hvorfor er min grønne te brun er en ting, som folk spørger os ret ofte om, og i denne artikel vil vi tage fat på, hvorfor det kan være det. Du kan muligvis se billeder og videoer online af lyse grønne teer, og du kan blive modløs, når du brygger din egen te og bemærker denne orange eller brune farve.
Så hvorfor er min grønne te brun?
For det første er det vigtigt at sige, at de teer, der er grønne i farven, ikke nødvendigvis er af højere kvalitet end dem, der er gule. Der er masser af gode grønne teer, der producerer en gylden gul farve som Kamairicha f.eks. Kamairicha er en ristet te i en stor varm pande, hvilket gør den mere lig en kinesisk grøn te. Kinesiske grønne teer har alle en tendens til at give en gullig farve, og de fleste japanske grønne teer producerer også en gul farve, men en hel del har denne smukke jadegrønne farve, så hvad sker der her?
Svaret kommer ned til bladets farve og hvor meget bladmateriale, der ender i koppen te. Det ekstreme tilfælde af dette kan findes med høj kvalitet ceremoniel matcha. Premium matcha er lavet af blade af utrolig høj kvalitet. De har været skyggefulde i 3 uger før te høst, hvilket øger indholdet af klorofyl som gør bladene grønnere. Herefter får bladene deres stilke fjernet, inden de bliver malet til et fint grønt pulver. Her har du et utroligt grønt pulver, der blandes direkte i vand, så det er ikke underligt, at teen bliver grøn. Men hvorfor er en te som fukamushi Sencha grøn?
Hvis du vil lære mere om de forskellige tefarver, råder vi dig kraftigt til at læse vores artikel 👉 Din guide til tefarver forklaret af eksperter. I denne artikel dækker vi i detaljer de 6 forskellige tetyper og deres forskellige farvepaller.
Hvorfor hedder det grøn te
Der findes 6 forskellige typer te, og for det meste er de kategoriseret efter farve. Hvid te, gul te, grøn te, oolong te, rød te og mørk te. Alle disse kommer fra den samme plante, camelia sinensis, men de får deres unikke farver og smag fra specifikke trin i produktionsprocessen. Rød te, også kendt som sort te, er fuldt oxideret. Når bladene plukkes, vil enzymet oxidase omdanne catechinerne til theaflaviner og thearubiganer. Denne proces er kendt som oxidation, og det er det, der ændrer disse græsagtige eller vegetabilske smage til varmere noter af karamel og chokolade.
For at lave en grøn te skal der påføres varme på bladene næsten direkte efter høsten, hvilket deaktiverer enzymerne. Dette gør det muligt for teen at bevare flere af sine friskere, citrusagtige egenskaber og dens grønne farve. Navnet grøn te er en henvisning til de grønne blade, ikke farven på selve væsken. Sammenlignet med bladene af hvid te, oolong te, rød te og mørk te, er bladene af grøn te de mest konsekvent grønne i farven. Nogle oolong teer er grønne, men det er dem, der er mindst oxideret.
Men der er stadig grønne teer derude, som har en lys grøn te farve, så hvorfor er min grønne te brun? Vi dækker det i næste afsnit.
Kinesisk vs japansk grøn te
Som vi nævnte før, er de fleste kinesiske grønne teer pandebrændte, og de har tendens til at producere en gul farve. Japansk grøn te gennemgår faktisk en dampningsproces for at deaktivere enzymerne. Når du damper et blad i et par sekunder, som spinat for eksempel, bliver det faktisk grønnere i farven. Det samme sker med teblade, da de bliver sat gennem et kort dampbad på mellem 40-80 sekunder.
Hvad gør Fukamushi Sencha interessant er, at det faktisk er dampet i længere tid, mellem 80-200 sekunder. Under denne længere dampningsproces bliver tebladet nedbrudt, så mere af det kan flyde ind i koppen. Du vil bemærke det fukamushi Sencha er mere skør, hvilket betyder, at du vil finde en større mængde små bladpartikler i teen. Fordi disse blade har så meget overflade, behøver du kun 45 sekunder til at udtrække en masse smag, og selvfølgelig en lys grøn farve. Læren her er, at for at skabe en super grøn te, skal du have bladene til at være meget grønne i farven, og du har brug for flere bladpartikler i den sidste kop te.
Andre typer grønne teer, der er grønne
Der er en anden type japansk te, der giver en grøn farve, og den kaldes matcha iri Sencha eller bare matcha iri. Dette er lavet med en kombination af Sencha te blade og matcha pulver. Shizukuen Sencha er et eksempel på dette, og når du brygger teen for første gang, frigives alt matcha-pulveret i vandet for at skabe en uklar grøn infusion. Smagen balanceres derefter af Sencha blade, som giver mere sødme til teen. Dette var designet til koldbrygget grøn te, producerer en kraftig, sød og frugtagtig smag.
Med almindelig Sencha teer, der ikke går gennem dampningsprocessen, vil du se nogle begynde at gå i den grønne retning som Nuruki Shincha, og den henta saemidori Sencha , men de vil stadig være mere gullige grønne, i hvert fald i den første brygning.
Der er ikke noget galt med gule grønne teer, men en grøn te må aldrig være orange eller brun, undtagen hvis den er blevet ristet. Disse brune eller orange teer kommer normalt fra teblade af utrolig lav kvalitet, som dem der bruges i teposer eller te på flaske. Disse har en tendens til at producere en ekstremt bitter og flad smag, uden nogen af de mere komplekse smagsnoter, du får fra premium teer.
Det er muligt at forvandle teblade af anstændig kvalitet til orange eller brun te, hvis de brygges eller opbevares forkert. Vi forklarer hvordan i næste afsnit.
Brygningsproces
Hvis du brygger en Sencha te for varm, er det muligt, at den går mere i den brune eller orange retning. Ikke kun vil farven på teen blive mere stødende, men smagen vil også.
Når du bruger varmt vand, udvinder du flere af katekinerne, som er komponenterne i te, der er ansvarlige for disse bitre smag. Noget bitterhed eller astringens kan være rart i en te, men det kan hurtigt overdøve smagen, hvis du har for meget. Hvis du bruger vand med lavere temperatur, kommer du til at opleve alle aspekter af teen. Den naturlige sødme, den subtile bitterhed, den let astringerende finish og endnu mere afhængigt af den type te, du drikker. Vil du lære de 11 teknikker til at søde dig grøn te ordentligt? Vi råder dig til at læse artiklen 👉 hvordan man søder grøn te?
Vi anbefaler at brygge ved en temperatur på mellem 60-70 grader Celsius til japansk grøn te, som er mellem 140-160 grader Fahrenheit. Når det kommer til hårdere te som Hojicha , bancha og Genmaicha , du kan gå op til 80 grader celsius eller 175 grader fahrenheit.
Efterfølgende Brygninger
Sørg for ikke at smide dine teblade ud efter kun én brygning. Når du brygger dine teblade flere gange, får du en helt anden smag, men også en anden farve. Den anden brygning af te som Fukamushi Sencha er faktisk grønnere i farven, og de kan ofte have en kraftigere smag. Du bliver ikke så sød af en te med den anden brygning, men du vil bemærke flere af disse stærke dampede grøntsagsnoter.
Vil du opdage alle årsagerne bag bitterheden og den ubehagelige smag af din te? Og vil du forbedre kvaliteten af dit tebryg efter bryg? Så tjek vores artikel 👉 Hvorfor grøn te er bitter & Hvordan man reducerer bitterheden
Opbevaringsproces
Udover at tefarven påvirkes af, hvordan du brygger teen, kan den ofte være påvirket af, hvordan du opbevare løs bladte. Grønne teblade er utroligt følsomme over for lys, varme og fugt, og du skal opbevare dem ordentligt for at forhindre, at teen bliver brun.
Sollys
Sollys kan ødelægge farven og smagen af en grøn te hurtigere, end du måske tror. Hvis du efterlader et fad med lysegrøn matcha ude i solen i en kort periode, bliver den snart matgrøn, derefter gul og derefter brun. Derfor bør du ikke opbevare matcha i en glaskrukke, men derimod en metaldåse, for at forhindre lyset i at trænge igennem.
Varme
Hvis du nogensinde har bagt med matcha-pulver, vil du vide, at slutproduktet aldrig bliver så grønt, som du ønsker det. Dette har at gøre med et par forskellige faktorer, men en af dem er selve ovnens varme. En intens varme som denne vil hurtigt få matchaens farve til at ændre sig. Det er grunden til, at teproducenter vil opbevare deres te på køl, og du vil måske endda have din te i køleskabet eller i fryseren.
Aldring
Selvom du opbevarer din grønne te godt, vil den efter et par år bare begynde at blive brun. Tebladene vil til sidst oxidere og blive brune i farven. Derfor er det vigtigt ikke at købe te i for store mængder, og virkelig prøve at færdiggøre det, du har, i stedet for at gemme det til et tidspunkt i fremtiden.
En undtagelse fra hvorfor er min grønne te brun?
Den ene tetype, der ser ud til at trodse mange af disse begreber, er Hojicha . Den er lavet af grønne teblade, den er uoxideret og den er dampet efter høst og alligevel er den stadig brun. Årsagen til dette har at gøre med stegeprocessen. Når bladene er tørret, kommes de i en stor gryde eller en rullemaskine og vendes ved høj varme. Dette får bladenes farve til at skifte fra grøn til brun, og smagen bytter disse friske, dampede grøntsagssmagsnoter ud med smag af kaffe og karamel. I stedet for den gule eller grønne farve ser du med uristede teer, Hojicha får en rødbrun farve. Dette er det ene tilfælde, hvor det ikke er et problem at have en grøn te, der er brun, som smagen af en god Hojicha kan være lækkert, især i de koldere måneder.
Hvis din grønne te er brun, og det ikke er en Hojicha , det er måske tid til at få noget ny te.
Sidste tanker om, hvorfor min grønne te er brun
Vi har undersøgt et par forskellige faktorer, der gør grøn te brun, og jeg synes, det er vigtigt at lave en hurtig gennemgang af de erfaringer, vi har lært.
For det første kan skyggeprocessen producere grønnere teer, fordi den tvinger planten til at producere mere klorofyl.
Matcha har også den mest ekstreme grønne farve, fordi det er et grønt pulver, der blandes direkte i vand. Fukamushi Sencha har også en grøn farve på grund af den intense dampningsproces, og det faktum, at mange af de mindre bladpartikler er i stand til at passere gennem tepottens filter og gøre det til koppen. Endelig er det vigtigt at opbevare og brygge din te ordentligt, hvis du vil vedligeholde smag af grøn te og farve.
Hvor kan man finde gode grønne teer
Det er lige meget, hvilken farve din te har, så længe du kan lide smagen. Vi synes, det er vigtigt at prøve en masse forskellige teer, så du virkelig får en forståelse for, hvilke smagsvarianter du foretrækker. Det er derfor, vi skabte vores grønne te-prøvetagere, som omfatter nogle af de bedste teer, vi har fundet fra hele Japan.
Efter at have rejst rundt i Japan i de sidste par år, har vi mødt dusinvis af forskellige landmænd og prøvet hundredvis af forskellige teer. Vi har samlet vores 21 foretrukne matcha-teer i forskellige matcha samplere, og vores 51 foretrukne grønne teer i en bred vifte af japanske teprøvetagere. Disse teer kommer fra forskellige regioner, forskellige landmænd og forskellige teplantesorter.
1 kommentar
Goodness me! What a lot I’ve learnt about green teas in the last few minutes, some of which I didn’t really want to know. Specifically, I now know that what I think of as green tea is made from very low quality leaves; without back-tracking to check, I think the correct term might have been “incredibly low quality”. So be it.