kukicha er en lidt kendt hemmelighed i te-verdenen. Denne unikke te giver en helt anden smagsprofil, og den er meget lavere i koffein end en almindelig te grøn te.
Disse teer er også en innovativ måde for landmændene at forhindre spild af ressourcer i teproduktionsprocessen. I denne artikel vil vi tale om hvad kukicha er, hvad det kan bruges til, og hvordan man forbereder det.
Lad os uden videre dykke lige ind i verden af kukicha! 🍃🍵
Hvad er Kukicha?
EN stilk te fremstilles ved at kombinere teplantens stilke og blade til en enkelt teblanding.
Denne te kaldes også kukicha betyder stængelte eller kvistte.
Når der bruges flere stængler og færre blade, får teen mindre vegetabilsk smag og mere nøddeagtig eller sommergræssmag. Disse teer kan være en smule mildere og velegnede til en, der er ny til te. Farven på teen bliver også lysere og klarere.
Grøn te stilke
Stænglerne af teplanten plejede at lave kukicha er meget anderledes end bladene. Stængler kan indeholde omkring ⅓ koffeinindholdet i bladene, og det er hovedårsagen kukicha plejer at være en lav koffein te.
Stænglerne er også mineraltilførselssystemet til bladet, så de kan selv være høje i mineraler. Selvom stilkene ind kukicha har en mild smag, de har denne distinkte mineralitet, som du kan mærke prikkende i ganen. Dette gør kukicha ikke kun en sund te, men også en lækker en.
Japansk kvist te
Et andet navn for kukicha er kvist te. Hvis du ser navnet kvistte eller japansk kvistte, er dette stort set den samme te som kukicha bare under et andet navn. Når du oversætter det japanske ord tilbage til engelsk, kan det nogle gange have flere muligheder. kukicha kan enten oversættes til stamme-te eller kvistte, så begge dele er acceptabelt. Vi kan godt lide at bruge det japanske ord kukicha hvor det er muligt for at undgå forvirring.
Kukichas historie

Lad os først tale lidt om historien om kukicha. Te plejede at være en luksusvare. De øverste blade af planten blev lavet til premium Sencha te og stilkene blev ofte kasseret.
Ofte havde bønderne ikke råd til at drikke den te, de producerede, fordi de kun kunne dyrke så meget på begrænset jord.
Nogle bønder begyndte at brygge teplantens stilke, så de kunne nyde i det mindste noget af deres høst. De fandt ud af, at disse teer faktisk smagte ret godt, og snart begyndte folk at lægge mærke til disse stilke-teer. Stængel-teerne blev til sidst solgt for sig selv som kukicha.
Typer af Kukicha te
De to hovedtyper af stilkete er kukicha og Karigane. kukicha er langt mere almindelig, lavet af stængler og blade fra næsten enhver teplante. Karigane er lavet af stilke og blade fra skyggefulde teplanter, som dem der bruges til Gyokuro og ceremoniel matcha. Som et resultat får Karigane en sødere smag, og den har et lidt højere koffeinindhold.
Da vi besøgte Mr. Sakamoto i Shibushi, blev vi først introduceret til konceptet med koldbrygning af Karigane. Det kolde vand udvinder de sødere komponenter fra bladene og stilkene, så teen får en jævn, jævn frugtagtig smag med noter af agurk og melon. Fordi denne te er lav i koffein, er det en fantastisk afslappende drink at nyde sidst på eftermiddagen.
Hvordan er Kukicha produceret?

For at lave en stilk-te skal du skille tebladene fra stilkene.
Dette plejede at være en meget arbejdskrævende proces, men nu udføres det hele med maskiner. Da vi besøgte producenterne i Marufuku i Shizuoka, fik vi førstehåndsvidne til dette.
Stænglerne skubbes gennem en maskine, og stænglerne filtreres ud baseret på deres vægt og størrelse.
Disse beholdere vil blive adskilt i et par forskellige stilke te baseret på deres blad til stængel forhold.
Hvordan tilbereder man Kukicha te?

Forbereder kukicha te er let og ligner meget andre typer japansk grøn te som Sencha . Den eneste forskel er, at stænglerne ind kukicha er meget mindre følsomme over for varmt vand, så kukicha kan tilberedes ved en højere temperatur. Bare følg disse trin, og du burde være i stand til at forberede en god smag kukicha te på ingen tid!
Trin 1 - Mål
Mål 5 gram af kukicha te og læg den i din Kyusu tekande. Kyusu tekanden er det bedste værktøj til at tilberede alle typer japansk grøn te, og kukicha er ingen undtagelse.
Trin 2 - Hæld vand
Dernæst kan du hælde 150 ml vand i ved en temperatur på mellem 160-170 grader fahrenheit. Normalt til en te som Sencha eller Gyokuro , vi vil anbefale en temperatur mellem 140-160, men pga kukicha er en stilk-te, den kan brygges ved en varmere temperatur.
Trin 3 - Lad det brygge
Lad kukicha te forbliver uforstyrret i tekanden i ca. 1 minut. Du kan enten holde låget på tekanden for at holde teen varm, eller du kan tage låget af og se bladene udvide sig.
Trin 4 - Tea-tid!
Hæld teen ud og nyd! Hvis du bruger kyusu tekanden, vil det indbyggede filter automatisk filtrere bladene fra og forhindre dem i at komme i din kop. Dette vil også stoppe bladene i at brygge, indtil de er klar til at blive brugt igen.
Trin 5 - Genfund
Når du er færdig med din første kop kukicha, du kan genfundere bladene 2-3 gange mere, eller indtil de mister smag. Det er vigtigt ikke at smide dine blade ud efter én brygning, men hellere bruge dem til flere infusioner. Hver infusion vil være lidt anderledes, så du kan observere som smagen af kukicha udvikler sig overarbejde.
Hvad er fordelene ved Kukicha?
En gavn af denne grønne te er, at de kan være ret høje i mineraler. Da vi besøgte Mr. Henta i Kirishima, forklarede han dette koncept for os.
Når han vurderer kvaliteten af en teplante, ser han gerne på tykkelsen af stilkene.
Stængler er, hvordan teplanten leverer mineraler fra jorden til bladene
Fordi stilkene er hvordan teplanten leverer mineraler fra jorden til bladene, er tykkere stængler i stand til at transportere flere mineraler. Fordi disse stængler flytter mineraler rundt i planten, har de en tendens til selv at bære en høj koncentration. Det er grunden til, at stilketeer kan være højere i mineraler end mange bladte.
Lavt indhold af koffein
En anden fordel ved stilkete er, at de faktisk er det lavt koffeinindhold, indeholdende omkring en fjerdedel af koffeinen i en lille kop kaffe. Koffein produceres af teplanten for at beskytte dens blade mod insekter. Som et resultat er en plantes koffein koncentreret på ydersiden af bladet og ikke stilkene.
Te lavet af hovedsageligt stængler og kun en lille mængde blade vil være ret lavt i koffein. Afhængigt af typen af stilkete kan du have forskellige forhold mellem stængler og blade.
Indeholder kukicha te koffein?
Mens kukicha har et meget lavere koffeinindhold sammenlignet med andre løsbladede teer, den indeholder stadig noget koffein, så du bør ikke drikke det lige før sengetid. Koffeinindholdet i en portion af kukicha er et sted mellem 20-40mg. Det betyder, at det er omkring halvdelen af mængden af en kop Sencha . Selvom du kan drikke dette langt ud på eftermiddagen, er det ikke tilrådeligt at drikke kukicha inden for 4-5 timer efter at have sovet. Hvis du ikke er særlig følsom over for koffein, kan du sikkert slippe afsted med at drikke denne te gennem alle døgnets timer.
Hvad er de bedste Kukicha?
Efter at have rejst rundt i Japan i årevis, har vi mødt snesevis af tebønder og prøvet hundredvis af forskellige grønne teer.
Vi har fundet 4 forskellige slags kukicha teer, som vi bedst kan lide, og vi deler dem med mennesker over hele verden! Lad os tage et kort kig på de bedste 4 kukicha te vi har fundet.
#1 Kukicha Sakamoto

Denne kukicha er lavet af Mr. Sakamoto i det sydlige Japan.
Fordi det er lavet af de samme planter som man plejede at lave Gyokuro , teen er utrolig sød, men man får også nogle blomsternoter af den.
Mange mennesker kan betragte denne te som en karigane, men hvad adskiller den fra karigane sakamoto er, at forholdet mellem stængel og blad er meget højere.
Det betyder, at teen får en meget mildere smag og et lavere koffeinindhold.
#2 Kuki Hojicha

Ligesom bladte kan stilkete også ristes.
Slutresultatet hedder Kuki Hojicha eller ristet stilk te.
Under ristningsprocessen bliver koffeinindholdet faktisk sænket yderligere, så dette er en af de laveste koffein-teer, du finder.
Smagen omdannes til rige noter af sort kaffe og mørk chokolade. Hvis du er en kaffeelsker, der prøver at opgive koffein, en te som Kuki Hojicha kan være en god mulighed for dig!
#3 Osada japansk Kukicha te

Endnu et godt kukicha te er den Osada japansk Kukicha te.
Dette er en lav koffein stamme te fra den økologiske landsby Isagawa i Shizuoka.
Da vi mødtes med familien Osada, tog de os med op i bjergene for at se nogle af deres temarker.
Selvom de er en lidt større virksomhed, opretholder de stadig relationer til en masse mindre bønder, der dyrker te uden pesticider oppe i Shizuokas bjerge.
De har lavet en aftale om ikke at bruge pesticider eller kemikalier på deres temarker, hvorfor de omtaler dette område som den økologiske landsby.
#4 Chanoka Kukicha Grøn te

Dette er den nyeste tilføjelse til vores udvalg af kukicha.
DeChanoka Kukicha Grøn te er produceret af Mr. Takada i Uji.
Dette får en meget tørrere smagsprofil med behagelige blomster- og hønoter.
Ligesom de andre typer kukicha, denne kukicha te har mere mineralitet og mindre koffein, hvilket gør den velegnet til den sene eftermiddag eller aften.
Hvor kan man købe kukicha?
Hvis du gerne vil købe kukicha, du kan gennemse vores udvalg af kukicha te kl Nio Teas . Som vi nævnte før, har vi 4 forskellige slags, alle med deres egne unikke smagsnoter. Du kan også prøve mega-sampleren og prøve 30 forskellige teer fra hele Japan. Dette lader dig ikke kun prøve de forskellige slags kukicha teer, men sammenlign dem også med andre japanske grønne teer for at se, hvilke du bedst kan lide.
Sidste ord om Kukicha
Skønt kukicha te blev opdaget af desperation, det er blevet en meget lækker te i sig selv. Den har stadig en lavere pris og får langt mindre opmærksomhed sammenlignet med dens grønne modstykker, men det er alligevel en fantastisk te.
Køb ikke Kukicha teposer, men altid løs bladte
En sidste påmindelse er ikke at købe kukicha i teposer, kun i løs bladform. Teposer er for det meste en gimmick til at sælge billige teblade af lav kvalitet. Hvis du virkelig vil have den fulde te-oplevelse, skal du gå efter løsblade. Her vil du komme til at opleve det fulde udvalg af smagsvarianter, og du vil have adgang til tusindvis af forskellige slags te, ikke kun dem, du finder produceret af en håndfuld store virksomheder.