Sencha er den mest populære grønne te i Japan, og det er også en af de mest forskelligartede kategorier.
I denne artikel vil vi diskutere de forskellige typer Sencha , de historie af Sencha og hvordan man forbereder sig Sencha .
Uanset om du er ny til Sencha , eller du har drukket det i lang tid, vil jeg elske at invitere dig med på en rejse for at udforske denne vidunderlige og smagfulde Japansk grøn te! 🍵🍃
Alt hvad du behøver at vide om Sencha Video
hvad er Sencha ?

Lad os først starte med at tale om hvad Sencha er. Sencha er en type grøn te der er lavet af teblade, der er dampet, rullet og tørret. De tørrede blade infunderes derefter i varmt vand for at skabe Sencha te. Det er tilberedt ved at tilsætte de forarbejdede hele teblade i varmt vand.
Hvad gør det anderledes fra matcha
Dette gør Sencha anderledes end matcha, som er tepulver, der blandes direkte i vand. Matcha var den mest almindelige måde at indtage te på i Japan før opfindelsen af Sencha .
Blade blev malet til et pulver og blandet i vand med bambus te piskeris eller chasen. Denne pulveriserede te blev og bruges stadig i dag i den japanske te-ceremoni, hvor te tilberedes efter et strengt sæt regler og principper. Med alle disse regler og udstyr involveret i tetilberedning, var der mange, der talte for et enklere ritual for tetilberedning.
Hvis du vil lær alle forskellene mellem Matcha og Sencha , vi anbefaler dig at læse artiklen 👉 6 Forskelle mellem matcha vs Sencha .
Historien om Sencha te

En tebonde ved navn Nagatani Soen udviklede en te, der kunne tilberedes på en enklere måde.
Han fandt ud af, at ved at dampe bladene og rulle dem til disse stramme nåleformer, kunne du låse smagen inde, indtil teen var klar til at blive tilberedt.
Det var så et simpelt spørgsmål om at indgyde bladene i varmt vand og derefter filtrere dem ud med lertepotten. Det var her det Sencha blev født.
Nagatani Soen opfandt Sencha
Opfindelsen af Nagatani Soen i 1738 gav ham en helligdom i ujitawara i nærheden af familiens hjem, hvor han voksede op. Vedligeholdelsen af denne helligdom er finansieret af større japanske tefirmaer for at vise deres respekt til faderen til moderne japansk te.
Sencha blev hurtigt populær overalt i Japan på grund af dets smag og bekvemmelighed. Alt det krævede var en tekande og noget varmt vand til at forberede. Landmænd eksperimenterede senere med forskellige typer produktionsmetoder for at skabe det store udvalg af Sencha vi ser i dag.
Hvis du er interesseret i historien om japansk te, artiklen 👉 Historien om grøn te i Japan & Te-ceremoni er lavet til dig!
Hvor er Sencha Produceret grøn te?
På kortet nedenfor kan du se de forskellige områder hvor Sencha der produceres te.
Nord for Japan
I den nordlige del arbejder vi med landmænd som Mr. Masuda og familien til Sato, der hovedsageligt producerer Yabukita Sencha te. Denne teplantesort holder bedre til de koldere vintre i Shizuoka, da bladene er tykkere og mere frostbestandige. Mens Shizuoka er Japans største tedyrkningsområde, er det den mindst forskelligartede med hensyn til te-kultivarer, med 93% af teen, der produceres der, fra Yabukita-sorten.
Syd for Japan
I det sydlige Japan ser vi en meget mere mangfoldig række af Sencha grøn te bliver dyrket. Mr. Henta i Kirishima producerer f.eks. 8 forskellige typer teplantesorter på en forholdsvis lille temark.
Alle disse teplanter producerer grønne teer med lidt forskellig smag, og de kan enten blandes sammen for at danne Henta Sencha , som kombinerer de bedste aspekter af alle, eller de kan opdeles i en enkelt kultivar Sencha te. Disse enkelt cultivar teer som henta saemidori Sencha , de okumidori Sencha og den asanoka Sencha , fejre individualiteten og variationen af te-kultivarer.
Dyrkningen af japansk grøn te har mange forskellige svar. Dette er et spørgsmål, vi bliver stillet meget, så vi tænkte, at vi ville sammensætte en liste for at tale om alle de forskellige steder, hvor japansk te vokser. Hvis du er interesseret, inviterer vi dig til at læse artiklen 👉 Hvor vokser japansk te?
Hvad er de forskellige slags Sencha ?
Skygge er måske den største faktor for at bestemme smagen af en Sencha grøn te. Når det kommer til smagsprofilen af en japansk grøn te, er der en kamp mellem den søde og salte theanin og de let bitre eller citrusagtige katekiner. Når tebladet udsættes for sollys, begynder det at omdanne theanin til katekiner for at beskytte sig mod UV-lyset. Hvis en landmand ønsker at lave en sødere te, vil han forsøge at blokere sollys fra at ramme bladet, og dette gøres ved at bruge kabuse net. Mængden af tid, planten holdes under skraveringen, afgør, hvilken type te, der produceres.
Uskygget Sencha te
Uskygget Sencha er ikke skygget op til høsten, og det vil give en let bitter eller astringerende smagsprofil. Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at smagen er ringere, da mange tedrikkere foretrækker de tørrere smagsprofiler af en uskygget Sencha . Disse teer har en tendens til at have smagsnoter af sensommergræs og citrusfrugter med mindre af denne sødme eller dampede grøntsagssmag.
Let skraveret japansk Sencha
Hvis en landmand ønsker at fjerne noget af bitterheden, kan han skygge for teen i omkring en uge eller deromkring. Dette gør det muligt for planten at bevare mere af sin theanin, og det giver den en lidt glattere smag med mindre af denne astringens.
Det er også værd at nævne, at klimaet og omgivelserne på en tefarm også kan skabe, hvad der reelt er en delvis skyggefuld te.
Kraftig tåge over en temark kan blokere noget af solen, og hvis der er en skov eller høje bjerge omkring temarken, kan dette blokere for sollys i mindst en del af dagen.
Selvom denne te stadig vil blive mærket som en uskygget te, er den kendt for at have en glattere og sødere smagsprofil, selv uden brug af kabuse-nettet.
kabuse Sencha grøn te
kabuse Sencha eller kabusecha er den længste skraverede af Sencha te. Denne te skygges i mellem 10 og 21 dage før høsten, og derfor har den et markant højere indhold af theanin. Dette giver bladene en mørkere grøn farve og smagen er meget sødere og glattere.
Gyokuro vs. Sencha : Hvad er forskellen?
Gyokuro te er berømt over hele verden for sin søde og salte smag. Denne velsmagende eller "umami" smag perfektioneres under den lange og omhyggelige produktionsproces. Hvis du vil lære mere om de forskellige mellem Gyokuro og Sencha , Vi foreslår, at du læser artiklen 👉 Gyokuro vs Sencha: Forskelle & Sammenligninger.
Her er alle de vigtigste oplysninger, du husker på, når du sammenligner Gyokuro og Sencha :
- Hvis teen er skyggefuld i mere end 21 dage, vil den blive betragtet som en Gyokuro , den mest eftertragtede bladte i Japan. Gyokuro er ikke en type Sencha , så det betyder, at at blive betragtet som en Sencha , skyggen er mellem 0 dage og 21 dage.
- Med hensyn til smag, Gyokuro har denne utroligt stærke velsmagende, næsten bouillonagtige smagsprofil. Denne brothness, kombineret med de tangnoter, som du får fra nogle af de mere intense Gyokuro te, kan være ret polariserende for mange tedrikkere.
- Mens Gyokuro er den mest eftertragtede bladte i Japan, det er bestemt en erhvervet smag. Skraveret Sencha te som kabuse Sencha ligge et sted midt i spektret, med meget af den sødme, du måske finder i en Gyokuro men uden denne intense bouillonsmag. De har også en tendens til at have en lille smule mere af denne citrusagtige smag til dem, især i finishen.
Fra Ichi Bancha til Aki Bancha, komplet høstproces af Sencha
En anden faktor, der påvirker typen af Sencha at blive produceret er, når det høstes. I Japan er der mellem 3-4 tehøster, der finder sted i løbet af året, og hvornår teen er høstet, vil det ikke kun afgøre dens smag, men også prisen.
Fase 1 - Shincha / ichi bancha te høst
shincha er den første te, der bliver høstet i det tidlige forår. Teplanten lagrer næringsstoffer fra jorden hele vinteren og frigiver dem derefter til de friske knopper. Disse unge spirer har den højeste koncentration af næringsstoffer og den blødeste og sødeste smag. Det er derfor shincha har ry for at være en af de sødeste og lækreste Sencha grøn te
Fase 2 - Ni bancha te høst
Efter at spirerne er blevet plukket om foråret, vil teplanten snart få flere knopper. Den anden runde knopper vil dog have en lavere koncentration af næringsstoffer og en mindre kompleks smagsprofil. Det skyldes, at teplanten har mindre tid til at opbygge næringsstoffer fra jorden. Denne anden høstede te vil blive brugt i billigere teblandinger, og den vil have en lavere pris.
Trin 3 - San Bancha te høst
Er den tredje te, der høstes i året. Denne te er kun egnet til at blive brugt til te af lavere kvalitet som dem, der bruges i teposer og te på flaske. Denne te har en meget lavere pris end Ichi bancha og Ni bancha, og smagen er mindre kompleks og mere bitter.
Fase 4 - Aki bancha te høst
Efter høst af teplanten i foråret og sommeren, kan teplanten nogle gange høstes en fjerde gang om efteråret. Dette vil blive kaldt Aki bancha, og det vil give den laveste kvalitet grøn te. De fleste landmænd vil ikke engang sælge denne te, og nogle økologiske teproducenter som f.eks. watanabe-familien vil faktisk forvandle den til en slags barkflis, der skal puttes mellem te-rækkerne for at returnere næringsstoffer til jorden.
Hvad er forskellen mellem Sencha Te og Bancha

Bancha er en te lavet af de nederste blade på teplanten. Bancha er lavet af anden, tredje eller endda fjerde høst, og den er lavet ved hjælp af de ældre blade af teplanten.
Bancha te er en meget billigere te end Sencha , så det giver mening at drikke hver dag. Der er dog mange flere forskelle mellem disse to ikoniske japanske grønne teer.
Hvis du vil lære mere om forskellene mellem Sencha og bancha og opdag Bancha, vi råder dig til at læse artiklen 👉 Alt du behøver at vide om bancha.
japansk Sencha Dampningsproces for grøn te

Ud over skyggen og høsten af teen har bønderne stadig en sidste metode, der i høj grad kan ændre smagsprofilen på teen. Sencha . Dette kommer ned til dampningen af teen. Mens kinesisk grøn te opvarmes i en stor pande, dampes japansk grøn te efter høst. Dette bevarer mere af bladenes naturlige vegetabilske smag og giver i mange tilfælde teen en tydelig grøn farve.
Grunden til, at der skal påføres varme i både kinesisk og japansk grøn te, er for at stoppe oxidationen i at finde sted. Efter at teblade er plukket, vil de begynde at oxidere naturligt og til sidst blive til en sort te. For at producere grøn te skal denne oxidationsproces stoppes. Når varme påføres bladet, deaktiverer det de enzymer, der forårsager oxidation, og tillader bladet at bevare sin grønne farve. Denne dampningsproces tager typisk mellem 40-80 sekunder, men en landmand kan ændre niveauet af dampning for at fange en specifik smagsprofil. Hvis en te dampes i mellem 40-80 sekunder, betragtes den som en normal dampet te eller Chumushi, men kortere og længere dampningstider kan give unikke typer Sencha .
Hvad er de forskellige Sencha typer baseret på dampningsprocessen?
Asamushi
Asamushi er en kortere dampet te lavet af blade, der har været dampet i mellem 30-40 sekunder. Denne te har en lidt mere mild og tør smagsprofil sammenlignet med en normal dampet Sencha .
fukamushi
fukamushi Sencha er en længere dampet te lavet af blade, der har været dampet i 80-200 sekunder. Under denne længere dampningsproces vil tebladene af fukamushi Sencha nedbrydes yderligere, så mere af bladet kan flyde ind i koppen. Dette giver en intens, uklar grøn infusion og en stærk grøntsag, jævn frugtagtig smag.
Matcha-iri Sencha eller Sencha matcha grøn te
En anden interessant type Sencha værd at nævne er matcha iri Sencha eller Sencha matcha. Denne er lavet med en kombination af matcha pulver og Sencha blade, der kombinerer det bedste fra begge verdener. Matcha-iri Sencha ligesom Shizuku Sencha producerer en fremragende koldbrygget te. Matcha-pulveret frigives i den første brygning for at skabe en ekstra stærk infusion med en sød og frugtig smagsprofil.
Når det kommer til shizuku Sencha økologisk matcha bruges altid, så du behøver ikke bekymre dig om eksponeringen af pesticider i den grønne te. Koffeinindholdet i denne Sencha matcha vil være lidt højere, da tilsætningen af tepulveret giver dig mulighed for at indtage mere af bladet. Denne Sencha Matcha grøn te vil også være højere i theanin og klorofyl, hvilket gør det ikke kun til en lækker kold bryg, men også en, der er høj i næringsstoffer.
Sådan forbereder du dig Sencha ?
Trin 1 - Vandforhold
Når det kommer til forberedelse Sencha , der er et par forskellige faktorer at overveje. Den første er forholdet mellem blade og vand. I dette tilfælde kan du bruge standardforholdet mellem blade og vand til de fleste japanske grønne teer, som er 5 gram blade og 150 ml vand.
Trin 2 - Vandtemperatur
Den anden vigtige faktor at overveje er vandtemperaturen. For Sencha , det bedste temperaturområde at bruge er mellem 60-70 grader Celsius (140-160 grader Fahrenheit). Du kan bruge køligere temperaturer til længere skygge Sencha s og varmere temperaturer for uskygge Sencha , da disse er beregnet til at have lidt mere af den tørrere, mere bitre smag. For fukamushi Sencha , du kan bruge en lavere temperatur som disse Sencha s er nemme at overbrygge.
Trin 3 - Bryggetid
Endelig, når det kommer til bryggetid, burde 1 minut virke for stort set alle Sencha . Dette vil give bladene nok tid til at åbne sig og frigive deres smag i vandet. fukamushi Sencha har tendens til at have mindre blade, og derfor kan de trække hurtigere. Til disse teer kan du bruge 45 sekunder, hvilket burde være mere end nok tid til at udvinde masser af smag.
Hvordan man laver Sencha smage godt
Der er 10 gyldne regler at respektere, hvis du vil gøre det perfekte Sencha eller enhver grøn te. Hvis du vil vide mere om disse regler, foreslår vi, at du læser artiklen 👉 hvordan man får grøn te til at smage godt forklaret af te-eksperter.
10 gyldne regler at respektere, hvis du vil gøre det perfekte Sencha :
- Køb bedre kvalitet Sencha
- Brug det rigtige testel
- Stejl kort
- Vær opmærksom på vandtemperaturen
- Vær forsigtig med smagstilsætninger
- Koldbrygg din Sencha
- Valg af en Sencha der smager fantastisk
- Brygge Sencha den rigtige måde, og det vil smage godt
- Forbedre bitterheden af Sencha
- Vælg den bedste smag Sencha
Hvilke Sencha er den bedste?
Spørgsmålet om hvilket Sencha er bedst kommer ned til et spørgsmål om præference. Hvis du kan lide, at din te er lidt mere på den sødere side, kan du gå efter en skyggefuld Sencha eller endda a Kabusecha.
Disse teer kommer med en højere pris, men det er det værd for de søde og glatte smagsprofiler. Hvis du har en tendens til at være fan af tørrere, mere citrusagtige teer, kan du gå efter en uskygget Sencha .
Endelig, hvis du bare leder efter en te, der har en masse styrke til det, kan du gå efter en dyb dampet Sencha . Disse Sencha s har også den ekstra fordel, at de fungerer usædvanligt godt som en kold bryg.

hvornår man skal drikke Sencha ?
Du kan drikke Sencha te hele dagen afhængig af hvor følsom du er over for koffein.
Sencha er en medium koffein te, med et sted mellem 40-60mg koffein pr. kop. Dette sætter det på mindre end det halve niveau af en kop kaffe.
Vi anbefaler ikke at drikke Sencha om aftenen, men hellere drikke en lavere koffein te som Genmaicha eller kukicha. Det skal være fint at drikke Sencha om morgenen og først på eftermiddagen uden at det holder dig vågen om natten.
Hvad er fordelene ved Sencha te?
Der er mange fordele ved Sencha te, men vi kan fokusere på nogle af de vigtigste som theanin, katekiner og koffein.
Katekiner
Katekiner som EGCG (Epigallocatechin gallate) er usædvanligt almindelige i te. Disse er produceret som en beskyttelse mod UV-lyset, og de kan faktisk have nogle sundhedsmæssige fordele for dem. Hvis du vil maksimere indholdet af katekiner i din te, kan du gå efter en uskygget Sencha og brygg det ved en højere temperatur. Selvfølgelig vil denne metode også give en mere bitter te, da katekiner er ansvarlige for den mere bitre smag i grøn te.
Theanin
Hvis du leder efter aminosyrer i din te, leder du efter noget kendt som l-theanin. Dette er den vigtigste aminosyre, der findes i grøn te, og den findes kun i én anden plante, hvilket gør den ret unik. Det er det, der menes at være ansvarligt for den rolige, opmærksomme fornemmelse, folk får, når de drikker grøn te, og det er grunden til, at te er blevet drukket under meditation i over tusind år. Hvis du vil maksimere indholdet af klorofyl og theanin i din te, bør du gå efter en skyggefuld Sencha te.
koffein
Med disse teer får du også en tungere dosis koffein, så tag det bare i betragtning. Hvis du bruger varmere vand til at brygge Sencha grøn te, du vil udtrække mere end komponenterne inde i bladet, men smagen bliver mindre behagelig. Heldigvis kan theanin også ekstraheres ved en lavere temperatur.
Når det kommer til koffein i en alm Sencha , det er relativt beskedent, så medmindre du drikker det sidst på eftermiddagen eller om aftenen, burde du ikke have meget problemer med det. Du bør overveje koffein i en kop Sencha som alt fra ⅓ til ½ af en kop kaffe og fortsæt derefter.
hvor man kan købe Sencha ?

Hvis du ønsker at prøve en masse forskellige japanske grønne teer på én gang, kan du prøve vores Sencha teprøvetagere. Begynd din rejse ind i en verden af dyb dampet te med Sencha s. Til nogle af vores prøvetagere får du også en tekande sammen med din ordre, så du kan forberede Sencha te på den rigtige måde!
Hvilken japansk Sencha skal jeg starte med?

Selvom det kan give mening at starte med en af vores grøn te-prøvetagere for at få en smagsprøve på en masse forskellige teer på én gang, er du måske klar til at tage springet og starte med en fuld pakke med Sencha grøn te. Hvis dette er tilfældet, vil vi anbefale at gå efter fukamushi Sencha yamaga no sato. Dette er vores mest populære Sencha te, og det er nemt at se hvorfor. Den er produceret af Sato-familien i Shizuoka og den er lavet ved hjælp af den dybdampede metode. Dette udglatter smagen og giver den denne intense grønne farve.
Yamaga no Sato fungerer også utrolig godt som en koldbrygget japansk te. Denne metode får virkelig sødmen af teen frem og reducerer bitterheden endnu mere. Lycheebærnoterne, der engang spillede subtilt i baggrunden, er nu i centrum. Hvis du vil nyde denne frugtige, søde og forfriskende drik på en varm dag, kan du finde den på vores hjemmeside og følge vores tips til at lave den perfekte koldbryggede grøn te.
Hvad er forskellen mellem Sencha og Hojicha

Sencha og Hojicha er begge meget populære teer, men de smager meget forskelligt.
Vi skrev en dedikeret artikel for at sammenligne Hojicha vs Sencha , hvordan de to teer adskiller sig, produktionsprocessen og de forskellige smagsprofiler af disse teer.
Sørg for at tjekke artiklen 👉 Forskel mellem Sencha vs Hojicha .
Sidste ord vedr Sencha grøn te
Blandt de typer japansk grøn te fremstillet ved infusion, Sencha adskiller sig fra så specifikke typer som Gyokuro ved at den er skygget i kortere tid eller slet ikke, eller bancha som er den samme te men høstet senere på sæsonen. Det er den mest populære te i Japan, der repræsenterer omkring 80 procent af den te produceret i landet. Vi elsker Sencha og anbefaler dig stærkt at prøve det selv!
Vi sætter stor pris på, at du tager dig tid til at læse denne artikel om Sencha . Hvis du er interesseret i at lære mere om japansk grøn te, så sørg for at tjekke andre artikler, der dækker forskellige emner.
1 kommentar
Great comprehensive yet concise article. Thanks for writing!