hvordan man brygger Sencha er et spørgsmål, vi ofte bliver stillet, og i denne artikel skal vi dykke dybt ned i, hvordan man brygger Sencha grøn te. Vi vil også se på hvad Sencha er, hvordan det er lavet og historien om Sencha te. Uden videre, lad os komme i gang!
hvordan man brygger Sencha Guide
Når det kommer til brygning Sencha te, eller enhver form for te for den sags skyld, kommer det ned til tre hovedfaktorer. Blad til vand-forhold, vandtemperatur og bryggetid. Lad os huske på hver af dem, når vi gennemgår denne guide til, hvordan man brygger Sencha .
Trin 1: Tag 5 gram af Sencha te og placer den i bunden af din kyusu tekande.
Trin 2: Hæld 150 milliliter vand i ved en temperatur på mellem 140-170 grader fahrenheit. Vand med lavere temperatur er bedre til skygge Sencha og den højere temperatur er bedre for uskygge Sencha
Trin 3: Lad bladene sidde uforstyrret i 1 minut og hold låget på, så teen holder sig varm
Trin 4: Hæld tekanden ud i et glas og lad det indbyggede filter sigte tebladene ud og stop brygningen
Hvor længe skal man brygge Sencha ?
Spørgsmålet om, hvor længe man skal brygge Sencha afhænger af hvilken type Sencha du forbereder dig. Hvis det er en typisk Sencha , 1 minut burde være den perfekte tid. Hvis teen er en fukamushi eller dybdampet Sencha , du behøver måske kun at brygge bladene i 45 sekunder.
Årsagen til dette kommer ned til størrelsen af bladpartiklerne. Under den længere dampningsproces bliver tebladene mere sprøde, hvilket får dem til at bryde ind i disse små bladfragmenter. Disse mindre bladfragmenter har et højere relativ overfladeareal, så de trænger hurtigere ind i vandet.
hvad er Sencha ?
Sencha er den mest almindelige type japansk grøn te, og det er også den bredeste kategori. Afhængigt af hvordan tebladet dyrkes, plukkes og forarbejdes, kan det antage en række forskellige former. For eksempel skygge Sencha te vil være sødere, mens den ikke er skyggefuld Sencha te bliver tørrere.Sencha te, der er dampet i længere tid, får en dybere grøn farve og mere af denne dampede grøntsagssmag, mens de er kortere dampet Sencha s vil være mildere til sammenligning. Disse subtile forskelle kan også bestemme, hvordan man brygger Sencha .
Den grundlæggende definition af Sencha henviser til te, der er blevet dampet, rullet og tørret. Dampmetoden er almindelig på tværs af de fleste japanske grønne tetyper som en måde at deaktivere de enzymer, der forårsager oxidation. Dette forhindrer teerne i at blive til en sort te og giver dem mulighed for at bevare deres naturlige grønne farver og smag.
Historien om Sencha
I middelalderens Japan var den primære måde at indtage te på i pulverform. Denne tidlige version af matcha blev populær på grund af dens brug i den japanske te-ceremoni. Denne te var dyr at producere, og snart opstod efterspørgslen efter en enklere te, som kunne nydes af folk rundt om i Japan, som havde begrænset adgang til testel.
En landmand ved navn Nagatani soen kom sammen med en vigtig ny opdagelse. Han fandt ud af, at ved at dampe, rulle og tørre teblade kunne smagen låses inde, indtil bladene blev infunderet i varmt vand. Bladene ville derefter åbne sig og frigive deres aroma og smag på én gang til en stærk grønlig gul infusion.
Dette gjorde det muligt at nyde te med kun en kop og en tekande. Teen blev kendt som Sencha te, og den overhalede hurtigt matcha som den mest almindelige tetype i Japan. Nagatani er den dag i dag kendt som faderen til japansk grøn te, efter at have opdaget den mest populære type den dag i dag. Hans barndomshjem blev gjort til en turistattraktion, og en helligdom blev bygget i nærheden til hans ære. Større teselskaber fra hele Japan donerer penge til at finansiere vedligeholdelsen af denne helligdom, som en måde at hylde japansk grøn tes fader.
Hvordan er Sencha lavet?
Selvom der er subtile nuancer i produktionsprocessen, der kan variere fra te til te, bruges de samme grundlæggende metoder til at fremstille hver type Sencha te. Stadierne i produktionsprocessen kan nedbrydes ved dyrkning, høst og forarbejdning. Lad os kort dække hver af dem her
Vokser
Når det kommer til dyrkning af japansk grøn te, der er nogle få faktorer under landmændenes kontrol. For det første kan klimaet og jorden have indflydelse på den endelige smag af teen. Hvis teplanten dyrkes i et stenet, mineralrigt miljø, vil det bære igennem til den endelige smag. Hvis teplanten dyrkes under tågede forhold, eller omgivet af høje træer eller bjerge, der blokerer for solen en del af dagen, vil det få teen til at give en lidt sødere smag.
Hvis landmanden virkelig ønsker at producere en sødere Sencha te, vil de skygge for teplanten før høsten. Mens de fleste Sencha teer er uskyggede, nogle kan skygges i blot en uge, hvilket er lige nok til at fjerne noget af bitterheden og gøre teen glattere og sødere.
Høst
Hvordan og hvornår teplanten plukkes, kan også påvirke smagen. Den mest eftertragtede del af teplanten er de øverste spirer, og det bedste tidspunkt at høste bladene på er tidligt til midten af foråret. I vintermånederne høstes teplanten slet ikke, så den har en chance for at opbygge næringsstoffer fra jorden, og så frigiver den dem til disse friske grønne spirer om foråret.
De unge spirer bruges til at lave de mest eftertragtede teer som matcha, Gyokuro og præmie Sencha . Te lavet af de senere høst eller de ældre blade på teplanten vil blive kendt som bancha og disse er den næstmest populære type grøn te i Japan.
Forarbejdning
Mens det meste af produktionsprocessen er ret ens, er den ene faktor, der varierer meget på tværs af forskellige typer Sencha teen damper. Mens de fleste Sencha s er dampet mellem 40-80 sekunder, asamushi Sencha s er dampet i mindre end 40 sekunder og fukamushi Sencha s dampes i mere end 80 sekunder.
Hvis du ser denne lyse grønne væske, er teen højst sandsynligt en dyb dampet Sencha . Under den længere dampningsproces nedbrydes tebladet, så mere af det kan flyde ned i koppen.
hvordan man brygger Sencha med koldt vand
En af fordelene ved Sencha te er, hvor godt det fungerer som en koldbrygget grøn te. Når vi taler om bitterheden af en grøn te, taler vi om katekinerne i bladet. Disse komponenter er sværere at udvinde, og de kræver enten en højere temperatur eller længere bryggetid. Det er derfor, når du brygger te for varm eller for længe, ender du med mere bitterhed.
Når du bruger koldt vand og brygger i længere tid, ender du med meget smag, men ikke meget bitterhed. Til at skabe en kold forfriskende kop af Sencha , tilsæt blot 5-10 gram blade til en kande vand, hæld 500 ml stuetemperatur eller koldt vand i og lad teen sidde i 3 timer. Når tiden er gået, kan du hælde teen ud og nyde din forfriskende kolde bryg!
Hvor længe skal man brygge Sencha med koldt vand
Du kan udvinde en god smag fra teen på så lidt som en time, men du vil opdage, at de bedste resultater kommer omkring 3 timers mærket. Du kan lade teen trække natten over, men nogle gange vil det gøre smagen for stærk. Uanset hvad, kan du blive ved med at eksperimentere, indtil du finder en te, du kan lide.
Bedste tekande til Sencha brygning

Hvis du leder efter den bedste tekande at brygge Sencha , se ved længere end kyusu tekande. Dette er en tekande af ler designet til at producere den bedst smagende kop japansk grøn te. Tekanden har en bredere bund, så bladene kan udvide sig og frigive deres smag i vandet. Den har også et sidehåndtag for at gøre opskænkningen af teen lettere og forhindre dine hænder i at brænde. Endelig har tekanden et indbygget filter, der automatisk sigter bladene ud, mens du hælder.
Sidste tanker om, hvordan man brygger Sencha
Fordi Sencha er en så forskelligartet kategori af te, vil der altid være lidt forskellige parametre for hver type te. Generelt vil du gerne holde forholdet mellem blad og vand højt, temperaturen lav og bryggetiden et sted omkring 1 minut. Denne metode burde fungere til de fleste typer japansk grøn te!
Hvis du leder efter de bedste typer Sencha te at forberede, kan du gennemse vores udvalg af japanske grønne teer. Vi har nogle fantastiske dyb dampede Sencha teer som kasugaen asatsuyu og også nogle utrolige teer til kold bryg som fukamushi yamaga og shizuku Sencha . Shizukuen er lavet ved at kombinere Sencha blade med matcha pulver, og det anses for at være den ultimative te til kold brygning.