Dyr te koster normalt mere af en grund. Det er der mange grunde til Dyr te er bedre end billig te og vi vil dække et par af dem i denne artikel.
Ved at lære om disse forskelle, vil du også lære, hvordan du ikke betaler for meget for te. Billige teer kan sælges som dyre teer, uden egentlig at være bedre.
Næste gang du køber en Dyr te, her er hvad du skal lede efter:
#1 Bladkvalitet

Selvfølgelig jo flere dyre teblade vil blive brugt til at lave dyrere teer.
Ikke alle blade på teplanten er skabt lige, og de yngste spirer på toppen af teplanten er de mest eftertragtede.
Disse yngre spirer på teplanten har en højere næringsprofil, og de har en tendens til at have en blødere og sødere smag.
Når man ser på dyreste te i japan, Gyokuro og matcha, de er alle lavet af de yngste blade.
Billig te ligesom bancha og Genmaicha er lavet af de ældre blade af teplanten. Selvom disse blade er mindre ønskværdige, kan nogle mennesker lide den mildere smag og det lavere koffeinindhold.
#2 Udseende

Du kan også se forskel på dyr te og billig te ved at se på bladenes udseende. For dyreste te i japan, Gyokuro du vil lede efter store, ubrudte nåle og en mørkere farve. Dette indikerer, at bladene har et højt indhold af theanin, og at de er blevet omhyggeligt behandlet.
Mens disse store nåle er noget at kigge efter i te som Gyokuro og kabuse Sencha , de er ikke noget, du finder i fukamushi Sencha eller dyb dampet te.
Denne te dampes i længere tid, og under den længere dampningsproces bliver tebladene mere sprøde og nemmere at knække. Disse mindre bladpartikler trænger hurtigt ind i vandet og skaber en rig grøn infusion. I andre teer ville disse små bladpartikler være en negativ indikator.
#3 Smag

Selvfølgelig er smag for det meste subjektiv, men der er nogle aspekter af dyre teer der gør smagen objektivt bedre end billig te. Den første er kompleksiteten af smagen.
Meget "flad" smag
Med de fleste tepose-teer vil du opleve, at smagen af teen er meget "flad". Det betyder, at smagen reelt kun går i én retning. Med førsteklasses løsbladste får du et komplekst udvalg af forskellige smagsvarianter, som alle opleves på forskellige tidspunkter. Dette fører til en rigere smagsoplevelse, og det er grunden til, at disse teer er mere ønskværdige. Den komplekse smag af disse teer kan kun skabes ved nuancering i dyrknings- og produktionsprocessen. Hvis disse trin springes over, vil du ende med en billig te og en flad smag.
Bitterhed
Det andet aspekt, når det kommer til smag, er bitterheden. Mens subtil bitterhed kan være en behagelig smag i en grøn te, det kan meget nemt overdrives. Dyre teer har en tendens til enten slet ingen bitterhed eller bare nok til at udfordre ganen uden at overdøve de andre smagsvarianter. Med billig te på den anden side har du en tendens til kun at opleve bitterheden, uden andre mærkbare smagsegenskaber i teen.
#4 Farve
Løse blade te
Dyr te har ikke én specifik farvesmag, som den følger, men der er forskellige farver, du bør kigge efter med forskellige typer te.
Som en generel regel bør grøn te af høj kvalitet være et sted på spektret fra lys gul til mørkegrøn, men aldrig orange eller brun. Når spiritus af en brygget grøn te er orange eller brun, er det normalt et tegn på en billig te.
Te, der er mørkegrøn, er ikke nødvendigvis bedre end te, der er gullig. Farven på den bryggede te afhænger af mange forskellige faktorer. F.eks, Gyokuro er en mere Dyr te, men farven er gul, mens farven på fukamushi Sencha er meget grønnere. I dette tilfælde har det at gøre med dampningsprocessen. Når du damper bladene i længere tid, får de en mere levende grøn farve, og mere af det slippes ud i vandet. Fukamushi Sencha .
Matcha farver

Når det kommer til matcha, er en af de dyreste te i japan, du skal virkelig finde et pudder, der har en lys grøn farve.
En grønnere farve betyder ikke altid en bedre matcha, men de trin, der tages under produktionen af matcha af høj kvalitet, giver både en glattere smag såvel som en grønnere farve. Når disse trin springes over for at oprette en billig te, det er sandsynligt, at du vil have en meget bitter matcha og en mat grøn eller brun farve.
#5 Pris
Det er givet dyre teer vil koste mere end billig te, men hvor meget mere? Når vi for eksempel taler om matcha, bør matcha af høj kvalitet koste mellem $1-$2 pr. gram. Hvis det sælges for væsentligt mindre end det, er det som regel tilfældet, at det er lavere kvalitet. Den store undtagelse er noike matcha en super glat Okumidori matcha lavet af Mr. Noike uden for Kyoto. Denne te har en smag, der konkurrerer med teer med dobbelt pris.
Når det kommer til bladte, bør du lede et sted i prisklassen fra 20 cents pr. gram til 45 cents pr. gram. Med Gyokuro , De dyreste te i japan bortset fra matcha, kan du forvente at betale mellem 30 cents pr. gram og 1 € pr. gram. De Gyokuro cha musume er en stor værdi her. På grund af Mr. Sakamotos omhyggelige produktionsproces får denne te en rig og sød smag, men du kan få den til en meget lavere pris sammenlignet med andre Gyokuro te.
#6 Brygning
Hvis du sammenligner alle billig te og alle de Dyr te, der er et fælles tema, du vil bemærke. Billig te sælges næsten altid i teposer, og dyr te sælges næsten altid i løse blade. Det er der en grund til, og det er den samme grund til, at når du køber dyr te i en tepose, betaler du højst sandsynligt for meget. Dette er fordi dyre teblade er næsten altid forbeholdt løse bladte.
Billig te indtages altid i teposer
Hvis et tefirma ønsker at lave en stor mængde af billig te, de vil forsøge at købe så meget bladmateriale som muligt til en så lav pris som muligt. Kunderne af denne masseproducerede te vil sandsynligvis gerne have, at teen er tilberedt med det samme og billig. Disse begrænsninger tillader ikke virksomheden at købe det mest eftertragtede bladmateriale, så de køber næsten altid det bladmateriale, der ikke kan bruges til premium-teer, da dette vil være det billigste.
Teen skal derefter lægges i en pose, så den hurtigt kan tilberedes uden ordentlig testel. Under denne proces skal bladene males ned til et "te-støv", så de kan passe ind i posen. Dette gøres også for at få teen til at trække hurtigere. Selve teposen vil påvirke smagen af teen negativt. Som et resultat er alle dyre teblade er forbeholdt løsbladste, for at undgå at blive ødelagt af teposen. Også selvom en virksomhed skulle bruge disse dyre teblade i en tepose ville smagen ikke matche smagen af premium løsbladste.
Dyr te indtages som løsbladste
Små bedrifter har ofte en bestemt smagsprofil i tankerne, når de producerer en Dyr te. De dyrker omhyggeligt planten, behandler bladene og blander teen for at fange den helt rigtige mængde sødme, bitterhed og smag. Disse små batch-teer indtages i løse blade, hvor der kun produceres et par kilo af hver bestemt art.
Når billig te er masseproduceret i teposer eller i te på flaske, går denne nuance tabt. Producenten af disse masseproducerede teer værdsætter konsistens og lav pris, og dette kan ikke opnås på den enkelte bedrifts niveau. Når du går efter løsbladste, får du også meget mere variation, ligesom du kan prøve te produceret på hver enkelt gård i stedet for at stole på det forudbestemte sortiment fra en håndfuld virksomheder.
#7 Næringsstoffer
Udover at have en rigere smag, Dyr te indeholder ofte flere næringsstoffer. Mange mennesker, der forbruger billig te gør det for de sundhedsmæssige fordele ved grøn te, men de går måske glip af. Som nævnt før, jo mere Dyr te i Japan er lavet af de yngste spirer af teplanten.
Første høst i det tidlige forår
Det er også lavet fra den første høst i det tidlige forår. Om vinteren efterlades teplanten alene for at "hvile" og optage næringsstoffer fra jorden. Disse næringsstoffer frigives derefter til de friske spirer om foråret. Dyre teer ligesom Gyokuro , matcha og shincha er lavet af disse yngre spirer. Ikke kun er smagen af disse overlegen, men næringsprofilen er det også.
Mere koffein
Disse yngre spirer indeholder også mere koffein. Koffein produceres af teplanten som en forsvarsmekanisme til at beskytte den mod insekter. De yngre blade er mere ømme og sårbare, så de producerer mere koffein. Som et resultat, Dyr te ligesom Gyokuro og matcha har en tendens til at have mere koffein end billig te som bancha og Genmaicha .
#8 Dyrkning
Den endelige forskel mellem billig te og Dyr te er dyrkningen. Når du skal vælge te, så se om du kan finde information om, hvordan teen dyrkes, da det vil fortælle dig meget om selve teen.
Som en grundlæggende regel gælder det, at jo mere generelt navn du har for en te, jo lavere kvalitet plejer den at være. Hvis den sælges som blot "grøn te", er det en god chance for, at den er lavet af de billigste grønne teblade, der findes. Hvis teen er kendt som “Shincha Asanoka Kabuse” du kan se, at teen er første høst (shincha), den kommer fra Asanoka-kultivaren, og den er skygget i lang tid før høsten.
Disse små detaljer om produktionsprocessen viser dig, at der blev taget meget omhu for at opnå en specifik smagsprofil.
Den anvendte kultivar eller variant af teplante skal tydeligt angives. Dette svarer til sorter i vinverdenen. Hvis vin blot sælges som "rødvin", er det sandsynligt, at kvaliteten er meget lav.
Betal ikke for meget for billig te eller dyr te
Det er vigtigt at få oplyst, at dyre teer kan være overpris. Vi bruger ordet “Dyr te” for nemheds skyld, men det, vi egentlig refererer til, er premium te eller højkvalitets te.
Selvfølgelig, hvis lav kvalitet te sælges til en høj pris, kan det overvejes Dyr te. For at undgå at betale for meget for te, er det vigtigt at gennemgå denne liste over faktorer og spørge, hvorfor teen er dyr. Hvis det ikke opfylder nogle eller de fleste af disse kriterier, er det sandsynligvis overpris.
Hvorfor er te i teposer billig?
Det er ikke sådan, at alle teposer er billige, og al løs bladte er dyr, men snarere at tedrikkere, der går mere op i bekvemmelighed, har en tendens til at bekymre sig mindre om kvalitet. Dette gælder på tværs af andre typer drikkevarer, med øl på dåse vs. flaskeøl og instant vs. malet kaffe.
Hvorfor er løsbladste dyrere?
Forbrugere, der vil have det bedste, mest dyre teblade ville ikke drømme om at putte dem i en tepose. Det er der mange grunde til, ikke mindst er kemikalierne i teposen, der forstyrrer smagen. Som et resultat sælges premium teer til folk, der værdsætter kvalitet, og derfor har de en tendens til at være en smule dyrere.
Hvordan får man øje på en billig grøn te med løse blade?
Der er billige løsbladste som Hojicha der kan være både lækkert og overkommeligt, men der er også lavere kvalitet billig te der er ret ubehagelige at drikke. Generelt bør du undgå japansk te som Sencha og matcha, der er lavet i Kina.
Du bør også undgå løse bladgrønne teer, der producerer en orange eller brun farve, da disse sandsynligvis er af lav kvalitet og kan være meget bitre. Vær også på udkig efter vage detaljer, der er angivet i beskrivelsen, såsom oprindelse.
Hvad er den dyreste te i Japan?
matcha
De dyreste te i japan på gram for gram basis er matcha. Matcha kan sælges for et par dollars per gram, hvilket gør den til den dyreste te efter vægt i Japan. Når det er sagt, behøver du kun 2 gram for at lave en skål matcha-te.
Gyokuro
De dyreste te i japan der er i løse blade (ikke pulveriseret) form er Gyokuro . Konkurrencekarakter Gyokuro kan prissættes så højt som $2 per gram, med nogle endda over det i sjældne tilfælde. Alligevel er alt andet taget i betragtning, at dette er en billig drink, da det kun ville koste $10 at producere 4-5 kopper af teen. Sammenlignet med vin er te stadig meget billig, selv i den højere ende.
