shou puerh er en populær, men misforstået type te. I modsætning til hvad mange tror, er denne te faktisk en relativt ny opfindelse, der går tilbage til 1970'erne.
Farven er ekstremt mørk, og af den grund omtales den som "sort te" i Kina, mens de teer, som vi kender som sorte teer, kaldes røde teer.
I denne artikel skal vi tage et dybt dyk ned i verden af shou puerh, for at se, hvad denne te er, hvor den kommer fra, og hvordan den er lavet.
Lad os komme i gang ☕
Hvad er Shou Puerh?
Der er to forskellige typer puerh, shou puerh og sheng puerh. Før vi kan forstå de to, skal vi først tage et kort kig på, hvad puerh te er.
Der er 6 hovedkategorier af te, hvid te, gul te, grøn te, oolong te, rød te og mørk te eller eftergæret te.
Eftergæret te er lavet af blade, der har gennemgået en gæringsproces, som ændrer deres smag.
Den mest berømte type eftergæret te er puerh, men dette refererer til fermenteret te, der kommer fra Yunnan-provinsen, og den skal laves af Da Ye eller store bladede teplanter.
Denne puerh-te blev opdaget ved et uheld, da den blev transporteret rundt i landdistrikterne i Kina.
Hvis du er interesseret i at lære forskellen mellem de forskellige typer te og deres farver, kan du læse vores komplette guide 👉 Din guide til tefarver forklaret af eksperter
Sheng Puerh
Teerne blev pakket i kager for at spare plads, og da de passerede gennem de forskellige klimaer på deres vej fra det sydlige Kina til Tibet, begyndte tekagerne at gære og ændre deres farve og smag.
Denne unikke smagsprofil blev hurtigt berømt, og efterspørgslen efter disse puerh-teer steg over hele verden.
shou puerh
Et tidspunkt i slutningen af det 20. århundrede ønskede teproducenter at finde på en hurtigere måde at skabe disse sheng puerh-teer på, som ofte krævede mange års ældning for at nå deres ønskede smagsprofil. De opdagede til sidst Wo Dui-metoden til gæring.
Teen, der blev fremstillet ved hjælp af Wo Dui-metoden, tog faktisk kortere tid at fremstille, men den var meget forskellig i både smag og generelt udseende. Farven på shou puerh er meget mørkere, og smagen kan være meget jordnær, med noter af mørk rom, lakrids og jord.
Hvordan Shou Puerh er lavet
Først samles maochaen eller den ufærdige te i en bunke. Dette gøres typisk i et fugtigt og varmt miljø, da dette er den ideelle betingelse for gæring.
Derefter sprøjtes bladene med vand og sås derefter med en mikroorganisme. De mest almindelige kulturer at bruge er Aspergillus niger, penicillum og gær.
Bladene vendes derefter for at sikre, at fugten fordeles jævnt, og så dækkes de til. Denne bunke blade skal vendes et par gange i løbet af de næste par uger og måneder, indtil gæringen er færdig.
Efter fermenteringsprocessen er overstået, tørres tebladene, presses til en kage og sælges som færdige shou puerh.
Produktionen af shou puerh er meget forskellig fra produktionen af andre typer te. Hvis du vil lære mere om teproduktion, kan du læse vores artikel 👉 Hvordan laves te? Komplet forklaring af teeksperter
Shou Puerh sammenlignet med japansk fermenteret te
Der er en type japansk fermenteret te, der faktisk minder ret meget om shou puerh. Den er ikke produceret nøjagtigt efter Wo Dui-metoden, men det er en fermenteret te, der produceres i meget kontrollerede omgivelser. Teen er kendt som nadeshiko rose japansk fermenteret te og det har en meget omhyggelig produktionsproces.
Først lægges tebladene ud på en presenning, og derefter frøs de med koji, en mikrobe, der almindeligvis bruges til at lave andre typer japansk køkken som miso, sojasovs og sake.
Derefter lægges bladene i en trykbeholder, hvor de får lov til at gære, uden at blive udsat for udeluften. Grunden til at dette gøres i et miljø under tryk er for at sikre, at ingen andre mikroorganismer fermenterer teen udover koji.
Hvordan smager Nadeshiko?
Slutresultatet er en japansk te, der giver en ekstremt unik smag. Den er kendt som "rosé af te" for sin lyserøde farve og dens smagsnoter af jordbær.
Denne te har en smag, der ligner en puerh, men med mere af denne syrlighed og friskhed, der virkelig afrunder smagen.
Apropos rosé, så er dette ikke den eneste te, der har ligheder med vin. Der er mange paralleller, og du kan lære alt om dem i vores artikel 👉 10 grunde til, at te og vin ligner hinanden
Hvordan smager Shou Puerh?
shou puerh har måske en af de mest kontroversielle smagsvarianter i te-verdenen. Nogle tedrikkere elsker denne te, mens andre siger, at den smager som snavs eller en kælder. Noget af dette har at gøre med, hvordan teen fremstilles, og noget af det har at gøre med opfattelsen af den person, der drikker den.
Lavere kvalitet shou puerh te kan smage fiskeagtig eller som en kælder, mens teer af højere kvalitet smager som fadlagret mørk alkohol, vanilje, cola eller melasse. Disse smage kan alle være lækre og noget svært at finde andre steder i te-verdenen.
shou puerh er ikke den eneste te, der har store forskelle mellem høj kvalitet og lav kvalitet. Hvis du vil lære om, hvordan kvalitet gør en forskel i te, kan du læse alt om det i vores artikel 👉 8 forskelle mellem billig te og amp; dyr te