Gyokuro smag kan være svært at forklare folk, så vi tænkte, at vi ville skrive en hel artikel om det! I denne artikel lærer du hvad gør Gyokuro te smager af og hvorfor det er i stand til det udvikle en sådan tydelig smagsprofil. Du vil se, hvor meget arbejde der går i at producere det unikke Gyokuro te smag der er blevet berømt over hele verden.
Så hvad gør Gyokuro smager te af...?
De Gyokuro smagen er meget unik i te-verdenen. Når folk spørger os, hvad gør Gyokuro te smager ligesom, de første ting, der kommer til at tænke på, er faktisk fødevarer, snarere end andre drikkevarer.
Umami smag
Den salte eller umami smag Gyokuro er kendt for er noget mere almindeligt i det japanske køkken, end det er i te-verdenen. Den nærmeste sammenligning til at forklare Gyokuro te smag er noget som en skål miso suppe. Du får den rige, tykke mundfornemmelse fra misopastaen, den velsmagende smag fra tofu og svampe, et strejf af salt og disse marine eller vegetabilske smag fra tang.
Det lyder måske som meget at tage i, især med en simpel kop te, men det Gyokuro tesmag er noget teelskere over hele verden har forelsket sig i. Når du udvikler smag for Gyokuro , der er ingen vej tilbage!
Hvad skaber Gyokuro smag af te?
Den unikke smag af Gyokuro te kommer fra en lang og arbejdsintensiv produktionsproces. Lad os nedbryde de produktionstrin, der påvirker Gyokuro smag:
Skygge
For det første Gyokuro plante skal dækkes med en speciel type net kaldet en kabuse for at blokere dem fra solen. Når teplanten udsættes for sollys, begynder den at omdanne theanin til katekiner. Katekiner kan beskytte tebladet mod UV-lyset, men de kan også producere en bitter smag i den endelige te. For at minimere produktionen af katekiner og maksimere indholdet af sødt og krydret theanin, skal teplanten tildækkes for at blokere den for solen.
Høstning af de øverste 3 blade
Efter at tebladene har stået i skygge i 3 uger, er de klar til at blive høstet. Landmanden vil kun vælge de øverste 3 blade af teplanten, da disse menes at være de sødeste og blødeste i smagen. De er også den mest næringstætte del af teplanten.
Vidste du, at nogle mennesker er lige spise Gyokuro blade? For at lære mere om det, læs vores artikel 👉 Hvorfor folk spiser Gyokuro Blade?
Dampningsproces
Efter at bladene er høstet, skal de dampes. Dette deaktiverer de enzymer, der forårsager oxidation og forhindrer teen i at blive til en sort te. Dampningsprocessen låser disse marine- eller tangnoter fra Gyokuro te.
Tørring og rulning
Efter at bladene er dampet, tørres de delvist og rulles derefter. Tebladene skal være let bøjelige, når de rulles, og med tilfælde af Gyokuro de bliver faktisk taget igennem en ekstra valsefase, som foregår i en speciel maskine. Sådan er det Gyokuro te er i stand til at udvikle sin distinkte fyrrenåleform. Når bladene har fået deres endelige form, tørres de en sidste gang for at skabe færdige Gyokuro te.
Er der nogen te, der smager magen til Gyokuro
Der er virkelig ingen andre teer, der kan kopiere Gyokuro smag. Det tætteste du kan komme er med en lang skygge Sencha ligesom kabuse Sencha .
kabuse Sencha
kabuse Senchaer lavet af teplanter, der har stået i skygge i 10 dage eller mere. Som du ved, at blive betragtet som en Gyokuro te planten skal skygges i 21 dage eller mere. Det betyder, at kabuse Sencha falder et sted mellem 10-20 dages skygge.
Sammenlignet med Gyokuro smag, smagen af kabuse Sencha er meget lettere. Det replikerer sødmen af Gyokuro , men uden denne stærke umami eller bouillonsmag. Dette kan være positivt for nogle mennesker, der ikke helt har udviklet Gyokuro te smag.
Hvis du er fan af disse stærke salte eller umami-smag, har du virkelig brug for de ekstra 2 ugers skygge for at få det. De Gyokuro koffein niveau vil være højere sammenlignet med kabuse Sencha ligeså.
Gyokuro te smag uden skygge
Der er en teplantesort, der er kendt for at have en naturlig Gyokuro smag. Denne kultivar kaldes Asatsuyu, og den bruges til at gøre sødere Sencha te.
Selvom Kasugaen Asatsuyu Sencha er ikke en lang skyggefuld te, den har en virkelig behagelig sødme, der er beslægtet med Gyokuro smag. Denne te er lavet ved hjælp af den dybe dampningsmetode, hvor bladene dampes i yderligere 30 sekunder eller deromkring.
Under den længere dampningsproces af Kasuagaen Asatsuyu nedbrydes tebladene, så flere af dem flyder ind i koppen, hvilket skaber en uklar grøn farve og en rig, levende smag.
Forresten, hvis du vil have en komplet guide til smagen af forskellige grønne teer, foreslår vi, at du læser denne artikel 👉 Hvordan smager grøn te? Find ud af det i denne guide
Grunde til, at din Gyokuro smager bittert
Nogle mennesker har fortalt os det Gyokuro smager bittert, og det er der én hovedårsag til. Gyokuro brygningstemperatur er ekstremt vigtigt. Hvis du brygger det for varmt du vil ende med en meget bitter te. Dette gør det meget vigtigt at følge Gyokuro brygning parametre, især temperaturen.
At forberede en kop af Gyokuro te, anbefaler vi, at du bruger 5 gram teblade, 150 ml vand, en temperatur på 140 grader F (60 grader Celsius) og en bryggetid på 2 minutter. Grunden til at du har brug for en længere bryggetid er den Gyokuro te rulles mere stramt ind i disse nåleformer, og bladene skal bruge hele 2 minutter på at åbne sig og frigive deres smag i vandet.
er Gyokuro den bedste grønne te?
Mens spørgsmålet er Gyokuro den bedste grøn te er et spørgsmål om mening, vi mener, at når man ser på de sundhedsmæssige fordele, produktionen og de unikke smagsegenskaber ved denne te, så kan man bestemt argumentere for det. Vi skrev en hel artikel, hvor vi kigger på hvad Gyokuro er, hvordan det er lavet, og hvorfor det måske bare er den bedste grønne te. Tjek artiklen 👉 er Gyokuro den bedste grønne te?
Sidste tanker om Gyokuro smag
De Gyokuro smag er bestemt en erhvervet en, men når du først får den, vil intet andet komme i nærheden af at tilfredsstille den. Gyokuro har en tung og tyk mundfornemmelse med en rig krydret smag og en glat finish. Den har også masser af sødme. Det er sjældent at finde en drink, der har kompleksiteten og nuancen af et komplet måltid, men Gyokuro ser ud til at klare det smukt.
Hvor køber man det lækreste Gyokuro ?
Nu hvor du ved det hvad gør Gyokuro smage som, du er klar til at forberede din egen! Hvor kan man købe Gyokuro grøn te er et spørgsmål, vi ofte får stillet, og svaret er lidt kompliceret. Vi skrev en hel artikel, hvor vi vil lære dig alt, hvad du behøver at vide, før du køber Gyokuro , hvordan man køber Gyokuro grøn te og hvor man kan købe Gyokuro . Hvis du vil læse den, er her linket til artiklen 👉 hvor man kan købe Gyokuro grøn te.
Mr. Sakamoto Gyokuro
Hvis du ønsker at prøve nogle Gyokuro te til dig selv, kan du prøve noget fra den legendariske landmand, Mr. Sakamoto. Mr. Sakamoto har dyrket te uden brug af pesticider eller kemikalier siden 1985, og i løbet af den tid har han udviklet sin egen blanding af organisk gødning. Med denne mere naturlige gødning er han i stand til at dyrke stærke, sunde og smagfulde teplanter uden at skade det lokale økosystem.
Efter at have rejst rundt i Japan i de sidste par år, har vi mødt dusinvis af landmænd og prøvet mange forskellige Gyokuro te. De bedst Gyokuro vi har fundet er Gyokuro cha musume, Gyokuro sasa ham, Gyokuro cha meijin og den Gyokuro wakamusha.
cha musume
Cha Musume er for eksempel begynderens Gyokuro fra Yabukita-kultivaren. Den har en stærk og direkte velsmagende smag med nogle flotte blomsternoter.
cha meijin
Cha Meijin er mesterens Gyokuro . Den har en meget lettere og sødere smag med noter af karamel og brun farin. Uanset hvad Gyokuro du beslutter dig for, er jeg sikker på, at det vil ændre den måde, du ser på te på for altid!