Detaljeret sammenligning af Bancha vs Sencha

bancha vs Sencha er en sammenligning der ofte laves, da det er de to mest almindelige typer grøn te i Japan. I denne artikel skal vi sammenligne disse to teer og se, hvad der gør dem ens, og hvad der gør dem forskellige.

 

Hvad er bancha vs Sencha ?

Lad os kort definere, hvad disse teer er, før vi begynder at tale om, hvordan de ligner eller er forskellige.

bancha vs Sencha

Sencha

Sencha te er den mest almindelige type grøn te i Japan, men det er også den bredeste kategori. Generelt refererer det til teblade, der er blevet dampet, rullet og tørret. 

Hvis du vil lære hvordan Sencha sammenlignet med en anden populær te som matcha, kan du læse vores artikel 👉 matcha vs Sencha

bancha

bancha te er en mere billig te, og det er den næstmest populære type grøn te i Japan. Den er lavet af de ældre blade og stængler fra teplanten.

 

Udvælgelse af Bancha vs Sencha

Den største forskel mellem disse to teer kommer ned til, hvordan de er plukket. En stor faktor i den endelige smag af en te er, hvilke dele af teplanten der bruges til at lave den.

Sencha er lavet af de unge spirer på toppen af teplanten. Disse er de mest næringsrige og de sødeste i smagen. Teplanten hviler hele vinteren, lagrer næringsstoffer fra jorden og frigiver derefter disse næringsstoffer til disse lysegrønne spirer. Det er de mest eftertragtede dele af teplanten, og de bruges til Sencha , Gyokuro , matcha og så videre.

Bancha er lavet af de nederste blade af teplanten. Disse blade er meget hårdere, og de er ikke helt så smagfulde. Af denne grund bruges de ofte til at lave billigere teer som bancha, Hojicha og Genmaicha .

Senere høst af bancha

Bancha kan også laves af senere høst. Et eksempel på dette ville være "Aki Bancha" eller efterårshøsten. Japansk te afhentes typisk op til 4 gange om året, hvor den første høst i det tidlige forår får den højeste pris, og den senere høst sælges væsentligt billigere. Årets sidste høst, som indeholder den laveste mængde næringsstoffer, kan forvandles til Aki Bancha, som er den billigste høst af bancha-te. Hvis du er interesseret i at lære mere om de billigste teer fra Japan, inviterer vi dig til at læse vores artikel 👉 Liste over de bedste billige grønne teer med løse blade. Selvfølgelig er bancha en del af listen!

 

Forarbejdning

Behandlingen af bancha vs Sencha er meget ens. Begge disse teer er grønne teer, hvilket betyder, at de er uoxiderede. Når først bladene er plukket, vil enzymet oxidase begynde at omdanne catechinerne til theaflaviner og thearubiginer og til sidst forvandle teen til en sort te.

For at bevare den friskere, mere citrusagtige smag, skal der tilføres varme til bladene direkte efter høst. Til japansk te som bancha og Sencha , dette gøres ved at sætte bladene gennem et dampbad. Bagefter tages tebladene igennem en kontrolleret tørringsproces for at bringe fugtindholdet ned fra 70 % til mellem 4-7 %. Dette gør det, så bladene kan låse deres smag og frigive det hele på én gang, når de infunderes i varmt vand.

 

brygning

kop bancha vs Sencha

Der er meget forskellige bryggeparametre for bancha vs Sencha . Fordi bancha er lavet af ældre, sejere teblade, kan den tåle varmere temperaturer. De yngre grønne teer kan lide Sencha og Gyokuro har tendens til at være ret følsomme over for varmt vand, og de kan blive ret bitre, hvis du brygger dem for varme.

For Sencha , vi anbefaler, at du bruger en temperatur mellem 60-70 grader Celsius og en bryggetid på 1 minut. Det bedste forhold mellem blade og vand er 5 gram blade og 150 ml vand.

Til bancha kan du bruge en temperatur på mellem 70-80 grader celsius og en bryggetid på 1 minut. Du kan bruge det samme blad til vand-forhold, som du ville med Sencha . Det vil du finde Sencha vil miste sin smag efter infusion af bladene 3 gange, hvorimod bancha kan infunderes 4 eller 5 gange.

 

Koffein i Bancha vs Sencha

Koffein produceres af teplanten som en forsvarsmekanisme mod insekter for at forhindre dens blade i at blive spist. De yngre, mere ømme teblade fra teplanten er mere sårbare, så de har en tendens til at have mere koffein. De ældre, mere modne blade og stilke af teplanten er meget sejere og mindre tilbøjelige til at blive spist. Det er derfor te lavet af ældre blade og stængler som kukicha, bancha, Genmaicha og Hojicha , tendens til at være den lavere koffein te.

Vidste du, hvilke teer med den laveste koffein? Find svaret i vores artikel 👉 8 Laveste koffein te: fra laveste til højeste

Du kan forvente en kop Sencha at have mellem 40-60mg koffein pr. kop, hvorimod en kop bancha-te kan have halvdelen af den mængde. Dette gør bancha til et meget bedre valg om eftermiddagen og aftenen Sencha er en god te til den morgenkop.

Hvis du vil tage et dybere dyk ned i koffeinindholdet i Sencha te, kan du læse artiklen 👉 Sencha Koffeinindhold, en komplet vejledning af teeksperter

 

Smag af Bancha vs Sencha

Smagen af de to teer er meget forskellig. Skønt Sencha er en forskelligartet kategori af teer, har den en tendens til at læne sig mere op af disse dampede grøntsager, let græsklædte og citrusagtige noter. Bestemt Sencha teer, især dem, der har været skyggefulde, kan være ret søde, mens andre kan have en mere tørre astringens.

Bancha på den anden side spiller meget mere på disse milde, jordagtige noter som træ, korn, men også en lille antydning af karamel og popcorn. De ældre blade af teplanten har en tendens til at indeholde flere mineraler, som du kan mærke som en prikkende fornemmelse i ganen. 

 

Pris på bancha vs Sencha

En forskel, som du vil bemærke, før du overhovedet prøver nogen af teerne, er deres pris. Forskellige dele af teplanten har forskellige priser, hvor yngre blade har den højeste pris og ældre blade og stængler har den laveste pris. Bancha te vil være omkring halvdelen af prisen Sencha , men nogle mennesker foretrækker faktisk dens mere milde smag.

Hvis du er interesseret i at prøve japansk grøn te, men den dyrere Sencha og Gyokuro te er ikke i dit budget, kan du prøve at prøve bancha-teen. Hvis du genfunder bladene 4-5 gange, kommer prisen ned til blot et par cents for en kop, hvilket er meget overkommeligt, især for en hel teoplevelse.

 

Sidste tanker om bancha vs Sencha

I den bredere rækkevidde, bancha og Sencha er mere ens, end de er forskellige. De er begge lækre japanske grønne teer med masser af gode fordele, og de er tilberedt på samme måde. Hvis du er interesseret i bancha-fordele, skrev vi en detaljeret artikel, hvori vi dækker alle bancha te fordele. Denne sammenligning er en fantastisk demonstration af, hvordan subtile forskelle i produktions- eller høstprocessen kan give helt anderledes smagende teer.

Hvis du er interesseret i at prøve enten bancha eller Sencha , du kan finde dem på vores hjemmeside nioteas.com. Når du køber te hos os, støtter du ikke kun vores kanal, men hjælper os også med at støtte de snesevis af talentfulde landmænd, som vi arbejder med. En anden god måde at støtte kanalen på er ved at efterlade et like eller abonnere, så du kan se flere videoer som denne i fremtiden. Hvis du har spørgsmål om grøn te, er du velkommen til at stille dem i kommentarerne nedenfor. Indtil da ses vi næste gang.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4