Der er så mange ligheder imellem Gyokuro vs matcha, og kun nogle få vigtige forskelle. Selvom disse teer ser helt anderledes ud, har de mere til fælles, end du måske tror. I denne artikel skal vi sammenligne Gyokuro grøn te vs matcha, og se, hvad der gør dem anderledes. Uden videre, lad os komme i gang!
Gyokuro vs matcha definition
Gyokuro definition: Gyokuro er en type skyggefuld grøn te fra Japan. Det adskiller sig fra standarden Sencha (en klassisk uskygget grøn te) ved at blive dyrket i skyggen i stedet for i fuld sol. Navnet " Gyokuro " oversættes som "juveldug" (eller "jadedug"). Mens de fleste Sencha er fra Yabukita-kultivaren af Camellia sinensis, Gyokuro er ofte lavet af en specialiseret sort som Asahi, Okumidori, Yamakai og Saemidori
Matcha definition: matcha eller maccha er fint malet pulver af specielt dyrkede og forarbejdede grønne teblade, traditionelt indtaget i Japan. De grønne teplanter, der bruges til matcha, er skyggedyrkede i tre til fire uger før høst; stænglerne og venerne fjernes under forarbejdningen. Under skyggefuld vækst producerer planten Camellia sinensis mere theanin og koffein. Den pulveriserede form af matcha indtages anderledes end teblade eller teposer, da den er suspenderet i en væske, typisk vand eller mælk.
Produktion
Både matcha og Gyokuro starte på lignende måder. De Gyokuro planter og matcha-planter skygges i 3 uger før høsten for at forbedre deres smag. Derefter udvælges de øverste 3 spirer, og de samles op for at blive dampet. Efter dampningsprocessen begynder du at bemærke forskelle mellem Gyokuro grøn te vs matcha.
Gyokuro
Hvis en landmand producerer matcha, vil de fjerne stilkene fra tebladene inden næste fase. Disse blade, med stænglerne fjernet, kaldes "tencha", og de er et skridt væk fra at blive matcha. Tencha-bladene males derefter til et fint pulver i en stor granitmølle for at fremstille dette dyrebare ceremonielle matcha-pulver. For at lære mere om forskellene mellem tencha vs Gyokuro , vi anbefaler dig vores artikel 👉 Te-sammenligning mellem Tencha vs Gyokuro
matcha
At producere Gyokuro , bladene skal rulles stramt ind i disse "fyrnåle"-former. Dette kræver en specialiseret maskine og en ekstra fase i produktionsprocessen at producere Gyokuro te.
Hvis du vil vide, hvordan matcha sammenlignes med en anden type japansk grøn te kaldet Sencha , du kan læse denne artikel her 👉 matcha vs Sencha
sundhedsmæssige fordele
Mens begge Gyokuro te og matcha-te er fyldt med sundhedsmæssige fordele, der er et par mindre forskelle at bemærke mellem de to. En vigtig ting at bemærke, når det kommer til forskellene i sundhedsmæssige fordele mellem Gyokuro vs matcha, kommer ned til, hvordan teene tilberedes.
Fordi matcha er en pulveriseret te, blandes den direkte i vand. Det betyder, at du indtager hele bladet i stedet for blot en infusion. Dette har givet matcha dets status som den førende "sunde te", men meget af dette har at gøre med, hvor meget af bladet du indtager.
Når du spiser hele bladet, får du alle de aminosyrer, antioxidanter og vitaminer, der er indeholdt i bladet. Dette fører til forskellen mellem Gyokuro vs matcha sundhedsmæssige fordele.
Gyokuro grøn te vs matcha theanine
Theanin er en aminosyre, der er ansvarlig for den søde og salte smag af en grøn te. Det menes også at have en beroligende effekt på hjernen. I grøn te arbejder koffein og theanin i synergi for at give dig en langvarig rolig, opmærksom fornemmelse, der varer hele dagen.
Begge Gyokuro og matcha er høj theanin te, men matcha vil have en tendens til at være lidt højere i theanin. Som de fleste andre forskelle, når det kommer til sundhedsmæssige fordele, er forskellen i Gyokuro vs matcha theanine kommer ned til, at matcha blandes direkte i vand og Gyokuro er infunderet.
Fordelene ved at drikke denne te går langt ud over det lækre Gyokuro smag og sundhedsmæssige fordele! Der er 11 forskellige fordele ved at drikke Gyokuro te. Hvis du vil opdage dem alle, så læs vores artikel 👉 Lær mere om Gyokuro Te Fordele
Gyokuro vs matcha koffein
Gyokuro koffein niveau anses for at være blandt de højeste. Med mellem 120-140 mg koffein pr. kop. En typisk kop matcha-te har omkring 68 mg koffein pr. kop, men den kan være meget højere afhængigt af, hvordan den tilberedes. Lad os dykke ned i forskellene mellem Gyokuro vs matcha koffein.
Mængden af blade påvirker koffeinniveauet
Når du forbereder dig Gyokuro te, du bruger 5 gram blade og hælder det i vand. Når du tilbereder matcha-te, bruger du 2 gram blade, men du blander det direkte i vand. Det betyder, at gram for gram får du mere koffein fra matcha end for Gyokuro , men fordi du bruger flere blade, er mængden højere i Gyokuro vs matcha.
Koffein er koncentreret på ydersiden af tebladet
Dette skyldes sandsynligvis det faktum, at koffeinen er koncentreret på ydersiden af tebladet. Teplanten producerer koffein som en forsvarsmekanisme til at forsvare sig mod insekter. Når insekterne forsøger at bide bladet, kan laget af koffein være utrolig bittert eller endda giftigt. Dette menes at være grunden til, at det meste af koffeinen frigives i den første infusion af en bladte, og mindre af den frigives i den anden og tredje infusion.
Mere matcha-pulver for et stærkere koffeinniveau
Når du tilbereder en skål matcha, får du koffeinen på én gang, men der er en aftagende effekt, da det meste af det alligevel ville blive frigivet i den første brygning. Hvis du vil tilberede en matcha-te med højere koffein, er det så simpelt som bare at bruge mere pulver. Når du laver en kop matcha te med 4 gram pulver og 150 ml vand for eksempel, ender du med en kop te, der har 136 mg koffein, og du har allerede mere end en kop kaffe.
Matcha af lavere kvalitet har mindre koffein
Bare regn med, at hvert gram premium, ceremoniel matcha vil have 32 mg koffein, og regn ud derfra. Matcha af lavere kvalitet vil have omkring halvdelen af mængden af koffein, fordi visse stadier i produktionsprocessen vil blive sprunget over for at producere en billigere te.
Popularitet af matcha og Gyokuro
En af de største forskelle mellem matcha vs Gyokuro er nok forskellen i popularitet af matcha og Gyokuro . Matcha er nok den mest kendte (omend mest misforståede) typer af japansk grøn te, mens Gyokuro er relativt uklar til sammenligning.
Te i pulverform vs. løse blade
En forklaring på forskellen i popularitet af matcha og Gyokuro sandsynligvis har at gøre med det faktum, at fordi matcha er en pulveriseret te, kan den blandes i næsten alt. Selvfølgelig var matcha lattes en åbenlys nyskabelse, men ting som matcha-is, matcha-kager og matcha-desserter begyndte snart at tage verden med storm.
Kulinarisk matcha er meget populær
Selvom disse matcha-desserter er en fantastisk måde at introducere mennesker over hele verden til den vidunderlige te, der er matcha, er det meget få, der rent faktisk indtager matcha i dens rene form. Hvis du virkelig vil opleve matcha-te, som den var beregnet til at blive drukket, bør du prøve noget matcha af ceremoniel kvalitet og blande det direkte i vand.
Få det rigtige testel til ceremoniel matcha
Vil du forberede ceremoniel matcha? Så har du brug for det rigtige testel! Hvis du bruger de rigtige værktøjer som bambuspiskeris og matchaskål, burde du kunne få et meget flot tykt skum på toppen, som vil give teen en mere jævn tekstur og konsistens. Det får teen til at smage næsten som en latte, men uden den tilsatte mælk eller sukker.
hvad er Gyokuro Pulver?
Der er sådan noget som Gyokuro pulver. Det er i bund og grund en matcha lavet af de samme blade, der bruges til at lave Gyokuro te. Det er med andre ord lavet af Gyokuro i stedet for tencha.
På vores seneste besøg for at se den legendariske bonde Mr. Sakamoto, han viste os stolt sine nye matcha-møller. Han bruger disse store granitmøller til at male Gyokuro blade ind Gyokuro matcha grøn te pulver. Vi forelskede os i smagen af hans Sakamoto Sae Matcha og Sakamoto Hime matcha og besluttede at dele den med teelskere over hele verden! Disse teer har en levende grøn farve og en rig, sød og krydret smag.
Er matcha Gyokuro i pulverform?
Som vi har diskuteret, er matcha ikke blot Gyokuro i pulverform, fordi den skal laves af tencha-blade. Disse blade får deres stilke og årer fjernet, før de bliver malet til et fint pulver. Dette menes at forbedre smagen, farven og øge koffeinindholdet en smule.
Hvis du i øvrigt vil lære mere om de planter, der bruges til at lave matcha, vil du gerne læse denne artikel her 👉 Mød Matcha-planten - Kilden til Matcha-grøn te