Gyokuro vs Sencha : Sundhedsmæssige fordele, koffein, smag og mere

Gyokuro  vs  Sencha  er en nem sammenligning at lave. De to teer har meget til fælles, når det kommer til deres smag, historie og produktion.

Der er også meget, der gør de to forskellige. I denne artikel vil vi sammenligne forskellene mellem  Sencha vs Gyokuro  og give dig al den information, du behøver at vide om disse utrolige japanske grønne teer.

Uden videre, lad os komme i gang 🍵🍃 

 

Gyokuro vs Sencha Forklarende video 

 

Hvad er forskellen mellem Gyokuro Te vs Sencha ?

Lad os starte  Gyokuro Te vs Sencha  kamp ved klart at definere de to japanske grønne teer: 

 Gyokuro te vs Sencha

hvad er Gyokuro Grøn te?

For at lære alt hvad du behøver at vide om Gyokuro , vi anbefaler dig på det kraftigste at læse artiklen 👉 Alt hvad du behøver at vide om  Gyokuro teDet er den ultimative guide til denne magiske te! Men her er en hurtig opsummering af, hvad du behøver at vide om denne plante.

Gyokuro anses for at være den højeste kvalitet grøn te i Japan. Denne super smagfulde grønne te var engang reserveret til kejseren, men nydes nu af te-kendere over hele verden. For at forstå denne specielle te besøgte vi en landmand, der har produceret den i årtier.  

 Sencha vs Gyokuro

hvad er Sencha Grøn te?

For at lære alt hvad du behøver at vide om  Sencha , vi anbefaler dig på det kraftigste at læse artiklen 👉 Alt hvad du behøver at vide om  Sencha Det er den ultimative guide til denne magiske te! Men her er en hurtig opsummering af, hvad du behøver at vide om denne plante.

Sencha  er den mest almindelige japanske grønne te-sort, der udgør cirka 70% af den samlede te, der produceres her. Mens Sencha er en bred kategori, det refererer generelt til teblade, der er blevet dampet og rullet for at danne disse stramt rullede nåleformer.

 

Gyokuro vs Sencha sundhedsmæssige fordele

 Gyokuro vs Sencha sundhedsmæssige fordele

Theanin

Endnu en forskel i  Gyokuro vs Sencha sundhedsmæssige fordele er theanin. Udover at påvirke koffeinindholdet, påvirker skyggeprocessen også theaninen i teen. Som vi nævnte før, når teplanten er afskåret fra sollys, producerer den mindre af disse bitre katekiner og bevarer mere af sin søde og salte theanin, men hvad er theanin?

Theanin eller l-theanin i tilfælde af te, er en aminosyre, der kan fremkalde en beroligende effekt på hjernen. Dette er grunden til, at du ikke får den samme nervøse følelse eller styrt med grøn te, som du gør med kaffe. L-theaninen kan bremse optagelsen af koffein og give dig en længerevarende energi hele dagen.

Fordele ved theanin

L-theanin kan også påvirke alfa-hjernebølgeaktivitet, de samme hjernebølger, der stimuleres under lange perioder med meditation. Dette er grunden til, at de oprindelige forbrugere af grøn te i Japan var munkene, som fandt, at det forbedrede deres koncentration under meditation. Som Gyokuro er en længere skyggefuld te, udover at have mere koffein, vil den også have mere theanin. 

Katekiner

Når det kommer til  Gyokuro vs Sencha sundhedsmæssige fordele der er én arena hvor Sencha har kanten og det er katekiner. Dette har to fordele, når det kommer til vægttab og immunstøtte. Lad os diskutere begge disse, samt et par undersøgelser for at understøtte påstandene.

Vægttab

Når det kommer til at sammenligne Gyokuro vs Sencha sundhedsmæssige fordele, er en af de ting, folk er interesserede i, vægttab. Mens grøn te ikke er nogen erstatning for sund kost og motion, har der været nogle lovende resultater i undersøgelser af effektiviteten af grøn te til vægttab.

Der er en 2018 undersøgelse hvor forsøgspersonerne fik grøn te, inden de gik ud på en 30 minutters gåtur. Gruppen, der fik grøn te, viste øget fedtoxidation under deres gåtur sammenlignet med placebogruppen, hvilket kan føre til et bedre samlet vægttab.

Forkølelse og influenza

En anden ting, folk ofte kigger efter, når de sammenligner Gyokuro vs Sencha sundhedsmæssige fordele er forebyggelse af forkølelse og influenza. Dette er en anden faktor, der kan hjælpes af katekinerne i grøn te. Hvis dette virkelig er tilfældet, uden skygge Sencha te ville have en fordel i forhold til Gyokuro .

Denne studere sammenlignede to grupper af sundhedspersonale. En af sundhedsarbejdergrupperne fik et tilskud af grøn te catechin og theanin, og den anden gruppe fik placebo.

Undersøgelsen viste, at gruppen, der tog grøn te-tilskud, var 3 gange mindre tilbøjelig til at komme ned med influenza sammenlignet med gruppen, der tog placebo. Dette tyder på, at katekinerne i grøn te kan hjælpe folk med overhovedet at undgå at blive syge af influenza.

Bekymret for at blive syg? Tjek vores ultimative guide på 👉  te mod forkølelse og influenza.

 

Gyokuro vs Sencha Koffein Niveau

 Gyokuro vs Sencha koffein

En faktor, der gør  Gyokuro vs Sencha sundhedsmæssige fordele anderledes er koffeinindholdet.

Gyokuro koffein niveau indeholder et sted mellem 120-140 milligram koffein per kop, mens Sencha koffein niveau pr. kop er mere eller mindre 40 milligram.

Grunden hvorfor Gyokuro er så høj i koffein sammenlignet med en almindelig te lignende Sencha er på grund af dens lange skyggeproces.

 

Hvorfor indeholder te koffein?

Teplanten producerer koffein som en forsvarsmekanisme til at beskytte mod insekter, og når teplanten er skygge producerer den faktisk mere, fordi skyggeprocessen er en stressende tid for teplanten. Dette er grunden til, at lange skyggefulde teer kan lide Gyokuro , og kabusecha tendens til at være det højeste indhold af koffein.

Vi har lige lavet en komplet rangering af koffeinindholdet i forskellige slags teer, og hvis du vil se det, bør du tjekke denne artikel om 👉 laveste koffein te

  

Historien om Sencha vs Gyokuro

Selvfølgelig al innovationen omkring Gyokuro produktionen tog mange år at udvikle. Da grøn te først blev dyrket i Japan, var der meget lidt kendt om det. For virkelig at lære mere om historie om grøn te i Japan og te-ceremoni, vi tog en tur til Uji, hvor Gyokuro blev først opdaget.

middelalderlige Japan

I middelalderens Japan var den primære måde at indtage te på i pulverform. Selvfølgelig er denne pulverformede te "matcha" stadig populær i dag, men i det moderne Japan er løsbladste kongen. 

1738 - Nagatani Soen udviklede dampningsmetoden og Sencha blev født

Sencha er langt den mest almindelige måde at indtage grøn te på i Japan, men skiftet blev foretaget relativt for nylig. I 1738 udviklede en tebonde ved navn Nagatani Soen i Ujitawara dampningsmetoden. 

Efter at tebladene er plukket, kan de dampes for at låse deres friske grøntsagssmag ind og forhindre dem i at oxidere til en sort te. Med denne dampningsmetode kunne tebladene tilberedes uden at blive malet til matcha. Dette gav anledning til tilberedning af te i en tekande, snarere end den skål, der var blevet almindeligt brugt i te-ceremonien. Af denne grund anses Nagatani Soen for at være faderen til japansk grøn te. Hans barndomshjem er nu en populær turistattraktion, og der er endda en nærliggende helligdom bygget til hans ære.

Landmænd begyndte at dække planterne for at beskytte dem mod kulden

Efter at grøn te med løse blade blev mere almindelig i Japan, begyndte mange forskellige landmænd at eksperimentere med nye dyrkningsmetoder og produktion. Landmænd plejede at dække teplanterne for at beskytte dem mod kulden, men de lærte hurtigt, at ved at afskære dem fra sollys, blev de faktisk sødere og glattere.

Yamamoto Kahei var den første til at definere Gyokuro som "Jade dew”

Da disse aminosyrerige blade blev taget gennem dampningsprocessen, bemærkede en landmand ved navn Yamamoto Kahei en grøn rest efterladt af tebladene og besluttede at navngive teen “ Gyokuro ” betyder "Jade Dew". Folk blev hurtigt forelsket i denne supersøde og smagfulde grønne te, og den blev endda den foretrukne te for kejseren, som elskede, hvordan teen bevarede og endda forbedrede sin smag med alderen. Dette monument i Ogura, Uji blev bygget for at fejre opdagelsen af Gyokuro .

Moderne produktion

Engang Gyokuro blev opdaget, byggede folk snart specialiserede maskiner til at fremstille denne legendariske te. Producerer Gyokuro kan være en ret lang, arbejdskrævende proces. Dette er den vigtigste forskel i historien  Sencha vs Gyokuro . Sencha blev opdaget først og senere Gyokuro blev skabt gennem yderligere opfindsomhed.

 

Gyokuro vs Sencha Antioxidanter

Når det kommer til antioxidanterne i grøn te, er den primære forbindelse EGCG eller Epigallocatechingallat. Disse produceres i større mængder, når tebladene er uskyggede, og de udvindes ved en højere temperatur. Fordi Sencha te er skygget i kortere tid sammenlignet med Gyokuro , den vil faktisk have flere katekiner. Hvis du virkelig ønsker at få mest muligt ud af din grønne te, kan du brygge dem ved en højere temperatur, men smagen bliver mere bitter.

 

Gyokuro vs Sencha Smagsforskelle

Smagsforskellen mellem  Sencha vs Gyokuro  er virkelig forbløffende. Mens de to teer har meget til fælles med hensyn til smag, er der meget, der adskiller dem. I dette næste segment vil vi sammenligne Gyokuro vs Sencha smag med hensyn til aroma, smag, tekstur, finish, følelse og næringsstoffer.

Aroma

Det er svært at opfatte en mærkbar forskel mellem de to teer med hensyn til aroma. En tørretumbler Sencha vil have mere af denne citrusagtige duft til sig, mens Gyokuro mens dufter sødere med noter af tang. Den virkelige forskel kommer, når du brygger de to teer og sammenligner dem.

Smag

På mange måder, Gyokuro er en mere intens version af Sencha . Disse dampede vegetabilske smage intensiveres, langt mere umami udvindes og finishen er mere kraftfuld. Der er nogle aspekter af Gyokuro hvilket gør den helt unik. Denne intense brothighed og tangagtige smag er svær at opdage i en Sencha , men det kan virkelig dominere smagsprofilen af en Gyokuro .

Gyokuro smag er noget så unikt, at vi endda har skrevet en hel artikel om det! Sørg for at tjekke vores artikel 👉 hvad gør Gyokuro smage som?

Struktur

Teksturen af Gyokuro er meget tættere end Sencha , især når det er tilberedt med et højt blad til vand-forhold. En bøde Gyokuro får en mere olieagtig konsistens, som du kan mærke, når den glider hen over tungen. Teksturen af Sencha er bestemt meget tyndere, og det kan have en lidt mere udtørrende fornemmelse i ganen.

Slutte

Selvfølgelig afslutningen af Gyokuro er meget stærkere og længerevarende. Hvad du virkelig bemærker, er smagen af denne te, der fører til en meget mættende finish. De Sencha på den anden side har en tendens til at have en mere citrusagtig, læskende finish. Begge disse kan være sjove, men meget forskellige. 

Følelse

Fordi Gyokuro vil have næsten det dobbelte af koffein i forhold til Sencha , du vil mærke mere af et energisus fra at drikke det. Energiboostet fra Gyokuro vil ikke være helt så hurtig eller så nervøs, som den ville være med kaffe, men det vil sandsynligvis føre til denne øgede årvågenhed i løbet af dagen.

Næringsstoffer

Som vi nævnte før, Gyokuro vil have omkring det dobbelte af koffein i forhold til Sencha , men den vil også have mere theanin. Sencha på den anden side vil have flere katekiner, som er de antioxidanter, der produceres, når planten udsættes for sollys. Hvis du leder efter en te at drikke i forkølelses- og influenzasæsonen, kan det være en god idé at drikke en te som Sencha og brygg det ved en varmere temperatur for at udtrække flere katekiner. 

 

Gyokuro vs Sencha Brygningsforskelle

Når brygning Gyokuro vs Sencha , du skal respektere en bestemt retningslinje baseret på hver tetype. Lad os uden videre gå gennem brygningsprocessen Gyokuro og Sencha :

brygning Gyokuro Instruktioner

Når du tilbereder denne specielle grønne te, er det vigtigt at bruge en meget lav temperatur, omkring 60 grader celsius, 140 grader Fahrenheit, en mindre mængde vand og en længere brygningstid på 2 minutter. Dette skaber en tæt, kraftfuld infusion. Når man nyder Gyokuro , det er almindeligt at bruge en utrolig lille kop. Når man nyder Gyokuro , det handler ikke kun om smagen, men også teksturen. Et godt Gyokuro er tung på ganen, og du kan virkelig mærke vægten af den glide hen over din tunge. Denne te er beregnet til at blive nydt i små slurke, så du virkelig kan nyde hver eneste dråbe. At lære mere om Gyokuro bryggemetode, sørg for at læse vores artikel 👉  Gyokuro Brygningsvejledning af teeksperter.

brygning Sencha Instruktioner

Der er kun en lille forskel i udarbejdelsen af  Sencha vs Gyokuro . Selvom det afhænger af typen Sencha , generelt Sencha te kan klare højere temperaturer og en kortere bryggetid i forhold til Gyokuro . Til fukamushi Sencha , du kan bruge en bryggetid på 45 sekunder og en temperatur på 140 grader. Til tørrere Sencha te som Sencha isagawa, kan du bruge en temperatur på omkring 160 grader Fahrenheit og en bryggetid på 1 minut. 

 

Dyrkning og høst

Aminosyren l-theanin kan skabe en smuk sød og krydret smag i en grøn te. Forskellen mellem tør og bitter grøn te og sød og glat grøn te er koncentrationen af l-theanin. 

Gyokuro er skraveret, Sencha er det ikke

For at opretholde et højere niveau af l-theanin i teplanten skygges teplanten før høst af te. Når tebladene udsættes for sollys, begynder de at omdanne l-theanin til catechiner, teens bitre bestanddele.

Minimum tre uger

Disse bitre smage skal minimeres med Gyokuro , så planten er afskåret fra sollys i mindst 3 uger op til høsten. I løbet af denne tid producerer teplanten også mere klorofyl, som forvandler tebladene fra en gullig grøn til en mørk jadegrøn. Dette er en anden kontrast mellem  Sencha vs Gyokuro . Gyokuro skal skygges i 3 uger før høsten, men Sencha kan enten være uskygget eller skygget i op til 20 dage. Hvis du vil lære mere om Gyokuro teplante og dyrkning, råder vi dig til at læse artiklen 👉 Alt du behøver at vide  Gyokuro plante.

kabuse Sencha er en sjælden skygge Sencha

Nogle Sencha te udelades helt fra skyggeprocessen for at udvikle nogle af disse katekiner. Disse katekiner er ikke altid en dårlig ting, nogle tedrikkere foretrækker faktisk den mildere og lidt tørrere smag af disse uskyggede Sencha te. Per definition, Gyokuro skal skygges i 3 uger eller mere for at udvikle sin varemærke smag.

Kun de øverste blade bruges til at lave Sencha og Gyokuro

Efter at have været skygget i 3 uger, er den Gyokuro te er klar til at blive høstet. At lave Gyokuro , kun de øverste blade bruges. Disse øverste blade er de yngste og mere ømme, hvilket giver en lettere og sødere smag med mindre bitterhed og astringens. Dette er en vigtig lighed mellem  Sencha vs Gyokuro , da begge teer normalt laves af de øverste blade. De unge spirer er også de højeste i næringsstoffer og koffein, hvilket giver dem fordele ud over blot deres smag.

 

Behandling af Gyokuro Grøn te vs Sencha

Trin #1 - Produktionsfacilitet

Efter at bladene er høstet, samles de i en bunke og transporteres til produktionsanlægget. Bunken af friskplukkede teblade skal adskilles, så den kan behandles jævnt uden at overbelaste transportbåndet. 

Trin #2 - Dampning

Dernæst skal bladene dampes. Dette er måske det vigtigste skridt i produktionen af japansk grøn te. Når først bladene er plukket, vil enzymerne i bladet naturligt begynde at oxidere teen, hvilket vil gøre den til en sort te. For at fastholde disse mere græsklædte og vegetabilske noter, som japansk grøn te er kendt for, skal disse enzymer deaktiveres med varme. 

Trin #3 - Tørring

Efter at bladene er blevet dampet, vil de derefter gennemgå et par forskellige stadier af tørring. For at bladene kan trække ordentligt, skal de have et utroligt lavt fugtindhold, omkring 4-7%. Dette opnås gennem en række små ovne, der opvarmer tebladene ved en meget lav temperatur, så smagen ikke påvirkes, men bladene tørrer jævnt. Mens bladene stadig er bøjelige, kan de rulles til disse karakteristiske nåleformer. 

Trin #4 - Gyokuro yderligere rullende fase

Indtil nu har behandlingen af Gyokuro vs Sencha er mere eller mindre det samme. Den eneste forskel kommer senere, når Gyokuro gennemgår en ekstra rullende fase. Disse maskiner er vigtige, fordi de giver Gyokuro dens karakteristiske fyrrenåleform, og det er derfor, der er så stor forskel på bladene på  Gyokuro vs Sencha . Disse stramtrullede blade beskytter mange af smagene, indtil de er klar til at blive frigivet af vandet. 

 

Ligheder 

Dyrket under lignende forhold i de samme geografiske områder

I stedet for at fokusere på forskellene mellem  Gyokuro vs Sencha, lad os bruge lidt tid på at fokusere på de mange ligheder. Begge disse teer dyrkes under lignende forhold i de samme geografiske områder. Mens Gyokuro kan være lidt mere almindelig i det sydlige Japan, den dyrkes også i Shizuoka. 

Produktionen af de to teer er næsten identisk, bortset fra et par små detaljer. Begge teer har en streng bladudvælgelsesproces, og de er kun lavet af de øverste blade og spirer af teplanten. Dette gør både te høj i næringsstoffer, koffein og aminosyrer.

De deler nogle fælles smagstemaer

Selvom smagene er meget forskellige, deler de fælles temaer. Dette skyldes både udvælgelsen af bladene og dampningsprocessen. Den dampningsproces, der bruges til at fremstille næsten enhver japansk grøn te, låser virkelig teens friske og vegetabilske smag fast. Med begge dele Gyokuro vs Sencha , du vil få noter af dampede grøntsager og et strejf af denne let græsklædte smag. 

 

Hvilken passer bedst til din smag?

Hvis du er ny til te, foretrækker du måske smagen af  Sencha vs Gyokuro . Gyokuro har en tendens til at have en meget kraftfuld smagsprofil, der kræver lidt tilvænning. Sencha kan have mere af den klassiske "grøn te-smag", du har lært at kende og elske, hvorimod Gyokuro vil have flere af disse salte eller bouillonsmag, du måske kun har oplevet i noget som en suppe. Uanset hvad er begge teer bestemt værd at opleve på et tidspunkt, og vi har et par anbefalinger nedenfor, som vi gerne vil dele med dig. 

 

Hvilke Gyokuro og Sencha vil du anbefale?

Her kommer den mest interessante del af denne artikel, tesmagningen! Først og fremmest insisterer vi på, at du skal gøre din egen mening. I slutningen af denne kamp for at vide hvilken Gyokuro vs Sencha er de bedste, kan vi klart anbefale dig følgende teer til at starte din egen terejse:

Gyokuro te

 Gyokuro cha musume

cha musume

De  Gyokuro cha musume er den mest populære te produceret af Mr. Sakamoto, og den er lavet af Yabukita-kultivaren. Dette er den mest almindelige tekultivar i Japan, og selvom den ikke er kendt for at have den sødeste smag, udvikler den en kraftig umami-smag. De Gyokuro cha musume er et godt eksempel på dette, da teen har denne dybe, lige til det punkt salte smag. 

 

 Gyokuro sasa ham

sasa ham 

De  Gyokuro sasa ham er lavet af en blanding af 3 forskellige kultivarer, Yabukita, Okumidori og Saemidori. En dygtig producent er i stand til at blande forskellige te-kultivarer sammen for at indkapsle de bedste elementer af hver. Sasa hime viser en let sødme, en fed fyldig umami-smag, og den har endda nogle behagelige blomsternoter. Denne te er den næstmest populære Gyokuro produceret af Mr. Sakamoto.

 

 Gyokuro cha meijin

cha meijin

De cha meijin er den højeste karakter Gyokuro tilgængelig fra Mr. Sakamoto. Denne te er lavet udelukkende af Saemidori-kultivaren, kendt for sin lette og søde smag. Smagen af denne te er unik i verden af Gyokuro , det spiller faktisk mere på disse varmere søde toner som karamel og brun farin. Hvis du foretrækker lette og søde teer, er dette den Gyokuro for dig!

 

Sencha te

fukamushi Sencha murasaki

fukamushi Sencha murasaki

De murasaki Sencha er perfekt eksempel på en fukamushi eller dyb dampet Sencha . Den er produceret af Mr. kawaji uden for Kagoshima, og han har virkelig fundet en måde at perfektionere disse supergrønne og smagfulde fukamushi-teer på. Denne te kommer fra yutaki midori-kultivaren og den har en dejlig rund og fyldig smag med noter af banan og papaya.

 

 

fukamushi Sencha yamaga no sato

fukamushi Sencha yamaga no sato 

De fukamushi yamaga er en anden klassisk dybdampet te. Denne te er produceret af bønderne i Satoen i Shizuoka, Japans største tedyrkningsområde.

 Det, der gør Yamaga no sato så speciel, er denne smukke litchi-bærnote, der kommer frem, især når teen tilberedes som en kold bryg. Feedbacken på denne te har været universelt positiv, og den er også rangeret som en af vores bedste grønne teer til koldbrygning.

 

 Sencha henta saemidori

Sencha henta saemidori 

De henta saemidori har sød, næsten sirupsagtig smag og en glat finish. Normalt er en smag som denne noget, du ville opleve på en præmie Gyokuro eller kabuse Sencha , men saemidorien Sencha er i stand til at levere det til en brøkdel af prisen. Henta saemidori Sencha er konsekvent en af vores mest begunstigede Sencha te. Anmeldelserne taler for sig selv, og fans af denne te ser ud til altid at kæmpe for at holde den på lager. 

 

Sidste ord på Gyokuro Te vs Sencha

er Gyokuro den bedste grønne te? Subjektivt må jeg sige ja. Når det kommer til smag og drikkeoplevelse, ser prisskiltet ud til at tale for sig selv. Gyokuro synes at have den højeste pris i verden af japansk grøn te, og fordi så mange mennesker er villige til at betale top dollars for det, må smagen være godt elsket. For at lære hvorfor Gyokuro er så dyrt, råder vi dig til at læse artiklen 👉 Hvorfor er  Gyokuro Te Pris så Højt?

Sencha er den mest populære grønne te i Japan, og det er også en af de mest forskelligartede kategorier. Spørgsmålet om hvilket  Sencha  er bedst kommer ned til et spørgsmål om præference. Hvis du kan lide, at din te er lidt mere på den sødere side, kan du gå efter en skyggefuld Sencha eller endda a Kabusecha. Disse teer kommer med en højere pris, men det er det værd for de søde og glatte smagsprofiler. Hvis du har en tendens til at være fan af tørrere, mere citrusagtige teer, kan du gå efter en uskygget Sencha . Endelig, hvis du bare leder efter en te, der har en masse styrke til det, kan du gå efter en dyb dampet Sencha . Disse Sencha s har også den ekstra fordel at fungere usædvanligt godt som en koldbrygget grøn te.

Tilbage til blog

1 kommentar

Hi there, I enjoy reading through your article. I wanted to write a little comment to support you.

canadian pharmacy

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4