Hvor Vokser Japansk Te?

hvor vokser japansk te? Dette er et spørgsmål, vi bliver stillet meget, så vi tænkte, at vi ville sammensætte en liste for at tale om alle de forskellige steder, hvor te vokser.

På denne liste vil vi dække de store tedyrkningsområder i Shizuoka, Kagoshima, Mie, Kyoto, Kumamoto og Miyazaki. 🇯🇵🏯🍵

Hvor vokser japansk te?

Spørgsmålet hvor vokser japansk te har mange forskellige svar. For at opsummere er der 6 hovedregioner, hvor japansk te vokser: Shizuoka, Kagoshima, Kyoto, Kumamoto, Miyazaki og Mie Tea. I stedet for at prøve at forklare alle disse steder i et afsnit, besluttede vi at opdele hver af de teproducerende regioner og rangere dem efter, hvor meget te de producerer. Lad os lære om hvor vokser japansk te med denne komplette guide!

Shizuoka tefarm - 40.3%

Shizuoka er den største teproducerende region i Japan med over 40 % af grøn te produceret i Japan fra en Shizuoka tefarm. Shizuoka, der ligger lige uden for Tokyo, er berømt for sine temarker, der ligger lige ved foden af Fuji-bjerget. Hvad angår tedyrkning, har Shizuoka nogle af de nordligste plantager, hvilket betyder, at vintrene er længere. Her dyrker landmændene typisk den mere frostbestandige Yabukita-kultivar, og de bruger forskellige teknikker til at holde planterne varme om vinteren. Du kan måske bemærke, at grønne blæsere blæser luft ind på temarkerne for at forhindre, at de får forfrysninger.

Hvad er de forskellige slags Shizuoka grøn te? 

Familien Osada har det perfekte eksempel på en Shizuoka tefarm. De producerer teen i en lille by, hvor landskabet er meget fladere, og der bor flere mennesker. Det gør det nemt for dem at skaffe job til folk i byerne i nærheden, uden at de skal pendle for langt på arbejde. De ender stadig med at hente deres te fra oppe i bjergene, fra en samling af økologiske temarker, de omtaler som "den økologiske landsby isagawa". Tebønder er alle enige om ikke at bruge pesticider eller kemikalier på deres marker, og de arbejder alle sammen om at danne én stor Shizuoka tefarm.

Teen, der produceres på denne Shizuoka tefarm, er af god kvalitet, og den nyder virkelig godt af den mineralrige bjergjord. Denne mineralitet er tydelig at se i en te som den Sencha isagawa eller kukicha osada, som begge dyrkes på denne gård. Du kan mærke mineraliteten af disse teer som en prikkende fornemmelse i ganen. Smagen er lidt til den tørre side med et strejf af astringens. 

Hvis du er interesseret i at prøve andre typer Shizuoka grøn te, du kan tjekke bancha masudaen, Genmaicha hagiricha eller gokou matcha kauai. Shizuoka grøn te følger ikke en bestemt smagskarakteristik, men en højere procentdel af dem er lavet af yabukita-kultivaren, hvilket gør at disse teer har en lille smule mere tørhed.

Shizuoka te museum

De shizuoka te museum er et helt museum dedikeret til Shizuoka grøn te. I et afsnit af Shizuoka te museum, du vil kunne se og dufte 50 forskellige typer te fra hele verden, og se hvordan de kan sammenlignes med Shizuoka grøn te. Du har endda mulighed for at deltage i tesmagning, demonstrationer af matcha-slibning og meget mere! Hvis du planlægger en tur til Japan snart, og du er interesseret i grøn te, kan dette være en rigtig sjov og lærerig oplevelse at tage del i.

Hvis du har brug for hjælp til at komme til Shizuoka te museum, det ligger i Shimada og er tilgængeligt med bil. Det er kun 10 minutters kørsel fra Sagara Makinohara IC. Parkeringen er gratis, så det er meget praktisk, hvis du beslutter dig for at leje en bil i Shizuoka for dagen. 

Nu hvor vi har dækket, hvad te er, og hvordan den smager, lad os tale lidt om, hvor den vokser i øjeblikket. Mens det meste af verdens te produceres uden for Japan af lande som Kina, Indien, Kenya og Sri Lanka, formår Japan stadig at producere omkring 85.000 tons te hvert år! Japan er opdelt i forskellige præfekturer, og præfekturerne i det sydlige og centrale Japan dyrker alle te i en vis kapacitet. I norden er det for koldt at dyrke te, da frosten kan skade teplanterne uoverkommeligt. Heldigvis har store dele af Japan en mild nok vinter til tedyrkning. De forskellige teproducerende regioner er som følger:

Kagoshima Farms 19%

Kagoshima gårde er ansvarlige for 19% af den te produceret i Japan, hvilket gør Kagoshima til den næststørste tedyrkningsregion i Japan. De Kagoshima gårde vi arbejder med er placeret helt sydpå på øen Kyushu. I denne vulkanske, subtropiske region er vintrene meget mildere, hvilket giver bønderne mulighed for at producere et bredere udvalg af te-kultivarer. Du vil have tendens til at finde sødere teer produceret i Kagoshima, da bønderne er i stand til at dyrke mere delikate sorter som Okumidori, Saemidori og Asatsuyu.

Nogle af de Kagoshima gårde vi arbejder med omfatter Mr. Sakamotos tefarm, Mr. Kawajis tefarm, Mr. Nurukis tefarm samt Mr. Hentas tefarm. 

Mie Tea Farms 6.9%

Beliggende lige ved de gamle hovedstæder Kyoto og Nara, ligger kystpræfekturet Mie. Udover at producere den almindelige Yabukita-kultivar er Mie også berømt for sin produktion af Sayamakaori- og Okumidori-teer. Det er også den største producent af grøn te, der skal bruges til desserter!

Kyoto Tea Farms 3.4% 

Kyoto tefarme er blandt de mest legendariske i hele Japan. I Japans kulturelle hjerte er der stadig tefarme, der dyrker og forarbejder grøn te. Selvom Kyoto er en tæt befolket by, er områderne omkring den dækket af temarker. Områder som Wazuka, Uji og Ujitawara producerer alle grøn te, men de er mest berømte for deres produktion af ceremoniel matcha. Som vi diskuterede i andre artikler, kan meget af tehistorien i Japan spores tilbage til en håndfuld steder i området omkring Kyoto, hvilket gør nogle Kyoto tefarme den ældste i Japan!

Kumamoto Tea Farms 3.46%

Kumamoto te har et ry, der langt overstiger dets størrelse. Skønt kumamoto te kun udgør omkring 3% af den samlede te produceret i Japan, den er meget kendt for sin produktion af Gyokuro og Tamarykucha. Af de landmænd, vi arbejder med, bor kun én af dem i Kumamoto, og det er Mr. Fujisako. Mr. Fujisako fokuserer næsten udelukkende på produktionen af Tamaryokucha, en specialitet kumamoto te. Denne te kaldes "krøllet te", fordi bladene er forvandlet til en kommaform, snarere end den nåleform, der er almindelig for andre typer japanske grønne teer. 

Beliggende i den centrale del af øen Kyushu, er Kumamoto kendt for at producere førsteklasses grøn te. Inden for Kumamoto ligger byen Yame, som er blevet berømt for sin produktion af sødere specialteer som f.eks. Gyokuro og Kabusecha. Selvom området er lille, producerer Yame konsekvent toppen Gyokuro i hele Japan.

Miyazaki Tea Farms 3.39%

Beliggende på østkysten af det centrale Kyushu, er det bjergrige Miyazaki præfektur hjemsted for en sjælden japansk grøn te kaldet Kamairicha. Kamairicha er lavet i kinesisk stil, som går ud på at vende den i en varm pande for at frigive de varmere smage fra bladene. Mens en typisk japansk grøn te gerne Sencha er rigtig stærk på disse græsklædte eller dampede grøntsagssmagsprofiler, Kamairicha tager flere af disse smage af cashewnødder, ristede mandler og karamel.

Smagen af Kamairicha er et sted midt imellem en Sencha (uristet te) og en Hojicha eller gennemristet te. Hvis du kan lide, at smagen af din te er mere i den varmere retning, 

Det unikke ved Miyazaki-te

Når man ser på Miyazaki te, du finder en masse teer, der er sjældne i resten af Japan. Selvfølgelig Kamairicha er en type, der er ret unik for dette område, men der er også andre at udforske. Miyazaki te kan også omfatte sort te og oolong te, typer du sjældent finder i Japan. 

At lære mere om Miyazaki te, vi mødtes med landmanden Mr. Issin i den lille by Takachiho. Her producerer han ikke kun de mest kendte Miyazaki te Kamairicha , men også en sort te og en oolong te. Oolong er en delvist oxideret te og sort te er fuldt oxideret. Det betyder, at tebladene ikke opvarmes umiddelbart efter høst, som de ville være, hvis landmanden producerede en grøn te. I stedet vil Mr. Issin visne bladene ved at lægge dem på disse bambusmåtter og derefter fremskynde oxidationsprocessen. Hvis han producerer oolong te, vil han senere stoppe oxidationsprocessen med varme.

Miyazaki te kan laves af en række forskellige tekultivarer, inklusive en opkaldt efter Mr. Issins hjemby Takachiho. Til fremstilling af oolong og sort te bruges specielle tekultivarer som Benifuuki. Disse sorter viser en lille smule mere bitterhed, så de fungerer ikke godt til grøn te, men under oxidationsprocessen omdannes catechinerne til Theaflaviner, som udjævner smagen af teen. 

Hvilken er den mest velrenommerede japanske grønne te-farm?

Efter at have rejst rundt i Japan i de sidste par år, har vi besøgt snesevis af forskellige tefarme og prøvet hundredvis af forskellige teer. Det er ikke nok blot at arbejde med landmænd, der har et stærkt omdømme, vi kan godt lide at besøge dem personligt for at se, hvordan de producerer teerne og sikre, at bedste praksis bliver brugt med hensyn til kvalitetskontrol og bæredygtighed. Som et resultat, hver japansk grøn te farm vi arbejder med har upåklagelige standarder, når det kommer til deres te, og det endelige produkt taler for sig selv. Det er svært at sige hvilken japansk grøn te farm er vores favorit, fordi de alle anvender forskellige styrker og strategier. Hvis du er interesseret i at lære mere om en bestemt japansk grøn te-farm, kan du finde den information på produktsiden for hver af de teer, vi sælger. 

Bortset fra Japan, hvor vokser grøn te?

Du undrer dig måske hvor vokser grøn te andet end Japan? Japan er faktisk ikke den største producent af grøn te, og det er ikke specielt tæt på. Kina og Indien er de største producenter af te i verden, med en ret betydelig margin. Mens Indien for det meste fokuserer på sort te, er størstedelen af teproduktionen i Kina grøn te. Japan rangerer tiende på listen over te-producerende lande, men det har sandsynligvis den største procentdel af sin samlede produktion afsat til grøn te. Så endelig svaret på spørgsmålet hvor vokser grøn te kan besvares ved at se på lande som Kina, Indien, Vietnam, Indonesien mm. 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4