Hvis vi havde en dollar for hver gang nogen spurgte hvad smager matcha af vi behøver ikke at skrive artikler længere! 😄
Grunden til at så mange mennesker er nysgerrige efter smagen af matcha er fordi matcha smagen er så unik og derfor er den virkelig svær at sammenligne og beskrive.
I denne artikel og i videoen skal vi prøve at gøre det umulige og forklare, hvad matcha smager af.
Uden videre, lad os komme i gang! 🍃🍵
hvad smager matcha af
Før vi svarer hvad smager matcha af, det er vigtigt at påpege, at ikke alle matcha-smag er ens.
Visse matcha-teer vil være en lille smule sødere, andre vil være ret bitre og alt derimellem.
Når det så er sagt, er der et par smagsnoter, der dukker op gang på gang med en masse matcha-teer.
Vegetabilske smagsnoter
Du kan høre smagsnoter som edamame, babyspinat og endda tang tilskrives matcha-smagen.
Disse kan virke afskrækkende, men de kan virkelig skabe en unik og fornøjelig smagsoplevelse.
Disse smagsnoter kan faktisk komplementere mange smagsvarianter i det japanske køkken, og de er en af de vigtigste forskelle mellem Matcha vs Yerba Mate f.eks
Matcha smag ikke diagram
Paralleller i japansk køkken
Som vi har sagt før, for at forstå den unikke smag af japansk grøn te, hjælper det at have en forståelse af det japanske køkken.
Der er et par smagsvarianter, der er eftertragtede i japansk mad, som du ikke finder i amerikansk mad.
Svampe er et eksempel på dette. Taler om svampe, har du hørt om al denne hype omkring svampematcha? 🍄
Hvis du er nysgerrig efter det, så sørg for at læse vores artikel 👉 Mushroom Matcha - Skørt ny trend eller fornuftig løsning?
Misosuppe og ramen
De bruges almindeligvis i bouillon som misosuppe og ramen, og selvom de måske ikke opfattes som "smagfulde" i traditionel forstand, tilføjer de en velsmagende tykkelse til maden.
Denne velsmagende eller "umami" smag er et tema i ikke kun japanske retter, men også japanske teer, som vi vil udforske senere.
Tang
En anden ingrediens, du finder i det japanske køkken, som du måske ikke genkender, er tang eller tang.
Dette bruges ikke kun til konsistens, men også til smag. Generelt vil du finde meget mere dampede grønne grøntsager som edamame, tang osv.
Disse smage genskabes også i matcha-smagen, gennem en proces, vi vil diskutere næste gang.
Hvor kommer matcha-smagen fra
Nu hvor vi har dækket det grundlæggende om, hvordan matcha smager, så lad os tale lidt om, hvordan matchaen får sin smag.
I det sidste afsnit identificerede vi 2 hovedkategorier af smag, og hvorfor det er ønskeligt. Her skal vi tage fat på, hvordan teen får disse smage.
Velsmagende Matcha smag
Den velsmagende matcha-smag opnås faktisk ved at ændre den kemiske sammensætning af tebladet.
Den velsmagende smag af grøn te kommer fra aminosyrerne, som er byggestenene i proteiner.
Den mest udbredte aminosyre i grøn te kaldes theanin, en forbindelse isoleret så sent som i 1950 af et hold forskere i Kyoto, der studerede grønne teblade.
Teplanten producerer theanin naturligt, men omdanner det faktisk til antioxidanten catechiner som en beskyttelse mod sollys.
Disse katekiner kan faktisk producere en bitter smag i teen. For at maksimere indholdet af salte theanin vil landmanden skygge for teplanterne, der bruges til at producere matcha, i 3 uger før høsten.
Denne arbejdsintensive skyggeproces er det værd for at maksimere den velsmagende matcha-smag.
Dampet grøntsagsmatcha smag
En anden smag i matcha er denne dampede grøntsags- eller "vegetabilske" smagsprofil. Dette produceres efter at tebladene er høstet.
Når tebladene er plukket, begynder de at oxidere naturligt, og til sidst vil de blive til en sort te.
For at producere en uoxideret grøn te, skal der påføres varme på tebladene umiddelbart efter høst.
I Kina er det mere almindeligt at varme tebladene op i en stor varm pande, men i Japan er det mere almindeligt at dampe tebladene.
Denne dampningsproces låser ikke kun tebladenes naturlige grønne og græsklædte smag fast, men den kan endda fremhæve dem.
Dette er grunden til, at japanske grønne teer har en så levende grøn farve og en dampet grøntsag, næsten "tangagtig" smagsprofil.
Cremet Matcha smag
Endelig er der en bonus, og det er den cremede matcha-smagsprofil, som faktisk opnås ved, hvordan teen tilberedes.
Mens de fleste teer infunderes i vand, blandes matcha faktisk direkte i vand. Det betyder, at du indtager hele bladet, og derfor er teens mundfornemmelse tykkere og rigere.
Til tilbered den bedste skål matcha-te, du skal bruge bambus te piskeris eller chasen og piske tepulveret i vandet ved hjælp af hurtige håndledsbevægelser. Dette sprøjter luft ind i teen og giver den en lettere og cremet tekstur.
Der går meget arbejde i at producere denne glatte smag af matchaen, og når den kombineres med piskeris på ekspertniveau, kan en god matcha smage næsten som et glas mælk!
Parringer
Nu hvor vi har dækket, hvad matcha smager af, og hvorfor det smager på en bestemt måde, lad os diskutere et par matcha smagssammensætninger.
Fordi matcha har en så stærk smagsprofil, der er tung på disse dampede grøntsagsnoter, har den en tendens til at kollidere med en masse forskellige desserter og fødevarer.
Mørk chokolade virker ikke godt, men hvid chokolade gør. Hvorfor er dette?
Når du parrer matcha, vil du gerne gå efter noget, der er neutralt og sødt. Hvid chokolade smager ikke af meget, men den er sød, så den passer perfekt. Det er også derfor, at matcha lattes fungerer så godt! Og hvis du vil presse din sød tand til det yderste, du kan endda lave din egen DIY matcha hvid chokolade 🍫
Andre matcha-smagssammensætninger omfatter is, mochi og andre typer japanske slik (wagashi), der er meget mere subtile end desserter, du måske er vant til.
Hvis du virkelig er interesseret i emnet, har vi en dedikeret artikel om, hvilke smage der passer godt til matcha. Sørg for at læse artiklen 👉 Hvilke smage er gode med matcha?
fordele
Smagen af matcha er vidunderlig, men mange af jer spørger sikkert, hvad er det matcha fordele? Der er mange forskellige sundhedsmæssige fordele ved matcha te, og de kommer alle ned til tilstedeværelsen af koffein, theanin, antioxidanter og mere. Lad os komme i gang og gennemgå listen over, hvad matcha grøn te er god til.
- Energi
- Immunstøtte
- Stress og angst
- Langsommere aldring
- Vægttab
- Forbedret hjertesundhed
- 10 gange antioxidanterne som en almindelig grøn te
- Yderligere næringsstoffer
11 tips, der vil forbedre smagen markant
hvordan man får matcha til at smage godt er et spørgsmål, vi ofte bliver stillet. Fordi der er så mange forskellige strategier, du kan bruge til at lave en bedre smagsskål med matcha, besluttede vi, at vi ville samle dem alle sammen i en stor liste.
Her er 11 tips til at få din matcha til at smage fantastisk:
- Start med ceremoniel Matcha, ikke Matcha af madlavningskvalitet
- Sigt og knæk altid klumperne
- Brug mindre vand
- Lavere vandtemperatur
- Brug det rigtige piskeris
- Brug den rigtige skål
- Pisk i en M og W form, men rør ikke
- Vær forsigtig, mens du smager matcha
- Vær forsigtig med at søde matcha
- Køb fra velrenommerede landmænd
- Praksis
Matcha er et luksusprodukt
Hvorfor er det så dyrt?
Dette er et spørgsmål, vi bliver stillet hele tiden, og fordi der går så meget i at fremstille matcha-te, har vi svært ved at svare på en sætning eller to, så vi besluttede at skrive en hel artikel om det.
Artiklen hedder 👉 hvorfor er matcha så dyr? Forklaring af eksperter.
Men vi kan opsummere denne artikel med de 11 hovedårsager:
- Matcha vokser kun på bestemte geografiske steder
- Det skal komme fra første høst
- Ekstra mand til at skygge for planterne
- Skyggeproces og hvorfor skal du skygge planterne?
- Planten skal overleve 3 uger uden sollys
- Håndplukkeproces
- Omhyggeligt bladvalg
- Stilke og årer på tebladene fjernes
- Te males med meget dyrt udstyr
- Det dyrebare pulver skal være perfekt pakket
- Efterspørgslen er højere end udbuddet
Endelig dom over what smager matcha af
Så endelig, hvordan smager matcha af?
Smagen kan beskrives som stærk på disse græsklædte eller dampede grøntsagssmag, med en stærk umami-smag, let subtil sødme og endelig en jævn konsistens.
Den bedste måde at virkelig forstå, hvad matcha smager af, er at prøve noget selv, og vi har den perfekte ting til dig!
Med vores matcha samplere, du kan prøve forskellige typer matcha-teer fra hele Japan og se, hvilke smage du bedst kan lide.
Og hvis du er mere interesseret i enkeltpakker, har vi lavet en liste over de bedste 20 matcha pulvere i år!
Alle disse matcha-teer smager lidt anderledes, hvilket alle har at gøre med teplantesorten, vækstregionen og produktionsstilen.
Prøv dem selv og bliv en feinschmecker af matcha-smag.