hvilken te har mest koffein

Hvilken te har mest koffein? Det er et spørgsmål, som folk ofte stiller os, og der er faktisk et par forskellige svar. Afhængigt af hvad du betragter som en "te", og hvordan du tilbereder teerne, kan forskellige typer te anses for at have det højeste koffeinindhold. I denne artikel vil vi tage fat på spørgsmålet om hvilken te har mest koffein, og rangordne teerne i rækkefølge efter deres koffeinindhold. Lad os komme i gang!  

hvilken te har mest koffein

Mate & Guayusa te med den laveste koffein

#1 Mate & Guayusa

En kop yerba mate kan indeholde 180 mg koffein, mens Guayusa kan indeholde endnu mere. Det har meget med tilberedningen at gøre, da drikken typisk tilberedes med et ekstremt højt blad til vand-forhold. Først fylder du en græskar ⅔ af vejen op med blade og hælder derefter varmt vand i. Drikken kan derefter nydes med et bombilla- eller metalsugerør, der automatisk filtrerer bladene fra. 

Selvom disse urteinfusioner har mest koffein, er de teknisk set diskvalificerede fra spørgsmålet hvilken te har mest koffein fordi de ikke rigtig er tetyper. Hvis du blot leder efter en drik med højt koffeinindhold, der ikke er kaffe, er dette en god mulighed.

 

matcha te med den laveste koffein

#2 Matcha

For at besvare spørgsmålet hvilken te har mest koffein, svaret ville teknisk set være matcha. Premium matcha er en af de højeste koffein-teer, du kan finde. I stedet for at blive infunderet som en normal bladte, blandes matchapulver direkte i vand. Det betyder, at du kan øge koffeinindholdet blot ved at tilsætte mere pulver i vandet. En almindelig portion matcha vil indeholde omkring 2 gram pulver og 136 milligram koffein.

 Hvis du tilbereder koicha eller tyk matcha, ville du bruge mindre vand og 4 gram matcha-pulver. Dette skaber en matcha-pasta, der har 272 milligram koffein. Denne koicha matcha indtages under særlige te-ceremonier og bør kun laves af det glatteste matcha-pulver. Hvis du gerne vil lave din egen koicha, anbefaler vi, at du bruger den Matcha Washimine eller nakai superior matcha for at undgå bitterheden. 

 

#3 Grøn te

Når du stiller spørgsmålet hvilken te har mest koffein det er fristende at sige grøn te, især japansk grøn te. Denne tetype omfatter mange af de højeste koffein-teer i verden, men ikke alle grønne teer har et højt koffeinindhold. I dette afsnit vil vi fremhæve et par af vores foretrukne grønne teer med højt koffeinindhold og tale lidt om hver enkelt te.

Gyokuro

Den første te på vores grøn te-liste er Gyokuro , den eneste japanske grønne te, der virkelig har mere koffein end en kop kaffe. Når folk stiller spørgsmålet hvilken te har mest koffein, Gyokuro er altid top of mind.

Dette anses for at være den mest premium japanske bladte på grund af den omhyggelige produktionsproces. Denne te skal skygges i 3 uger før høsten, for at den kan udvikle denne karakteristiske søde og salte smag. Når theaninen i teplanten udsættes for sollys, omdannes den til katekiner. Disse vil have en lidt tørrere, mere bitter smag end theaninen, så hvis du leder efter en sød og krydret te, vil du gerne gå efter en skyggefuld te. Sencha eller a Gyokuro . 

Hvis du vil se hvordan Gyokuro sammenlignes med en te som Sencha med hensyn til dets koffeinindhold og sundhedsmæssige fordele, kan du læse vores komplette artikel om 👉 Gyokuro vs Sencha

Andet end matcha, Gyokuro har den længste skyggeproces. Dette gør det muligt for teen at udvikle sin unikke smag og også dets høje koffeinindhold. Når teplanten er afskåret fra sollys, begynder den at producere mere koffein som en forsvarsmekanisme for at undgå insekter. 

En kop premium Gyokuro kan indeholde alt fra 120-140 mg koffein, hvilket er mere end de fleste små kopper kaffe. Du føler måske ikke, at den har helt så meget koffein, for i stedet for dette pludselige energistød, får du et længerevarende boost, der skal holde hele dagen. Dette er godt til lange perioder med arbejde, studier eller endda meditation. Vidste du forresten, at denne te også findes i pulverform? Det hedder Gyokuro pulver og lidt anderledes i forhold til matcha. 

kabuse Sencha

Den anden høj koffein te på vores liste er Kabuse Sencha . Efter Gyokuro , kabuse Sencha anses for at være den næsthøjeste kvalitet bladte i Japan. Disse teer skygges i mellem 10-20 dage før høsten for at udvikle en sødere og blødere smag med mindre bitterhed. 

Mens ikke skygge, så længe Gyokuro og matcha udvikler disse teer stadig masser af koffein og theanin. Disse grønne teer vil have mere koffein end en almindelig te Sencha , men mindre koffein end en Gyokuro . Vi finder, at smagsprofilen af denne te er lettere og sødere, uden at være for stærk på disse salte eller bouillonnoter. Hvis du kan lide sødere teer, men er en smule slået fra af de mere tangagtige smage af Gyokuro , dette kan være den perfekte te til dig. 

Sencha

Den tredje te på vores liste er Sencha . Sencha er den mest almindelige type grøn te i Japan, og den spænder også over det bredeste spektrum af smagsvarianter. Du kan få en tørrere uskygget asamushi Sencha , eller du kan få en sødere og frugtigere skyggefuld fukamushi Sencha . 

De vigtigste faktorer, der påvirker smagen af en Sencha er hvilken kultivar den kommer fra, hvordan den er skraveret, hvordan den er plukket og hvordan den er dampet. Gyokuro er skygget i 21 dage eller mere før høsten, er Kabusecha skygget i mellem 10-20 dage før høsten, men en normal Sencha kan være uskygget eller skygget i op til 10 dage før den plukkes. 

Fordi koffeinindholdet i Sencha er så kompliceret, vi besluttede at dedikere en hel artikel om det. Hvis du vil vide mere om det, kan du læse 👉 Sencha Koffeinindhold en komplet vejledning af teeksperter

Hvordan skygge påvirker koffeinen af Sencha

Jo længere den er skyggefuld, jo mere sødme vil teen generelt have. En landmand kan også ændre smagsprofilen af Sencha baseret på hvor længe de damper tebladene. Normal Sencha te er skygge i 30-40 sekunder, men fukamushi Sencha kan skygges i yderligere et par sekunder for at nedbryde bladene og få dem til at producere en rigere, frugtigere smag og en dybere grøn farve. 

Du kan også have kort dampet eller asamushi Sencha der dampes i mindre end 30 sekunder. Mest Sencha te vil falde et sted i nærheden af halvdelen af koffeinen som en kop kaffe, så hvis du er følsom over for koffein, kan disse være et godt valg for dig. Sencha er en god måde at få en lille smule koffein om morgenen, uden at blive overvældet.

shincha

Endelig kommer vi til den fjerde te på vores grøn te-liste, Shincha. Mens shincha er virkelig en type Sencha , det refererer specifikt til forårets første høst. Disse shincha-teer er de første, der bliver plukket i april eller maj, og nogle gange venter folk rundt hele året i forventning om den nye høst. 

Disse teer vil være på samme koffeinniveau som Sencha , men fordi de altid vil blive lavet af de øverste spirer af teplanten, vil de have en tendens til at have mere koffein end en typisk Sencha te, alt andet lige. Det er fordi disse yngre, mere ømme knopper producerer mere koffein. 

Teplanten bruger koffein som sit primære forsvar til at afværge insekter, og fordi de yngre blade er mere sårbare, skal de producere mere. Stilkene og de ældre blade på teplanten er meget sejere, og derfor behøver de ikke så meget beskyttelse. Det er derfor, at en te som Bancha, lavet af de ældre blade og stængler fra teplanten, er meget lavere i koffein.

 

#4 Hvid te 

Navnet "hvid te" kommer fra teplantens sølvknopper, der ofte bruges i hvide teblandinger. Hvid te er ikke blot en te lavet af knopper, men snarere en solar vissen te, der er lavet med minimal forarbejdning. Nogle af de mere berømte hvide teer er lavet af kun knopperne, så disse vil være højere i koffein sammenlignet med en typisk sort te eller oolong.

Tebladene plukkes og tørres ud i solen for at bremse oxidationsprocessen. En hvid te lavet med kun de ældre mere modne blade vil være en lavere koffein te og te lavet af kun de hvide knopper vil være den højeste koffein te. 

 

oolong te med den laveste koffein

#5 Oolong te

Oolong te plejer at være lavet af de ældre blade af teplanten, hvilket gør den til en af de lavere koffein-tetyper. Oolong er måske den mest forarbejdede af tetyperne, så det er muligt at bruge ældre teblade og stadig ende med en jævn, smagfuld te.

Disse ældre teblade indeholder mindre koffein, hvilket gør, at oolong ikke er et korrekt svar på spørgsmålet hvilken te har mest koffein.

 

 

sort te med den laveste koffein

#6 Sort te 

Når man spørger de fleste hvilken te har mest koffein, mange af dem vil sige sort te, men det er faktisk ikke tilfældet. Sort te er fuldt oxideret, hvilket betyder, at efter at de er plukket, får de lov til at oxidere naturligt. Under denne oxidationsproces omdanner enzymerne catechinerne til theaflaviner og thearubiginer. 

Sort te har et bredt udvalg med hensyn til koffeinindhold, men koffeinen har en tendens til at være meget lavere sammenlignet med nogle af de kraftige grønne teer, der er nævnt tidligere på vores liste. En sort te lavet med teplantens knopper som en Jin Jun Mei kan være ret høj i koffein, hvorimod en sort te lavet af de ældre blade vil have et væsentligt lavere koffeinindhold.

 

pu-erh eller heicha te med den laveste koffein

#7 Pu-erh eller Heicha

Mørk te eller eftergæret te er, hvad nogle mennesker svarer, når du spørger dem hvilken te har mest koffein, men dette er også forkert. Mørk te kan faktisk have noget af det laveste koffeinindhold i teverdenen.

Mørke teer plejer at være lavet af ældre teblade, og de kan gæres i år eller endda årtier efter emballering. Under eftergæringsprocessen nedbrydes koffeinen i tebladet, hvilket betyder, at den te, der lagres i længst tid, vil være den laveste koffein-te, og den te, der lagres i den korteste tid, vil være den. højeste koffein te med hensyn til Heicha. 

 

#8 Urtete: kamille, ingefær og pebermynte

Selvfølgelig kan du ikke få meget lavere koffein end "koffeinfri". Dette er, hvad du får, når du drikker urteinfusioner som kamille, ingefær og pebermynte. Disse betragtes teknisk set ikke som teer, fordi de ikke kommer fra teplanten (camelia sinensis), men vi tænkte, at vi alligevel ville inkludere dem på listen for at give dig et koffeinfrit alternativ. 

Disse drikkevarer er en god måde at nyde en varm sund og smagfuld drik om aftenen uden at indtage yderligere koffein. De fleste af disse urteinfusioner eller "tisanes" er koffeinfri, så drik gerne væk! 

Hvor meget koffein er der i te? 

Mængden af koffein i te afhænger af et par forskellige faktorer, som vi vil diskutere senere. For nemheds skyld kan en bladte variere fra 8 mg koffein til 140 mg koffein pr. portion. Den lavere koffein te ville være noget som en ristet kukicha og den højeste koffein te ville være en saemidori Gyokuro ligesom Gyokuro cha meijin.

Hvorfor skal du drikke te for energi?

Hvis du leder efter en god energikilde, er spørgsmålet om hvilken te har mest koffein er ikke nok, du skal også tænke over, hvilken te der giver dig den mest bæredygtige energi. Det er her, det bliver vigtigt at se på theaninen inde i en te. 

Selvom en te som Gyokuro har lige så meget koffein som kaffe, mærker du det måske ikke helt så meget, fordi teen også har et højt indhold af theanin. Theanin kan hjælpe kroppen med at bremse optagelsen af koffein og også fremkalde en beroligende effekt på hjernen.

I stedet for at få et hurtigt stød af nervøs energi og et styrt senere på dagen, får du en længerevarende, vedvarende energi hele dagen. Dette er en af de vigtigste fordele ved at drikke grøn te for energi, og hvorfor mange tedrikkere nyder det Gyokuro til lange perioder med arbejde og studier. 

Hvordan koffeinen i te påvirker dig

Koffein kan blokere "søvnreceptorerne" i kroppen, så det ikke er så udløst af træthed. Det er ingen erstatning for søvn, men det kan give dig nogle kortsigtede fordele i forhold til fokus og kognition. Ligesom med kaffe kan du også bruge te til at hjælpe dig under atletisk træning, studie eller arbejde. 

Koffein risici

Der er selvfølgelig en risiko ved at drikke for meget koffein. Du bør generelt prøve at holde dig under 400 mg om dagen, ellers kan du begynde at opleve bivirkninger. Bivirkningerne ved at indtage for meget koffein omfatter hovedpine, søvnløshed, nervøsitet, irritabilitet og hjertebanken. Der er yderligere bivirkninger, der vil komme, jo mere koffein du drikker, men disse er nogle af de tidligere, du måske bemærker.

Hvor meget koffein er der i en kop te vs kaffe? 

En lille kop kaffe indeholder normalt mellem 95-105 mg koffein. Selvom der er nogle teer, der kan have mere koffein end det, falder langt de fleste af dem behageligt under kaffeniveauet. En typisk kop grøn eller sort te kan have omkring 40 mg koffein pr. kop, så alt mellem ½ til ⅓ koffeinen i en kop kaffe.

Te med højt koffeinindhold kan hjælpe, hvis du forsøger at begrænse eller holde op med kaffe 

Hvis du forsøger at begrænse eller stoppe dit kaffeindtag, kan te være en god måde at gøre det på. Det energistød, du får med kaffe, kan virkelig skabe en afhængighed, og den kan brydes med en langsommere frigivelse af koffein. Fordi grønne teer indeholder theanin ud over koffein, selvom du indtager den samme mængde koffein, vil det skabe mindre afhængighed, fordi du ikke får dette øjeblikkelige energiboost. Te kan også være en fantastisk måde at reducere dit koffeinindhold, mens du stadig nyder en lækker drik.

Hvilken grøn te har mest koffein?

Til sidst kommer vi til det endelige svar på spørgsmålethvilken te har mest koffein og det mest retfærdige svar skal være matcha. Den store forskel er, at du nemt kan tilføje mere matcha-pulver til en enkelt kop te og op på koffeinindholdet. Hvis du virkelig ønsker at blive specifik, vil matcha tilberedt i koicha-stil have det højeste koffeinindhold i teverdenen. 

Hvilken japansk te har mest koffein?

Efter matcha er den japanske grønne te med mest koffein Gyokuro . En stærk portion Saemidori Gyokuro kan have op til 140mg koffein, hvilket let er dobbelt så meget som en normal skygge Sencha . Hvis du leder efter en standard bladte med et højt koffeinindhold, Gyokuro er dit bedste bud.

Kan du reducere koffein i te? 

Der er et par forskellige måder at reducere koffeinindholdet i din te på. En metode er at give den første brygning af teen til en ven og blot nyde den anden brygning af teen. Det meste af koffeinen ender i den første brygning af teen, og den anden brygning kan nogle gange have endnu mere smag.

En anden måde at reducere koffeinindholdet i en grøn te er ved at koldbrygge den. Koffein er ret svært at udvinde, så for at få det hele ud af bladene har du brug for højere temperaturer og længere bryggetider. Ved at bruge køligere vand kan du udvinde en brøkdel af den samlede koffein i bladene og stadig nyde en lækker og forfriskende koldbrygget te.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4