Matcha afmystificeret: Ekspertindsigt om, hvad Matcha er lavet af?

Uanset om du er fan af matcha eller bare en tilfældig observatør, er chancerne for, at du på et eller andet tidspunkt har undret dig “hvad er matcha lavet af”.

I denne artikel vil vi besvare det præcise spørgsmål. Vi starter med det korte svar, og så kommer vi ind på det længere svar.

Vi giver dig et kort overblik over, hvad matcha er, og derefter dykker vi ned i det nøgne korn i matcha-produktionsprocessen. 

Så hvad er matcha lavet af: det korte svar

Der er et kort svar på spørgsmålet, hvad matcha er lavet af, og det svar er, at matcha te er lavet af pulveriserede grønne teblade.

Dette var faktisk den originale måde at indtage grøn te på i Japan, og i løbet af de sidste 1.000 år har den gennemgået en stor forvandling.

Der er dog mere i svaret. Spørgsmålet, hvad matcha er lavet af, kan ikke besvares ved blot at sige "grønne teblade".

Grunden til at vi ved dette er, fordi hvis du skulle tage almindelige grønne teblade og male dem til et pulver, ville de ikke smage af matcha. I stedet ville de være ekstremt bitre. 

Så hvad er matcha lavet af? Særlige teblade? Matcha skal gennemgå en lang og arbejdskrævende produktion for at give den glatte, cremede smag og ikoniske matcha smag.

I næste afsnit skal vi dykke ned i processen, der bruges til at lave matcha-te, og hvordan landmanden er i stand til at producere disse specielle teblade. 

 

Lær i detaljer, hvad matcha er lavet af: det lange svar

Nu hvor vi har givet dig det korte svar, lad os komme ind på det lange svar på spørgsmålet, hvad matcha er lavet af. Når folk møder matcha for første gang, er prisen som regel det, der overrasker dem mest. Om et øjeblik vil du se alle de trin, der går til at producere premium matcha-te, og hvorfor det er så dyrt.

Skygge

Når teplanten udsættes for sollys, begynder den at omdanne sin theanin til katekiner som en beskyttelse mod UV-lyset. Disse katekiner giver beskyttelse til teplanten, men de producerer en bitter smag i den grønne te.

Hvis en landmand ønsker at producere en glattere grøn te, vil de afskære teplanten fra sollys frem til høsten. Dette vil give planten mulighed for at bevare mere af sin theanin og producere mindre af disse bitre katekiner. Det er derfor, skyggefulde teer kan lide Gyokuro producere en meget sødere smag sammenlignet med uskyggede teer Sencha . 

Høst

Japanske teplanter kan høstes op til 4 gange om året, men når det kommer til, hvad matcha er lavet af, skal premium-tingene laves fra første høst. Denne høst sker i det tidlige forår, fra slutningen af marts til begyndelsen af april. I løbet af denne tid har teplanten haft hele vinteren til at optage næringsstoffer fra jorden, og den frigiver det hele på én gang til forårets friske spirer. 

Kun de 3 bedste spirer er udvalgt til at producere premium matcha. Disse er de blødeste og sødeste i smagen, men de er også de højeste i næringsstoffer. Disse lysegrønne spirer bruges også til at lave andre premium teer Gyokuro og Sencha . 

Forarbejdning

Vi er et skridt væk fra at finde ud af, hvad matcha er lavet af. Hvis du virkelig ønsker at blive specifik, er matcha lavet af formalede "tencha" blade. Disse blade dyrkes ved at bruge alle de trin, vi nævnte før, men efter at de er høstet, skal de dampes, tørres, og derefter skal de fjernes. Disse stilke forringer smagen, så de er udelukket fra den fineste matcha-te. 

De skraverede, forarbejdede unge blade med deres stilke fjernet kaldes tencha, og de er et skridt væk fra at blive matcha. De skal nu males til et fint pulver i en stor, specialiseret mølle lavet af granit. Denne mølle har et stort netværk af riller, der skubber tenchabladene ud, efterhånden som de males til et finere og finere pulver. Det tager denne mølle en time blot at producere 50 gram kostbart matcha-pulver.

 

Hvad er matcha lavet af, hvis det er af lav kvalitet?

Så hvad er matcha lavet af, hvis det er den slags 30 € pr. pund, du finder på Amazon? Det går bestemt ikke igennem alle disse trin, vel? Nøjagtig. Billigere matchas laves ved at springe nogle eller alle disse trin over. De kan laves af senere høst, uskyggede teplanter af ældre blade af teplanten. 

Alt dette vil producere:

    1. En mindre tiltalende grøn farve
    2. En mindre tiltalende smag
    3. Mindre sundhedsmæssige fordele

Du er bedre tjent med at spare dine penge til den høje kvalitet, første høst matcha og drikke det sparsomt.

Hvis du derimod laver matcha lattes, kan du gå en smule billigere. Den latte-matcha, som vi tilbyder, er produceret af Mr. Masuda, en talentfuld landmand i Shizuoka, som er forpligtet til at dyrke teplanter uden brug af pesticider eller kemikalier. Denne matcha er lavet af senere høst, og selvom den er lidt mere bitter, fungerer den fantastisk i matcha latte, så vi besluttede at tilbyde den til alle matcha latte aficionados derude, der foretrækker deres matcha med mælk og en smule sukker. Ingen dom!

Endelig dom

Så det hurtige svar på, hvad matcha er lavet af, er, at det er lavet af tencha-blade, men for at forstå, hvad tencha-blade er, skal du igennem hele produktionsprocessen af matcha-te. 

Det er tilstrækkeligt at sige, at der er gået meget arbejde og forskning i at producere den glatteste smag i en matcha, ikke ved at tilsætte sukker, men ved at lege med forskellige faktorer i dyrkningen og forarbejdningen af teen.

Efter at have rejst rundt i Japan i de sidste par år har det været sådan et privilegium at møde dusinvis af landmænd og prøve hundredvis af utrolige matcha-teer. Vi har i sidste ende kun besluttet os for et par af vores favoritter, og vi er så glade for at dele dem med jer alle! Du kan finde disse i vores matcha udvalg, eller du kan prøve dem alle på én gang med en af vores matcha samplere. Prøv dem og se, hvad du bedst kan lide!

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4