
George Orwell var en engelsk forfatter, essayist, journalist og kritiker. Det sagde han engang der er elleve regler for perfekt tefremstilling og i denne artikel skal vi tage fat på hver enkelt af dem og se, om det stadig holder.
Segmentet af der er elleve regler for perfekt tefremstilling blev skrevet i 1946, og mange ting har ændret sig siden da, men nogle ting er stadig sande i dag.
Lad os dykke ned og komme i gang! 🍵📚
George Orwells 11 regler for perfekt telavning
1. Lav kun te med indisk eller ceylonesisk te
der er elleve regler for perfekt tefremstilling og at bruge indisk eller ceylonesisk te er tilsyneladende en af dem. Selvfølgelig blev listen sandsynligvis oprettet af George Orwell i krigsårene, så denne regel er sandsynligvis et produkt af det. Briterne var stærkt afhængige af te produceret af Indien på det tidspunkt, fordi det var under kontrol af de allierede. I dag kan utrolige teer komme fra alle mulige kilder, inklusive Japan, Taiwan og Kina. Det ser ud til, at denne er afkræftet!
2. Te skal laves i små mængder
I listen der er elleve regler for perfekt tefremstilling denne sprang ud som den mest forudseende (overlad det til Orwell). Med vestlig brygning har folk en tendens til at bruge meget vand og ikke særlig meget te. Dette giver en større mængde udvandet te. I den japanske og kinesiske stil er der langt mindre vand og mere blade brugt. Dette giver en mindre mængde superkoncentreret te. Samlet set skaber dette en meget bedre drikkeoplevelse, da den fulde bredde af smage kan opleves i koppen. Denne regel er god!
3. Gryden skal være opvarmet på forhånd
Endnu en korrekt pointe “der er elleve regler for perfekt tefremstilling” Denne gør en væsentlig forskel, når det kommer til spørgsmålet: hvordan man får grøn te til at smage godt. Når du hælder te i et koldt krus, vil kruset selv absorbere meget af varmen fra teen og køle den betydeligt ned. Japansk grøn te tilberedes ved 140-160 grader fahrenheit, hvilket er næsten den perfekte temperatur til en varm drik. Hvis du bruger køligt testel, vil dette reducere temperaturen og gøre det for køligt fra starten. Godt arbejde med denne Orwell!
4. Teen skal være stærk
Hvis der er elleve regler for perfekt tefremstilling denne kan være det, vi er mest enige i. Te skal være stærk, smagfuld og tæt. Mange mennesker tilbereder udvandet te og går ud fra, at al te smager af ingenting. Ægte te skal have en kraftig smag og ikke smage udvandet. Dette opnås gennem et højt blad til vand-forhold og en passende brygningstemperatur. Hvis du ikke bruger nok blade, vil teen ikke være stærk nok. Hvis du undrer dig over, hvordan en stærk grøn te smager, så tjek vores artikel 👉 hvordan smager grøn te?
5. teen skal puttes direkte i gryden
Denne regel gælder stadig, du skal putte teen direkte i kanden. I tilfældet med japansk grøn te putter du 5 gram blade i tekanden og hælder derefter vandet i. Tekanden har et indbygget filter til at fjerne bladene automatisk, mens du hælder på, så du kan putte bladene direkte i gryden, som Orwell ville sige.
6. man skal tage tekanden til elkedlen og ikke omvendt
I guiden der er elleve regler for perfekt tefremstilling nogle få kan være sande, men de er egentlig ikke så vigtige. Det er virkelig lige meget, om du bringer elkedlen til tekanden eller tekanden til elkedlen, alt efter hvad der er mest praktisk. Hvis jeg skulle sige der er elleve regler for perfekt tefremstilling,der er andre, mere vigtige spørgsmål, jeg vil tage fat på, men dette vil vi diskutere senere.
7. efter at have lavet teen, skal man røre i den, eller bedre, give gryden et godt ryst
Dette er en af de få regler, der faktisk er forkerte. Du bør ikke ryste eller røre i tebladene, mens de brygger, men hellere lade dem stå uforstyrrede. Når du ryster bladene, udvinder du bitterheden, og selvom teen måske er mere smagfuld, vil smagen have mindre kompleksitet og mere bitterhed. Du kan dog ryste de sidste par dråber fra tebladene, mens du hælder på. Hvis du er interesseret i at forstå andre faktorer, der øger teens bitterhed, så læs vores artikel 👉 hvorfor grøn te er bitter & Hvordan man reducerer bitterheden.
8. man skal drikke ud af en god morgenmadskop
På listen der er elleve regler for perfekt tefremstilling, Orwell ser ud til at blive virkelig specifik omkring den type kop, der skal bruges. Jeg er ikke sikker på, at jeg helt forstår, hvad en "morgenmadskop" er, men rådet er godt modtaget. Det er vigtigt at bruge en kop, som du rigtig godt kan lide, for at drikke teen. Koppen skal sidde behageligt på din hånd, og den skal være behagelig at drikke ud af. Vi foretrækker at bruge et dobbeltvægget glas, fordi det er med til at isolere teen, og du kommer til at undersøge farven på teen, mens du drikker den.
9. man skal hælde fløden fra mælken, inden man bruger den til te
Jeg er ikke sikker på, om de brugte upasteuriseret mælk tilbage i 1946, men denne virker en smule off. Hvis der er elleve regler for perfekt tefremstilling, denne synes at være den mest usædvanlige. Vi mener at te skal nydes uden mælk, så derfor synes jeg det er en god idé at bruge mælk med en lavere fedtprocent. Jo mindre fedt der er i mælken, jo tættere er den på vand. Denne regel bliver jeg nødt til at sætte i den tredje kategori af "uklar eller irrelevant". Indtil videre holder de fleste af disse regler stadig, men nogle er ikke så gode som andre. Og hvis du undrer dig over, hvordan du gør din te mere sød uden mælk, så læs vores artikel 👉 hvordan man søder grøn te.
10. man skal hælde te i koppen først
Orwell foreslår, at du skal hælde teen i koppen, før du hælder den i mælken. Jeg er tilbøjelig til at give ham kredit for denne, for hvis du tilbereder te med mælk, er der større sandsynlighed for, at du bruger en tepose. Hvis dette er tilfældet, skal du først hælde vandet i, brygge teen og derefter hælde mælken i. Det varmere vand vil være meget mere effektivt, når det kommer til infusion af teposen. Denne kan være sand, men den er lidt uklar.
11. Te skal drikkes uden sukker
Hvis der er elleve regler for perfekt tefremstilling, det er den, der er vigtigst for folk at lære. Så mange mennesker tilføjer sukker til te, og det ødelægger virkelig drikkeoplevelsen. En te af god kvalitet skal have en subtil sødme til sig, samt astringens og nogle andre kompleksiteter. Alle disse går tabt, når du tilføjer sukker til teen. Når du drikker almindelig te af høj kvalitet, uden mælk eller sukker, er du i stand til at opleve det store udvalg af smagsvarianter, præcis som producenten havde til hensigt.
Sidste tanker om George Orwell elleve regler
Altså på listen der er elleve regler for perfekt tefremstilling, vi fandt ud af, at 7 af disse er korrekte, 1 er forkert og 3 er enten uklare eller ret irrelevante. Ikke dårligt for 1946!
Der er elleve regler for perfekt telavning Nio Teas

George Orwells regler var meget inspirerende for os. Vi mener, at der er visse regler at overholde for at forbedre smagen af din te.
Der er dog en bedre liste over regler for tefremstilling, og vi vil gerne starte vores eget her kl Nio Teas . Uden yderligere at sige, her er en liste over de 11 regler, du bør respektere for at brygge te som en temester 📚
#1 Brug ikke te fra teposer
er teposer dårlige for dig? Ja. Den første fejl, folk begår, er at lave te af teposer. Når du åbner en tepose, vil du finde blade af utrolig lav kvalitet, der er blevet malet i små stykker. Når du drikker teposer, får du de resterende blade fra teproduktionsprocessen. I stedet vil du forkæle dig selv med løsbladste af høj kvalitet, som vil have meget mere smag og næringsstoffer. Når det kommer til grøn te, får du også en mere levende gul eller grøn farve i stedet for den orange eller brune farve, du får fra teposer. Smagen af disse teposer vil have en tendens til at være flad og bitter, uanset hvor godt du forbereder dem. Derfor er brug af løsbladste det vigtigste trin, når det kommer til at tilberede bedre te derhjemme.
#2 Brug ikke kogende vand
Den anden fejl, folk begår, er at bruge vand, der er for varmt. Når de fleste tilbereder te, bruger de bare kogende vand. Dette kan fungere for visse typer oolong og sort te, men det kan være alt for varmt til grøn te, specifikt japansk grøn te. Japanske grønne teer er meget følsomme over for temperatur, så det er bedst at tilberede dem med varmt vand, der har meget lavere temperatur end kogende. Vi har fundet ud af, at 160 grader Fahrenheit eller omkring 70 grader Celsius fungerer bedst for de fleste japanske grønne teer. Når det kommer til te som Gyokuro te, du ønsker måske at gå ned til 140 grader Fahrenheit eller 60 grader celsius. Grunden til at bruge vand med lavere temperatur er, fordi det udvinder mindre af de bitre komponenter fra teen. Selvom du bruger japansk grøn te af høj kvalitet, bliver den meget bitter, hvis du brygger den med kogende vand. Ved at brygge ved den rigtige temperatur, vil du være i stand til at udvinde det bedste af kemisk sammensætning af grøn te, den søde og salte theanin fra teen, uden at udvinde de bitre katekiner. Dette vil gøre din te meget glattere.
#3 Det er ikke godt at trække te for længe
En anden fejl, folk begår, er at brygge teen for længe. Mange nybegyndere tilføjer vandet til teen og lader den sidde på ubestemt tid i håb om, at jo længere de venter, jo stærkere bliver smagen. Mens længere stejletider faktisk vil trække mere ud af bladene, vil det udvinde flere af de bitre komponenter. Aminosyrerne i tebladene udvindes relativt let, med køligere vand og kortere tid. De mere bitre katekiner og polyfenoler i teen tager længere tid eller en varmere temperatur. På grund af dette kan du tænke på brygningsparametrene for en te, næsten som en type opskrift. For at skabe den bedst smagende ekstraktion, vil du have et vist forhold mellem smag. Derfor er det meget vigtigt at følge brygningsinstruktionerne for hver te. For Sencha , 1 minut er nok tid til at åbne bladene og trække en god mængde af deres smag ud. For Gyokuro , en mere stramt rullet grøn te, skal bladene bruge hele 2 minutter på at åbne sig og frigive deres smag.
Hvis du kun er i stand til at tilberede kogende vand, er der et trick, du kan bruge til at få temperaturen ned. Ved at overføre varmt vand til en kølig kop, vil du bringe temperaturen ned med cirka 10 grader C eller 18 grader Fahrenheit. Du kan tage dit kogende vand og hælde det i en serie på 3 kopper, før du putter det i din tekande, og det skal være køligt nok til at brygge det meste japanske grøn te. Dette er et trick, vi har lært af temestre i Japan, som du måske ser gøre dette, når de tilbereder te til gæster.
Den eneste undtagelse for denne kolde brygning. Når du bruger køligt eller stuetemperatur vand, er det mindre problem at udvinde bitterhed, så du kan lade bladene trække i 3 timer eller endda natten over. Med den kolde bryg kan du virkelig lege med bryggeparametrene og se, hvilken bryggetid der passer bedst til dig. Er du interesseret i koldbrygget grøn te? Vores artikel 👉 koldbrygget grøn te forklaret af teeksperter er lavet til dig!
#4 Brug et højt blad til vand-forhold
Denne er lånt fra listen der er elleve regler for perfekt tefremstilling af George Orwell, men det var så vigtigt, at vi bare måtte bruge det. Denne gang, i stedet for at tale om te-mængde eller testyrke, vil vi bare tale om at bruge et højt blad til vand-forhold. Til japansk grøn te anbefaler vi at bruge 5 gram blade og 150 ml vand. Med dette forhold er du i stand til at få en lille mængde koncentreret, supersmagfuld grøn te. Dette vandforhold er den perfekte mængde til Kyusu tekande, som er det bedste værktøj til at tilberede japansk grøn te.
#5 Kast ikke din te efter blot én brygning
En anden fejl, begyndere begår, når de tilbereder te, er at smide teen ud efter blot én brygning. Teblade af høj kvalitet er beregnet til at blive genbrugt flere gange, før de smides ud. Dette får ikke kun din teforsyning til at holde længere, det kan også føre til en mere mangfoldig tedrikkeoplevelse. Hver opblødning er forskellig, og mange tedrikkere foretrækker faktisk den anden gennemblødning. Med japansk grøn te har den første opblødning en tendens til at være den sødeste, mens den anden gennemblødning faktisk kan være stærkere på disse dampede grøntsags- eller græsklædte noter. Den tredje gennemblødning kan være en smule mere subtil, afhængigt af typen af te, med mere vægt på mineralerne i teen. Teen kan endda blive grønnere i farven, når den går fra første til anden brygning.
#6 Brug vand af høj kvalitet
Vand er noget, der ikke bliver talt nok om i te-verdenen. 99% af brygget te er vand, så det er vigtigt, at du får det rigtigt. Vi anbefaler at bruge filtreret vand, da calciumrigt eller "hårdt vand" virkelig kan forstyrre smagen af teen. Det du ønsker er et neutralt smagende vand, så smagen af teen virkelig kan skinne.
#7 Tilføj ikke for mange ingredienser
Selvom det kan være rart at tilføje lidt sødemiddel eller havremælk til din te fra tid til anden, bør det ikke være noget, du er afhængig af. Når du tilføjer ting til te, kan det være rigtig svært at fokusere på drikkens specifikke smagsnoter. Hvis du virkelig vil opleve teen lige som landmanden havde tænkt dig, bør du drikke den uden mælk eller sukker.
#8 Brug det rigtige testel
Den sidste fejl, begyndere begår, er ikke at bruge det rigtige Teaware. Denne fejl er anført sidst, fordi den faktisk er den mindst vigtige. Tilbered te i en tekande som denne ler kyusu tekande er den bedste måde at få mest muligt ud af bladene på, men det gør ikke den store forskel, så længe du tilbereder teen i en løs bladstil. En te-si kan være en god måde at komme i gang i løsbladsteens verden på, selvom den trange plads teknisk set ikke vil give bladene helt nok plads til helt at udvide sig og frigive deres smag ordentligt. Lertekanden giver bladene masser af plads til at åbne sig, og leret kan endda fremhæve smagen og mindske noget af bitterheden. Føl dig ikke som om du skal investere i dyre Teaware med det samme, det er vigtigere at fokusere på at få god te. Og hvis du ikke har en te-si eller en infuser, så læs vores artikel 👉 hvordan man laver løsbladste uden infuser.
#9 Brug ikke te af lav kvalitet
der er elleve regler for perfekt tefremstillingog dette er måske det vigtigste. Det er muligt at tilberede dårlig te med gode blade, men det er ikke muligt at tilberede god te med dårlige blade. Derfor er det så vigtigt at vælge te af god kvalitet. Ideelt set vil du finde te fra den første høst, produceret i et lille parti af en kendt landmand eller producent. Og hvis du ikke ved, hvor du skal starte, så tjek vores artikel 👉 Bedste te for begyndere udvalgt af eksperter. Du vil helt sikkert finde en te, der er din kop te!
#10 Få al teen ud
Som vi nævnte før, er det vigtigt at få al teen ud af tekanden. Den mest smagfulde del af teen hældes ud sidst, fordi den har været i kontakt med bladene længst. Ikke alene er dette vigtigt for at maksimere smagen af kop te, men det er også vigtigt at få alt vandet ud af bladene, så teen ikke overbrygger. Hvis vandet efterlades inde i gryden efter den første brygning er hældt, bliver den anden brygning meget bitter.
#11 skiftevis opskænkning, når du deler te
Som vi nævnte i den sidste regel, hældes den mest smagfulde del af teen ud til sidst, så når du tilbereder te til gæster, vil du gerne dele denne, så alle får den samme smag. Den bedste måde at gøre dette på er enten ved at bruge en fairness kop (mere almindelig i kinesisk tebrygning) eller ved at bruge den alternative hældemetode (mere almindelig i japansk tebrygning). Denne metode skifter hældningen mellem kopperne, så alle får den samme mængde smag!
#12 Bonus - opbevar løs bladte på den rigtige måde
Der er mange faktorer, du gerne vil undgå, når det kommer til opbevaring af te. Dette er så stort et emne, at vores te-ekspertteam skrev en dedikeret artikel om det!
Sørg for at læse 👉 Sådan opbevarer du løse bladte - før og efter brygning
Ved at følge denne guide til den bedste måde at opbevare løsbladste på, kan du få din te til at holde sig væsentligt længere, men jo før du kan drikke den, jo bedre.
Konklusion
Jeg håber, du har nydt vores bud der er elleve regler for perfekt tefremstilling. Hvis du har spørgsmål eller har nogle af dine egne regler, du gerne vil se på listen, er du velkommen til at efterlade dem i kommentarerne nedenfor. Indtil da ses vi næste gang.
4 kommentarer
So it is infinitely possible to discuss..
Helpful info. Lucky me I found your website by chance, and I’m surprised why this accident didn’t happened in advance! I bookmarked it.
It’s very hard answer
Thanks ❤️