Nogle grøn te er bitter, men sådan behøver det ikke være! Der er mange teknikker, du kan bruge til at få din grønne te til at smage mindre bitter, og stadig nyde dens mange sundhedsmæssige fordele.
Mange mennesker spørger hvorfor smager min te bitter og chancerne er, at de gør noget forkert i enten udvælgelsen eller tilberedningen af teen.
Vi svarer hvorfor smager grøn te dårligt til nogle mennesker og hvordan man laver te mindre bitter
Vi skal også se på hvorfor grøn te er bitter og undersøg de faktorer, der fører til en bitter smagsfornemmelse, mens du drikker teen.
Lad os uden videre komme i gang og udforske alle de måder, hvorpå du kan lære, hvordan du fikser bitter te 🍃🍵
Årsager til, at din grønne te er bitter
For at forstå hvorfor grøn te er bitter, vi skal tage et kig på de kemiske komponenter i bladet, samt hvordan teen er produceret. Lad os tage et kig på et par forskellige faktorer, der kan påvirke bitterheden af en grøn te.
Katekiner gør grøn te bitter
Catechiner er de primære antioxidanter, der findes i grøn te. Disse kan give både en bitter eller astringerende smag, og de kan også tilskrive den udtørrende eller rynkende fornemmelse, du får i ganen, når du drikker en kop te. Catechiner er opløselige i vand, men de er ikke helt så opløselige i køligere vand.
Når folk spørger: hvorfor smager min te bitter, er et af de korteste svar, du kan give, det faktum, at den indeholder katekiner, men der er flere faktorer, der spiller ind.
Dato og område for høst
Datoen, en te blev høstet, kan påvirke, hvor bitter den er. Den første høst af teplanten i det tidlige forår giver normalt den glatteste og sødeste grønne te.
Te lavet fra senere høst har en tendens til at være mere jordagtig eller bitter. En af grundene til, at folk tænker grøn te er bitter skyldes, at teen i teposer normalt er lavet af senere høst og blade af lavere kvalitet.
Et højere polyphenolindhold gør grøn te bitter
Polyfenoler er en anden komponent i grøn te, der kan gøre den bitter. Polyfenoler findes i mange forskellige plantearter, og de kan have gavnlige virkninger på menneskers sundhed.
De fungerer som antioxidanter i kroppen og kan hjælpe med at beskytte den mod skader fra frie radikaler. De kan også bidrage til en bitter eller astringerende smag i teen.
Type grøn te
Nogle grønne teer er beregnet til at have noget bitterhed til dem. Mange tedrikkere kan lide at udfordre deres gane med disse mere tørre, astringerende eller bitre smag. Dette giver teen mere struktur og en sprødere smag.
En uskygget Sencha for eksempel er beregnet til at have en lille smule bitterhed, som vil afrunde dens smag. Hvis du ikke kan lide denne bitre smag i te, kan du simpelthen undgå nogle af de mere bitre typer te.
Masseproduktion
En anden grund hvorfor grøn te er bitter har med dens produktion at gøre. Det meste af grøn te er designet til bekvemmelighed frem for smag.
Under denne masseproduktion bruges blade af lavere kvalitet, og de behandles dårligt. Dette fører til en flad eller bitter smag i den grønne te, og mange af de mennesker, der spørger, hvorfor smager grøn te dårligt, har faktisk aldrig fået god grøn te.
Kvaliteten af vand brugt til brygning
Hvis du bruger vand af lavere kvalitet til at brygge teen, kan det føre til en bitter smag. Til grøn te anbefaler vi at bruge lavere temperatur filtreret vand for de bedste resultater. I et senere afsnit vil vi give dig alt, hvad du behøver for at tilberede en kop grøn te, der ikke er bitter.
Koffeinindholdet
Koffein i sig selv har faktisk en bitter smag til det, og det er en af grundene til, at det bruges som en forsvarsmekanisme mod insekter. Ironisk nok er koffeinindholdet en af grundene til, at te er blevet så populær til konsum. Koffein findes i meget små mængder i tebladet, men det bidrager stadig til bitterheden i teen.
Længere bryggetid kan gøre grøn te bitter
Jo længere du brygger teen, jo flere komponenter vil du udvinde fra bladet. Det gælder også for de bitre komponenter som katekinerne, polyfenolerne og koffein. Hvis du spørger hvorfor smager min te bitter, en af de første ting, du skal kigge efter, er, hvor længe du brygger teen.
Hvorfor smager min te bitter - Den komplette video
6 måder at ændre en grøn te, der er bitter
En af grundene til, at folk tænker grøn te er bitter kommer faktisk ned til den type te, de har valgt, og hvordan de tilbereder den.
I sidste afsnit talte vi om, hvorfor grøn te smager dårligt, når den tilberedes forkert, men her kommer vi til den sjove del, som er hvordan man laver te mindre bitter. Lad os brygge!
Vælg en te fra en sød kultivar
Mens de fleste japanske grønne teer kommer fra Yabukita-kultivaren, er dette faktisk en af de mere bitre sorter af planter, der bruges til at lave Japansk grøn te.
En af grundene til, at folk tror, at grøn te er bitter, kan faktisk være, fordi de fleste mennesker drikker de mere bitre sorter. Hvis du leder efter en sødere grøn te eller en mindre bitter matcha, gå efter en fra Saemidori-kultivaren eller Asatsuyu-kultivaren.
Gå efter en skyggefuld te

Hvis en landmand ønsker at skabe en sødere grøn te, vil han dække teplanten med en speciel type net kaldet en kabuse. Når teplanten udsættes for sollys, vil den begynde at omdanne den søde og salte theanin til mere bitre katekiner.
For at opretholde et højere indhold af theanin skal teplanten afskæres fra sollys med disse net. Jo længere planten er skygge, jo sødere kan den blive, og sådan undgår du at skabe en bitter te eller en bitter matcha.
Bryg med køligere vand
Når du har fået din te, vil du gerne sikre dig, at du brygger den ordentligt. Mange mennesker, der tænker grøn te er bitter brygger det faktisk bare for varmt!
Heldigvis for folk, der kan lide søde teer, er de bitre komponenter i den grønne te (katechinerne) sværere at udvinde. Hvis du vil lære hvordan man fikser bitter te du kan bruge lavere temperatur vand til at udvinde mindre af disse bitre komponenter.
Hvordan kan jeg se, hvilken temperatur jeg skal bruge?
At brygge en varm Gyokuro , vi anbefaler, at du bruger 60 grader Celsius eller 140 grader Fahrenheit vand. Dette vil producere en te med mindre bitterhed. For en te som Sencha , du kan gå op til 160 grader fahrenheit og til hårdere teer som Hojicha , Genmaicha , bancha og endda kukicha du kan gå op til 175 grader Fahrenheit. Efter at have tilberedt disse teer ved lavere temperaturer, kan du snart overveje, om du tror eller ej grøn te er bitter.
hvordan man fikser bitter te med kold brygning

Hvis du virkelig vil trække mindre bitterhed ud af bladene, kan du koldbrygget grøn te. Denne metode bruges af nogle tedrikkere til at skabe sødere og glattere teer. Hvis du har nogle Gyokuro derhjemme, kold bryg Gyokuro er et must!
Tilsæt blot 5 gram teblade i bunden af en kande, hæld noget køligt eller stuetemperatur vand i og lad teen sidde i et par timer.
Når tiden er gået, kan du hælde kanden ud i et glas og derefter nyde en dejlig kølig forfriskende kop sødere grøn te.
Bryg i kortere tid
Udover at brygge ved en lavere temperatur, vil du også sikre dig, at du ikke brygger teen for længe. En af grundene til, at folk finder grøn te bitter er, at den er brygget for længe.
Selvom dette måske ikke gælder så meget, når du koldbrygger, er selv 60 grader celsius nok til at udtrække bitterheden, hvis den står i et par minutter for længe. Som et resultat, vil mange mennesker, der brygger te for længe, tænke, at alle grøn te er bitter.
hvordan man gør te mindre bitter med kortere brygning
Vi anbefaler at brygge i 2 minutter for Gyokuro og 1 minut, når det kommer til andre typer japansk grøn te som Sencha . Årsagen Gyokuro lidt mere tid til at brygge er fordi det er mere stramt rullet. For at bladene kan åbne sig og frigive deres smag i vandet, har det brug for det ekstra minut. Der er også færre katekiner i Gyokuro på grund af den lange skyggeproces, så der er mindre bitterhed at udvinde.
Brug løs bladte og ikke teposer

Det tænker de fleste desværre grøn te er bitter drikker af teposer. Teposer har en tendens til at indeholde blade af meget lavere kvalitet sammenlignet med løse blade.
Teposer er lavet med den afslappede tedrikker i tankerne, og af denne grund er de masseproduceret ved hjælp af de billigste teblade. Teposer er ofte lavet af rester af blade fra teproduktionsprocessen.
De kan være lavet af senere høst, som indeholder mindre næringsstoffer, eller de kan være lavet af ældre blade, stængler eller andet plantemateriale. Smagen af løsbladste kunne ikke være længere fra teposer, hvor teposerne har en flad og bitter smag og løsbladsgrøn te med et sødt og komplekst udvalg af smagsprofiler.
Du bruger for meget eller for lidt te
Hvis du bruger for meget te, kan dette også være en grund til, at du tænker grøn te er bitter. Der er et meget præcist forhold mellem teblade og vand, du kan bruge til at få den bedste kop te. I tilfælde af japansk grøn te er det bedst at bruge 5 gram blade og 150 ml vand. Dette vil sikre, at du får et komplekst udvalg af smagsprofiler, uden at blive overvældet af smagen.
hvordan man gør te mindre bitter ved at måle bladene
Selvom det er bedst at bruge en skala til at måle dine teblade, forstår vi, at dette kan være for meget at forlange for de fleste tedrikkere. I stedet kan du bruge en spiseskefuld.
En dyngede spiseskefuld blade burde fungere til de fleste typer japansk grøn te. Efter at have brugt spiseskemålet et par gange, burde du have den rigtige idé, og du kan bare "øjeæble det" herfra og ud.
Sød din te på den rigtige måde
Sørg for, at hvis du skal søde din grønne te, så sørg for at gøre det på den rigtige måde. I Japan er det næsten uhørt at tilføje sukker til grøn te. Smagen af den grønne te er alt, og hvis du ikke fuldt ud kan opleve den i sin rene form, går du virkelig glip af noget.
Hvorfor sødemiddel ikke er, hvordan man fikser bitter te
Når du tilføjer sødemiddel til te, er det næsten, som om du ser på det med skyklapper på. Den subtile sødme, der kræver så meget arbejde at skabe, er fuldstændig tabt. Den behagelige bitterhed, som mange tedrikkere nyder, er næsten fuldstændig uigenkendelig.
Der er noget særligt ved at opleve drikken, præcis som bonden havde tænkt sig, hvilket bringer en dybere forbindelse mellem tedrikkeren og marken teen blev produceret på.
Hvis du drikker en bitter matcha og du finder ud af, at du skal søde din te, anbefaler vi, at du faktisk spiser en slik eller "wagashi" ved siden af. Dette vil hjælpe med at udjævne bitterheden, men du vil stadig være i stand til at nyde den uforfalskede smag af hver godbid individuelt.
De fleste mennesker tror, at grøn te er bitter... Og de tager fejl: du kan gøre det bedre
Ikke alle grøn te er bitter, men det er let at se, hvordan folk tror, at givet de mest populære typer grøn te kommer i poser. Hvis du virkelig vil opleve glatte, søde og komplekse grønne teer, bliver du nødt til at gå efter førsteklasses løsbladste. Det kan virke skræmmende i starten, men det er nemt at finde disse teer online.
Når du har fået teen, skal du blot følge et par grundlæggende trin for at tilberede den på den rigtige måde. Vi er her for at hjælpe dig med begge disse. Med gratis verdensomspændende forsendelse og daglige te-undervisningsvideoer på youtube, tiktok og instagram kan vi godt lide at tro, at vi gør god te mere tilgængelig for mennesker over hele verden. Vi vil absolut elske at være en del af din terejse!
Sidste ord om, at grøn te er bitter
Et ofte nævnt citat er, at det er muligt at forvandle gode blade til dårlig te, men det er umuligt at forvandle dårlige blade til god te. Dette er en god påmindelse, når det kommer til ikke kun udvælgelsen af teen, men også tilberedningen af den.
Hvis du synes, at grøn te er bitter, er det muligt, at du vælger den forkerte, eller at du brygger den på den forkerte måde (eller en kombination af begge). Gå ikke glip af den vidunderlige verden af te bare på grund af et par dårlige oplevelser!
Hvis du er på udkig efter at prøve noget god løsbladste, har vi tonsvis af muligheder til dig. I løbet af de sidste par år har vi rejst rundt i Japan og mødt dusinvis af forskellige bønder og prøvet hundredvis af forskellige teer.
Vi har udvalgt 30 af vores favoritter til at dele med alle i en samling af teer, vi kaldte mega sampler. I denne sampler kan du prøve 30 forskellige slags ceremoniel matcha, Sencha , Gyokuro , Hojicha , Genmaicha , bancha, kukicha og Kamairicha alt sammen ét sted. Prøv dem og lad os vide, hvilke du bedst kan lide!