10 grunde til, at te og vin ligner hinanden

te og vin ligner hinanden på mange forskellige måder. I denne artikel vil vi sammenligne de måder, te ligner vin på, når det kommer til dyrkning, forarbejdning og indtagelse af hver drink. 🍵🍷

 

#1 Te og vin har begge kultivarer

te og vin begge har enten sorter eller kultivarer. Ligesom vin nedbrydes i forskellige varianter, opdeles te i forskellige kultivarer. Den kultivar, der bruges til at lave en te, bør fremtræde fremtrædende, da den fortæller dig meget om smagen af teen, og i nogle tilfælde, hvor den bedst dyrkes.

Der er hundredvis af forskellige te-kultivarer i verden og et par dusin registreret alene i Japan. Den mest almindelige er Yabukita, en hårdere kultivar, der kan overleve de relativt kolde vintre i det centrale Japan. I det sydlige Japan giver de milde vintre mulighed for at dyrke mere sarte kultivarer.

Saemidori- og Asatsuyu-sorterne giver teen en sødere smag, og Okumidori kan bruges til at runde en te af og give den en blødere smag. Den sjældne Gokou-kultivar giver teen en kraftfuld velsmagende note, så den bruges i premium matcha eller pulveriseret te.

#2 Te og vin er begge påvirket af Terroir

te og vin terroir

Den næste lighed mellem te og vin er terroir. Klimaet og landskabet i en bestemt region har stor indflydelse på de teer, der dyrkes der. Ligesom med vin trækker teplanten meget fra jorden. En mere stenet jord, som jorden på denne bjergtefarm i Shizuoka, kan tilføre flere mineraler til selve teen.

Dette mærkes i smagen, da du kan mærke teens mineralitet, når den interagerer med din gane. Hvis du vil opleve denne smagsprofil, er et godt eksempel Sencha Isagawa og Kukicha Osada. Disse to teer blev produceret af Osada-familien, og de er vokset op i bjergene her. Jorden er stenet og mineralrig, og du kan mærke det, mens du smager på teen.

#3 Te- og vinplanter skal begge trimmes

Terroiret er ikke den eneste lighed mellem te og vin dyrkning, er der også trimning, der skal til. Denne trimning udføres hele året, men især om efteråret. Det øverste lag af blade skal trimmes, så lyset kan trænge ind til de nederste dele af planten. Dette vil gøre det muligt for næste års høst at have nok sollys til at producere unge sunde knopper. Når du besøger temarkerne om efteråret, kan du se de ældre blade på toppen af planten, som ofte klippes.

#4 Te og vin kan lagres

En fjerde lighed mellem te og vin er, at te kan lagres. I de fleste tilfælde vil en grøn te falde i smag, efterhånden som den ældes, men ifølge Mr. Sakamoto, en Gyokuro te kan faktisk forbedres med smag, når den ældes. Han mener, at topsmagen opstår omkring 2 år efter, at teen er produceret, når smagene har haft en chance for at bløde op. Smagen af Gyokuro er normalt stærk, men den lagrede te er meget glattere med mindre af denne skarpe umami-smag. De fleste grønne teer indtages bedst inden for to år efter at de er produceret, men visse teer som hvid te og pu-erh te kan lagres for at forbedre deres smag.

#5 Kvalitet bedømmes på samme måde

Den femte grund til det te og vin er ens er, at kvaliteten bedømmes på lignende måder. Både en udsøgt vin og en te af høj kvalitet vil have en kompleks smagsprofil, der bliver hængende i ganen i lang tid. Smagen bedømmes ud fra, hvor længe smagen holder, og også efter hvor mange lag der er i smagen. En te af lav kvalitet vil blive beskrevet som at have en flad smag, hvilket betyder, at den virkelig er endimensionel.

Der er kun én smag til teen, og som oftest er den smag ikke god. En te af høj kvalitet vil have lag af smag. Begyndende med en let sødme, derefter overgang til en kraftfuld velsmagende note, som udvikler sig til en vegetabilsk smagsprofil og senere afsluttes med en læskende astringens. Med så meget variation i te-verdenen, kan du få en anderledes lagoplevelse hver gang. 

#6 Te og vin har en rig historie 

Begge te og vin har en meget lang og farverig historie, fyldt med legender og fortællinger. De tidligste spor af vin går tilbage til Vestasien, hvor man mente, at den blev produceret så tidligt som 6000 f.Kr. Den ændrede bevidsthed, som vin skabte, blev ofte anset for at have religiøs betydning, hvorfor den ofte blev brugt under ceremonier.

Dette illustrerer en anden lighed mellem te og vin og det er dens brug i religiøse ceremonier gennem historien. I tilfælde af vin blev den først brugt af de gamle grækere, som brugte den til at styrke deres forbindelse med bacchus eller Dionysos, vinens gud. Denne tradition blev videreført af romerne, som også indtog vin under ritualer.

I tilfælde af te begyndte de buddhistiske munke at drikke det for at hjælpe dem under lange perioder med meditation. De fandt ud af, at det var med til at øge deres koncentration, og det blev hurtigt en fast bestanddel blandt de kinesiske munke. De japanske munke, der besøgte Kina for at studere buddhisme, noterede sig denne drik og bragte den til sidst tilbage til Japan. Som du kan se, begge dele te og vin har deres rødder i religiøse ceremonier.

#7 Te og vin er meget følsomme over for klimaet

Desværre vil klimaændringer have store negative effekter på begge te og vin. Et eksempel på dette er fænomenet "sen frost". Ideelt set, når vejret begynder at blive varmere om foråret, vil teplanten gro sine friske spirer. Dette varme vejr begynder at komme tidligere og tidligere og også mere uforudsigeligt. Når først spirerne er ude, er de utrolig følsomme over for frost. Det kræver kun en kuldeperiode at komme igennem i det tidlige forår, og frosten vil skade tespirerne. 

Heldigvis er de i Japan ret vant til dette. Fordi Japan er længere nordpå, end te vokser naturligt, er de parate til at håndtere det sene frostfænomen. De kan bruge vifter til at blæse varm luft ind på teplanterne, dække teplanterne eller de kan drysse vand på planterne konstant for at holde dem over frysepunktet.

Begge te og vin er meget følsomme over for frost. Mange vinproducenter har også problemer med denne sene frost, som ødelægger druerne, før de har en chance for at udvikle sig fuldt ud. Det ser ud til, at vinproducenterne måske skal begynde at kigge til tefarme i Japan for at hjælpe med at håndtere dette uforudsigelige vejr. 

#8 Te og vin er vigtige for mange kulturer

te og vin er begge vigtige for forskellige kulturer. Du skal blot besøge Japan eller Kina for at se te som en del af dagligdagen. På samme måde, hvis du besøger Frankrig eller Italien, vil du bemærke, at vin ikke bare er en weekendforkælelse, men en integreret del af selve måltidet. Selvom der er gået lang tid, er te stadig den mest almindelige drik i mange lande. I salgsautomater rundt om i Japan vil du finde flasker med usødet grøn te, der almindeligvis sælger mere end sukkerholdige læskedrikke, en indikation af, at kulturen i te og vin er stadig stærke rundt om i verden.

 

#9 At drikke te og vin er en oplevelse 

Te og vin er begge mere end en drink, men en oplevelse. Vin omtales som en "drikkelig kunstform", og mange teproducenter vil fortælle dig, at te er på samme måde.

I lighed med en komponist eller musiker, der skaber en sang for at skabe en bestemt følelse i deres publikum, producerer både te og vin dedikerer deres liv til at sammensætte den perfekte drikkeoplevelse.

Hvorfor tror du, vi henviser til smagene i te og vin som smagsnoter?

 

#10 Du kan gå i skole til både te og vin

Hvis du vil blive mester i te og vin, det vil tage dig mange år. For at blive certificeret sommelier tager det normalt mange års studier. I løbet af dette studie bliver du nødt til at lære forviklingerne ved vinsmagning såvel som madparringer. Når du har opnået denne stilling, kan du arbejde på gulvet i restauranter og være en af de førende autoriteter inden for vin.

Hvis du gerne vil blive certificeret temester, skal du også igennem en omfattende uddannelse. Du bliver nødt til at lære at identificere hundredvis, hvis ikke tusindvis af forskellige typer te. Når du har opnået denne certificering, kan du arbejde med tefirmaer for at hjælpe med at sammensætte forskellige blandinger af te.

Ud over dette kan du også studere te-ceremonien på en skole som Urasenke, som kan tage måneder eller endda år. Når du har opnået denne uddannelse, kan du tilbyde te-ceremonier for gæster, turister og lånere.

Som du kan se, er lighederne mellem te og vin løbe dybt. Uanset hvilken drink du foretrækker, håber vi, at du kan finde en måde at nyde og værdsætte begge dele. Tusind tak til jer alle, fordi I tog jer tid til at læse denne artikel. Skål!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4