Hvorfor er matcha så dyr? Forklaring af eksperter

Hvorfor er matcha så dyrt? Dette er et spørgsmål, vi bliver stillet hele tiden, og fordi der går så meget i at fremstille matcha-te, har vi svært ved at svare på en sætning eller to, så vi besluttede at skrive en hel artikel om det! I denne artikel vil vi forsøge at svare på hvorfor matcha grøn te pulver så dyrt, og udforsk alle de trin, der går til at lave nogle af verdens bedste matcha-teer. Uden videre, lad os dykke ind.

Så hvorfor er Matcha så dyr? Her er de 11 hovedårsager

#1 Matcha vokser kun på bestemte geografiske steder

Selvom pulveriseret te har sine rødder i Kina, er matcha, som vi kender det i dag, virkelig et produkt fra Japan. De landmænd, vi mødes med i Japan, har produceret matcha-te i mange generationer, og denne viden fra flere generationer gør produktet meget bedre. Selvom det er muligt at finde noget matcha af høj kvalitet produceret i andre lande, kommer den bedste matcha i verden alle fra Japan.

Dette begrænser virkelig produktionskapaciteten til en lille geografisk placering og en håndfuld talentfulde landmænd. Vi vil komme ind på udbuds- og efterspørgselssiden af ligningen senere, men det er tilstrækkeligt at sige, at Japan udgør en relativt lille procentdel af den globale teproduktion, og alligevel er det ansvarlig for næsten al den største matcha-produktion. Dette er en måde at besvare spørgsmålet på hvorfor er matcha så dyr.

#2 Første høst

Premium matcha skal altid komme fra den første høst. Om vinteren har teplanten et par måneders "hvileperiode", hvor den opbygger næringsstoffer fra jorden og afgiver dem i de friske spirer om foråret. Disse spirer er det højeste i næringsstoffer og de sødeste i smagen, så de er forbeholdt de mest premium tetyper som kabusecha, Gyokuro og selvfølgelig matcha. Efter at disse blade er høstet, vil teplanten "skylle" flere gange, men disse spirer vil være lavere i næringsstoffer og smag, fordi de ikke vil have så meget tid til at opbygge næringsstoffer fra jorden. Det faktum, at premium matcha kun kan laves én gang om året, fører os et skridt tættere på at besvare spørgsmålet hvorfor er matcha så dyr.

#3 Ekstra mand til at skygge planterne

En anden grund hvorfor er matcha så dyr skyldes, at teplanterne skal dækkes af en speciel type net, der kaldes en kabuse. Dette net er forsigtigt spændt over toppen af teplanterne for at beskytte dem mod sollys.

Dette kræver naturligvis ekstra kapital til at købe nettinget, samt ekstra arbejdskraft til at oprette nettingen.

Nogle gange skal der sættes et bambusstillads op til håndplukkede teer, så folk kan høste te under nettet. Dette tager naturligvis endnu mere tid og ressourcer fra landmanden og driver prisen op.

#4 Hvorfor skal du skygge planterne? 

Når teblade udsættes for sollys, begynder de at omdanne theanin til katekiner. Theanin er aminosyren, der giver teen dens søde og salte smag, og katekiner er det, der giver teen dens mere bitre smag. En te med et højt indhold af katekiner vil være mere bitter og derfor mindre egnet til matcha. Ved at afskære teen fra sollys 3 uger før høsten, skaber den et blad, der er højere i theanin og lavere i katekiner. Dette ekstra skyggetrin tager tid og ressourcer, så skyggefulde teer har en tendens til at være dyrere at producere.

#5 Planten skal overleve 3 uger uden sollys

Opsætningen af nettet er kun en del af udfordringen. Den anden faktor, der begynder at besvare spørgsmålet hvorfor er matcha så dyrer hvad der kommer næste gang. Efter at stilladset er sat op, skal teplanten nu holdes i live i 3 uger uden sollys. 

Dette er en stressende tid for planten, og den skal styrkes for at bevare sin sundhed i denne lange periode. Mens de fleste landmænd ville bruge kemisk gødning til at gøre dette, kan økologiske landmænd som Mr. Nakai godt lide at gøre tingene på den mere naturlige måde. Han vil bruge naturlige ingredienser til at levere næringsstoffer til teplanten uden at skade det omgivende økosystem. Dette tager mere tid, men det er det værd at producere matcha-te på en mere bæredygtig måde.

#6 Håndplukningsproces

Mange gange når folk spørger hvorfor er matcha så dyr, de henviser til håndplukket matcha, som kan være endnu dyrere. Håndplukningsprocessen finder kun sted én dag om året. Folk samles fra hele området for at deltage i håndplukningen af teen. Dette kræver selvfølgelig ekstra arbejdskraft og træning, da teplukning er en meget præcis kunst. 

Teen skal plukkes blot et par millimeter under den tredje spire. Hvor dette bliver endnu sværere, er nogle gange, at teplanten har et "skjult skinneben" eller skjult knop, så plukningen faktisk skal ske under det andet blad. Dette kræver omhyggelig fokus og træning for korrekt at kunne identificere de forskellige blade på teplanten.

#7 Omhyggeligt bladvalg

Den næste grund hvorfor er matcha så dyr har at gøre med, hvordan bladene er udvalgt. Efter at teen har stået i skygge i 3 uger, er det tid til at høste den. Til billigere teer som Bancha kan de ældre blade på teplanten bruges, men til matcha kan kun de øverste 3 spirer bruges.

Disse unge spirer er det højeste i næringsstoffer, og de har den glatteste og sødeste smag. De er også de højeste i koffein, hvilket er en af grundene til, at matcha har så højt et koffeinindhold.  Disse blade høstes og dampes for at forberede dem til det næste trin i matcha-produktionsprocessen.

#8 Stængler og årer på tebladene fjernes

Endnu et svar på hvorfor er matcha så dyr er fordi den har et ekstra trin, der er sjældent i te-verdenen. Stilkene på tebladene fjernes faktisk. Disse stilke vil forringe denne søde og salte smag, som for det meste kommer fra bladene. Disse detaljer virker måske ikke særlig vigtige, men når en te males til et pulver, intensiveres smagen, så små ufuldkommenheder i smagen bliver mere tydelige. Denne afstilkningsproces kræver ekstra maskineri, og den reducerer også det samlede udbytte af teen, da stilkene ikke er inkluderet i den endelige vægt. Begge disse er med til at gøre teen dyrere.

#9 Te males med meget dyrt udstyr

Til sidst, efter at stilkene er fjernet, er teen klar til at blive malet. Bladene uden stængler kaldes "tencha", og de sættes i toppen af denne store granitmølle til slibning. For at male teblade til et superfint pulver som matcha, har du brug for et omfattende netværk af riller og en større granitmølle som denne. Disse er ikke kun meget dyre, men de tager op til en time bare at producere 50 gram af dette dyrebare matcha-pulver. 

#10 Det dyrebare pulver skal være perfekt pakket

Når teen er malet, skal den pakkes ordentligt ind. Dette er en af de sidste grunde til, at matcha er så dyr, selvom det ikke er så meget af en faktor sammenlignet med de andre. Matcha-pulveret er utroligt følsomt over for lys, varme og fugt, så det skal forsegles meget omhyggeligt i en lufttæt beholder. 

Det er også almindeligt, at dåser med matcha er dobbeltforseglet, hvilket kun øger beskyttelsen. Holdbarheden er også kortere for matcha, og de er bedst, hvis de indtages inden for et år efter emballering. Alle disse detaljer og mere bidrager til prisen på matcha-pulver. 

Matcha er meget følsom over for lys, varme og fugt under opbevaring

Matchaen kan selvfølgelig ikke sælges med det samme, den skal opbevares af tefarmen, indtil nogen afgiver en ordre. Af denne grund har mange teproducenter brug for at oprette et særligt kølerum for at få deres matcha-te til at holde længere. Der er yderligere kapitaludgifter til at købe dette kølerum, og det koster penge at holde det ordentligt afkølet og vedligeholdt. Alt dette skal indregnes i prisen på matchaen og kaster lidt lys over spørgsmålet, hvorfor matcha er så dyr.

Pulveret produceres i en meget begrænset mængde

Som vi nævnte før, kan stenmøllen, der bruges til at male tencha-bladene til matcha-pulver, tage op til en time blot at producere 50 gram matcha-pulver. Dette begrænser i høj grad produktionskapaciteten for en lille matcha-farm, selvom de har flere møller. Som et resultat af denne begrænsede mængde fordeles disse høje omkostninger nævnt tidligere på et meget lille varelager, og derfor skal prisen være højere. 

#11 Efterspørgslen er højere end udbuddet

Som lovet vil vi vende tilbage til udbud og efterspørgsel for at besvare spørgsmålet hvorfor er matcha så dyr én gang for alle. Matcha er blevet berømt for sin naturlige sødme, stærke umami-smag og glatte finish, hvilket er meget sjældent i te-verdenen. Som et resultat arbejder producenterne omhyggeligt for at perfektionere den ideelle matcha-te.

Når først disse smagsvarianter er blevet perfektioneret, er folk villige til at betale en højere pris for disse utrolige matcha-teer. Selvom prisen er et par dollars per gram, er det det værd for lejlighedsvis forkælelse. 

Matcha er en te til særlige lejligheder og endda til særlige ceremonier, så den højere pris behøver ikke nødvendigvis at rumme dagligt drikke. Når du drikker nogle af de mest værdsatte matcha-teer i verden. du vil sandsynligvis deltage i en særlig japansk te-ceremoni. Selvom det kan være dyrt at betale en dollar eller to per kop for hver dag te, har matcha-drikkere ikke noget imod at betale en højere pris for en speciel te, de kan dele med familiens venner som en fest. 

Forhåbentlig har du nu et svar på spørgsmålet ved at lede dig gennem disse 11 faktorer hvorfor er matcha så dyr. Lad os nu gennemgå et par tips, der hjælper dig med at spare penge, næste gang du køber matcha-te. 

Hvad er karaktererne for Matcha?

Hvis du vil spare penge, når du køber matcha, vil du være opmærksom på de forskellige kvaliteter af matcha-te, og hvad de generelt bruges til. Du vil ikke betale for meget for en latte matcha eller bruge en super dyr matcha til at bage med, så vær meget opmærksom på denne næste del!

Ceremoniel karakter

Dette refererer generelt til den højeste kvalitet af matcha-pulver, beregnet til at blive drukket uden mælk eller sukker.

I vores guide til at besvare spørgsmålet hvorfor er matcha så dyr, vi taler egentlig kun om ceremoniel karakter matcha.

Med denne te tages alle trin i betragtning for forhåbentlig at producere en te, der er naturligt sød og glat nok til at drikke almindelig.

 

Latte klasse

Som navnet antyder, latte grade matcha er beregnet til at blive kombineret med havremælk og sukker for at fremstille en matcha latte. Men du kan også bruge denne type matcha til at lave forfriskende drinks som matcha tonic eller matcha limonade.

For at fremstille denne te springes nogle af trinene over, og smagen bliver en smule mere bitter. Enten er teen ikke skyggefuld, ikke så nøje udvalgt, eller også er den lavet af en senere høst.

Dette er ikke at sige, at alle latte grade matcha er af lav kvalitet, er den latte matcha, vi udvalgte fra Mr. Masuda i Shizuoka, perfekt til latte og den er produceret uden kemikalier eller pesticider. 

Kulinarisk klasse

Endelig har vi kulinarisk matcha. Denne matcha vil smage mest bitter, men det er ikke noget problem, fordi du kombinerer den med en masse andre ingredienser, som du ville, hvis du bagte matcha brownies eller matcha cookies. Hvis du planlægger at bruge matcha til madlavning, kan du gå efter grundlæggende latte grade matcha fra Mr. Masuda. På denne måde kan du spare penge og stadig få fordelene ved en matcha te produceret uden pesticider eller kemikalier.

Hvor meget koster Matcha?

Selv med alle de omkostninger, der er forbundet med at lave matcha-pulver, kommer det stadig kun ud på omkring $1 pr. skål te. Premium ceremoniel matcha koster omkring $1 pr. gram, og du kan lave en hel skål matcha med 1-2 gram pulver. Er Matcha-te det værd?

Hvordan kan jeg få en billigere matcha af god kvalitet?

 Hvis du vil opleve fantastisk matcha, mens du stadig sparer penge, kan du gå efter Noike Matcha. Dette er en super glat okumidori matcha, der er omkring halvdelen af prisen som nogle andre premium matchas derude. Den er lavet af en lille landmand uden for Kyoto, der producerer nogle virkelig gode teer.

Hvis du vil udforske matchas verden yderligere, foreslår vi, at du tilmelder dig den månedlige matcha-klub. Ikke alene får du premium matcha-teer fra hele Japan leveret til dig hver måned, du får også et gratis tepiskeris og teske, når du tilmelder dig. Tusind tak til jer alle, fordi I var med på dette eventyr i matchas verden. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at efterlade dem i kommentarerne nedenfor. Indtil da, så ses vi næste gang. 

Tilbage til blog

1 kommentar

Was reading an article that mentioned about Kenko cha , when I googled that brought me to great knowledge of matcha and the history plus benefits and the difference and quality.

Govind Cooke

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4