Med alle de forskellige matcha-karakterer derude, kan det være svært at holde styr på, det er derfor, vi har lavet denne enkle, nemme at følge guide til dig.
Vi forklarer, hvad matcha-karakterer er, hvorfor de er vigtige, og så guider vi dig gennem de forskellige matcha-karakterer.
Lad os komme i gang! 🎨
Hvad er matcha-karakterer?
Matcha-karakterer som ceremoniel karakter har ikke rigtig en teknisk definition, men en god måde at opdele dem på er ved deres tilsigtede formål.
De fungerer som en stand-in for kvalitet, og ligesom du ikke ville lave mad med en vin fra øverste hylde, ville du heller ikke bage med en premium matcha.
Matcha af højeste kvalitet ville være spildt, hvis du tilføjede det til mælk og sukker.
I stedet er det meningen, at premium-matcha-kvaliteterne skal nydes alene, og de lavere matcha-kvaliteter er beregnet til at blive blandet med andre ingredienser.
I næste afsnit viser vi dig, hvordan de forskellige matcha-kvaliteter er lavet, og hvordan de tjener forskellige formål.
Forskellige matcha-karakterer og hvad de bruges til
Her er 3 af de grundlæggende matcha-karakterer (fra bedste til værste). Du kan nogle gange bare se to nævnt, men det er vigtigt at skelne, fordi den mellemste mulighed faktisk kan være ganske god i sig selv, bare måske ikke egnet til at drikke almindeligt.
Hvis du i øvrigt vil lære, hvad matcha bruges i Starbucks, kan du læse vores artikel 👉 Hvilken Matcha bruger Starbucks? Meget værre end du tror
#1 ceremonielle Matcha-karakterer

Hvis der er nogen teknisk definition af ceremoniel karakter, det er en matcha, der er beregnet til at blive brugt til te-ceremonier, blandet i vand og drukket almindeligt.
I modsætning til i en latte er der ikke plads til denne matcha at gemme sig, den skal være god!
Der går meget arbejde i at producere disse glattere og sødere matcha-kvaliteter, så lad os tage et kort kig på det:
Første høst
Når vi taler om ceremonielle matcha-karakterer på Nio, henviser vi til den første høst-matcha. Teplanten kan høstes op til 4 gange i løbet af året, men den første høst vil være den højeste i næringsstoffer.
Skraveret
Teplanterne skygges 3 uger før høsten for at udvikle en blødere og sødere smag. Dette skyldes, at hvis teplanten skulle udsættes for sollys, ville den producere flere bitre katekiner og mindre sødt og krydret theanin.
Høst
Når den første høst kommer i begyndelsen til midten af foråret, høstes tebladene, men kun de øverste 3 spirer er udvalgt. Disse er de højeste i næringsstoffer og de glatteste i smagen, så de er de mest eftertragtede til premium teer som matcha.
Forarbejdning
Forarbejdningen af de blade, der bruges til at lave premium matcha-kvaliteter, ligner meget enhver anden japansk grøn te med to undtagelser. Den ene er fjernelse af stilkene, som ville forringe smagen, og den anden er formalingen i stenmøllen. Denne store mølle er lavet af granit, og den har et stort netværk af riller, der skubber bladene ud, mens de males til et finere og finere pulver. Det tager møllen en time blot at producere 50 gram af dette dyrebare pulver.
Som et resultat er de ceremonielle matcha-kvaliteter ideelle til at drikke almindeligt. Under den lange, arbejdskrævende dyrkning og produktion udvikler teen en naturlig sødme, og den behøver hverken mælk eller sukker.
#2 Latte Matcha karakterer

Hvis nogle af trinene springes over, ender du med en matcha af lavere kvalitet, der er perfekt til lattes som latte grade matcha. Vi kan godt lide at gøre en forskel med denne kategori, fordi selvom du laver matcha latte, matcha tonic eller matcha limonade du vil stadig have høj kvalitet!
Vores latte-matcha er dyrket i Shizuoka af en talentfuld tebonde, som producerer den uden brug af pesticider eller kemikalier. Han bruger bare en senere tehøst, og som følge heraf kan matchaen af lattekvalitet købes til en brøkdel af prisen.
Den har ikke helt så grøn farve, og den er lidt mere bitter, men det er ikke noget problem, fordi den er beregnet til at blive blandet med mælk og sukker for at skabe en lækker matcha latte! Prisen er mere overkommelig, hvilket er fantastisk, fordi du kan tilføje et par scoops til din latte hver morgen uden at bekymre dig om omkostningerne.
#3 kulinariske Matcha-karakterer

Endelig har vi den laveste grad af matcha, og det er kulinarisk matcha.
kan du drikke matcha til bagning? Selvom det er teknisk spiseligt, vil det resultere i en ekstremt bitter smag at drikke det lige!
Som navnet antyder, er disse matchas beregnet til at blive blandet i andre ingredienser for at skabe alle mulige kulinariske lækkerier som f.eks. matcha is, matcha kager, matcha cheesecake eller matcha baskisk cheesecake, matcha cookies eller matcha kiks.
Generelt gælder det, at jo flere ting du tilføjer til matchaen, jo mindre betyder kvaliteten.
Hvor finder man de bedste matcha-karakterer?
Anyways, jeg håber, at vores guide giver mening, når det kommer til at skelne mellem de forskellige matcha-karakterer. Hvis du gerne vil teste kvaliteten af matcha derhjemme, kan du blot sammenligne farven på et ark papir og se, hvor grøn den er. Hvis det er en levende grøn nuance, har du sandsynligvis en god matcha, og hvis den er mere brun eller gul, er der stor sandsynlighed for, at du enten har en gammel matcha eller en af lavere kvalitet.
Selvfølgelig er farven ikke en perfekt indikation, da der er variation selv inden for premium matchas, hvor nogle kultivarer er mørkere grønne og andre er lysere grønne, men du forstår ideen.
Nio Teas
Hvis du ønsker at få noget ceremoniel matcha, kan du tjekke nogle af de bedste teer, vi har fundet under vores rejser i hele Japan. Vi har mødtes med snesevis af landmænd og prøvet hundredvis af forskellige matcha-teer og samlet en liste over vores favoritter på nioteas.com, som du kan bestille med gratis verdensomspændende forsendelse.
Som vi nævnte før, leverer vi også latte grade matcha, der kommer fra en kilde af høj kvalitet. Det er vigtigt at være lidt kræsen, selv når du laver en latte.