Når det kommer til hvordan man søder grøn te, der er 3 forskellige muligheder.
For det første kan du søde te direkte ved at tilføje ting som stevia eller agave.
Dernæst kan du spise en slik sammen med teen for at søde den indirekte uden at ændre smagen.
Endelig kan du vælge en sødere grøn te og tilberede den på den rigtige måde, så du ikke behøver at tilføje noget til den.
I denne artikel vil vi diskutere 3 måder hvordan man søder grøn te, og tal om fordele og ulemper ved hver enkelt.
Vi skal også igennem 11 måder at søde te på og 8 forskellige søde madretter, du kan nyde sammen med teen. Lad os komme i gang!
Sådan forsøder du grøn te: 11 måder at søde te på uden raffineret sukker
En af måderne at forsøde grøn te på involverer raffineret sukker, hvilket er noget, vi gerne vil undgå.
Ikke alene er raffineret sukker ekstremt dårligt for dit helbred, det kan også virkelig forhindre dig i at nyde alle de subtile smagsegenskaber ved den grønne te.
Lad os gå igennem 11 måder at søde te på ved at bruge mere subtile sødestoffer.
Forresten, hvis du vil lære at lave den bedste kop te hver gang, uden sukker, vil du gerne læse denne guide 👉 Hvordan grøn te smager godt, forklaret af te-eksperter
#1 økologisk honning
Hvis du forsøger at søde te, mens du stadig bevarer dens mere naturlige smag, kan honning være en anstændig løsning. En masse sødere teer har disse tørrede honning- og blomsternoter, der vil blive komplimenteret ganske godt af honningen. Honning kan også være en god måde at berolige halsen på i forkølelses- og influenzasæsonen, så det er en god ting at have sammen med din grønne te.
#2 stevia blade
Hvis du leder efter Sådan søder du grøn te uden at bruge raffinerede ingredienser, kan steviablad være en god løsning. Selvom dette blad ikke indeholder noget sukker, er det utrolig sødt.
Navnet "stevia" refererer til både hele planten, og det er også et kaldenavn for "steviolglykosiderne", som er de søde komponenter renset fra stevias blade, der kan gøre ekstraktet 200-300 gange sødere end spisesukker. Sørg for at bruge dette sparsomt!
#3 Økologisk kokossukker
Hvis du foretrækker at bruge en anden type sukker til at søde te, kan du prøve at bruge kokossukker. Dette er faktisk ikke lavet af kokosnødder, men snarere den indtørrede saft fra kokospalmeblomsterne.
Dette sukker er stadig noget, du bør undgå, men det er langt mindre forarbejdet end raffineret rørsukker, så det kan være et sundere alternativ. Brug stadig dette sparsomt, hvis du kan.
#4 Mynte eller citronsaft
Tilføjelse af en lille smule mynte eller citronsaft til din grønne te gør den måske ikke sødere, men det kan gøre den mere smagfuld. Denne lille tilføjede smagsboost er nok til at gøre selv skeptikerne til teelskere.
Dette er godt, hvis du forsøger at skære sukker og sødemiddel helt ud af din kost. Det kan være svært at gøre det hele på én gang, men ved at tilføje lidt tilsætningsstoffer og smagsstoffer hist og her kan det gøre det nemmere at undvære sukkeret.
Bare en rimelig advarsel, dette er ikke det bedste sødemiddel til matcha latte, fordi citronsaften vil reagere negativt med mælken.
#5 Mandel- eller sojamælk
Fordi mandel- eller sojamælk indeholder sødestoffer, kan det være en anden måde at søde te på uden at tilsætte sukker direkte. Denne metode er især nyttig, når du forbereder en matcha grøn te latte.
Nogle gange i din matcha latte behøver du slet ikke at tilføje sukker, du kan bare blande matcha-pulveret med sojamælk direkte. Dette vil søde teen og også gøre matcha latte glattere og cremet. Nogle gange bedste sødemiddel til matcha latte er slet ikke et sødemiddel, bare en god sojamælk.
#6 Dadelsukker
Daddelsukker er den bedste type sødemidler at bruge til mange forskellige opskrifter, men det fungerer desværre ikke helt så godt i te. Dadelsukker er lavet af tørrede og pulveriserede dadler, så det er i bund og grund kun en tørret frugt frem for et raffineret sukker.
Af alle måder at søde te på er dette måske den sundeste. Den ene ulempe er, at den ikke er vandopløselig, så den opløses ikke lige i den varme te, som granuleret sukker ville, og som følge heraf er det ikke en god måde at søde te.
#7 Økologisk kokosvand
Kokosvand kan have en naturlig sødme, og det fungerer godt sammen med visse typer grøn te som f.eks matcha grøn te pulver. Dette er en god måde at tilføje noget ekstra kalium, elektrolytter og naturlig sødme til din grønne te, og det kan være et andet sundt alternativ til sukker.
#8 Agave nektar
Selvom sødestoffer som honning og agavenektar ikke er meget bedre for dig end sukker, har de mere naturlig sødme, der kan være et bedre kompliment til teen. Agavenektar er lavet af nektar fra en kaktus, og den lidt mere vegetabilske sødme har en tendens til at fungere bedre som tilsætningsstof til grøn te.
Dette er også bedste sødemiddel til matcha latte fordi det nemt blander sig i drinken, og det kan søde det, uden at det påvirker smagen for meget.
#9 Tilføj frugter
Du kan også tilføje noget frugt til din grønne te. Dette er den sundeste måde at forsøde teen på, og det kan være en sjov måde at få dit daglige frugtindtag i. Tilsæt blot et par frosne jordbær til din koldbryggede grønne te, og du får en dejlig frugtig og forfriskende drink at nyde om sommeren.
Dette er ikke bedste sødemiddel til matcha latte fordi smagene bliver for komplekse og det er næsten som om du drikker en smoothie i stedet for en latte.
#10 Økologisk ahornsirup
Ahornsirup fungerer overraskende godt som sødemiddel til grønne teer som matcha, men det kan fungere endnu bedre i ristede teer som f.eks. Hojicha . Hojicha er en fantastisk te til efteråret, og den afspiller disse varmere toner af kaffe, karamel og chokolade.
Dette gør ahornsirup til en af de bedste måder at søde te på ligesom Hojicha , giver dig en dejlig sød kop te til at nyde på en hyggelig efterårseftermiddag.
#11 Blackstrap Melasse
Blackstrap melasse er et andet sundt alternativ til raffineret sukker, men det kan være lidt af en erhvervet smag. Vi vil ikke anbefale at bruge dette som sødemiddel til de fleste typer Japansk grøn te fordi smagene kan støde sammen, men det kan fungere til tungere ristede teer Hojicha .
Se videoen om 5 måder at søde te på uden raffineret sukker
5 grunde til at drikke te uden sukker
#1 Te er en naturligt sund godbid
Hvis du nåede så langt i artiklen, ved du sandsynligvis allerede, at te er en sund drik. Desværre bliver de positive virkninger af grøn te ofte ophævet ved at tilføje masser af sukker i den. Grøn te er stort set kaloriefri, men når du søde te, du gør det dybest set til en sodavand. Dette besejrer på en måde meget af formålet med te, som er en fejring af enkelheden.
#2 Undgå styrtet
Hvis du nogensinde har fået for meget sukker, har du uden tvivl oplevet et sukkerstyrt. Det kunne have været okay, da du var barn, men nu, hvor du har ting at gøre, har du ikke råd til at få et pludseligt fald i energi! Når du holder op med at bruge sukker til søde te, du vil også undgå de negative virkninger, der følger med sukker.
#3 Spar penge med flere infusioner
Når du brygger løsbladste af høj kvalitet, er du i stand til at få flere infusioner ud af bladene. Du kan bruge 5 gram blade til at lave 4-5 separate kopper grøn te, hver med en forskellig smag.
Hvis du er i stand til at nyde hver brygning af teen, kan du virkelig spare nogle penge. Hver kop te kommer kun ned til et par cent, hvis du tilbereder den rigtigt, og forskellen mellem høj kvalitet og lav kvalitet er som nat og dag!
#4 Forenkle brygningsprocessen
Te i sin essens er enkel, alt du gør er at tilføje blade til vandet. Inden for denne enkelhed er kompleksitet, og det er en af de bedste dele af te!
Teens enkelhed går tabt, når du begynder at søde te eller tilsæt andre ingredienser til infusionen. Gør dig selv en tjeneste og kom bare tilbage til det grundlæggende. Du kan opleve, at der er noget meditativt ved bare at tilføje bladene til vand og hælde dem ud i koppen.
#5 Smag din te
Til sidst kommer vi ned til den vigtigste del, og det er smagen af din te. Smagen af teen er alt, og hvis du ikke er i stand til at opleve den i sin fulde, reneste form, oplever du den virkelig ikke.
Når du søde te, det er næsten, som om du ser på det gennem et tåget par briller. Den subtile sødme, der kræver så meget arbejde at dyrke, går tabt, og selv den behagelige bitterhed, som mange tedrikkere nyder, er fuldstændig uigenkendelig.
Der er noget ved at opleve drikken, præcis som bonden havde tænkt sig, som bringer en dybere forbindelse til drikkeren og marken teen blev produceret på.
6 gyldne regler for at gøre te sødere uden sukker
Har du nogensinde ønsket, at din grønne te ville være en lille smule sødere? I stedet for at tilsætte sukker til teen og ændre den naturlige smag, er der 5 tips, du kan bruge til at få din te til at smage sødere.
#1 Vælg en te fra en sød kultivar
Vores første tip har at gøre med valget af selve teen. Selvom al te kommer fra den samme planteart, er der hundredvis eller endda tusindvis af teplantesorter.
Disse sorter kaldes kultivarer, og de er en af de mange måder, en tebonde er i stand til at kontrollere smagen af produceret te på. Mens de fleste japanske grønne teer er fra Yabukita-kultivaren, er dette faktisk en af de mere bitre varianter af japanske teplanter, der bruges til grøn te. Hovedårsagen til, at denne plante bruges, er, at den er hårdere og mere modstandsdygtig over for frosten i det centrale Japan.
I det sydlige Japan er de i stand til at dyrke en bredere vifte af teplantesorter, der kan være meget sødere end Yabukita. Hvis du leder efter en sødere te, så gå efter en fra Saemidori-kultivaren eller Asatsuyu-sorten. Bare det at skifte kultivaren af den te, du drikker, kan gøre den en smule sødere, men der er endnu flere faktorer, der bestemmer sødmen.
#2 Gå efter en skyggefuld te
Det andet tip er at gå efter en skyggefuld grøn te. Hvis en landmand ønsker at skabe en sødere grøn te, dækker de teplanten i en særlig type net et par dage før høsten. Når teplanten udsættes for sollys, vil den begynde at omdanne den søde og salte theanin til mere bitre katekiner. For at opretholde et højere indhold af theanin skal teplanten afskæres fra sollys med disse net.
Jo længere planten er i skygge, jo sødere kan den blive. Skraveret Sencha te kan skygges i omkring en uge. Hvis teplanten er skyggefuld i mere end 10 dage, anses den for at være en Kabusecha.
Hvis teplanten står i skygge i hele 21 dage eller mere, kan den bruges til at lave Gyokuro eller matcha, de to mest værdsatte grønne teer i Japan. Hvis du virkelig vil have en sød te, bør du prøve at finde en Gyokuro eller en Kabusecha.
De Gyokuro Cha Meijin for eksempel er lavet af den søde Saemidori teplante, og den skygges i 3 uger før høsten, hvilket giver den en dejlig varm sødme.
#3 Bryg teen ved en lavere temperatur
Når du har fået din te, vil du gerne sikre dig, at du brygger den ordentligt. Det tredje tip til at fremstille en sødere te er at bruge vand med lavere temperatur. Heldigvis for fans af sød te er de bitre komponenter i den grønne te sværere at udvinde. Hvis du bruger vand, der er to varmt, vil disse bitre katekiner blive ekstraheret og overvælde teens sødere smag. Hvad du vil gøre, er at bruge vand med lavere temperatur, eller endda koldbrygge teen. At brygge en varm Gyokuro , vi anbefaler, at du bruger 60 grader Celsius eller 140 grader Fahrenheit vand. Dette vil producere en te med mindre bitterhed.
Kold brygning
En mere ekstrem version af dette er at brygge teen med koldt vand. Denne metode bruges af nogle til at skabe sødere og glattere teer. Bare tilsæt 5 gram teblade i bunden af en kande, hæld noget stuetemperatur vand i og lad det sidde i et par timer. Når tiden er gået, kan du hælde kanden i et glas, og du vil kunne nyde en dejlig kølig forfriskende kop sødere grøn te.
#5 Bryg teen i kortere tid
Udover at brygge ved en lavere temperatur, vil du også sikre dig, at du ikke brygger for længe. Selvom dette måske ikke gælder så meget for koldbrygget te, er selv 60 grader Celsius nok til at udvinde bitterheden, hvis den efterlades i et par minutter for længe.
Vi anbefaler at brygge i 2 minutter for Gyokuro og 1 minut, når det kommer til andre typer japansk grøn te. Årsagen Gyokuro brygger lidt længere, fordi det er mere stramt rullet, så det har brug for mere tid, før bladene åbner sig og frigiver deres smag i vandet. Der er også mindre katekiner i Gyokuro , så der er mindre bitterhed at udvinde.
#6 Spis en slik sammen med din te
Det femte og sidste tip, når det kommer til at lave en sødere kop grøn te, er at spise en slik ved siden af. I Japan er det ikke almindeligt at tilføje sødestoffer til grøn te, men hvad der er almindeligt er at tilføje en dessertparring.
Grunden til dette er, at når du søde te det forstyrrer smagen, så det kan ikke rigtigt værdsættes. Ved at spise en slik sammen med teen kan du sætte pris på begge dele, men den søde smag bliver hængende i din gane.
Lad os komme ind på en liste over 8 forskellige traditionelle slik, du kan drikke til din grønne te for at søde den naturligt.
Bedste madparring til at søde te naturligt
#1 Mochi
Den mest almindelige parring for grøn te, især matcha, er mochi. Mochi laves ved at støde glutinøse ris til en dej. Det er så ofte viklet om noget sødt som rød adzuki-bønnepasta. Dette skaber en dessert, der er både sød og krydret, og udjævner nogle af de mere bitre smag af den grønne te. Hvis du vil undgå raffineret sukker alt sammen, kan du bruge sådan noget som mandelsmør på en daddel, som også kan fungere som en god sød og velsmagende madsammensætning.
#2 Osenbei
Senbei eller ristede riskiks kan være en god snack at nyde med japansk grøn te. Selvom disse ikke er søde, kan de hjælpe med at reducere enhver bitterhed, du måtte opleve, og tilføje en behagelig ristet smag. Dette kan virkelig forbedre din drikkeoplevelse, især med ristede teer Hojicha og Kamairicha . Kornsmagen passer også godt sammen med mere stivelsesholdige teer Genmaicha . Prøv det og lad os vide, hvad du synes!
#3 Yokan
Yokan er en af de mest almindelige slik, der drikkes sammen med matcha. Denne konsistens af denne søde er noget som en solid gelé, lavet med en kombination af røde bønner, agar og sukker. Dette er meget sødt, og alt hvad du behøver er en lille terning eller to for virkelig at forstærke sødmen af din grønne te-oplevelse.
#4 Nama-Choco
Nama-choco er i bund og grund en japansk version af en fransk Ganache. Dette er en chokoladetrøffel med cremet chokoladefyld. Denne søde og chokoladeagtige smag er en bedre skæring til mørkristede teer Hojicha fordi smagen har en tendens til at kollidere med uristede grønne teer som matcha.
#5 Ostekage
En dessert som cheesecake har en tendens til at passe godt sammen med matcha-te. Når du finder en smagssammensætning til matcha, vil du virkelig gerne holde dig til fødevarer, der er søde, men alligevel neutrale.
Fordi cheesecake har en sød og cremet smag, passer den godt sammen med matcha-te uden at kollidere med smagen.
Når det er sagt, ville den ultimative madsammensætning til at forsøde din grønne te være... a matcha cheese cake eller a matcha baskisk cheesecake!
#6 Chokolade
Som vi nævnte før, fungerer matcha bedst med søde og neutrale smage, så sørg for at bruge hvid chokolade med matcha. Når det kommer til mørk chokolade og mælkechokolade, kan du eksperimentere med ristede teer, da disse varmere smage ikke vil støde så meget sammen.
#7 frugter
Selvfølgelig er frugter den klassiske madsammensætning til japansk grøn te. Før raffineret sukker blev hentet fra Europa i 1600-tallet, var de fleste wagashi eller japanske slik bare forskellige typer frugt. Nogle af vores favoritter inkluderer jordbær og dadler. Hvis du spiser en tørret eller frisk daddel sammen med din matcha-te, behøver du måske ikke engang finde noget andet.
#8 Tsukemono
Det er japanske pickles, og de serveres i en eller anden form til stort set alle japanske retter. I vesten er vi måske mest bekendt med syltet ingefær, som almindeligvis serveres med sushi. Denne har meget varmere smagsprofiler, som fungerer godt sammen med Kamairicha og Hojicha . De mere traditionelle syltede grøntsager som kål og agurk fungerer måske bedre sammen med uristede teer som f.eks. Sencha .
Sidste ord om, hvordan man søder grøn te
Når det kommer til spørgsmålet om hvordan man søder grøn te, du skal først finde ud af, hvor dine prioriteter er. Hvis du virkelig bekymrer dig om sundhed, eller du vil udforske verden af grøn te med løse blade, anbefaler vi virkelig at undgå at søde den grønne te så meget som muligt. Når du ikke søder te, er du virkelig i stand til at opleve det, som producenten havde til hensigt, og det er en oplevelse værd. Hvis du fra tid til anden bare mangler en sød pick-me up, er det selvfølgelig fint at lege med forskellige sødemidler og madsammensætninger. Uanset hvad der bringer dig tættere på te-verdenen, støtter vi fuldt ud!