Japansk te-ceremoni: Beskrivelse, historie og fakta

De Japansk te-ceremoni er noget, der både interesserer og forvirrer folk, når de besøger Japan. Med så mange trin, redskaber og koncepter Japansk te-ceremoni er både fascinerende og svær at forstå fuldt ud. I denne artikel vil vi nedbryde, hvad den japanske te-ceremoni er, men endnu vigtigere, hvad den repræsenterer. Vi anbefaler stærkt at læse denne guide, før du deltager i din egen te-ceremoni, så du ved, hvad du kan forvente!

 

Video om japansk te-ceremoni (kommer snart)

Indholdsfortegnelse

 

Hvad er den japanske te-ceremoni

De Japansk te-ceremoni er i bund og grund en praksis, der bruger matcha te som en måde at fremme et positivt forhold mellem værten og deres gæst. Selvom der er nogle kompleksiteter og nuancer ved den japanske te-ceremoni, ligger dens kerneværdier i enkelhed. Alt du skal gøre er at træde ind i en Japansk tehus at opleve denne enkelhed. Rummet er sparsomt indrettet, med intet andet end en rulle og et blomsterarrangement. Der er et par genstande omkring til at tilberede teen, men disse er ikke fokus. Hovedfokus for te-ceremonien er de 4 principper Wa, Kei, Sei og Jaku, og genstandene tjener simpelthen som en måde at demonstrere disse principper på.

 

Hvorfor er det matcha-te-ceremonien og ikke løsblads-te-ceremonien?

matcha pulver - ceremoniel kvalitet matcha te fra Japan

Selvom løse blade te gerne Sencha er nu langt den mest almindelige måde at indtage grøn te i Japan, det var ikke altid sådan. I middelalderens Japan blev te indtaget i pulverform, hvad der nu ville blive betragtet som "matcha" eller pulveriseret te. Da te-ceremonien først blev oprettet, var dette den mest almindelige form for te-forbrug, så ritualerne for den japanske te-ceremoni blev bygget op omkring denne drik. Det er derfor, vi nu kun ser matcha blive brugt i Japansk te-ceremoni, i stedet for løsbladste, hvilket gør det til en matcha-te-ceremoni i stedet for en løsblads-te-ceremoni.

 

Hvilke Matcha-redskaber bruges i den japanske te-ceremoni?

Da temesteren træder ind i tesalonen, vil hun præsentere de redskaber, der skal bruges iJapansk te-ceremoni. Der er 9 vigtigste teredskaber, vi vil diskutere i dag, som hver har sin egen brug og betydning.

 

Fukusa

Dette er den tørre klud temesteren bruger til at rense redskaberne af, inden teen tilberedes. Betydningen af dette er praktisk såvel som symbolsk. Som et tegn på respekt renser temesteren redskaberne foran gæsten, så de kan være sikre på, at de er rene.

 

Natsume

Dette er det første emne, der skal renses eller renses af temesteren. Natsume kaldes også "te-caddien", og det er sådan matcha-pulveret transporteres. De matcha pulver sigtes ofte på forhånd for at fjerne klumper, og derefter bringes det ind i tesalonen for at blive klargjort.

 

chashaku

Chashaku bambus matcha ske

Dette er bambus-teskeen, der bruges til at øse matcha-pulveret ned i skålen. Chashakuen er enkelt designet, men det er det perfekte værktøj til at øse pudderer ude af natsume, da den har mere et lodret design, snarere end et typisk vandret design. Temesteren bruger 2 store skeer af Chashaku, som kommer ud til omkring 2 gram matcha-pulver. Dette er den perfekte mængde til en skål matcha.

 

Kama

Dette er jerngryden, der bruges til at opvarme vandet til den japanske te-ceremoni. En perfekt firkant er skåret ud af tatami måtterne, og den er omsluttet af et flammebestandigt materiale. Under jerngryden er der varme kul, der varmer vandet op under hele ceremonien.

 

Hishaku

Dette er bambusskeen, der bruges til at øse vand ud af kamaen for at forberede matcha te. Hishakuen har et langt håndtag til at nå vandet i jerngryden, og temesteren hælder vandet langsomt op, så det køler af, før det bruges til at tilberede matcha-teen. Kogende vand er for varmt til at tilberede en velsmagende matcha, så den skal afkøles lidt gennem teknik.

 

matcha skål

Matcha skål chasen ler te skål

Dette er ler te skål brugt i den japanske te-ceremoni. Den er lavet af et kraftigt ler, og det har ofte et smukt mønster på den ene side. Skålen forvarmes inden hånden, så den holder matchaen varm under hele teceremonien, og skålens højere vægge gør det lettere at tilberede teen. 

 

matcha piskeris

matcha piskeris - chasen bambus matcha piskeris

Dette er måske det mest berømte af te-redskaberne. Chasen eller bambus matcha piskeris er skåret ud af et enkelt stykke bambus, og de 100 små børster bevæger sig hurtigt gennem vandet for at lufte teen. Dette værktøj har været brugt i hundreder af år i te-ceremonien, men fungerer stadig bedre end noget moderne værktøj.

 

Kensui

Dette er spildevandsskålen brugt i den japanske te-ceremoni. Nogle gange bruges vand til andre ting end at tilberede te, som at varme op matcha skål. Dette vand skal kasseres, og kensui er den mest yndefulde måde at gøre det på. Dette gør det, så temesteren ikke behøver at forlade tesalonen under ceremonien.

 

Chakin

Chakinen er en separat klud, som temesteren bruger til at rense matchaskålen af. Mens Fukusa holdes tør og bruges til at rense de tørre redskaber af, bruges chakinen til at rense de våde redskaber af.

 

Hvad er trinene i den japanske te-ceremoni?

De Japansk te-ceremoni kræver mange små trin, der gentages i omhyggelig rækkefølge. For at lære disse trin skal teamasters øve sig næsten hver dag, og der er endda skoler dedikeret til at lære den japanske te-ceremoni. I dag skal vi blot dække et par af de brede streger, og hvorfor hvert trin betyder noget.

 

Trin 1 - Bukning

Inden temesteren træder ind i lokalet, vil hun stå ved indgangen og bøje sig for gæsterne, hvorefter gæsterne forventes at bukke sig tilbage. Dette er en simpel introduktion og demonstration af respekt. Gensidig respekt er en meget vigtig del af te-ceremonien, og noget som vi vil komme nærmere ind på senere.

 

Trin 2 - Oprensning af tetøj

Efter at temesteren har sat tesættet fra sig, vil hun begynde at rense det. Dette gøres for at vise gæsten, at det testel, der bruges til at lave deres te, er rent og rent. Fukusaen tages ud og foldes ud og bruges senere til at rense te-redskaberne, begyndende med Natsume og derefter Chashaku.

 

Trin 3 - Forberedelse af japansk matcha te ceremoni sæt

Efter at tetøjet er renset, skal temesteren forberede redskaberne til at lave te matcha te. Hun vil tage fukusaen og åbne jerngryden for at samle noget varmt vand. Dette varme vand vil blive hældt i chawanen for at forvarme det. De matcha skål er lavet af tykt ler, så det absorberer meget varme. Hvis den ikke er ordentligt opvarmet på forhånd, vil matcha skålen absorbere meget af varmen fra matcha te og få det til at blive koldt meget hurtigere. Mens vandet stadig er varmt, vil temesteren tage matcha-piskeren eller chasen og dyppe den forsigtigt i vandet. Hun vil derefter give den et hurtigt piskeris rundt i vandet. Ved at lægge matcha-piskeren i blød i vand, gør du den mere smidig og mindre tilbøjelig til at gå i stykker. Når dette sarte træ er tørt, kan det være ret skørt og nemt gå i stykker.

Efter matcha skål og matcha piskeris er klargjort, hældes vandet ud af matchaskålen i kensuien og matchaskålen renses af med chakinen. Temesteren er nu klar til at tilberede matcha-teen.

 

Trin 4 - Tilberedning af Matcha-te

Til sidst kommer vi til den vigtigste del af te-ceremonien, og det er forberedelsen af teceremonien matcha te. Dette ses som hovedbegivenheden i Japansk te-ceremoni som alt andet bygger op til.

Først vil temesteren tage 2 store skeer matcha-pulver fra natsumen og placere det i matcha-skålen. Hun vil derefter øse mindre end en fuld hishaku fuld af varmt vand i skålen, og sørg for at hælde det virkelig langsomt, så det har en chance for at køle af, før det rører matcha-pulveret.

Til sidst vil temesteren tage matcha-piskeren og forsigtigt skrabe siderne af teskålen for at blande matchaen i og derefter begynde at piske teen op i en zigzag-bevægelse. Ved at piske matcha te på denne måde er temesteren i stand til at skabe et let skum på toppen, som giver den en mere jævn konsistens og smag. Når matcha skål er færdig, sætter temesteren matcha piskeris til side og vender skålen, så designet vender mod gæsten.

 

Trin 5 - Drikke Matcha te

Nu kommer tiden for gæsten til at spille en rolle i Japansk te-ceremoni. Selvom gæstens job kan være langt nemmere end værtens job, er der stadig nogle te-ceremonietiketter, man skal være opmærksom på, når man drikker matcha-teen.

Først bør du bøje dig, når teen præsenteres for dig for at formidle taknemmelighed uden at tale. Du kan derefter tage skålen med te og placere den på din tatamimåtte, før du drikker den. Skålen kan så holdes med 2 hænder, og du skal vende den, så mønsteret eller designet på skålen vender mod de andre gæster. Dette ses som et tegn på respekt, hvilket giver de andre gæster mulighed for at se den smukkeste del af skålen, mens du drikker.

Når du er færdig, kan du placere skålen på den anden side af tatamimåtten, hvor den blev præsenteret for dig.

 

Trin 6 - Wagashi

Wagashi eller japansk slik er et andet aspekt af den japanske te-ceremoni ud over matcha-teen. Disse er lavet med enkle ingredienser og bruges ofte til at formidle temaet for te-ceremonien. De er beregnet til at komplementere matchaens smag, hvor sødmen fra wagashi udjævner bitterheden af matchaen. Dette bør spises, når det bliver præsenteret for dig, og det skal være færdigt, så værten ved, at du kunne lide det.

 

Hvad er principperne for den japanske te-ceremoni?

Mens trinene og redskaberne brugt i te-ceremonien ser ud til at få al opmærksomheden, er principperne de vigtigste. Disse principper er Wa, Kei, Sei, Jaku eller Harmoni, Respekt, Renhed og Ro. Vi vil kort dække hvert af disse principper, og hvordan de er repræsenteret i te-ceremonien.

 

Harmoni

Harmoni er det positive samspil mellem værten og gæsten. Dette er et ideal, som folk bør stræbe efter, ikke kun i den japanske te-ceremoni, men også i omverdenen. De matcha te er ikke en ensom forfølgelse, men noget, der skal deles mellem værten og deres gæst.

 

Respekt

Respekt er evnen til at forstå og værdsætte andre. Gæsten skal tænke på værten under hele te-ceremonien, og værten bør tænke på gæsten under hele te-ceremonien. Inde i tesalonen er alle mennesker lige, uanset deres status uden for tesalonen. Respekten for mennesker formidles gennem bøjning og respekt i te-ceremonien, og respekt for genstande formidles gennem behandlingen af matcha redskaber. Genstande af forskellig værdi behandles ens, ligesom mennesker med forskellig status udefra behandles ens under den japanske te-ceremoni.

 

Renhed

Renhed er evnen til at behandle sig selv og andre med et rent hjerte. Begrebet renhed i te-ceremonien demonstreres ikke kun, når temesteren renser matcha te ceremoni redskaber, men inden gæsten overhovedet kommer ind i tesalonen. Inden de går ind i tesalonen, skal gæsterne rense deres hænder ved tsukubai og også rense deres hjerter og sind. Først efter at de har forladt deres verdslige tanker og bekymringer, er de i stand til at nyde noget så simpelt som en skål te i stilhed.

 

Ro

Ro opnås, når de 3 andre principper er realiseret. Dette er en følelse af uselviskhed, og selvom det er det ultimative mål med at praktisere te-ceremonien, er det på en måde stadig begyndelsen. Principperne skal konstant praktiseres for at bevare roen, og den matcha te ceremoni er måden at træne på.

 

Hvad er historien om den japanske te-ceremoni?

Te blev oprindeligt adopteret af munkene, som brugte den til at hjælpe dem med at fokusere under lange perioder med meditation. Snart begyndte overklassen at lægge mærke til dens fordele, som hævede status af te til en drink for adelen. Te blev set som et statussymbol og en måde for den velhavende elite at konkurrere med hinanden om prestige. Dette gav anledning til en bestemt type te-ceremoni, hvor værten ville invitere gæster over som en undskyldning for at fremvise deres dyre teværelser, teredskaber og tepulver. Dette var en korrupt version af matcha te ceremoni, og en mand kendt som Sen no Rikyu kom snart med en mere ydmyg vision for den japanske te-ceremoni.

Rikyu talte for et rustikt teværelse ude på landet, væk fra byen. Dette teværelse ville være indrettet i en minimalistisk stil, med intet andet end en rulle og et blomsterarrangement som dekoration. I stedet for at te-ceremonien var en undskyldning for værten for at fremvise deres rigdom, blev det det stik modsatte, et sted hvor alle var lige. Dette var en forenklet version af te-ceremonien, som forsøgte at opbygge et forhold mellem værten og deres gæst og fremme principperne for Wa, Kei, Sei, Jaku.

Denne matcha te ceremoni er stadig populær i dag, især blandt turister, der kommer fra hele verden for at tage del i japansk tekultur. Den moderne japanske te-ceremoni, som vi kender den i dag, er lige så gammel som Sengoku-perioden, med de første optegnelser, der går tilbage til 1500-tallet

 

Sådan laver du din egen Matcha-te-ceremoni

Mange tedrikkere kan lide at lave deres egne matcha te ceremoni derhjemme. Selvom det er muligt at få alle de redskaber, vi nævnte tidligere, er der 3 vigtigste, der er vigtige. De matcha piskeris, matcha skål og matcha ske bruges til at tilberede en skål matcha-te, der smager ligesom matcha-te-ceremonien. Dette er en god måde at praktisere nogle af principperne for den japanske te-ceremoni, selvom du ikke er i Japan.

Selvom du måske ikke ser det blive brugt i den japanske te-ceremoni, kan du investere i en metalsigte eller furui til at sigte dit matcha-pulver. Matcha-pulver vil automatisk danne klumper, når det udsættes for fugten i luften, og det kan gøre det, så din matcha-te ikke blandes så jævnt. Hvis du virkelig ønsker at få mest muligt ud af din matcha te ceremoni, kan dette ekstra sigtetrin gøre hele forskellen.

Hvis du vil lære mere om, hvordan du tilbereder den bedste matcha-te, kan du læse denne artikel her, som vil tage dig igennem tilberedningen trin for trin.

 

Hvor kan man få det bedste Matcha te-ceremonisæt

matcha te-ceremonisæt - matcha te-prøvetager med matcha skål, matcha piskeris og chashaku

Hvis du leder efter det bedste matcha-sæt til at skabe din egen matcha-te-ceremoni, skal du ikke lede længere end dette matcha-bundt her. Dette bundt inkluderer 21 forskellige typer matcha te, plus matcha piskeris, matcha skål og matcha ske. Med dette bundt får du ikke kun prøve et stort udvalg af forskellige matcha-teer, du får også alle de værktøjer, du har brug for til at forberede dem på den rigtige måde!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4