Når det kommer til at vælge det perfekte japanske tesæt, er der et par ting, du bør overveje. For det første kommer det ned til den type te, du forsøger at tilberede. Anderledes japansk te kræver forskellige værktøjer til at forberede, og i denne artikel skal vi diskutere, hvordan du kan bygge det perfekte japansk tekandesæt eller matcha sæt for hver type te. Uden videre, lad os komme i gang.
Hvad er der på menuen?
Vigtig guide til at vælge det perfekte japanske tesæt-video
Japansk tesæt til Matcha
Når det kommer til matcha grøn te pulver, du kan
har brug for lidt flere værktøjer end med andre grønne teer. Mens disse værktøjer som matcha piskeris og matcha skål kan virke skræmmende i starten, når du har vænnet dig til dem, vil du finde det nemt at tilberede en skål matcha-te derhjemme. Med disse værktøjer kan du genskabe japansk te-ceremoni dig selv. Lad os kort diskutere de værktøjer, du måske vil overveje at få til dit matcha-tesæt.
matcha piskeris
Bambusen matcha piskeris er måske det vigtigste og sværeste at udskifte værktøj i matcha tesæt. Dette er noget, du måske er bekendt med på grund af dets brug i japansk te-ceremoni. Dette matcha piskeris er lavet af et enkelt stykke bambus, og det er omhyggeligt udskåret for at blive det ultimative matcha-fremstillingsværktøj. Hvis du investerer i ét værktøj til matcha forberedelse, bør det være jagten eller matcha piskeris. Du vil bemærke en enorm forbedring i smagen og konsistensen af din matcha te efter at have brugt denne til selv et par matcha te sessioner. Det er nemt at vedligeholde denne matcha piskeris, bare sørg for at lægge den i blød i et par sekunder, før du bruger den, og skyl den efter du er færdig. Dette vil holde det rent og forhindre det i at gå i stykker.
matcha skål
De matcha skål er et andet vigtigt redskab at have i dine matcha-tesæt. Dette er også noget, du vil se, hvis du nogensinde deltager i en japansk te-ceremoni. Denne kan ligne en almindelig skål, men den har et par vigtige designfunktioner, der gør det nemmere at tilberede matcha-te. Skålen har en tendens til at være mere cylindrisk med stejlere sider, der giver dig mulighed for at piske matcha-teen i hurtige zigzag-bevægelser uden at spilde. De matcha skål eller chawan er også lavet af tykt tungt ler. Dette er med til at formidle en følelse af betydning, men tjener også et praktisk formål. Matcha-skålen i ler holder meget på varmen, så så længe den er forvarmet inden tilberedning af matcha-teen, holder den drikken varm i lang tid. Det kan endda varme dine hænder på en kold dag.
chashaku
Dette er bambusskeen, der bruges til at øse af matcha pulver. Selvom dette værktøj ikke er nødvendigt at have, kan det være en god tilføjelse til matcha tesæt, og det kommer også gratis i mange af matcha te bundterne, så det burde være nemt at få et. Hvis du ikke har denne bambus matcha-ske, kan du bruge en almindelig ske, men det kan være lidt sværere at øse matcha-pulveret. Fordelen ved chashakuen er, at den har en mere lodret form, så den fungerer godt til at øse ud af dybere beholdere som matcha-dåser. Den fungerer også overraskende godt som måleværktøj, og i den japanske te-ceremoni vil temesteren blot bruge 2 store scoops af chashaku for hver skål matcha, som kommer ud til cirka 2 gram af matcha grøn te pulver.
Matcha Sifter
Dette er endnu en valgfri tilføjelse til matcha-sættet, men en der kan gøre hele forskellen, når det kommer til smagen og konsistensen af din matcha-te. Fordi matcha grøn te pulver er formalet superfint, begynder den at danne klumper, så snart den udsættes for luftens fugt. Det virker måske ikke som en stor sag, men klumper af matcha-pulver blander sig virkelig ikke godt i vandet. Den bedste måde at løse dette på er bare at køre matcha grøn te pulver gennem en sigte på forhånd. Dette vil sikre, at matcha-pulveret blander sig jævnt i vandet, og der dannes et dejligt skum.
Hvordan tilbereder man Matcha grøn te?
Japansk tesæt til Sencha
Når det kommer til at forberede sig Sencha , der kræves langt mindre værktøj. Oprindeligt var matcha-te den mest populære type te i Japan. Sencha til sidst overhalede matcha, delvist på grund af dets bekvemmelighed. Bladene brygges simpelthen i vand og filtreres derefter ud for at skabe en gennemsigtig infusion. Selvom denne te er enkel at tilberede, er der et par værktøjer, du måske bør overveje at få for at forbedre din Sencha bryggeoplevelse.
Kyusu tekande

De kyusu tekande er det bedste værktøj til brygning Japansk grøn te. Japansk te har et meget specifikt sæt bryggeparametre, og de japanske tekander er designet til at låse op for bladenes fulde potentiale.
Der er et par forskellige fordele ved at bruge en tekande. Den første er, at det giver bladene nok plads til at udvide sig og frigive deres smag fuldt ud i vandet. Tekander er designet til at have en bredere bund for at sikre, at de ikke kramper bladene i bunden, mens de brygger. Selve leret kan også have indflydelse på smagen. Seriøse tedrikkere rapporterer at have en forbedret umami-smag, når de tilbereder japansk grøn te med uglaseret ler. Fordi leret er porøst, kan du også "krydre" en tekande over en periode, så smagen forstærkes, når du tilbereder den samme type te.
Du kan bruge andre typer tekander, såsom dem der bruges til kinesisk grøn te, men der kan være nogle få ulemper. Et eksempel er filteret. Kinesiske teer plejer at være lavet af større blade, så hullerne i lerfilteret har en tendens til at være større end hullerne i en Japansk tekande. Dette vil tillade nogle af de mindre blade at passere gennem filteret og ind i din kop.
Te kopper
Japansk grøn te drikkes typisk ud af små lertekopper kaldet "yunomi". Disse er perfekte til at dele te med vennerne, men når det kommer til dagligt drikke, anbefaler vi gerne at drikke japansk grøn teaf dobbeltvæggede glas. Dette giver ikke kun isolering til teen, men det tilføjer også et ekstra aspekt til drikkeoplevelsen. Du kan tydeligt se farven på teinfusionen gennem det klare glas. Overarbejde kan du lære at forbinde infusionens udseende med smagen af teen og lære den at kende, mens du brygger den. Nogle gange bliver teen en smule mørkere i farven og mere bitter. Andre gange vil du bemærke, at infusionen er uklar og sød. Disse forskellige signaler er vigtige at samle op på, når det kommer til at mestre hver anden type japansk grøn te.
Opbevaring af te
Efter Kyusu tekande og tekopperne, den eneste anden ting, du måske ønsker at tilføje til dit japanske tekandesæt, er en beholder til opbevaring af te. Mens løse blade te gerne Sencha kan være ret stabil i uger eller endda måneder, hvis du planlægger at have en pakke te åben i mere end et par måneder, kan du være sikker på, at du opbevarer den på den rigtige måde. Bare hold tebladene forseglet i en lufttæt beholder, væk fra lys, varme og fugt. Hvis du kan lide at have åbnet mange forskellige typer te ad gangen, kan det være værd at investere i et par af disse dobbeltforseglede metaldåser til din teopbevaring.
japansk tekandesæt i støbejern
Mange mennesker søger efter et japansk tekandesæt i støbejern, men det er faktisk noget, vi ikke anbefaler. Selvom støbejernstekanden er noget, du ofte ser blive brugt på billeder, er den faktisk ikke et godt værktøj til at tilberede te. Først og fremmest er den meget tung og gør tebrygningsprocessen besværlig. Også tekanderne har en tendens til at være for store og Japansk grøn te er beregnet til at blive tilberedt med en lille mængde vand for at koncentrere smagen. Når det kommer til det japanske tekandesæt i støbejern, er det bedre bare at undgå det og holde sig til den klassiske kyusu tekande.
Japansk tesæt til Gyokuro
Gyokuro ligner Sencha på mange måder og som et resultat kan værktøjerne bruges i flæng. Den eneste forskel er, at i avancerede tebutikker kan du se et andet japansk tekandesæt blive brugt til at tilberede denne premium bladte. De to andre typer tekandesæt, vi vil dække, er Shibooridashi og den Houhin
Shibooridashi
Dette betragtes som det ultimative japansk tekandesæt for Gyokuro . Designet af denne tekande er ekstremt fladt, og ved første øjekast ligner den måske mere en underkop end en tekande. Dette design gør det nemt at bruge mange blade og meget lidt vand. Når du forbereder dig Gyokuro te til dagligt at drikke fungerer forholdet mellem 5 gram blade og 150 ml vand fantastisk, men hvis du forbereder Gyokuro til særlige lejligheder, kan du bruge lidt mindre vand. I high-end tebutikker kan du se temesteren bruge så meget som 10 gram blade og 50 ml vand. Bladene lægges ned i bunden af shibooridashien, og vandet dryppes over det. Resultatet er et ekstremt koncentreret skud Gyokuro te.
Houhin
Dette er endnu et godt japansk tekandesæt til Gyokuro . Houhin er designet til at rumme flere blade og mindre vand ligesom Shibooridashi. I modsætning til sidehåndtaget Kyusu tekande, Houhinen har ikke et ekstra håndtag, kun en tud og en top. Når temestere bruger denne tekande, har de tre kontaktpunkter med porcelænet. To fingre på siden af tekande og en på toppen af låget. Dette forhindrer, at hånden bliver for varm, når du hælder teen op.
Hvorfor skal du bruge en Kyusu tekande?
Der er mange fordele ved at bruge en kyusu i din japansk tekandesæt. Grunden til, at vi anbefaler at bruge den sidegrebede kyusu tekande frem for de andre tekander, der er nævnt tidligere, er fordi håndtaget gør forberedelsen meget lettere. Sidehåndtaget af ler er hult, så det forbliver køligt, selv når der er varmt vand indeni. Dette gør det meget nemmere og mere behageligt at skænke teen op. Sidehåndtaget er også designet til at gøre tetilberedningen mere yndefuld. Dette sidehåndtag giver mulighed for mere raffinerede bevægelser. I stedet for at bruge hele armen til at hælde teen op, kan du hælde infusionen ud med blot et enkelt håndled. Dette er meget vigtigt for æstetikken i japansk grøn te.
Du kan bruge en japansk tekandesæt i støbejern eller en te-si til at tilberede te, men disse værktøjer har en tendens til at producere svagere eller mere udvandede teer. Hvis du virkelig ønsker at koncentrere de rige smagsprofiler, som japanske grønne teer er kendt for, er det bedst at gå efter kyosu tekanden af ler.
Hvorfor skal du bruge en Matcha piskeris?
Vi har prøvet at forberede os matcha te med mange forskellige værktøjer, og ingen ser ud til at virke bedre end bambus matcha piskeriset. Ikke alene er bevægelsen mere støjsvag og mere raffineret, men den producerer også mere skum sammenlignet med en metalpisker. Dette skum får ikke kun matchaen til at se flot ud, men den giver den også en mere cremet tekstur og smag.
Hvor kan man købe et Matcha sæt

Hvis du gerne vil prøve en masse forskellige slags matcha te og få alt det testel, du skal bruge for at forberede dem, bør du prøve dette bundt her. Denne bundtet indeholder 21 forskellige typer matcha te fra hele Japan, samt en matcha piskeris, matcha buel og matcha ske. Med dette sæt får du alt hvad du behøver for at begynde at udforske matcha-teens verden!