Din guide til tefarver forklaret af eksperter

Inden vi begynder at tale om te farver, det giver mening at besvare ét grundlæggende spørgsmål, hvad er te?

Te er mere end bare noget, du brygger i din kop med varmt vand, det har den faktisk en meget specifik definition. Alle ægte teer kommer fra den samme plante, Camelia sinensis. Camelia sinensis er en stedsegrøn busk hjemmehørende i det sydlige Kina og Indien. Den er blevet dyrket i de sidste 4.000 år som både lægeplante og som social og kulturel drik. 

 

6 hovedtyper af ægte teer kaldet tefarver

Der er 6 hovedtyper af ægte teer. Disse omtales ofte som te farver, Hvid te, Gul te, grøn te, Oolong te, Rød te og mørk te (Heicha). Alle disse 6 te farver kommer fra Camelia sinensis-planten.

I denne artikel vil vi tale om te farver du kan finde i din kop, og hvordan kategorierne af te, selvom de er nyttige, nogle gange kan være en smule vildledende.

Senere i denne artikel, vi forklare i detaljer disse 6 hovedtyper af te. Du kan også finde en brief oversigt over de forskellige typer i videoen nedenfor.

Varme drikke lavet af pebermynte, rooibos, hibiscus, kamille og yerba mate er faktisk ikke te, men snarere "tisanes" efter det græske ord "ptisane", som bogstaveligt oversættes til "knust byg". Selvom disse kan virke som farverige teer, vi tager ikke urteinfusioner i betragtning i denne artikel.

 

Hvad er de forskellige tefarver?

Som om tingene ikke allerede var forvirrende nok, er der også forskellige farver en te kan tage på, som ikke nødvendigvis bidrager til navnet.

Gul te plejer at være gul, og rød te plejer at være rød, men te farver er ofte anderledes end navnet antyder. For eksempel kun en håndfuld Japansk grøn te er virkelig "grønne", hvorimod resten af de grønne teer rundt om i verden er mere gule i farven.

Nogle rå puerh-teer anses for at være "mørk te" eller "sort te", men de har faktisk en lys orange farve. Lad os dykke ned i det anderledes te farver kan du finde i din kop og tale om, hvilken kategori hver enkelt kan falde ind under.

 

te farve af hvid te

Hvid eller "bleg" te

Du kan støde på en te, der er ekstremt lys i farven og næsten ser klar ud. Disse te farver svarer ofte til hvid te lavet af teplantens knopper som "sølvnål".

Disse soltørrede knopper af teplanten producerer en utrolig lys farve. De te farver kan variere alt fra klar til lys beige, og du kan henvise til dette som hvid eller bleg.

 

 

te farve af gul te

Gul te

De te farver det er måske de mest almindelige er disse gule.

Grøn te er den mest almindelige type te i Kina og Japan, og de fleste af disse får en gullig farve.

Navnet grøn te refererer til farven på bladene i dette tilfælde og ikke farven på væsken. 

 

te farve af grøn te

grøn te

Folk tror, at te farveraf lysegrøn og mørkegrøn er standarden for grønne teer, men disse er faktisk ret sjældne. Fukamushi eller dybe dampede teer er virkelig de eneste teer, der pålideligt kan opnå denne grønne farve. 

Selvfølgelig matcha grøn te pulver viser også disse grønne te farver men det skyldes, at bladene males til et pulver og blandes direkte i vand. Fordi du spiser hele bladet, får du ikke kun det stærke te farver, men også flere af de sundhedsmæssige fordele.

Gyokuro te kan nogle gange opnå disse grønne tefarver, især når de tilberedes som en kold bryg. Denne te er skygget i lang tid, hvilket maksimerer sødmen og også klorofylet i teen.

Dette højere klorofylindhold er grunden til, at bladene er så mørke grønne nuancer. Teen brygger normalt en gullig grøn farve, men den kan af og til glide i den grønne retning. 

 

 

te farve af orange te

Orange te

Dette er endnu en af de mest almindelige te farver. Mens mere orange te farver er normalt tegn på en lav kvalitet grøn te, de er, hvad du ønsker at se i visse typer af oolong, hvid te og mørk te. 

Oolong te vil højst sandsynligt brygge en eller anden variant af appelsin te farver, og hvide teer lavet af for det meste bladene i stedet for knopperne vil også producere en gullig orange. Mens moden puerh normalt er sort i farven, har rå puerh en tendens til at være en lys nuance af orange. 

 

 

te farve af rød te

Rød te

Rød te er et af de få eksempler, hvor te farver og tetyperne er tilpasset. Rød te, eller som vi kender det i vesten som "sort te" har en tendens til at brygge en rødlig infusion.

Mens en masse røde teer begynder at glide i retning af brun, vil du bemærke, at der er en lille antydning af rød til dem, især når du holder dem op mod lyset. Dette kan være en af de smukkeste te farver at se på!

  

te farve af sort te

Sort te

Endelig har vi den mørkeste af de te farver og det er sort te. Det er her te farver og tevarianter bliver igen forvirrende, men det er vigtigt at huske, at sort te i Kina og Japan kaldes "rød te". Dette gør te farver mere på linje med tevarianterne.

Heicha eller mørk te bruges til at henvise til te, der er blevet eftergæret. Det mest berømte eksempel på dette er pu'erh, som er en mørk te fra området Yunnan. De modne puerh-teer brygger en ekstremt mørk farve, næsten som kaffe. Det er her tevarianten og den te farver begynder at synke op igen. Denne mere ekstreme version af "sort te" er virkelig sort i farven.

 

De 6 hovedtyper af te

Hvid te

Hvid te er den mest minimalt forarbejdede af alle typer. Bladene og knopperne plukkes og får derefter lov til at tørre af i solen, hvilket stopper det meste af oxidationen. Selvom hvid te kan laves af både gamle og unge blade, er den mest genkendelig for disse hvide knopper, som er der, teen har fået sit navn.

Gul te

Dette er den sjældneste af de 6 typer te. Det ligner en grøn te, men med det ekstra trin kaldet "men huan" eller "forseglingsgul". Efter at bladene er blevet pandebrændt, pakkes de ind i et klæde, efterhånden som bladenes naturlige aromaer forsegles. Dette reducerer tilsyneladende den græsagtige smag, som folk normalt forbinder med grøn te, hvilket gør det til en helt unik kategori!

grøn te

Grøn te er uoxideret. Efter at de er plukket, dampes de i knap et minut for at stoppe oxidationsprocessen. Teen bevarer sin mere græsagtige eller vegetabilske smag, og bladene bevarer deres grønne farve. Vidste du, at grøn te kan blive til en brun kop te? For at lære hvorfor, læs artiklen 👉 Hvorfor er min grønne te brun?

Oolong te

Denne te er delvist oxideret. Oolong er en bred kategori af te, men mange oolong-teer følger et bestemt mønster. Oxidationen fremskyndes først, og derefter standses den senere.

For at fremskynde oxidationsprocessen kan tebladene knuses, for at bringe enzymerne op til bladets overflade og udsætte dem for ilt. Dette sætter gang i oxidationsprocessen, og derefter bremses den senere ved brug af varme. Hvis du leder efter en fantastisk japansk oolong te, vi anbefaler dig Oolong Miyazaki Sabou

Rød te

I Europa og Nordamerika kaldes denne te "sort te", men i store dele af Asien omtales den som rød te eller "Hong Cha" for ikke at blive forvekslet med Heicha eller mørk te. Denne te opvarmes ikke efter høst, men får snarere lov til at oxidere naturligt. Bladene får en mørkebrun farve, og spiritussen har en smuk rav- eller rubinfarve.

Sort te

Denne te er også kendt som "eftergæret" te. Dette inkluderer den bedre kendte Pu-erh te, selvom udtrykket "Pu-erh" teknisk set kun refererer til mørke teer produceret i området Pu-erh. Den bredere kategori er "Heicha" eller mørk te. Disse teer presses ofte til kager og opbevares i lange perioder for at udvikle deres smag. 

 

Faktorer, der påvirker tefarverne

te farver kan påvirkes af behandlingen af teen. Disse forarbejdningsmetoder påvirker også, hvilken kategori teen falder ind under, og derfor er der ofte paralleller imellem te farver og tetyper. I næste afsnit vil vi komme ind på de forskellige stadier i produktionen af te, og hvordan hver enkelt af dem ændrer te farver af den bryggede te.

Oxidationen

Oxidationen er den vigtigste enkeltfaktor til at bestemme ikke kun tesorten, men også tefarverne. Som vi nævnte før, er grønne teer, gule teer og hvide teer uoxiderede, og oolong-teer, røde teer og sorte teer er enten delvist oxiderede eller fuldstændigt oxiderede. Forskellen mellem de sidste 3 kommer for det meste ned til rækkefølgen, hvori varmen tilføres bladene.

Under oxidationsprocessen omdannes teplantens katekiner til theaflaviner og thearubiganer. Dette ændrer bladet fra en grøn farve til en rødbrun farve. Den bryggede væske vil også gå fra gule og grønne farver til mere orange, rødlige og brune farver.

Fyringen/dampningen

Brænding, stegning og dampning af en te kan også have stor indflydelse på te farver. Brændt te som Hojicha vil gå fra grønnere farver på bladene og flydende til mere brune eller orange farver. Smagen vil også glide i den varmere retning, med smag af kaffe, karamel og chokolade. 

I tilfælde af fukamushi eller dyb dampet te, vil den længere dampningsproces dreje te farverfra gul til mørkegrøn. Dette skyldes, at bladene nedbrydes under den ekstra dampning, hvilket medfører, at mere af bladmaterialet frigives til brygningen. Dette skaber en uklar grøn farve og en rig, fyldig smag.

Aldring

Under ældningsprocessen kan teen også blive mørkere med tiden. Dette er tydeligt i forskellen mellem ung puerh og moden puer. De te farver af puerh er mere i denne klare orange retning. Når teen er "vådstablet" og ældet til at producere en moden puerh, vil disse te farver bliver sort og uigennemsigtig. Dette er en komplet transformation af te farver som kun opstår på grund af teens ældning og gæring.

brygning

Ikke alle forskellene i te farver bestemmes af producenten, nogle forskelle kommer ned til, hvordan teen tilberedes. Hvis du for eksempel brygger en grøn te med høj temperatur, vil du ende med flere af disse appelsiner te farver.

Hvad du ønsker for en japansk grøn te er disse gule eller grønne te farver, som normalt vil svare til en blødere og sødere smag. Til dette vil du gerne bruge en lavere brygningstemperatur, mellem 140-160 grader fahrenheit.

Andre teer som rød te, oolong te og sort te bliver simpelthen mørkere te farver når de er overbrygget. I stedet for en lys gullig orange får du en mørk orange. Dette er en god ting at holde øje med, efterhånden som du bliver mere afstemt med, hvordan teen tilberedes, og hvilke brygningsparametre, der giver de bedste resultater.

Afhængigt af temperaturen og bryggetiden kan du udvinde helt forskellige forhold af komponenter fra bladene, så smagen bliver helt anderledes.

Den stejle

Den endelige forskel i te farver kommer ned til stejningen. Sørg for, at du ikke smider dine teblade ud efter én brygning! Disse kan bruges mange gange, hvor hver især producerer en anden smag.

Som hovedregel er te farver vil begynde mørkt og derefter gradvist blive lysere og lysere for hver stejling, selvom dette ikke altid er tilfældet. I tilfælde af fukamushi Sencha , De te farver faktisk blive en mørkere grøn i anden brygning. Sørg for, at du ikke går glip af noget, og nyd 3-4 steepings for hver japansk grøn te!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4