hvordan man laver matcha te uden piskeris er nok et af vores mest stillede matcha-spørgsmål. Ikke at have et matcha piskeris er ingen grund til at gå glip af alle de gode smage og sundhedsmæssige fordele ved matcha te.
I denne artikel vil vi tage fat på spørgsmålet: kan du lave matcha uden bambuspisker. Vi giver dig et par nyttige metoder til at lave din egen matcha derhjemme, selvom du ikke har et piskeris. Lad os komme i gang!
Hvordan man laver matcha te uden piskeris komplet video
Hvad er Matcha?

Matcha er fint formalet pulver af specielt dyrkede og forarbejdede grønne teblade, traditionelt indtaget i Østasien. De grønne teplanter, der bruges til matcha, dyrkes i skygge i tre til fire uger før høst; stænglerne og venerne fjernes under forarbejdningen.
På trods af dens seneste stigning i popularitet var det faktisk den originale metode til teforbrug i Japan.
I modsætning til de fleste teer, som infunderes i vand, blandes matchapulver direkte i vand. På grund af dette er matcha utrolig unik i te-verdenen. Den har en kraftig smag og masser af sundhedsmæssige fordele.
Kan man lave matcha uden bambuspisker? Ja!

At lave matcha uden piskeris er muligt, men det kræver lidt ekstra tålmodighed. Selvom chasen bambuspiskeriset er blevet brugt til at tilberede matcha i hundreder af år, er det stadig det bedste værktøj til at tilberede disse skummende skåle med matcha-te. I stedet for at spørge kan du lave matcha uden bambuspisker, du kan simpelthen bare få et gratis matcha piskeris hos os.
Vi tilbyder et gratis chasen matcha piskeris og chashaku matcha ske til alle, der tilmelder sig månedlig matcha klub. Med dette tilbud sparer du ikke kun stort på nogle af de bedste økologisk dyrkede matcha rundt om i Japan, du får også alle de værktøjer, du skal bruge for at forberede den. Tilmeld dig i dag og annuller når som helst!
Fremstilling af matcha uden piskeris: Top 5 erstatninger
Spørgsmålet om hvordan man laver matcha te uden piskeris kan løses ved at eksperimentere med nogle få erstatninger. I dette næste segment skal vi undersøge nogle få værktøjer, du kan bruge i stedet for et matcha-pisker til at lave en skål matcha-te derhjemme.
#1 mælkeskummer
Dette er måske den bedste erstatning for et matcha piskeris, men det kan være lige så dyrt. Mælkeskummeren er normalt batteridrevet, og den drejer rundt for at belufte forskellige drikkevarer. Det bruges normalt til at lave cappuccino og andre drikke med dampet mælk, men det kan også bruges til skummende matcha-te.
#2 Mason krukke/flaske
Hvis din hovedprioritet er at skabe skum på din matcha, kan murerglasset faktisk være et godt alternativ til matcha-piskeriset. Du skal bare blande dit matcha-pulver med vand, lægge låget på og derefter ryste det godt. Matchaen begynder at skumme op næsten med det samme, og du kan derefter hælde den ud i et glas, eller drikke den direkte ud af glasset. Den eneste ulempe ved denne metode er, at den har en tendens til at producere en masse klumper, som kan gøre matchaen virkelig ubehagelig. Det betyder, at det er meget vigtigt at sigte din matcha, inden du blander den.
#3 Blender
Når folk spørger hvordan man laver matcha te uden piskeris, blenderen er et værktøj, der ofte kommer til at tænke på. De fleste tror, at dette vil få matchaen til at skumme op med det samme, men det er stadig ret svært at producere den rigtige mængde skum i matchaen. Da vi prøvede at bruge blenderen i et af vores te-eksperimenter, fandt vi også ud af, at det heller ikke gjorde meget for at bryde klumper i matchaen.
#4 Metalpiskeris
Metalpiskeriset er et almindeligt svar på spørgsmåletkan du lave matcha uden bambuspisker. Dette kan virke som en nem løsning, men det er lidt sværere, end du skulle tro. Metalbørsterne på piskeriset skærer gennem vandet uden egentlig at lufte teen. Der plejer også at være meget færre børster på metalpiskeriset, så det er ikke så godt som et piskeris. Når du forbereder matcha, plejer det også at være en del af en beroligende morgenrutine, så det sidste, du ønsker, er lyden af et metalpiskeris, der skraber mod en skål. Med tilstrækkelig beslutsomhed kan du dog bruge et metalpisker til at få skum på toppen af din matcha, det er bare meget sværere.
#5 Gaffel
At bruge en gaffel er menneskers sidste udvej laver matcha uden piskeris. Det er utroligt svært at skabe skum på en matcha med en ske, men teknisk set er det muligt. Gaflen har bare ikke den rigtige størrelse eller mængde af kroge til at gøre den virkelig effektiv, når det kommer til matcha-fremstilling. Selvom gaflen kan bruges til at blande matcha i en knivspids, vil det virkelig ikke fungere som en langsigtet løsning.
Gør det virkelig en forskel at bruge et piskeris?
Mens fremstilling matcha uden piskeris er muligt, hvis du virkelig ønsker at blive seriøs omkring matcha te, vil du gerne investere i et bambus matcha piskeris. Når du skifter til de rigtige matcha-fremstillingsredskaber, vil du straks mærke en forskel. Tilberedningen af matchaen bliver ikke kun sjovere, men smagen vil også være meget glattere og cremet.
Sådan laver du en Matcha Latte uden et piskeris

At lave matcha uden piskeris er endda muligt, hvis du tilbereder en matcha latte. Vores foretrukne to metoder til at lave matcha uden piskeris er med shakerglasset og med mælkeskummeren. Med shakerglasset skal du bare blande matcha-pulveret med havremælk i stedet for vand og derefter ryste det op. Dette er en metode, der bruges på mange kaffebarer.
Med mælkeskummeren kan du tilføje en lille smule vand med dit matcha-pulver og blande det til en pasta. Så kan du tilsætte en lille smule havremælk og røre det godt sammen med mælkeskummeren til du får et dejligt skum ovenpå. Begge disse metoder er næsten lige så nemme som at lave en normal kop matcha.
Hvad skal du bruge for at "piske" matcha?
For at tilberede en ordentlig skål matcha-te anbefales det normalt at bruge nogle få specialredskaber. Nogle få af disse kan være nemme at erstatte, hvor piskeriset er det sværeste at erstatte.
chashaku

Først skal du bruge en bambusske eller chashaku. Dette er en ske skåret ud af et enkelt stykke bambus, og den er designet til at øse matcha-pulver ud af en beholder som en matcha-dåse eller en "natsume". Dette gøres lettere med skeernes lodrette design, som adskiller sig fra det horisontale design af f.eks. en spiseske. Chashaku'en fungerer også godt som et måleværktøj, hvor to scoops er næsten den perfekte mængde til en skål matcha-te. Chashakuen kan nemt udskiftes med en almindelig ske, bare sørg for at finde en måde at måle pulveret op, da 1-2 gram er målet for hver skål matcha.
Matcha skål eller chawan

Dernæst har vi matcha skålen eller chawan. Dette er ret nemt at erstatte med en almindelig madskål, men det har et par vigtige funktioner, der gør det fantastisk til matcha-tilberedning. Først og fremmest er teskålen lavet af tykt ler, så den holder godt på varmen. Hvis teskålen er ordentligt forvarmet inden brug, kan den holde din skål med matcha te varmere i længere tid, og den kan endda holde dine hænder dejlig varme. Teskålen har også en mere cylindrisk form, med højere vægge, som gør det nemmere at piske teen uden at spilde, og giver dig god plads i bunden til at perfektionere dine piskebevægelser.
Chasen eller Matcha Wisk

Endelig har vi værktøjet, du alle har ventet på, og det er den berømte jagt. Sammenlignet med et typisk metalpiskeris vil chasen have flere børster, og det vil være meget lettere. Dette gør det lettere at lufte teen, og den er også meget mere støjsvag. Mens et metalpiskeris også kan bruges til at skabe matcha-skummet med tilstrækkelig beslutsomhed, kan det være virkelig højt og ubehageligt at bruge.
Hvordan er Matcha piskeriset lavet?
Matcha piskeriset er skåret ud af et enkelt stykke bambus. Efter at bambusstilken er udvalgt, skæres den forsigtigt i 16 eller deromkring forskellige segmenter, og derefter deles disse segmenter, indtil der er 80-100 ekstremt tynde børster. Derefter trænes en snor mellem børsterne på en skiftevis måde. Hver børstehår med ulige nummer er bøjet ind, hver børstehår med lige nummer er bøjet ud. Børsterne er formet og krøllet for at tage deres endelige form. Dette kan tage meget lang tid, men nogle chasen piskeris laves stadig i denne traditionelle stil.
Hvordan tilberedes Matcha traditionelt?
japanske munke
Japanske munke rejste ofte til Kina for at lære om buddhismen fra de kinesiske munke. Ud over at bringe viden og indsigt tilbage, bragte de ofte også te. I Kina blev te betragtet som en medicinsk drik, og den blev indtaget for at forbedre ens fysiske og mentale sundhed. På det tidspunkt blev kinesisk te indtaget i pulverform. De ville komprimere teblade til mursten og derefter male dem op, når de var klar til at bruge dem. Denne formalingsmetode blev en tidlig version af matcha-te og var den første måde, te blev indtaget på i Japan.
Te blev brugt af munkene til at øge deres koncentration under meditation. Ligesom med kaffe, indeholder te koffein, som kan give energi til sindet gennem lange perioder med studier og koncentration. I modsætning til kaffe indeholder te også en aminosyre kaldet l-theanin, som fremkalder en mere beroligende effekt på hjernen. Resultatet er en rolig opmærksom følelse, der er perfekt til meditation. Faktisk kan det at drikke te booste alfa-hjernebølgeaktiviteten, den samme aktivitet, der stimuleres under meditation. Dette kan føre til kreativitet, afslapning og refleksion.
Munk Eisai

I 1191 bragte en munk ved navn Eisai tefrø tilbage fra Kina og plantede dem på grunden her ved Kozanji-templet. Det var her, de japanske munke begyndte at dyrke deres egen te. Og så begyndte forbruget af japansk te, begyndende med munkene, og senere forgrenede sig til alle lag af det japanske samfund. Samuraien så det som en måde at forbedre deres koncentration på slagmarken, og overklassen brugte den til at fremvise deres status og sofistikerede.
Der, hvor matcha-te for alvor begyndte at tage fart i popularitet, var under dens brug i den japanske te-ceremoni. Under te-ceremonien blev denne pulveriserede te tilberedt ved at følge et strengt sæt regler og principper. Der var specialværktøj lavet til at skabe den perfekte skål matcha-te. Blandt disse værktøjer var bambus te piskeris eller chasen. Dette piskeris blev skåret ud af et enkelt stykke bambus med 100 små børster designet til hurtigt at bevæge sig gennem vandet og lufte teen, hvilket skaber et flot lysegrønt skum på toppen.
hvordan laves matcha
Skyggen

Sideløbende med udviklingen af te-ceremonien begyndte selve teen også at gennemgå forbedringer. Forskning og eksperimenter med te begyndte at give endnu bedre resultater. Den måske vigtigste nyskabelse for matcha var opdagelsen af skygge.
Matcha er ikke lavet af hvilke som helst teblade, disse blade er skyggefulde før høst for at forbedre deres søde og salte smag. I Japan var det almindeligt, at tebønderne dækkede planterne for at beskytte dem mod kulden, men de fandt ud af, at dette faktisk forbedrede teens smag og farve. Vi ved nu, at det skyldes, at når teplanten er afskåret fra sollys, producerer den mere klorofyl og theanin.
Aktivering af Theanine
Theanin er det, der er ansvarlig for den søde og salte smag, japansk grøn te er kendt for. Efter at teplanterne er skyggefulde, vælger landmændene kun de øverste blade, der skal bruges i matchaen. Teplantens øverste blade og knopper er de yngste og indeholder derfor den højeste koncentration af næringsstoffer. De ældre, mere modne teblade er tykkere og lidt mere bitre.
Denne omhyggelige skygge og udvælgelse af tebladene er det, der adskiller høj kvalitet fra matcha af lav kvalitet. Matchaen af høj kvalitet har en smuk jadegrøn farve, en blød smag og er fyldt med næringsstoffer. Matchaen af lav kvalitet har en meget mere utiltalende farve, en mere bitter smag og færre næringsstoffer. Denne matcha af lav kvalitet sælges ofte som matcha af "kulinarisk kvalitet" og bruges i desserter over hele verden. Disse matcha-desserter er ret almindelige i Japan og laves ved at blande matcha af lav kvalitet med fløde og sukker for at skjule den bitre smag.
Første høst af den ceremonielle matcha
Matcha af høj kvalitet af ceremoniel kvalitet er naturligt sød og glat, hvilket betyder, at den kan blandes med vand og drikkes almindelig. Inden for ceremoniel matcha kan du også have første og anden høst. Første høst er en matcha af endnu højere kvalitet, lavet af de friske teblade plukket om foråret. Teplanten høstes typisk mellem tidligt forår og midten af efteråret, så om vinteren har teplanten en lang restitutionsperiode, hvor den kan optage næringsstoffer fra jorden og opbevare dem i bladene. Disse mere næringstætte blade plukkes derefter i det tidlige forår, så den første høst er langt mere smagfuld end senere høst
Dampprocessen
Efter at bladene er plukket, behandles de på samme måde som de fleste japanske grønne teer. Bladene dampes for at forhindre oxidation. Hvis dette trin springes over, vil teen oxidere og blive til en sort te. Dampprocessen låser smagen fast og er hovedårsagen til, at grønne teer bevarer disse stærke grøntsagsnoter. Efter at tebladene er dampet, tørres de, og stilken fjernes. Efter at stænglerne er fjernet, omtales tebladene som "tencha" (venstre), og de er kun et skridt væk fra at blive matcha. Bladene skal til sidst males til et fint pulver, så de kan blandes direkte i vand. Dette gøres i en speciel type mølle (til højre).
Det kræver en matcha-mølle i fuld størrelse at producere det perfekte matcha-pulver. Denne slibeproces tager omkring en time blot at producere 50 gram værdifuld ceremoniel matcha.
Sidste tanker om hvordan man laver matcha te uden piskeris
Så kan du lave matcha uden bambuspisker? Svaret er lidt kompliceret. Ja selvfølgelig kan du tilberede matcha uden piskeris, men det vil ikke være nær så godt som matcha pisket op på gammeldags måde. Hvis du kunne tænke dig at prøve den traditionelle metode, ville det virkelig betyde meget for os, hvis du kunne gennemse vores udvalg eller matcha og matcha piskeris, eller du kan blot tilmelde dig den månedlige matcha klub og godt sende dig en gratis!