Der er mange typer japanske tekopper der adskiller sig afhængigt af design og formål.
I denne artikel skal vi dække alle de forskellige typer japanske tekopper og se, hvad der gør hver enkelt unik.
Vi tager også et dybt dyk ned i hver produktionsstils historie, og hvad du måske kan fortælle om tekopperne bare ved at se på dem.
Uden videre, lad os komme i gang! 🍵💚
Forskellige typer japanske tekopper
Først synes jeg, det er vigtigt at nævne, at ikke al te i Japan indtages i kopper. Til den japanske te-ceremoni, en traditionel Chawan bruges både til at tilberede teen og til at drikke teen.
Lad os diskutere forskellene mellem Chawan matcha skålen og Yunomi tekoppen.
#1 Chawan
Denne håndlavede teskål i ler er designet til at være det perfekte værktøj til at tilberede matcha. Det tykke tunge ler holder godt på varmen og formidler også en følelse af betydning, og tvinger gæsten til at drikke teen med begge hænder og kun fokusere på teen.
Temesteren vil forvarme teskålen, før han tilbereder matcha-teen. Dette vil holde matchaen varmere i længere tid, og den kan endda varme dine hænder op under en kold morgente-session.
En cylindrisk form
Chawanen ser helt anderledes ud end en typisk skål, da den har en mere cylindrisk form. Det gør det nemmere at piske matcha-teen, da der er mere plads i bunden af skålen, og de stejlere sider gør det sværere at spilde.
Lille mønster
Endelig er der normalt et lille mønster på den ene side af teskålen, som tjener et vigtigt formål i teceremonien. Når gæsten drikker te fra skålen, er det meningen, at de skal vende designet til de andre gæster som et tegn på respekt, så de kan se på den smukkeste side af skålen, mens de drikker.
#2 Yunomi
Yunomi er en tekop designet til hverdagsdrikning.
Som vi nævnte før, er chawanen designet til at formidle en følelse af stor betydning, og det er en af grundene til, at den bruges i te-ceremonien.
På den anden side er yunomi tekopper beregnet til at nyde en mere enkel kop te.
Dermed ikke sagt, at disse tekopper ikke kan være specielle, da der stadig går meget arbejde og design i at producere dem.
I næste afsnit vil vi dække de forskellige stilarter af Yunomi, og historien bag hver enkelt.
Forskellige typer af Yunomi
Hagi

Hagi er en ældre, traditionel type Yunomi, der er lavet af sten. Glasurstilen blev arvet fra den koreanske keramikstil.
I løbet af det 15. århundrede var der stor konkurrence mellem Japan og Korea, når det kom til at producere keramik, og en masse koreanske keramikere blev rekrutteret for deres talenter.
Dette gav anledning til mere koreansk indflydelse i japansk keramik i denne periode, hvilket er tydeligt i disse typer japanske tekopper.
Du vil måske bemærke en masse Hagi-tekopper med denne knækkede hvide glasureffekt, da dette var en af tidens mest fremtrædende stilarter.
Karatsu

Dette er endnu en af de typer japanske tekopper, der er lavet ved hjælp af en højbrændingsproces og glasering.
Jernmaleriet er faktisk påført under glasuren, så teksturen er ensartet, selvom farven er anderledes.
Denne type lertekop blev mindre almindelig med introduktionen af porcelæn til Japan, men den har siden set en genoplivning takket være hjælp fra Nakazato Muan, en berømt japansk keramiker, der levede fra 1895-1985.
Shino

Dette var den første ægte japanske stil med hvid glasur, der blev brugt til Yunomi tekopperne.
Et af de mere bemærkelsesværdige træk ved disse typer japanske tekopper er oxidmærkningerne, som er lavet af feldspat og tilføjet for at give farve og tekstur til koppen.
Muligvis det mest bemærkelsesværdige træk ved disse typer japanske tekopper er de små huller spredt rundt i tekoppen.
Denne stil omtales nogle gange som citronskind eller "Yuzuhada", på grund af dens lighed med ydersiden af en citron.
Mashiko

Disse typer japanske tekopper får deres navn fra den lille by Mashiko, hvor de oprindeligt blev lavet.
De tidligste gentagelser af disse lertekopper var røde, da de blev lavet af det røde ler, som byen var berømt for.
En keramiker ved navn Shoji Hamada tilskyndede til mere kreativ frihed, når det kom til håndværket af disse typer japanske tekopper, så dem, der blev produceret i det tidlige 20. århundrede og frem, vil have mindre af dette standard røde ler-design.
Wabi sabi

Dette er ikke et medium af japansk tekop, men snarere en generel kunstnerisk stil. Du vil bemærke denne stil på tværs af alle typer japansk kunst, især når det kommer til testel.
Du vil bemærke asymmetri, ufuldkommenheder og mangel på ensartethed på tværs af det japanske testel produceret i denne stil.
Tanken er ikke at stræbe efter perfektion, men finde glæde i ufuldkommenhederne. I en bredere forstand er målet at omfavne de ufuldkommenheder, der findes i livet og naturen, og fejre deres skønhed.
Forskellige produktionstyper af japanske tekopper
Udover de forskellige typer japanske tekopper, er der også forskellige produktionsstile. Disse produktionsstile varierer baseret på det anvendte medium og den generelle ånd i håndværket.
Ler
Dette er de originale typer af japanske tekopper. Der er steder i Japan som Tokoname, der har naturligt forekommende ler af høj kvalitet, og de producerer fremragende kvalitet Japanske tekander og japanske tekopper. Ler er tungere end porcelæn, men det kan være lettere at arbejde med
Porcelæn
Porcelæn blev introduceret til Japan meget senere, og det steg hurtigt i popularitet. Kinesisk porcelæn blev betragtet som et stort statussymbol ikke kun i Europa, men også i Japan.
Nu om dage er porcelæn meget mere overkommeligt, så det er ret almindeligt at se te blive serveret i små hvide porcelænskopper.
