcha. Selvom disse delikate tesorter let ødelægges af frosten i nord, er de lige hjemme i dette subtropiske paradis!

 

fordele

Smagen og historien om matcha er vidunderlig, men mange af jer spørger sikkert, hvad er matcha te godt til? Der er mange forskellige sundhedsmæssige fordele af matcha-te, og de kommer alle sammen til tilstedeværelsen af koffein, theanin, antioxidanter og mere. Lad os komme i gang og gennemgå listen over, hvad matcha grøn te er god til.

#1 Energi

Giver matcha dig energi? Meget! Matcha te er høj i koffein, men i modsætning til kaffe vil du ikke opleve så meget af et styrt senere på dagen. Matcha-drikkere rapporterer om en længerevarende "rolig-alarm" energi i løbet af dagen

#2 Immunstøtte

Katekinerne i grøn te har vist sig at holde forkølelse og influenza i skak og reducere symptomerne

#3 Stress og angst

L-theaninen i matcha kan fremkalde en beroligende effekt på hjernen og føre til mindre stress.

#4 Bremse aldring

Antioxidanterne i grøn te som matcha har vist sig at reducere skader fra frie radikaler, hvilket fører til tegn på aldring overarbejde

#5 Vægttab

Grøn te som matcha har vist sig at øge stofskiftet og fedtoxidation når det kombineres med selv moderat træning

#6 Forbedret hjertesundhed

Grøn te som matcha har vist sig at reducere niveauet af totalt og "dårligt" LDL-kolesterol, samt triglycerider

#7 10 gange antioxidanterne som en almindelig grøn te 

Når du drikker matcha-te, får du 10 gange så mange antioxidanter som en almindelig grøn te, mest på grund af det faktum, at du simpelthen drikker mere af bladet. Du får også mere koffein og theanin, og derfor bruger mange mennesker matcha til at hjælpe demerstatte kaffe om morgenen.

#8 Yderligere næringsstoffer

Når du ser nærmere på, hvad matcha er godt for, vil du opdage et tema, og det er den høje tilstedeværelse af forskellige næringsstoffer. Dette skyldes delvist den omhyggelige fremstillingsproces af denne te, men det kommer mest af, at teen blandes direkte i vand i stedet for at blive infunderet. Det betyder, at du indtager hele bladet i stedet for blot en ekstraktion.

 

Matcha testel og tilbehør

Nu hvor du ved, hvad matcha-te er, så lad os tale om, hvordan man tilbereder den! Først vil vi give dig en grundlæggende liste over redskaber, du har brug for, og derefter vil vi guide dig gennem, hvordan du tilbereder en lækker skål matcha derhjemme. Lad os gå!

Pisk

Dette er den berømte Chasen plejede at piske matcha i den japanske te-ceremoni. Den er skåret ud af et enkelt stykke bambus, og de 100 små børster bevæger sig gennem vandet for at lufte teen. Dette fører til en glattere tekstur og en mere cremet smag.

Vil du tilberede matcha, men har du ikke et piskeris derhjemme? Vi har dig dækket! Sørg for at læse vores artikel 👉 hvordan man laver matcha te uden piskeris for at tilberede den mest skummende matcha!

Og hvis det ikke skummer, er det meget problematisk, men vi har også løsningerne i vores artikel 👉 hvordan man laver matcha skum 

Chawan

Dette er lerskålen, der blev brugt i den japanske te-ceremoni. Skålen har en tendens til at have et mere cylindrisk design med stejlere sider, hvilket gør det nemmere at piske matcha-teen uden at spilde. Den brede base giver dig også mere plads til at piske matchaen op. Endelig holder det tykke ler på varmen, så hvis du forvarmer teskålen på forhånd, kan den holde din matcha varm i længere tid.

Sigter

 

Har du brug for en Matcha Sifter? Det kan varmt anbefales! Dette er et godt tilføjet værktøj, der virkelig gør en forskel i matchaen. Fordi matcha er lavet af så fint et pulver, kan det danne klumper af fugten i luften. Alt du skal gøre for at fjerne disse klumper er at køre matcha-pulveret gennem en sigte, før du tilbereder din te. Dette vil gøre det muligt for matcha-pulveret at blande sig mere jævnt i vandet. 

Chashaku bambusskeen

De chashaku er endnu et godt værktøj at have, når man laver matcha. Denne bambusske er også skåret ud af et enkelt stykke bambus og designet til at være det perfekte værktøj til at øse matcha-pulver. Den har et mere lodret design, der gør det nemmere at dyppe i matcha-dåsen og få pulveret. Den fungerer også godt som måleværktøj. Under te-ceremonien vil du se temesteren tage 2 dybe kugler pulver med chashakuen for hver skål matcha-te.

 

koffein niveau

De koffeinindhold i matcha er ret høj takket være den unikke produktionsproces. Teens skygge, udvælgelse af de yngre blade, fjernelse af stilkene og formaling af pulveret bidrager alt sammen til et højere koffeinindhold.

En premium matcha vil have 34mg koffein pr. gram og en lavere kvalitet matcha vil have halvdelen af det. Det betyder, at en typisk 100 ml skål matcha lavet med 2 gram pulver vil have 68 mg koffein. Hvis du laver en stor kop matcha med 4 gram pulver, har du 136mg koffein, hvilket er væsentligt mere end kaffe. Bare spild det ikke på din skjorte, ja, matcha kan plette dit tøj, men gå ikke i panik.

Er du bekymret for at drikke for meget matcha? Så sørg for at læse vores artikel 👉 Wsker der hat, når du drikker for meget matcha?

 

Køb og opbevaring 

Nu hvor vi ved, hvad der er matcha, og hvordan man laver det, lad os tale om, hvor man kan få det, og hvordan man opbevarer det. Hvis du ønsker at få grøn matcha-te af høj kvalitet produceret uden kemikalier eller pesticider, er det bedst at kende landmanden, der producerede den. Det er derfor, at alle vores matcha-teer kommer med navnet på den landmand, der dyrkede den, og den region, hvor den blev produceret. Vi tror på at vise folk præcis, hvor deres te kommer fra, og hvis du kunne tænke dig at støtte os i vores mission, ville vi sætte stor pris på, hvis du kunne bestille nogle af teerne.

Når det kommer til opbevaring af din matcha, er det rigtig vigtigt at holde den væk fra lys, varme og fugt. Matcha er langt den mest følsomme type te, og det er bedst at opbevare den i en lufttæt metaldåse på et køligt mørkt sted. Du kan også opbevare din matcha-dåse i køleskabet for at holde den tør og kølig, indtil du skal bruge den. Når du åbner matcha-dåsen, er det bedst at bruge den inden for en måned eller deromkring.

 

Hvorfor er ceremoniel matcha så dyr?

Der er mange grunde til, at ceremoniel matcha er et mere luksuriøst produkt sammenlignet med latte eller madlavningsmatcha.

 

Hvis du er interesseret i emnet, anbefaler vi dig at læse vores artikel 👉 Hvorfor er matcha så dyr? Forklaring af eksperter

For at spare dig tid er her en hurtig oversigt over de 11 grunde til, at ceremoniel matcha er dyr: 

  1. Matcha vokser kun på bestemte geografiske steder
  2. Første høst kommer kun én gang om året
  3. Ekstra personale til at skygge planterne
  4. Der skal tilkøbes net, og der bygges stillads
  5. Planten skal overleve 3 uger uden sollys
  6. Håndplukkeproces
  7. Omhyggeligt bladvalg
  8. Stilke og årer på tebladene fjernes
  9. Te males med meget dyrt udstyr
  10. Det dyrebare pulver skal være perfekt pakket
  11. Efterspørgslen er højere end udbuddet

 

Hvor kan jeg finde den bedste matcha?

De bedste måde at finde matcha på er at købe direkte fra landmanden. Selvom vi forstår, at ikke alle er i stand til at tale japansk, smagsprøve hundredvis af teer og flyve til Japan, klarer vi det vanskelige arbejde for dig. Vi viser dig information om alle de landmænd, vi arbejder med, og vi blander os ikke i teerne, efter at landmændene har pakket dem. Autentisk japansk grøn te leveret direkte til din dør!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4