tencha vs Gyokuro er en sammenligning, der ofte laves, men der er faktisk et par vigtige forskelle mellem disse teer.
Gyokuro er en te, du alle måske kender, hvis du følger vores videoer og blogartikler, men tencha er måske en ny for dig.
Disse blade drikkes typisk ikke som te, men de males til et pulver for at lave matcha-te.
Da det ikke er beregnet til at blive drukket alene, er der mange forskelle mellem tencha vs Gyokuro .
I denne artikel vil vi lære forskellen mellem Gyokuro og tencha og lærer dig, hvordan hver te er lavet, og hvad den bruges til.
Lad os komme i gang! 👇🍃
Produktionen af tencha vs Gyokuro
Gyokuro , tencha og kabusecha er alle lavet af skyggefulde teplanter. Gyokuro planter og tencha-planter skal skygges i længst tid, 3 uger eller mere før høsten.
Når teplanten udsættes for sollys, begynder den at omdanne theanin til catechiner, for at beskytte sig mod UV-lyset. Dette kan være godt for teplanten, men katekinerne er det, der giver teen dens bitre smag.
Hvis en landmand ønsker at producere en glattere og sødere te som Kabuse Sencha , Gyokuro eller matcha, han vil dække teplanten. Dette reducerer mængden af katekiner og maksimerer den søde og salte theanin. Dette er en lighed mellem tencha vs Gyokuro .
Skygge
Lavet med de yngste top 3 spirer på teplanten
En anden lighed mellem tencha vs Gyokuro er, at de er lavet ved hjælp af de yngste 3 spirer på teplanten. Disse spirer er de sødeste og mest smagfulde, og derfor bruges de til førsteklasses japanske grønne teer som f.eks. Gyokuro tencha og kabusecha.
Bladene skal være uoxiderede
Efter at bladene er høstet, flyttes de hurtigt til forarbejdningsanlægget for at blive omdannet til de forskellige tetyper. Så snart bladene er plukket, vil de begynde at oxidere naturligt, og til sidst vil teen blive til en sort te.
For at blive betragtet som en grøn te, skal bladene være uoxiderede. For at deaktivere de enzymer, der forårsager oxidation, skal du tilføre varme til bladene. Til japansk grøn te tages bladene gennem et dampbad, som låser tebladenes grønne farver og smage fast. Denne proces vil blive udført for både tencha og Gyokuro , men hvad der derefter sker, fører til forskellene i tencha vs Gyokuro .
Forskellen mellem tencha vs Gyokuro
Tencha får sine stilke fjernet efter den er høstet
I modsætning til Gyokuro , tencha får faktisk sine stilke fjernet, efter at den er høstet. Dette er et vigtigt skridt for at forberede det til slibning.
Stænglerne kværnes ikke så let, og de har ikke helt så sød smag sammenlignet med bladene. En anden ting du vil bemærke, når du ser på stilkene i bladet, er de meget gulere end selve bladet. Det betyder, at matchaens endelige farve ikke bliver så grøn, hvis stilkene ikke fjernes.
For at fjerne stænglerne kræver det 2 forskellige trin
- For det første stængler skal skilles ad, og så skal de sorteres. Selvom disse processer kan variere, er det almindeligt at bruge en maskine, der gnider bladene over en flad overflade for at adskille dem fra bladet.
- Et blade og stængler er blevet adskilt, er bladene sat ind i en række høje net, og der blæses luft ind under dem. Bladene er meget lettere og har en tendens til at flyde højere, så de når toppen af nettet og kommer videre til næste fase. De tungere stængler vil sidde fast i bunden og ikke i stand til at gå videre til næste fase. Stilkene går ikke til spilde, de kan bruges til at lave stilke-teer eller inkluderes i teer af lavere kvalitet som teposer.
tencha vs Gyokuro blade
Hvis du sammenligner tencha blade vs Gyokuro blade, vil du straks bemærke forskellen mellem de to.
Fordi tencha gennemgår den ekstra stilkfjernelsesproces, bliver bladene alle brudt op i disse små flade stykker.
Gyokuro på den anden side gennemgår den 2 separate rulningsfaser, hvilket giver teen dens varemærkeform af fyrrenåle.
Disse stramtrullede nåle låser smagen fast, indtil teen er infunderet i vand. Fordi tencha bare skal males til matcha, behøver den ikke at gå gennem en rullende fase.
Det er derfor, du vil bemærke en enorm forskel mellem bladene på tencha vs Gyokuro .
Vidste du, at nogle mennesker er lige spise Gyokuro blade? For at lære mere om det, læs vores artikel 👉 Hvorfor folk spiser Gyokuro Blade?
Sidste tanker om tencha vs Gyokuro
Når det kommer til tencha vs Gyokuro , det ser ud til, at der er flere ligheder, end der er forskelle. Begge teer skygges i 3 uger før høst, de er lavet af de øverste 3 blade af teplanten og de dampes efter høst.
Den eneste forskel mellem tencha vs Gyokuro er, at tenchablade skal have deres stilke fjernet, så de kan males til matcha.
Hvis du er interesseret i at lære mere om forskellen på Gyokuro vs matcha, vi anbefaler dig artiklen 👉 te sammenligning mellem Gyokuro vs matcha.
Hvor kan man prøve disse teer
Den bedste måde at nyde tencha på er simpelthen at nyde matcha. Dette er det færdige produkt, og hvis det blandes ordentligt i vand, kan det skabe en lækker og unik drikkeoplevelse.
En god ceremoniel matcha for begyndere er Noike Matcha. Dette er en super glat Okumidori matcha, og den er lavet af den talentfulde landmand Mr. Noike lige uden for Kyoto.
En sidste forskel mellem tencha vs Gyokuro er det Gyokuro er beregnet til at blive forbrugt, som den er, og vi vil vise dig, hvordan du gør netop det i næste afsnit!
hvor man kan købe Gyokuro
Nu hvor du kender alle forskellene mellem Tencha vs Gyokuro , du er klar til at forberede din egen!
hvor man kan købe Gyokuro grøn te er et spørgsmål, vi ofte får stillet, og svaret er lidt kompliceret.
Vi skrev en hel artikel, hvori vi vil lære dig alt, hvad du behøver at vide, før du køber Gyokuro , hvordan man køber Gyokuro grøn te og hvor man kan købe Gyokuro . Hvis du vil læse den, så er linket til artiklen her 👉 hvor man kan købe Gyokuro grøn te.
Nio Teas & Hr. Sakamoto
Hvis du er interesseret i at prøve enten Gyokuro te, du kan prøve den fremragende Gyokuro fra Mr. Sakamoto i Shibushi. Mr. Sakamoto er vokset Gyokuro uden brug af pesticider eller kemikalier siden 1985, og i den tid har han udviklet sin egen blanding af organisk gødning.
Med denne gødning er han i stand til at dyrke stærke, sunde og smagende planter uden at skade det naturlige økosystem.
Et godt Gyokuro til at starte med er Cha Musume, en sød, krydret og blomstret Gyokuro fra Yabukita-kultivaren.
1 kommentar
It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this excellent blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!