hvordan man laver matcha skum

Lad os tale om hvordan man laver matcha skum. I denne artikel vil vi nedbryde, hvorfor din matcha skummer ikke, og del også et par tips med dig til, hvordan du kan forbedre din matcha-fremstilling, og hvordan du laver skummende matcha derhjemme. 🍵🍃

Hvad er matcha skum

En vellavet matcha-te vil naturligt danne et skum ovenpå. Dette skyldes sandsynligvis en kombination af saponinindholdet såvel som aminosyrerne.

Nogle matcha producerer mere matcha skum end andre, og dette anses for at være en kvalitetsindikator af mange matcha-drikkere.

Hvorfor er matcha-skum vigtigt?

Lad os først kort diskutere, hvorfor du vil have skummet oven på din matcha. Dette skum er ikke kun for at få matchaen til at se pæn ud, den lufter også teen, hvilket giver den en glattere tekstur og en mere cremet smag. En matcha af høj kvalitet skal næsten smage som en latte, selv uden tilsætning af mælk eller sukker. Skummet er med til at skabe denne effekt, ved at give det en let og luftig konsistens. Selvom vi viser dette matcha-skum i mange af vores videoer, fortæller mange mennesker os, at de ikke er i stand til at genskabe det med deres egen matcha derhjemme, så vi ville lave en lille guide til at forklare, hvad der kunne gå galt.

Hvorfor du ikke kan få din Matcha til at skumme - 5 grunde

 

Hvordan laver man matcha skum? 

Når det kommer til hvordan man laver matcha skum, der er 5 vigtige ting, du bør tænke på. Efter at have læst denne liste, bør du vide det hvordan man laver skummende matcha dig selv uden problemer! 

1. Få de rigtige værktøjer

Før du spørger hvordan man laver matcha skum, sørg for at have alle de rigtige værktøjer. Det vigtigste værktøj, når det kommer til at lave en matcha skum er den matcha piskeris, chasen eller bambus piskeris. Dette værktøj er lavet af et enkelt stykke bambus, og de 100 små børster bevæger sig hurtigt gennem vandet for at lufte teen. Sammenlignet med et metalpiskeris skaber bambuspiskeriset meget mere skum, og det gør så meget mere stille, hvilket gør det bedre til din morgenmatcha-rutine. 

2. Køb premium matcha 

Hvis du virkelig vil lære hvordan man laver matcha skum som en proff skal du købe premium matcha pulver. Du kan faktisk teste kvaliteten af en matcha ved, hvor godt den skummer. Matcha af høj kvalitet, der er rig på aminosyrer, burde være let at skumme op, men når du bruger matcha af lav kvalitet, kan det være meget svært at fremstille en matcha skum. Når du går til første høst, matcha af ceremoniel kvalitet, vil du ikke kun få en bedre smag af din matcha, men du vil også se hvordan man laver skummende matcha derhjemme.

3. Sigt dit pulver

hvordan man laver matcha skum starter ikke kun med blandingen af matcha-teen, men endda sigtningen af pulveret. Når matcha pulver udsættes for luftens fugt, vil det begynde at danne klumper. Det betyder ikke, at matchaen er af lav kvalitet, eller at den er blevet dårlig, men det giver et problem, når det kommer til tændstikskummet. 

Nøglen til hvordan man laver skummende matcha sørger for, at pulveret blandes jævnt i vandet. Dette kan være meget svært, når du har mange klumper i din matcha, da disse ikke vil blandes godt i vand. Løsningen er blot at køre dit matcha-pulver gennem en sigte, før det går ned i matcha skål. Dette vil fjerne klumper og sikre, at du har nemmere ved at blande matcha-pulveret i vandet.

4. Brug varmt vand, men ikke kogende vand 

En af de fejl, folk begår, når det kommer tilhvordan man laver matcha skum bruger de vand, der er for koldt. Som vi nævnte før, nøglen til hvordan man laver skummende matcha er at blande pulveret jævnt og godt ned i vandet. Dette er meget sværere, når du bruger koldt vand, og matchaen ser ud til at klumpe sig mere. For at undgå dette og få en dejlig matcha skum, du ønsker at bruge varmere vand, på omkring 160-175 grader fahrenheit. Hvis du bruger vand, der er varmere end det, kan teen blive mere bitter, så prøv at holde den inden for dette område.

5. Prøv at piske som en temester 

Det sidste vigtige skridt i hvordan man laver matcha skum er at piske teen på den rigtige måde (og vi har dækket dig med denne artikel 👉 Hvordan bruger man et Matcha piskeris? Pisk Like a Pro på 5 minutter)

Begynd først med at skrabe siderne af skålen for at sikre, at alt matcha-pulveret er blandet i skålen. Derefter kan du forsigtigt skrabe bunden af teskålen af og begynde at piske matchaen op i en hurtig zigzag-bevægelse ved hjælp af hurtige håndledsbevægelser.

Når du lærer denne teknik spørgsmålet om hvordan man laver skummende matcha burde ikke være et problem længere!

Sådan laver du Matcha-skum instruktioner

1. Tag den rigtige mængde matcha med en Chashaku

Først vil du tage to skeer af chashaku-skeen. Ligesom piskeriset er denne ske lavet af et enkelt stykke bambus, og det er det perfekte værktøj til at tilberede matcha-te. Hvis du putter så meget matcha-pulver, som der er plads til på en enkelt chashaku-ske, skulle dette komme ud til omkring 1 gram matcha-pulver. Brug to dybe kugler af chashakuen og læg den i sigten, placeret på toppen af skålen.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ikke har en Chashaku? 

Hvis du ikke har en chashaku, kan du bruge en normal ske, men du skal bruge en anden metode til at måle pulveret. Du kan bruge 1 tsk matcha pulver, som skal komme ud til cirka 2 gram. Hvis du har brug for en Chashaku, giver vi dem gratis i mange af vores matcha tesæt, så det burde ikke være noget problem at få en.

2. Bræk klumperne op med en si og kom matchaen i en skål 

Dette næste trin springes ofte over, men det er meget vigtigt, når det kommer til hvordan man laver matcha skum. Efter du har lagt 2 gram matcha pulver oven på sigten, kan du bruge din chashaku eller en hvilken som helst anden ske til at skubbe pulveret igennem. Dette trin bør kun tage et par sekunder, og du vil vide, at du er færdig, når du har et lag fint sigtet pulver i bunden af matchaskålen.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ikke har en si? 

Sil kan nemt findes online, men hvis du ikke har en, kan du slippe af med klumserne på en anden måde. Først kan du tilføje en lille smule vand til matcha-pulveret i skålen, lige nok til at gøre det til en pasta. Når matchaen er i denne pasta, vil det være meget nemmere at finde klumperne frem og jævne dem ud med dit piskeris. Når du først tilsætter resten af vandet, vil det stort set være for sent, så sørg for at passe på dem her. Dette kan være et godt ekstra trin at gøre, selvom du har en sigte, da der kan dannes nogle klumper, efter at vandet er tilsat pulveret. 

3. Hæld langsomt en kop ikke helt kogende vand i midten af skålen.

Dernæst er det tid til at tilføje vandet. Hæld 100 ml 160-175 graders vand i midten af skålen. Efter at alt vandet er hældt i, og matcha-pulveret og vandet begynder at kombinere, er det tid til at gå videre til næste fase.

4. Pisk hurtigt i en op-og-ned-bevægelse (som at skrive bogstaverne M og W)

Piskebevægelsen er nøglen, når det kommer til hvordan man laver matcha skum. Sørg for at holde armen lige og pisk teen med håndleddet i små zigzag-bevægelser. Dit piskning skal danne en M- eller W-form. Denne bevægelse kan føles en smule uvant i starten, men du vil vænne dig til den overarbejde. 

Redskaber som du skal bruge for at lave en skummende matcha 

Før du begynder at lære hvordan man laver skummende matcha, du skal sikre dig, at du har de rigtige værktøjer. Vi har lavet en liste over de værktøjer, du måske vil overveje, hvis du skal udforske, hvordan man laver matcha-skum. 

 

chashaku  

Dette er bambus matcha scoop. Designet kan virke simpelt, men det har nogle få nøglefunktioner, der gør det nemmere at tilberede matcha-te. Først og fremmest har den et mere lodret design sammenlignet med det vandrette design på de fleste skeer. Dette gør det nemmere at øse ud af smallere beholdere som en matcha-dåse. Den anden er, at chashaku er et fantastisk måleværktøj. Alt du skal bruge er to dyngede skefulde fra chashakuen, og du vil have den perfekte mængde pulver til at lave din matcha-te. 

 

Si 

Silen er et andet vigtigt værktøj, når du forbereder matcha. Der er ikke meget specielt ved dette værktøj, og du kan ikke engang se det i den japanske te-ceremoni, men det er fordi pulveret er præfiteret. Et godt matcha-skum starter med fint sigtet matcha af høj kvalitet.

 


Matcha piskeris også kaldet chasen

Det japanske ord for bambus matcha piskeris er Chasen. Du kan referere til dette værktøj som enten chasen, chasen te piskeris, matcha piskeris eller bambus matcha piskeris. 

 

Erstatter, hvis du ikke har et piskeris 

Hvis du ikke har et bambuspisker, kan du bruge et metalpisker. Ulempen er, at piskeriset vil være meget mere støjende, og det vil ikke producere så godt af en matcha skum. Hvis du virkelig ønsker at blive seriøs omkring matcha, anbefales det, at du bruger bambus matcha piskeriset.

 


Matcha Bowl også kaldet Chawan

Matcha skålen kaldes også Chawan på japansk. Ordet "Cha" betyder te, og ordet "wan" betyder skål, hvilket gør dette til et meget simpelt navn for teskålen af ler.  

 

Erstatninger, hvis du ikke har en skål 

Hvis du ikke har den officielle matcha teskål, kan du blot bruge den skål, du har derhjemme. Ideelt set vil du have en skål med højere sider for at gøre piskningen lettere. Ler-te-skålen er også lavet af tykkere ler, som hjælper med at formidle en følelse af betydning. Det holder også teen varmere i længere tid. Selvom matcha-skålen i ler er det bedste værktøj til matcha, er det ingen undskyldning for ikke at nyde god matcha-te, hvis du ikke har en, bare brug hvad du har! 

 

ceremoniel matcha

Det vigtigste at have, når du tilbereder en skål matcha-te, er selvfølgelig selve matchaen. Det, du ønsker, er matcha, der er designet til at blive drukket almindeligt, uden mælk eller sukker. Du kan finde en masse billig matcha online, der er lavet til lattes og andre opskrifter, men denne matcha har en tendens til at være meget bitter, når du drikker den almindelig. Du bør gå efter førsteklasses, ceremoniel matcha af første høst, som vil have langt mindre bitterhed end de billige ting, selv når du drikker det almindeligt.

 

Varmt vand 

Selvfølgelig er varmt vand også en anden vigtig ingrediens, når du tilbereder te. Du vil ideelt set gå efter filtreret vand, så kalken ikke forstyrrer smag af matcha. Du vil gerne have, at vandet smager så neutralt som muligt. Du kan også bruge en elkedel til at varme vandet op, da dette vil være hurtigt og nemt.

 

5 grunde til, hvorfor du ikke kan lave matcha-skum 

1. Matcha af lav kvalitet

Årsag nummer et er, at den matcha, du bruger, er af lav kvalitet. Vi har fundet ud af, at disse kulinariske matchas af lav kvalitet ikke producerer så godt skum. Hvis du planlægger at lave matcha selv og drikke det almindeligt i stedet for i en latte, anbefaler vi stærkt, at du henter noget ceremoniel matcha, ellers vil du bemærke, at det skummer meget mindre. Inden for ceremoniel matcha skummer nogle matchas bedre end andre, men det betyder ikke nødvendigvis, at de skummere matchaer er af højere kvalitet, det kommer bare ned til saponinindholdet i teen.

2. Vand er for koldt

Den anden grund til, at din matcha muligvis ikke skummer, er, at det vand, du bruger, er for køligt. Mens matcha kan laves i køligere vand, blander den sig ikke så godt. Når du hælder det kølige vand i din matcha, kan du måske bemærke, at flere klumper begynder at dannes, og fordi disse ikke blander sig så godt i vandet, vil det forhindre, at den også skummer op. Det er derfor, vi anbefaler at gå efter en temperatur mellem 160-175 grader Fahrenheit. Du ønsker ikke at brænde teen, men du vil gerne tilberede den varm nok til at blandes ordentligt. Dette vil sikre, at din matcha skummer godt, og også at den smager bedre.

3. Bruger ikke nok pulver

Den tredje grund til, at du måske ikke kan skumme din matcha, er, at du ikke bruger nok pulver. Ved at bruge for meget vand og ikke nok pulver, bliver matchaen for tynd og er ikke i stand til at producere så godt skum. Du vil bruge omkring 2 gram pulver eller omkring 1 teskefuld og derefter omkring 100 ml vand. Ved at koncentrere din matcha på denne måde forbedrer du ikke kun smagen, du er også i stand til at skabe mere skum på toppen.

4. Bruger ikke de rigtige værktøjer

Den fjerde grund til, at du måske ikke skaber det skum, du ønsker, er, at du ikke bruger de rigtige værktøjer. Efter at have testet mange forskellige værktøjer, har vi fundet ud af, at den bedste måde at piske din matcha på, er med bambus te piskeris eller Chasen. Dette piskeris er skåret ud af et enkelt stykke bambus, og de 100 børster bevæger sig gennem vandet for at lufte teen. Selvom dette værktøj har været brugt i hundreder af år, finder vi stadig, at det er et af de bedste. Metalpiskeriset skaber ikke den rigtige mængde friktion gennem vandet, så vi fandt ud af, at det ikke producerer så godt skum. Hvis du ønsker at blive seriøs omkring dine færdigheder til at lave matcha, foreslår vi, at du får din egen bambus te piskeris.

5. Ikke at bruge den rigtige teknik

Den femte og sidste grund til, at du ikke får skum oven på din matcha, er på grund af pisketeknikken. Dette tager lang tid at virkelig mestre, men der er et par tips, der kan hjælpe med at gøre det lidt, men lettere. For det første vil du gerne bevæge dig meget hurtigt. Når du ser teamasterne tilberede teen, bruger de meget hurtige håndledsbevægelser med små armbevægelser. Du vil også gerne flytte piskeriset på overfladen af vandet i zigzag-formationer. Vi har fundet ud af, at dette er den bedste bevægelse til at skabe mere skum. Det, jeg har fundet nyttigt, er faktisk at øve med en større skål, hvis du har det. Dette vil give dig mere plads til et bredere bevægelsesområde. Når du bliver bedre til det, vil du være i stand til at piske med mindre plads med kun dit piskeris, men dette er et godt udgangspunkt. Hvis du virkelig ikke vil øve dine piskefærdigheder, kan du også bruge en mælkeskummer til at lave hurtigt matcha-skum på de travle morgener. 

Rengøring efter matcha foam session

Når du er færdig med at lave dit matcha-skum, skal du sørge for at skylle dit testel af, især chasen matcha-piskeriset. Du ønsker ikke at lægge din matcha piskeris snavset væk, eller endda lægge den fugtig væk. Sørg for at skylle det med vand og lad det derefter sidde og tørre, før du lægger det væk. Af og til kan det være en god ide at give den en blid skrubbe med en gammel tandbørste. Dette vil lade dig fjerne noget af farvningen uden at bryde de skrøbelige børster.

Konklusion på hvordan man laver matcha-skum

Så lad os gennemgå, hvad vi har lært. Først skal du sørge for at få en matcha af høj kvalitet af ceremoniel kvalitet og bland 1 tsk pulver med 100 ml vand mellem 160-175 grader Fahrenheit.

Tag derefter din bambus te piskeris og pisk den meget hurtigt med zigzag bevægelser langs overfladen af teen.

Hvis du følger alle disse trin, ved du det hvordan man laver skummende matcha derhjemme. Mange tak fordi I så med, jeg håber I har fundet denne artikel nyttig, når det kommer til at lave matcha derhjemme. Hvis du nogensinde har spørgsmål, er du velkommen til at efterlade dem i kommentarerne nedenfor. Indtil da ses vi næste gang.

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4