I løbet af Japansk grøn te-ceremoni, det er vigtigt at sikre sig, at du har ret te ceremoni sæt.
I det første afsnit af denne artikel vil vi dække alt tilbehør til den traditionelle te-ceremoni med detaljeret forklaring og billeder.
I den anden del vil vi forklare dig trin for trin hvordan man bruger det japanske te-ceremonisæt. Uden videre, lad os komme i gang! 🍵🍃

Definition af te-ceremonisættet
Den japanske te-ceremoni er en traditionel form for te-ceremoni og en japansk kulturel aktivitet, der involverer den ceremonielle forberedelse og præsentation af ceremoniel matcha.
Derfor vil vi i denne artikel dække det japanske te-ceremonisæt, som er den komplette samling af japanske teceremoni forsyninger bruges til tilberedning og servering af te.
Hvad består et traditionelt te-ceremonisæt af?
Der er mange forskellige japanske teceremoni forsyninger involveret i tilberedning af matcha te.
Her vil vi dække så mange vi kan, alt til de vigtigste redskaber, til de mindst brugte af de japanske te-ceremoniforsyninger.
Nogle af de redskaber, der bruges i te-ceremonisættet, kender du måske allerede, fordi de er så allestedsnærværende, og andre vil du knap engang se, hvis du deltager i en japansk te-ceremoni.
I alt er der 19 redskaber involveret i det japanske te-ceremonisæt, og de er Chaire, Chakin, Chasen, chashaku, Chawan, Fukusa, Furo, Futaoki, Hishaku, Kama, Kaishi, Kensui, Kobukusa, Mizusashi, Kensui, Sensu, Shifuku, Ro og Yakan. Lad os diskutere hver enkelt af dem i detaljer!
Chaire

Formanden er en anden vigtig del af japansk te ceremoni sæt. Dette er tebeholderen, der bruges til at holde matcha-pulveret til specielle te-ceremonier. Den er lavet af tykt ler, og den har en forsegling på toppen, næsten som en korkprop.
Dette skal ikke forveksles med natusume, som er en anden type te-caddy lavet med et lakmateriale.
Forskellen mellem Chaire og Natsume
Forskellen er, at stolen bruges til japanske teceremonier, der involverer koicha eller tyk te. Dette er en speciel matcha-pasta lavet med dobbelt mængde pulver og halv mængde vand.
Dette er kun beregnet til særlige lejligheder, og du skal bruge en ekstremt glat matcha som Matcha Washimine at lave koicha, ellers bliver den meget bitter.
Chakin

Chakinen er et af to viskestykker, der bruges i te ceremoni sæt. Dette håndklæde er okay at blive vådt, hvilket adskiller det fra Fukusa, som er beregnet til at forblive tørt.
Chakinen er lavet af hamp og bruges specifikt til at rense chawan eller matcha skål, hvilket er noget vi vil diskutere senere.
Denne rensningsproces understreger et af kerneprincipperne i te-ceremonien, renhed, hvilket gør chakinen til en endnu vigtigere del af teceremonien. Japansk te-ceremonisæt.
Chasen

De jagtet eller matcha piskeris er det mest genkendelige redskab i te ceremoni sæt. Dette er det bedste værktøj, når det kommer til at piske den perfekte skål matcha-te.
Den er lavet af et enkelt stykke bambus, og den har 100 små børster, der bevæger sig gennem vandet for at sprøjte luft ind i teen.
Dette skaber et dejligt skum ovenpå matchaen, som kan give teen en mere jævn og cremet smag og konsistens.
chashaku

Chashakuen er specielt designet til at være den bedste ske til at øse matcha-pulver, og den er en vigtig tilføjelse til te ceremoni sæt.
Designet kan virke simpelt, men det har nogle få nøglefunktioner, der gør det nemmere at tilberede matcha-te.
Design af Chashaku
Først og fremmest har den et mere lodret design sammenlignet med det vandrette design på de fleste skeer.
Dette gør det lettere at øse ud af smallere beholdere som en matcha-dåse. Den anden er, at chashaku er et fantastisk måleværktøj.
Alt du skal bruge er to dyngede skefulde fra chashakuen, og du vil have den perfekte mængde pulver til at lave din matcha-te.
Chawan

Efter chasen er chawan matcha skålen nok det næstmest berømte redskab i Japansk te-ceremonisæt.
Denne kan umiddelbart ligne en almindelig skål, men den har et par nøglefunktioner, der hjælper med at forbedre te-ceremonien.
Design af Chawan
For det første har den stejlere sider, hvilket gør det nemmere at piske matchaen. Den er også lavet af et tykt ler, som formidler en følelse af betydning for teen, og det hjælper også med at holde matcha-teen varm, så længe den er forvarmet.
Endelig har den normalt et smukt design på siden af sig, som er beregnet til at blive vendt mod gæsten for at demonstrere et af kerneprincipperne i den japanske te-ceremoni.
Et af kerneprincipperne i den japanske te-ceremoni er respekt, og det demonstreres ved, at gæsten lader andre se på den smukkeste side af teskålen, mens de drikker matcha-teen.
Fukusa

Fukusa er det andet håndklæde, der bruges i Japansk te-ceremonisæt. I modsætning til Chakin er dette håndklæde beregnet til at forblive tørt, og det bruges til at rense de genstande, der bruges i te-ceremonien, såsom natsume og chashaku.
Denne klud er lavet af silke og holdes rundt om livet på temesteren og foldes ud før te-ceremonien.
Når temesteren er færdig med at bruge fukusaen, vil hun folde den op på samme måde og placere den tilbage på sit bælte.
Furo

Dette er den bærbare varmelegeme til jerngryden, der bruges i Japansk te-ceremonisæt. Dette bruges mest om foråret og sommeren, og det er normalt lavet af bronze.
Furoen har en lille åbning inde i den for at lukke luft ind og holde kullet indeni brændende godt. Dette gør det muligt at opvarme vandet til te-ceremonien og nemt transporteres.
Futaoki

Futaoki er en sjældent kendt del af te-ceremonien. Ved starten af den japanske te-ceremoni sættes futaen eller låget til kedlen på kama- eller jerngryden for at holde vandet varmt.
Derefter placeres hishakuor-bambus-øsen på futaokien, indtil værten øser den første kop vand ud af jerngryden.
Dernæst vil temesteren placere kedellåget på futaokien. De fleste futaoki er lavet af bambus med en lille knude i midten, men det er ikke ualmindeligt at finde en lavet af enten keramik eller porcelæn.
Hishaku

Hishakuen er et andet af de mere berømte redskaber i Japansk te-ceremonisæt. Dette er bambusskeen, der bruges til at øse vandet fra jerngryden ned i matchaskålen.
Temesteren vil bruge cirka en halv hishaku fuld af vand for at tilberede matcha-teen.
En Hishaku kan også bruges uden for templer som en del af rensningsritualet, men disse har tendens til at være større.
Kama
Kamaen er jerngryden, der bruges til at opvarme vandet, og derfor er den en meget vigtig del af Japansk te-ceremonisæt.
Når du går ind i tesalonen, vil du måske bemærke en firkant, der er skåret ud i tatami-måtterne.
Det er her kamaen eller jerngryden holder til, og den er foret med et bronze, varmebestandigt materiale, der også indeholder varme colaer i bunden. Disse varme kul tjener som en måde at holde vandet varmt under hele te-ceremonien.
Kaishi
Kaishien er papirserviet, der bruges til at servere slik og kan betragtes som en del af te ceremoni sæt. Under te-ceremonien præsenteres gæsten normalt for en slags sød eller "wagashi" til at nyde sammen med deres te.
Hvad er formålet med at servere Wagashi?
Wagashi'en tjener to formål, det første er at tilbyde en særlig gave til gæsten for at styrke deres bånd til værten.
Den anden er at sætte temaet for te-ceremonien. Wagashi kan skabes kunstnerisk til at formidle forskellige ideer eller forskellige årstider, så det er virkelig med til at sætte tonen for hele te-ceremonien.
Kaishien opbevares normalt af temesteren klar til at blive brugt, men den kan også opbevares af gæsten. Disse papirservietter er meget små og nemme at gemme væk.
Kensui
Kensui er spildevandsskålen, der bruges til te-ceremonien. Dette virker måske ikke som en vigtig del af det japanske te-ceremonisæt, men det spiller en vigtig rolle.
Når temesteren har forvarmet teskålen og tepiskeren, bliver hun nødt til at kassere vandet. At have kensuien rundt gør det nemt at hælde dette vand ud uden at skulle forlade terummet og afbryde strømmen af te-ceremonien.
Kobukusa
Dette er en tykkere silkeklud, der bruges til at præsentere matcha skålen. Dette bruges ikke til at rense te-redskaberne, men snarere til at beskytte te-redskaberne.
Sammenlignet med Fukusa er Kobukusa lavet af et meget tykkere materiale og indeholder ofte mere dekorative mønstre.
Den lægges på tatamimåtten og derefter lægges chawanen oven på den til gæsten. Dette bruges primært til specielle te-ceremonier, hvor koicha drikkes.
Dette er en af de Japanske te ceremoni forsyninger at man ikke nødvendigvis ser, om man deltager i en ceremoni, men det er alligevel involveret.
Mizusashi
Mizusashi er en anden komponent i te ceremoni sæt du bemærker måske ikke i løbet af en almindelig te-ceremoni. Denne beholder er fyldt med koldt vand, og den bruges til at genopfylde Kama- eller jerngryden mellem te-ceremonier.
Den er normalt lavet af ler, og den har et låg på toppen. Dette er et vigtigt værktøj, når det kommer til at sætte scenen for te-ceremonien, selvom du måske ikke ser det blive brugt under selve ceremonien.
Natsume
Natsume er en anden type te-caddie. Dette er en del af te-ceremonien indstillet til at tilberede "usucha" eller tynd te. Som vi nævnte før, hvis der tilberedes koicha eller tyk te under en særlig te-ceremoni, vil stolen blive brugt i stedet.
Natsume er normalt lavet af lakeret eller uforarbejdet træ, og den får navnet, fordi den ligner jujubefrugten, som kaldes natsume på japansk.
Sensu

Sensuen er måske det mindst brugte redskab i te-ceremonisættet. Faktisk bliver sansen slet ikke rigtig brugt!
Denne foldeventilator holdes helt foldet op foran gæsten som en høflig gestus under te-ceremonien. Dette er en af de japanske teceremoni forsyninger finder du sjældent, men den bliver stadig brugt.
Shifuku
Dette er den beskyttende stofpose, der bruges til stolen. Klædet er normalt dækket af et dekorativt mønster, og det har en snor.
Stolen placeres inde i shifuku-posen, og den lukkes for at holde stolen beskyttet, indtil den er klar til brug. Selvom dette teknisk set er en beholder til et andet stykke af te ceremoni sæt, der ligger en masse arbejde i at lave det, og det er et kunstværk i sig selv!
Ro
Vi nævnte før i foråret og sommeren, bliver furoen brugt i te-ceremonien, men om efteråret og vinteren bruges Ro eller sunken ildsted. Dette er den firkantede ildsted skåret ind i tatamimåtten, hvor kamaen nedsænkes og holdes varm med brændende kul.
Yakan
Yakan er vandkanden, der bruges til at genopfylde mizusashien i slutningen af te-ceremonien. Det kan virke som om, at der er for mange beholdere, der kun bruges til vand, men hver enkelt er en vigtig del af Japansk te-ceremonisæt.
Dette er det sidste stykke af japanske teceremoni forsyninger, og det er en, du måske ikke ser blive brugt under selve ceremonien.
Japansk te-ceremonisæt brug trin for trin
Nu hvor vi har dækket alle værktøjerne i Japansk te-ceremonisæt, lad os kort diskutere, hvordan man bruger dem. Vi tager dig gennem te-ceremonien trin for trin i denne korte guide.
Trin 1: Invitationer
Før en formel te-ceremoni kan begynde, skal værten først sende invitationer ud til deres gæster. Dette gøres flere uger før te-ceremonien, og det er meget vigtigt, at de anvendte invitationer er æstetisk tiltalende. Selv før te ceremoni sæt bringes frem, te-ceremonien er begyndt og æstetikken er vigtig.
Trin 2: Forberedelse af ceremonirummet
Inden gæsterne ankommer til te-ceremonien, skal te-ceremonirummet forberedes. Der er 3 trin i dette. Først skal te-ceremonirummet gøres rent.
Udsmykningen af rummet
Te-ceremonien er beregnet til at være meget sparsomt dekoreret, og der bør ikke være noget i nærheden for at distrahere gæsterne fra selve ceremonien eller japanske teceremoni forsyninger.
Efter at te-ceremonirummet er blevet gjort rent, er det tid til at sætte temaet for te-ceremonien.
Sætter temaet for te-ceremonien
Selvom te-ceremonirummet har meget få dekorationer, kan temaet for ceremonien sættes med blomsterarrangementet og rullen, der hænger på væggen i rummet. Denne rulle vil normalt vise en hurtig sætning eller digt for at sætte tonen i ceremonien.
Endelig en del af Japansk te-ceremonisæt kan bringes ud. Ikke alle redskaberne vil blive vist, kun de grundlæggende ting som kensui, kama og mizusashi. Disse er de tungeste genstande i te ceremoni sæt. Resten af genstandene kan medbringes senere, når gæsterne er ankommet.
Trin 3: Modtagelse af gæsterne
Gæster, der er inviteret til te-ceremonien, vil typisk vente udenfor i haven, indtil de formelt bliver inviteret ind i te-rummet af værten. Haven, der omgiver te-ceremonirummet, er tænkt som en forlængelse af naturen selv. Dette repræsenterer et af kerneprincipperne i den japanske te-ceremoni, harmoni, i dette tilfælde harmoni med den naturlige verden.
Efter at være blevet annonceret, vil gæsterne tage deres sko af og begynde at komme ind i tesalonen. De vil derefter fortsætte med at vaske deres hænder som et symbol på at rense sig selv.
Hvordan gæster kommer ind i rummet
Historisk set kommer gæsterne ind i tesalonen gennem en lille dør. Dette tvinger hver gæst til te-ceremonien til at bøje sig, før de træder ind i lokalet, uanset deres status. Inde i tesalonen er alle gæster lige uanset deres status uden for tesalonen.
Sidder og serverer
Når gæsterne er inde i tesalonen, sætter de sig ned. Værten vil derefter anerkende hver gæst.
Hvis der tilbydes japansk te-ceremoni slik eller wagashi, vil de blive serveret til hver gæst i løbet af denne tid. Både værten og gæsten vil bøje sig for hinanden under denne udveksling.
Trin 4: Rensning af værktøjet
Som nævnt før er renhed et nøgleprincip i den japanske te-ceremoni. Det er her te ceremoni sæt kommer i spil. Temesteren vil tage Fukusa'en ud og tørre chashaku, hishaku og natsume af. Dette gøres foran gæsterne for at demonstrere renheden af te ceremoni sæt.
Trin 5: Tilberedning af tynd Matcha-te
Under den japanske te-ceremoni tilbereder værten tynd matcha-te ved at følge en række præcise trin.
Tilsætning af vandet
Først tages varmt vand fra kamaen ved hjælp af en hishaku og hældes i chawanen for at forvarme den. Dette sikrer, at matcha-teen forbliver varm under hele ceremonien.
Iblødsætning og forvarmning
Chasen, eller bambus matcha piskeris, lægges derefter i blød i vand for at gøre den mere bøjelig og mindre tilbøjelig til at gå i stykker på grund af dens sarte børster. Chasen og chawan er de eneste redskaber i te ceremoni sæt der kræver forvarmning.
Når tesættet er klar, kasseres vandet, og chawanen renses med Chakin-kluden.
Tilføjelse af Matcha-pulveret
Temesteren åbner derefter natsumen, tager chashakuen og øser to portioner matchapulver i chawanen. Typisk er pulveret forsigtet i natsume for at undgå klumper.
Pisk Matchaen
Derefter tilsættes en ske varmt vand til chawanen, og teen piskes kraftigt med chasen.
Skålens sider er skrabet, og hurtige zigzag-bevægelser skaber et lysegrønt skum på overfladen af matchaen. Piskeriset trækkes tilbage, og skålen vendes for at præsentere sin designside for gæsten.
På dette tidspunkt er de fleste af redskaberne i te ceremoni sæt er blevet brugt.
Trin 6: Tilberedning af tyk Matcha-te
Tyk te eller koicha tilberedes under te-ceremonien, men kun til særlige lejligheder. For at lave denne te te ceremoni sæt bruges på en lignende måde, men den vigtigste forskel er, at der bruges en anden mængde pulver.
For at gøre dette vil værten bruge den dobbelte mængde pulver og halvdelen af mængden af vand. Dette gør teen meget smagfuld og meget tyk.
Fordi teen er så tyk, og den går fra gæst til gæst, vil hver gæst bruge deres kaishi- eller papirserviet til at rense skålen af, inden den videregives til den næste gæst.
Trin 7: Rensning af værktøjet
Efter te ceremoni sæt er brugt, bliver alle redskaber ryddet op af værten. Dette demonstrerer naturligvis endnu en gang begrebet renhed. På dette tidspunkt kan værten og gæsterne benytte lejligheden til at observere håndværket af te-redskaberne og værdsætte kvaliteten af te ceremoni sæt.
Trin 8: Gæster afgår
Efter at alle trin er fulgt, får alle gæster nu lov til at tage afsted. Værten vil bøje sig for hver gæst individuelt, når de forlader. Den formelle te-ceremoni kan tage op til 4 timer, da der typisk serveres et måltid under den. Varigheden afhænger af sæsonen og typen af serveret måltid.
Hvor kan jeg få et te-ceremonisæt?
Hvis du leder efter en te ceremoni sæt, du kan finde alle de vigtigste værktøjer på vores hjemmeside. Tjek bare vores matcha tesæt sektion for at gennemse forskellige typer matcha skåle, matcha te, matcha piskeris og matcha skeer.
Du bør være i stand til at få alt, hvad du behøver for at begynde din rejse ind i te-ceremoniens verden. Måske vil du endda være vært for din egen en dag!