Hvad er den bedste sutte-te?

Hvad er den bedste sutte-te? 🤧

I denne artikel vil vi prøve at finde ud af det. Vi tager også et kig på, hvordan sutter te virker, og hvorfor det kan være en effektiv måde at lindre symptomerne på ondt i halsen.

Til sidst tager vi et kig på de bedste teer at drikke, når du har ondt i halsen, og hvor du kan finde dem.

Uden videre, lad os komme i gang! 🍃

 

Hvordan virker halssuttete?

Før vi taler om den bedste halssuttete, lad os først diskutere, hvordan te kan hjælpe med at lindre din hals.

Her skal vi tage et kig på forskellige egenskaber ved te, og hvordan de kan gavne din hals.

Halssut te indeholder antioxidanter

Den første faktor ved en god halssuttete er, at den indeholder en masse antioxidanter.

At få flere antioxidanter i din kost kan være en fantastisk måde at reducere betændelse på.

Fordi halsømhed normalt skyldes betændelse i svælget, kan den i teorien reduceres med antioxidanter. 

I et senere afsnit vil vi tale om, hvilke typer antioxidanter der findes i grøn te, og hvilke typer te, der er højest i antioxidanter. 

Fjerner ubehag

En anden måde, at halssuttete kan hjælpe på, er ved at fjerne slim og ubehag. Selve teens varme kan være med til at fjerne slim, som ofte er skyld i halsbetændelse. 

Fremskynder helingsprocessen

Ligesom varmen fra en halssuttete kan reducere opbygningen af slim, kan den også være med til at fremskynde helingsprocessen. Den varme væske er med til at udvide blodkarrene og øge blodgennemstrømningen til kroppens problemområder. Dette er med til at øge restitutionshastigheden, hvilket kan være afgørende, når du forsøger at komme over en halsbetændelse.

Holder dig hydreret

Endelig kan en strube-te bare hjælpe med at holde kroppen hydreret. Nogle gange kan det være svært at drikke nok vand på en dag uden konstante påmindelser. Når du får dit vand i form af en lækker te, kan det være meget nemmere at drikke i løbet af dagen. Hvis du er godt hydreret, er din krop meget bedre rustet til at bekæmpe alt, hvad der lider dig i øjeblikket.

 

Hvad er den bedste halssutte te?

#1 Sencha  

Som vi nævnte før, kan antioxidanter være en nøgleingrediens i en god strube-te. Det betyder, at du bør gå efter en te, der er høj i antioxidanter.

Den vigtigste antioxidant i grøn te er katekiner, specifikt Epigallocatechin gallat (EGCG). På samme måde som koffein produceres catechiner af teplanten som en forsvarsmekanisme. Når teplanten udsættes for sollys, begynder den at omdanne theanin til katekiner som beskyttelse mod UV-lyset.

Stærk koncentration i catechin

Disse katekiner producerer en bitter smag i teen, men de kan give store sundhedsmæssige fordele. Mens nogle førsteklasses japanske grønne teer er skyggefulde for at reducere bitterheden, Sencha te er uskyggede for det meste. Det betyder, at de har en højere koncentration af katekiner, så de anbefales ofte ved forkølelse og influenza. 

Forbered det ved en højere temperatur for at udtrække flere katekiner

Hvis du virkelig ønsker at udvinde flere katekiner og skabe en potent strube-te, kan du tilberede den ved en højere temperatur. Katekiner er sværere at udvinde, og derfor anbefaler vi typisk at bruge vand med lavere temperatur, hvis du ønsker mindre bitterhed i din te. Hvis du bruger varmt vand, får du flere antioxidanter, men smagen vil være meget mere intens. 

 

#2 Gyokuro  

Gyokuro er den mest eftertragtede bladte i Japan. Den er blevet berømt for sin kraftfulde søde og salte smag, som perfektioneres under en lang og omhyggelig produktionsproces. Under produktionsprocessen er teplanten dækket af en type net i 3 uger før høst.

 

Belægningen forhindrer teen i at skabe så mange katekiner, og derfor er den i stand til at bevare mere af sin søde og salte theanin. Mens katekiner får en masse kredit, når det kommer til at forklare de sundhedsmæssige fordele ved grøn te, kan theanin også have sin rimelige andel af positive effekter.  

Stærk koncentration i theanin

Theanin menes at bremse absorptionen af koffein og fremkalde en beroligende effekt på hjernen. Det er grunden til, at når folk drikker grøn te, rapporterer de om at have en længerevarende rolig, vågen følelse hele dagen uden styrt eller rystelser. Det ser ud til, at koffein og theanin i en te kan lide Gyokuro arbejde sammen i synergi for at give dig det bedste fra begge verdener. 

En tyk tekstur, der næsten minder om en olie

Grunden hvorfor Gyokuro giver en god svælg te er på grund af teksturen. Et af de aspekter, der forbedrer drikkeoplevelsen af en te, er mundfølelsen. Gyokuro har en tyk, tung mundfornemmelse, der næsten minder om en olie.  

Når du drikker Gyokuro tilberedt med masser af blade og meget lidt vand, er det ikke kun meningen, at du skal nyde smagen, men også teksturen, når den glider over tungen, dråbe for dråbe. Denne tykkere te-tekstur har også potentialet til at hjælpe med at lindre din hals og lave Gyokuro endnu en god halssutte te. 

 

#3 Hojicha

En anden god halssutte te på vores liste er Hojicha . Hojicha er en speciel type ristet te fra Japan. Det er typisk lavet af de ældre blade og stilke fra teplanten, og efter at bladene er behandlet og tørret, ristes de i enten en stor varm pande eller en stegemaskine.

ristet te

Under stegningsprocessen skifter tebladene fra grønne til brune, og smagen ændres også. Teen bytter disse friske, citrusagtige og vegetabilske noter til varmere noter af kaffe, karamel og chokolade. Dette gør teen meget mere beroligende og god at have som en strube-te. 

Ideel til vintertid

Smagen af Hojicha er meget mere velegnet til vintermånederne, som selvfølgelig er, når de fleste melder om at have ondt i halsen. Selvom denne te minder om en sort te, med dens brune blade og rødlige spiritus, er det faktisk en type grøn te. Mens sort te får lov til at oxidere, er denne te lavet af uoxiderede grønne teblade, der er blevet ristet efter produktionsprocessen. 

 

#4 Bancha 

bancha kan være en god te ikke kun mod ondt i halsen, men også mod lidelser generelt. Mens de fleste japanske grønne teer er lavet af de yngre blade af teplanten, er bancha faktisk lavet af de ældre, mere modne teblade.

 

Lavere i koffein og højere i mineraler

Disse blade er hårdere, lavere i koffein og højere i mineraler. Grunden til at de har et lavt indhold af koffein, er fordi koffein produceres af teplanten som en forsvarsmekanisme til at beskytte sig mod insekter. De yngre, mere møre teblade er mere sårbare, og derfor kræver de mere beskyttelse. De ældre, tykkere blade er sejere, og de kræver ikke så meget beskyttelse.

God for fordøjelsen

Bancha menes også at være godt for fordøjelsen, hvorfor det ofte drikkes efter et måltid. Smagen er mere mild i forhold til Sencha , med jordnære noter af træ. Denne te kan også tåle højere temperaturer, hvilket som vi nævnte før kan gøre den til en god halssutte. Med bancha-te kan du virkelig ikke gå galt, og med en overkommelig pris er det en god te at have i nærheden, hvis du bliver syg eller har brug for en drink at nyde efter et måltid. 

 

#5 Matcha 

matcha er endnu et eksempel på en god halssutte, men der er meget forvirring omkring det. Mange mennesker spørger, hvad matcha er, eller om det overhovedet er en type te, og svaret er ja! Matcha er i bund og grund en pulveriseret grøn te, men den skal laves af specielle teblade.

 

Blade er det højeste i næringsstoffer

Gerne med Gyokuro , teplanterne, der bruges til at lave matcha, er skyggefulde i 3 uger før høsten. Derefter udvælges de øverste 3 spirer, da disse er de højeste i næringsstoffer og de glatteste og sødeste i smagen. Når bladene er høstet, samles de op for at blive dampet, rullet og tørret.

Dernæst gennemgår teen 2 trin, som du ikke vil se i Gyokuro produktionsproces. Bladene får deres stilke fjernet, hvilket forbedrer teens smag, farve og sundhedsmæssige fordele. Disse gule stængler forringer grøn matcha farve og den glatte, naturligt søde smag af teen, så de fjernes i produktionen af premium, ceremoniel matcha.

Du spiser hele bladet

Med så mange forskellige matcha fordele, det er ikke underligt, at folk overalt bruger det som en sutter.

Grunden til, at matcha fungerer så godt som en strube-te, er, at når du drikker den, indtager du hele bladet sammen med alle dets sundhedsmæssige fordele.

Dette gør det anderledes end te som Sencha hvor du bare indtager de vandopløselige komponenter på ydersiden af bladet. Det betyder det matcha har mere koffein, mere theanin og selvfølgelig også flere antioxidanter!

 

Endelig dom om den bedste sutte-te 

Når det kommer til at finde den bedste suttete, handler det hele om, hvad du nyder at drikke mest. For at tilføje en ny vane til din daglige rutine, er det meget nemmere, hvis det er noget, du nyder.

Derfor er vores største anbefaling bare at prøve en masse forskellige teer først for at se, hvilken du kan lide. Når du har fundet din yndlingssut te, kan du opbevare den ved hånden til næste gang, du bliver syg!

Hvis du kunne lide denne artikel, så sørg for at læse vores 👉 Ultimativ guide til forkølelses- og influenza-te

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4