Hvis du nogensinde har drukket te i dit liv, er chancerne for, at du har haft erfaring med en tepose på den ene eller anden måde. Dette er den mest almindelige måde at indtage te på rundt om i verden, men du bemærker måske, at vi ikke bruger si til at forberede Japansk grøn te i nogen af vores videoer. Der er 5 hovedårsager til dette, og i denne artikel vil vi nedbryde hver enkelt. Lad os gennemgå de 5 grunde til ikke at bruge en tepose.
Grund #1 til ikke at bruge en tepose: Blade af lav kvalitet
Den første og vigtigste grund til ikke at bruge en tepose er, at de har en tendens til at bruge blade af utrolig lav kvalitet. Disse er de resterende blade og stængler fra teproduktionsprocessen, som indeholder færre næringsstoffer og smag.
Da vi besøgte gården Satoen i Shizuoka, lærte vi om denne praksis. Når der produceres te af høj kvalitet, fjernes urenhederne med en række maskiner. Landmændene forklarede, at disse urenheder ofte sælges til virksomheder, der vil bruge dem i teposer. Jeg er glad for at vide, at tingene ikke bliver spildt, men jeg vil ikke være den, der drikker det.
Høj kvalitet Japansk løsbladste er lavet af de friske spirer fra teplanten. De er også lavet fra den første høst, der sker i det tidlige forår. I løbet af vinteren gemmer teplanten næringsstoffer fra jorden og frigiver dem derefter til de friske spirer i marts eller april. Når først disse er plukket, kan de regenereres, men med en lavere næringsstoftæthed.
Det er derfor, den første høst er så eftertragtet, og den giver sødere og mere komplekse teer. En landmand kan så høste teplanten en anden, tredje og endda en fjerde gang, men smagen vil falde hver gang. De senere høst er meget mindre eftertragtede, så de bruges til at lave billigere teer som teposer og te på flaske.
Årsag #2 til ikke at bruge en tepose: Smaller Cut
Lad os forestille os, at du skulle bruge teblade af høj kvalitet i en tepose. For at være retfærdig er der forskellige grader af kvalitet inden for teposer, hvor nogle bruger blade af bedre kvalitet end andre. For at passe bladene komfortabelt inde i teposen, skal de skæres ned til en mindre størrelse.
Denne nedskæring af tebladene øger overfladearealet og får dem til at forringes hurtigere. Det fjerner også mange af de æteriske olier fra bladet. De æteriske olier er de flygtige forbindelser i et teblad, der giver det den komplekse aroma og smag.
Dette er en af grundene til, at når du drikker en løsbladste af høj kvalitet, du får flere lag af smag og aroma, mens en tepose kun har ét lag af smag. Vi beskriver teposer som at have en "flad" smag, hvilket betyder, at den kun går i én retning. Du kan ikke rigtig få en engagerende drikkeoplevelse med en tepose, det handler mere kun om bekvemmeligheden.
Fordi tebladene skal skæres for at blive puttet i en tepose, er producenter tilbageholdende med at bruge deres bedste kvalitetsblade til teposer. Det er bedre bare at forberede dem i typisk løse blade, med intet andet end en lertepotte og vand.
Grund #3 til ikke at bruge en tepose: Mindre plads til at udvide
Lad os nu lade som om, at vi tager teblad af høj kvalitets og placer dem perfekt i en tepose uden at skære dem. Som vi nævnte før, ville dette sandsynligvis aldrig ske, men lad os bare forestille os et øjeblik. Bladene ville stadig være trange indeni og ikke have plads nok til at udvide sig.
Grunden til, at japanske grønne teer er stramt rullet ind i disse nålelignende former, er for at låse smagen, indtil teen er klar til at blive infunderet. Når du tilføjer vand til disse blade, udvider de sig og frigiver deres fulde smag i infusionen. Hvis bladene er trange til et mindre rum, er de ikke i stand til at udvide sig helt, og noget af smagen forbliver låst inde i bladet.
Derfor anbefaler vi at bruge en Kyusu tekande over en si, fordi tekanden giver masser af plads til, at bladene kan bevæge sig rundt og åbne sig, når de trækker. Silen kramper virkelig bladene sammen og gør det svært for dem at åbne sig. Uanset om du bruger en si eller en tekande, er det bedre end en tepose, som giver mindst plads til bladene.
Årsag #4 til ikke at bruge en tepose: Andre tilsætningsstoffer
Selvom du skulle lave den perfekte tepose, med blade af høj kvalitet, helt uskåret og placeret i en kæmpe tepose, der lader dem udvide sig, løber du stadig ind i et sidste problem, som er selve teposen. Materialet, der bruges til at lave en tepose, kan variere, og vi har set teposer indeholdende papir, plastik, metal, lim og snor. Alle disse forstyrrer smagen af din kop te.
Hvis du skulle tage bladene ud af en tepose og bare brygge posen selv, ville du sandsynligvis få en meget afskrækkende smag. Det er det samme, der sker i din te, når du brygger, du er måske bare vant til det.
En stor fordel ved at brygge løs bladte er enkelheden i det. Alt du bruger er kun blade og vand. Der er en vis kontakt med lertekanden, men nogle vil hævde, at dette endda kan fremhæve smagen af teen. Vi er ikke engang kommet ind i det affald, der produceres af en tepose. Hvert 2 gram te er individuelt pakket ind i en tepose, og nogle teposer kommer endda i poser selv, hvilket gør dem endnu mere spildte.
Når du er færdig med at brygge løs bladte, kan du blot kompostere den og returnere bladene tilbage i jorden. Du behøver ikke bekymre dig om, at plastikken og farvestofferne fra teposen kommer ned i din tekop eller på en losseplads.
Årsag #5 til ikke at bruge teposer: Ingen yderligere opblødninger
Endelig kommer vi til den sidste grund, og det er, at du virkelig ikke kan bruge teposer flere gange. Teposer er beregnet til at trække meget hurtigt ind i vandet, det er en af grundene til, at de er malet i så små stykker.
Det varme vand trækker hurtigt al smagen ud på én gang, og så er teposen beregnet til at blive smidt væk. Selvfølgelig kan du bruge teposen en anden gang, men smagen vil være meget minimal.
Løse blade kan derimod brygges 3, 4 endda 5 gange. Smagen udvikler sig fra brygning til brygning, da forskellige lag af smag og aroma udvindes fra bladet. Nogle foretrækker endda smagen af den anden brygning og siger, at teen bliver mere kraftfuld.
Dette er også med til at afkræfte myten om, at løs bladte er dyrt. Selvom du måske betaler omkring 1 € for 5 gram te, kan den te bruges til at lave 4-5 kopper, så til en pris på blot et par cent kan du få en super grøn og smagfuld kop te. Nogle teer kan lide bancha, Genmaicha og Hojicha er endnu billigere, hvilket giver dig en fantastisk indgang til verden af japansk grøn te af høj kvalitet.
Jeg håber, du har fundet denne artikel nyttig. Hvis du kan lide teposer, er det ikke noget problem, bare sørg for at sammenligne dem med løse blade for at se, om du bemærker en forskel. Når du først tager springet og skifter til løsbladste, vil du ikke kun mærke en forskel i smagen, men også i variationen. Med løsbladste er der tusindvis af forskellige typer at vælge imellem, varierende baseret på region, produktionsstil og vækstbetingelser. Dette giver dig meget bedre muligheder end de standard grønne og sorte teposer, du ser i butikken.
Hvis du gerne vil prøve et par forskellige typer te og se, hvilke du bedst kan lide, kan du prøve en af vores teprøvetagere. Mange af prøvetagerne kommer endda med det rigtige testel, så du kan få alt, hvad du behøver for at begynde at tilberede lækre kopper Japansk grøn te.
1 kommentar
I want to buy a matcha latte machine and use fresh ceremonial leaves for making them into a powder at home for more freshness. Do you sell ceremonial green tea leaves for making my own matcha? Thanks Pepper