Det ikoniske Kyusu tekande er dybest set blevet et symbol for japansk grøn te. Takket være dets unikke design er den blevet en favorit blandt japanske tedrikkere, men der kan endda være flere funktioner i den, end du tidligere troede. I denne artikel vil vi tale alt om Kyusu tekande, de forskellige typer kyusu tekander og hvordan man bruger Kyusu tekande. Uden videre, lad os komme i gang.
Se videoen om Kyusu tekander
Hvad er en Kyusu tekande
Ordet kyusu betyder simpelthen tekande, men ofte, når folk bruger ordet, henviser de til en bestemt type. Sidehåndtaget kyusu tekande er den mest almindelige og mest berømte af de japanske tekande, så det er mest det, vi vil tale om i dag. Denne tekande er normalt lavet af ler, og den kommer primært i farverne rød og sort, selvom den også kan komme i en række andre farver. Tekanden har normalt et indbygget filter, lavet af enten ler eller metal, som automatisk sigter tebladene ud, mens du hælder op. Denne tekande af ler er designet til at forberede de perfekte kopper japansk grøn te, og snart skal vi diskutere, hvorfor det er det.
Forskellige slags Kyusu tekander
Før vi taler om fordelene ved japansk kyusu tekande, lad os kort diskutere de forskellige slags tekander.
Kyusu tekande farver
Røde Kyusu tekander
Disse orange-røde Kyusu tekander er lavet af uoxideret ler. Det mest eftertragtede ler, der bruges til at lave denne tekande, er fra Tokoname, en lille by i Japan. Dette ler er tykt og kan holde på væske, selv når det er uglaseret. Den er også mindre porøs, så smagen absorberes ikke af selve leret, hvilket får teen til at smage mildere. De tokoname kyusu er godt eftertragtet, og de anses for at være de bedste.
Sort Kyusu tekande
Denne sort kyusu tekande er lavet af rødt ler brændt i et iltrigt miljø. Leret skifter farver, når det oxideres, og producerer denne slanke sorte farve. Dette kræver ekstra arbejde i produktionsprocessen samt en ekstra fyring i ovnen, og som følge heraf har sorte tekander en tendens til at være dyrere end røde kyusu tekander, alt andet lige.
Kyusu tekandefiltre
Metalfilter i en Kyusu tekande:
Dette er et fantastisk filter til begyndere, og det virker til mange forskellige tetyper. Når det kommer til fukamushi Sencha s, du vil helt sikkert foretrække metalsigte over den lerede. Årsagen til dette er, at tebladet under den dybe dampningsproces nedbrydes, og de mindre bladstumper kan ganske let tilstoppe filteret. Hvis du har dette cirkulære metalfilter indbygget i tekanden, vil vandet bare bevæge sig rundt om bladene og nemt hældes i koppen.
Ulempen ved metalfilteret er, at det kan forstyrre smagen af teen en smule. Nogle kendere af japansk grøn te foretrækker slet ikke at bruge metal i tebrygningsprocessen, da det kan forstyrre teens subtile smagsegenskaber. Hvis du ikke er en kræsen tedrikker, er metalfilteret sandsynligvis det rigtige valg.
Lerfilter i en Kyusu tekande
Når du ser et lerfilter inde i en Kyusu tekande, chancerne er, at det er håndskåret ind i det. Denne proces er meget arbejdskrævende og kan gøre kyusu tekanden meget dyrere. Fordelen er, at de teblade, du brygger, ikke er i kontakt med andet end ler og vand. Dette fører til en lille forbedring i smagen, især med Gyokuro .
Kyusu tekande glasurer
Uglaserede Kyusu tekander
Disse kyusu tekander er lavet uden et lag glasur, så i stedet for at teen er i kontakt med en glaslignende overflade, er de i kontakt med selve leret. Nogle seriøse tedrikkere rapporterer at have en rigere velsmagende smag, når de brygger Gyokuro i en uglaseret tekande. En anden fordel ved disse uglaserede kyusu tekander er, at de kan "krydres" med en bestemt te og booste smagsprofilerne af den te, hver gang den brygges.
Glaseret Kyusu tekande
Disse tekander er bedre til begyndere, fordi de giver mere neutralitet. Hvis du brygger en bestemt type te igen og igen, vil du måske have en uglaseret tekande, men hvis du brygger flere typer, er en glaseret tekande den bedste mulighed. Du kan gå fra at brygge Hojicha til Sencha med blot en hurtig skylning imellem, og smagene vil ikke forstyrre hinanden. Hvis du kun investerer i én kyusu tekande til alle dine teer, er det bedst at lave den til en glaseret.
Kyusu tekande størrelser
Store Kyusu tekander
Disse større lertepotter har en kapacitet på omkring 400 ml vand. De er stadig små i forhold til tekander i western stil, men i betragtning af at det kun tager 150 ml at brygge en kande japansk grøn te, har disse tekander masser af plads. Hvis du skal tilberede te til flere personer, vil du måske få en kyusu tekande med større kapacitet og bruge lidt mere vand. Hvis du planlægger kun at brygge grøn te til dig selv, anbefaler vi at bruge mindre vand for virkelig at koncentrere smagen af teen.
Små Kyusu tekander
De mindre kyusu tekander har en kapacitet på omkring 200 ml vand. Dette kan virke som om det er for lille til at brygge te, men når det kommer til førsteklasses japansk grøn te, vil du virkelig gerne koncentrere smagen til et mindre rum. Denne mindre tekande har den perfekte størrelse til det, og fordi den er så lille, bevarer den et let og kompakt design, der er meget elegant at hælde op.
Hvad er historien om Kyusu tekande
De japansk kyusu tekande opstod faktisk i Kina, men ligesom mange andre ting relateret til te, kom den til sidst til Japan. På det tidspunkt var den mest almindelige måde at indtage te på i Japan i pulverform. Denne primitive form for matcha blev lavet ved at male tørrede teblade til et pulver og derefter blande det i varmt vand. Denne type te blev populær på grund af dens brug i den japanske te-ceremoni, et ritual for tilberedning af te, der følger et strengt sæt regler og principper.
Nogle begyndte at ønske en enklere måde at nyde te på uden alle reglerne for den japanske te-ceremoni. En landmand ved navn Nagatani Soen kom til og udviklede en ny metode til teproduktion. Han opdagede, at ved at dampe, rulle og tørre tebladene kunne smagen låses fast i længere tid. Disse tørrede blade kan derefter infunderes i vand og sigtes ud for at skabe en gennemskinnelig te kaldet “ Sencha ”.
Snart Sencha blev den mest populære type te, der blev indtaget i Japan, og kyusu tekanden blev en husholdningsartikel til at tilsætte bladene og tilberede lækre kopper Sencha te. Nu er lertekanden stadig det foretrukne værktøj for tebutikker og restauranter i hele Japan.
Hvad er fordelene ved en Kyusu tekande
Kyusu tekande med sidehåndtag har mange fordele. For det første er sidehåndtaget hult, så det holder ikke så meget på varmen som resten af gryden. Dette hjælper virkelig, når det kommer til at hælde teen op, da den forbliver kølig at røre ved, selv når du tilføjer varmt vand til bunden af kyusu tekanden.
Sidehåndtaget på Kyusu tekandegiver dig også mulighed for at hælde med mere raffinerede bevægelser. Med de større støbejernstekander er de ikke kun ekstremt tunge, men de kræver også, at du bevæger hele armen for at hælde dem. Med kyusu tekanden er det eneste, der skal til, en simpel drejning af håndleddet for at hælde teen i koppen.
Endelig giver selve tekanden bladene mere plads, hvilket er rigtig vigtigt, når det kommer til tilberedning af løsbladste. Når du brygger te inde i en si, er tebladene trange inde, og de er virkelig ikke i stand til at åbne sig for at frigive deres smag. Dette problem er endnu værre, når det kommer til teposer, da de har endnu mindre plads til at bevæge sig, når de brygger. Kyusu tekandens brede bund giver bladene den plads, de har brug for, og giver dig mulighed for at skabe rigere, mere smagfulde infusioner.
Sådan bruger du en japansk Kyusu tekande
Nu hvor du ved lidt om kyusu tekanden, lad os tale om, hvordan du bruger den! Når det kommer til at tilberede en kop japansk grøn te, er alt hvad du skal gøre at følge et par enkle trin.
Trin 1: Tilføj 5 gram blade til bunden af din kyusu tekande. Hvis du ikke har en vægt derhjemme, kan du bruge cirka 1 dynger spiseskefuld teblade.
Trin 2: Tilsæt 150 ml varmt vand. Når det kommer til temperaturen, vil du gerne bruge 60 grader C (140 grader F) til Gyokuro og nogle sødere Sencha s og 70 grader C (160 grader F) for de andre typer japansk grøn te.
Trin 3: Lad tekanden sidde med låg på i cirka 1 minut. Når det kommer til Gyokuro , kan du vente i hele 2 minutter. Denne te er stramt rullet ind i disse nåleformer, og de kan have brug for hele 2 minutter for at åbne sig. Fukamushi Sencha s har tendens til at have mindre bladpartikler, og de behøver ofte kun 45 sekunder at brygge.
Trin 4: Hæld teen ud i en kop. Det indbyggede filter vil automatisk sigte bladene ud, mens du hælder og stoppe infusionen på det perfekte tidspunkt. Hvis du hælder te op til flere personer, kan det være en god ide at skifte på hældningen. Den mest smagfulde te vil blive hældt ud til sidst, så du vil gerne dele denne ligeligt mellem gæster, så alle får nogenlunde den samme smag.
Hvad skal du bruge i et kyusu tekandesæt?
når det kommer til en Kyusu tekande sæt eller a Kyusu tesæt, kan du få nogle små tekopper af ler sammen med din kyusu tekande. Disse ler-tekopper kaldes også Yunomi, og selvom de ikke er noget, man absolut har brug for, kan nogle godt lide at bruge tekopper, der matcher selve tekanden.
I stedet for at få en Kyusu tesæt, vi anbefaler simpelthen, at du bare investerer i kyusu tekanden, og når det kommer til tekopper, skal du blot bruge det, du allerede har.
Hvor kan man købe en kyusu tekande?
Du kan finde kyusu tekander overalt på vores hjemmeside. Vi har i øjeblikket et par forskellige typer. Der er de røde tokoname kyusu tekander, de sorte tokoname kyusu tekander og Fukamushi tekanden. De røde tekander og fukamushi tekanden har et indbygget metalfilter, mens den sorte tokoname kyusu har et indbygget lerfilter. Dette gør de to første til et bedre valg for begyndere, og den sorte tokoname kyusu til et godt valg for den mere erfarne tedrikker.
Hvis du gerne vil have en gratis kyusu tekande, sender vi dig en, når du tilmelder dig månedlig teklub. Med dette tilbud får du 2 nye pakker te leveret hver måned med 16% rabat. Dette er en fantastisk måde at prøve forskellige slags teer og spare penge.
Mange tak for at I læste med. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til Kyusu tekande eller ca Japansk grøn te generelt.