den ultimative guide til japanske tekander

Nu er jeg sikker på, at du har set billeder og videoer af forskellige typer af Japanske tekander. Du spekulerer måske på, hvad disse forskellige typer japanske tekander hedder, og hvad adskiller dem fra, hvad vi anser for at være "normale" tekander. I denne artikel skal vi nedbryde forskellen mellem japanske tekander og tekander i mere vestlig stil og tale om de fordele, du får ved at bruge dem. Uden videre, lad os komme i gang!

 

Se videoen om japanske tekander

 

Hvad er japanske tepotter?

Japanske tekander refererer simpelthen til tekander, der er lavet i Japan, men i virkeligheden er definitionen en smule mere kompleks end som så. Vi kan godt lide at tænke på Japanske tekander som tekander, der er specielt designet til japansk grøn te. Vi finder ud af, at denne definition hjælper os med at etablere de unikke egenskaber og funktioner i en tekande, der hjælper med at brygge lækre kopper japansk grøn te.

Der er ikke kun ét japansk tekandesæt, der er bedst til Japansk grøn te, men snarere en række forskellige japanske tekander, som alle tjener forskellige formål og lejligheder. Tekanderne er også designet til forskellige varianter af te.

Til sidst er det vigtigt at præcisere, at de japanske tekander, vi skal tale om, er beregnet til at fungere til alle japanske grønne teer med undtagelse af matcha-te. Matcha-te er unik, fordi det er en te i pulverform og ikke kræver en tekande at tilberede. Det er simpelthen blandet i vand ved hjælp af en bambus matcha piskeris og en chawan matcha skål.

Blad te som Sencha kræver et andet værktøjssæt. Bladene skal infunderes i vand og derefter sigtes ud, efterhånden som de hældes. Dette gøres ved hjælp af et par vigtige designfunktioner, som vi vil diskutere senere.

 

Hvad adskiller japanske tekander fra tekander i vestlig stil?

Den største forskel mellem Japanske tekander og mere vestlig stil tekander er størrelsen. Dette er nok den mest mærkbare forskel, og der er en meget vigtig grund til det.

Når du tilbereder te ved at bruge western style brygning, bruger du meget vand og ikke ret meget teblade. Dette fører til en meget svag, vandig smagende te. Japansk tebrygning bruger langt mindre vand og langt flere blade, og derfor er tekanderne designet til at imødekomme denne brygningsstil. Når det kommer til at brygge japansk grøn te, anbefales det at bruge 5 gram blade og 150 ml vand. Dette koncentrerer virkelig infusionen, og i stedet for at få en større mængde udvandet te, får du en mindre mængde rig, smagfuld te. Når du først har vænnet dig til smagen af dette, vil det være meget svært at vende tilbage til at drikke de mere vandige, vestlige bryggede teer.

Den anden væsentligste forskel er, at de fleste japanske tekander er lavet af ler. Der er sådan noget som en japansk støbejern tekande kaldet en tetsubin, men dette kan virkelig ikke anbefales.

Leret er det perfekte materiale til brygning af grøn te. Tekanden kan enten være glaseret, hvilket giver en vis neutralitet og giver dig mulighed for at brygge flere typer japansk grøn te med én tekande, eller den kan være uglaseret. Med uglaseret japanske tekander, teen er i direkte kontakt med leret, hvilket nogle hævder blødgør teens bitterhed. Den japanske tekande kan også "krydres", hvilket betyder, at den kan absorbere en vis mængde smag over tid som en stegepande.

 

Hvad er de forskellige slags japanske tekander?

Kyusu japansk tekande

Dette er den klassiske og mest ikoniske japanske tekande. disse tekander er lavet af ler, normalt enten rødt ler eller sort ler, og de har ofte et sidehåndtag. Dette sidehåndtag har et par fordele. For det første giver det mulighed for at hælde den japanske tekande med mere raffinerede bevægelser. Det eneste, der skal til, er en enkel omgang med håndleddet for at hælde teen ud.

Desuden er sidehåndtaget hult, så det forbliver køligt at røre ved, selv når du fylder det op med varmt vand. Dette giver dig mulighed for at holde og hælde tekanden uden at blive brændt, noget der kan være et problem med andre typer tekander.

 

Houhin japansk keramisk tekande

Dette er en af to japanske tekander, der er designet til den førsteklasses japanske grønne te. Denne tekande har ikke sidehåndtag, og den er beregnet til at blive holdt med 3 kontaktpunkter. Når temesteren skænker te med en Houhin, vil hun have en finger på hver side af tekanden og en finger ovenpå. japansk keramisk tekande.

Fingerpositionen og porcelænsdesignet gør den houhin tekande meget lig gaiwan, en skål med låg specielt designet til gongfu-brygning. Denne stil til tilberedning af te er fantastisk til kinesisk grøn te, men mange japanske grønne teer har mindre blade, så det er svært at brygge uden at bladene falder ned i din kop.

Hvis du er vant til Gongfu-brygning og forsøger at gøre overgangen til japanske tekander, kan du starte med houhinen. Tilberednings- og hældeteknikken til denne tekande vil være mest bekendt for dig.

Ved du hvad forskellene er mellem shiboridashi vs hohin? Hvis ikke, ingen panik! Du kan læse artiklen i det link, vi lige har foreslået dig. Ellers fortsæt med at læse næste afsnit af vores artikel med fokus på Shiboridashi. 

 

Shibooridashi japansk tekande

De Shibooridashi er en anden japansk tekande designet specielt til premium grøn te. Den vigtigste designfunktion for denne tekande er, at den har en meget flad form, hvilket betyder mere overfladeareal ved bunden og en mindre kapacitet.

Dette er ideelt til forberedelse af Gyokuro , en te kendt for sine søde og salte smagsprofiler. Denne velsmagende eller "umami" smag koncentreres ved at tilberede teen med et højt blad til vand-forhold.

Shibooridashien er designet til at imødekomme dette højere forhold mellem blade og vand. Temesteren fylder bunden af tekanden med blade og hælder derefter en meget lille mængde vand i. Dette producerer en lille mængde tæt Gyokuro te. Denne tæthed vejer tungt på ganen, og teens tekstur nydes sammen med smagen.

 

Tetsubin tekande i støbejern

Dette er Japansk tekande i støbejern. Dens design minder meget mere om en tekande i western stil, og som et resultat kommer den med mange ulemper. For det første er den japanske tekande i støbejern meget større og tungere, hvilket gør hældningen mindre yndefuld. De Japansk tekande i støbejern tager hele armen at hælde, sammenlignet med kyusu tekanden, som kan hældes med blot et enkelt drej på håndleddet.

Disse yndefulde bevægelser er en integreret del af tilberedningen af japansk grøn te, og de kan være vigtige, når det kommer til at etablere et beroligende te-øjeblik. Mange japanske tekander i støbejern kommer også med en aftagelig metalsigte, og det er ikke det, du ønsker.

Hvis du bruger en tekande som denne, kan du lige så godt bruge en te-si og en tekop til at brygge din te. Vi vil undersøge årsagen til dette næste.

iwachu støbejern tekande

De iwachu støbejern tekande er en anden typeJapansk tekande i støbejern vi anbefaler ikke at bruge. Disse støbejernstekander ser måske pæne ud, men i praksis er de meget svære at bruge, og de giver en mindre smagfuld te. Hvis du allerede har en tetsubin eller en iwachu støbejernstekande, kan du bruge den som vandvarmer til at varme dit vand op over komfuret. Dette har traditionelt været brugen til dette vintage japansk tekandesæt og ikke at brygge den egentlige løsbladste.

Iwachu og tetsubin er også eksempler på støbejern tekande med infuser som vi virkelig fraråder at bruge. De støbejern tekande med infuser er ikke en god måde at brygge te på, og når du fjerner infuseren, er der intet i at forhindre bladene i at hælde i din kop.

 

Fordele ved at bruge en japansk tekande

Når det kommer til at brygge japansk grøn te, er en vigtig ting at huske på, at bladene har brug for masser af plads til at åbne sig og frigive deres smag i vandet.

Teposen er den værste løsning til dette, fordi den propper bladene ind i et lille rum og giver dem næsten ingen plads til at udvide sig. Lidt bedre er tesien, som giver lidt plads til, at bladene kan udvide sig, men ikke nær nok.

Når du brygger løs japansk grøn te med en si, vil du ende med en mere udvandet infusion og mindre af denne rige og komplekse smag. Desværre genskaber mange tekander denne effekt ved at brygge bladene inde i en kurv. Dette modvirker de positive fordele ved tepotten, der kommer af at give bladene masser af plads til at folde sig ud.

Fordi disse ler tekander er designet med disse brede baser, er tebladene i stand til at svømme rundt, hvilket producerer disse rige, komplekse infusioner.

Bladene sigtes derefter automatisk ud med det indbyggede filter. Af denne grund bør du altid bruge en tekande med indbygget filter, ikke et aftageligt.

Sådan laves japanske tekander

Fordi de fleste Japanske tekander er lavet af ler, de er lavet i den traditionelle stil, der involverer udskæring af ler omkring et keramikhjul.

Den mest eftertragtede type ler produceres i Tokoname, en lille by på hovedøen Honshu. Dette ler er det mest porøse, så det kan holde på vand, selv når det er vådt.

Når tekanden er formet i keramikhjulet, er den så klar til at blive brændt, så leret kan hærde. For at lave de røde ler tekander, udføres brændingsprocessen to gange og for at lave den sorte Kyusu tekander, brændingsprocessen udføres 3 gange. Dette er en af grundene til, at sorte kyusu tekander alt andet lige vil være dyrere end røde Kyusu tekander.

 

Hvor kan man købe japanske tekander

Hvis du er på udkig efter at købe en kyusu tekande, har vi masser at vælge imellem på vores hjemmeside, nioteas.com. Her er de 3 grundlæggende typer japanske tekander, vi tilbyder.

Rød Tokoname Kyusu tekande

Den røde tokoname kyusu er startmodellen af kyusu tekanden. Den leveres med et indbygget metalfilter og en rød glaseret finish. Dette glaserede design gør den velegnet til alle typer te. Hvis du planlægger kun at have én tekande til at bruge til flere forskellige typer japansk grøn te, er dette en god en at starte med.

Sort Tokoname Kyusu tekande

Den sorte tokoname kyusu er en for de mere erfarne tedrikkere. Den er lavet af sort oxideret ler, let glaseret og brændt 3 gange. Fordi den er let glaseret, kan den krydres til en bestemt tetype.

Porøsiteten af leret menes også at interagere med teen og reducere dens bitterhed. Denne japanske tekande har et indbygget lerfilter, fordi metallet menes at have en subtil indvirkning på smagen, noget der med sikkerhed kun vil blive bemærket af de sande te-kendere.

Fukamushi tekande

Endelig har vi Fukamushi tekande, en anden specialist tekande. Denne er lavet med et cirkulært metalfilter, hvilket gør den perfekt til fukamushi eller dyb dampet te.

Under den længere dampningsproces nedbrydes bladenes cellemembraner, så mere af bladet kan flyde ind i koppen. Dette giver en fremragende smag og farve, men det gør bladene mere skøre, så de kan bryde ind i disse mindre bladpartikler.

Disse bladpartikler tilstopper lerfiltre, men med det cirkulære metalfilter kan vandet bare bevæge sig rundt og hælde i koppen.

Hvis du planlægger at tilberede en masse Fukamushi teer, kan du med fordel investere i Fukamushi tekanden. Dette vil simpelthen gøre dit liv meget lettere.

Du er velkommen til at gennemse vores udvalg af Japanske tekander, og se, hvem der taler til dig. Hvis du har spørgsmål om tekander, er du velkommen til at efterlade dem i kommentarerne nedenfor. Indtil da ses vi næste gang!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4