Alt du behøver at vide om ristet te

ristet te er blevet ret populær i Japan og over hele verden. Disse teer laves ved at tage grønne teblade og riste dem ved høj varme. Under denne proces skifter bladene fra grønne til brune, og smagen begynder at antage varmere noter af kaffe, karamel og chokolade.

At lære mere om ristede teer, vi tog en tur over til Takachiho, en lille by i Japans Miyazaki præfektur.

 

Hvad er de forskellige typer ristede teer? 

Der er et par hovedtyper af ristet te vi kan diskutere i dag inkl Hojicha , Kamairicha , ristet oolong te, ristet cannabis te og Genmaicha grøn te med ristede ris. Lad os tage et kort kig på hver enkelt af disse teer, hvordan den er lavet, og hvordan den ser ud.

Hojicha

Hōjicha er en japansk grøn te. Den er karakteristisk fra andre japanske grønne teer, fordi den er ristet i en porcelænsgryde over trækul. Den er ristet ved 150°C for at forhindre oxidation og giver en lys gylden farve, i modsætning til andre japanske teer, som er dampet.

Hojicha er en af vores foretrukne ristede teer. Vi har en detaljeret artikel kaldet 👉 Alt hvad du behøver at vide om Hojicha hvor vi skal lede dig igennem hvad  Hojicha  er, hvordan det smager og hvordan man tilbereder det. 

Visuelt udseende 

Hojicha er en fuldt ud ristet te og det er umiddelbart genkendeligt, fordi bladene har denne mørkebrune farve i stedet for grønne.

Selve teen bliver en rødbrun farve, og selvom dette får den til at ligne en sort te, er dette faktisk en type grøn te, fordi den er uoxideret.

 

Smag 

Smagen af denne te falder meget tungere på disse varmere noter af kaffe, karamel og chokolade. Smagen af dette ristet te er næsten det modsatte af en te-agtig Sencha , som typisk har disse friske græsklædte, dampede grøntsags- eller citrussmagsprofiler. 

 

 

historie 

Hojicha blev opfundet i Kyoto i begyndelsen af det 20. århundrede. Normalt ville teplantens stilke og ældre blade blive kasseret, da de ikke kunne bruges i populære teer som f.eks. Sencha . Tehandleren fik ideen til at riste disse stilke og blade for at skabe en ristet te. Folk begyndte snart at blive forelsket i teen, og nu fejres den over hele verden! Selvom det er en billigere te, er den stadig lækker i sig selv, og mange foretrækker smagen frem for dyrere grønne teer.

Hvis du er interesseret i historien om japansk te, artiklen 👉 Historien om grøn te i Japan & Te-ceremoni er lavet til dig!

 

Genmaicha grøn te med ristede ris

Genmaicha er en japansk brun ris grøn te bestående af grøn te blandet med ristede poppede brune ris. Det omtales nogle gange i daglig tale som "popcorn-te", fordi nogle få riskorn springer under stegeprocessen og ligner popcorn, eller som "folkets te", da risen tjente som fyldstof og reducerede prisen på teen, hvilket gør den historisk mere tilgængelig for fattigere japanere. I dag drikker alle dele af samfundet Genmaicha .

Hvis du vil lære mere om Genmaicha , vi har en detaljeret artikel kaldet 👉 væsentlig Genmaicha Guide af japanske teeksperter. Vi forklarer hvad Genmaicha er i detaljer, hele produktionsprocessen og hvad du kan bruge den til. 

Visuelt udseende  

Genmaicha grøn te med ristede ris er måske en af de mest populære typer ristede teer rundt om i verden.

Det er let at få øje på på grund af de lyse orange korn af ristede ris eller "genmai" blandet i bladene. Denne te findes almindeligvis i tebutikker og caféer rundt om i verden! 

 

Smag 

Smagen af Genmaicha grøn te med ristede ris falder mere på disse stivelsesholdige kornnoter, som kan være ret beroligende. Tebladene og de ristede ris komplimenterer hinanden smukt, og denne te udvikler sig virkelig fra brygning til brygning. 

 

 

historie 

Genmaicha grøn te med ristede ris begyndte som en måde at komme igennem tider med økonomiske vanskeligheder. For at få teen til at holde længere, ville folk tilføje ristede ris til den. Dette gjorde det også nemmere at gå uden mad, da smagen af Genmaicha grøn te med ristede ris simulerede en dejlig varm skål med ris. I et senere afsnit vil vi vise dig hvordan man rister ris til te og lav din egen Genmaicha hjemme! 

Mens Genmaicha er den mest almindelige blandede te i Japan, Sencha er den mest almindelige te. Hvis du er interesseret i at lære forskellene mellem disse to teer, kan du lære alt om det i vores artikel 👉 Sencha vs Genmaicha

 

Kamairicha

Kamairicha er en japansk grøn te produceret ved pandestegning af teblade i de tidlige stadier af produktionen. Det er mest almindeligt produceret i den vestlige region af Japan. Kamairicha har en mildt ristet smag med mere søde og friske noter end bitre.

Men hvorfor er det Kamairicha , Hojicha eller Genmaicha grøn te producerer en brun kop te? Selvfølgelig fordi det er ristede teer, men ikke kun! Det er en ting, som folk spørger os ret ofte om, og vi besluttede at skrive en hel artikel for at dække emnet. I dette essay tager vi fat på, hvorfor det kan være. For at læse den, klik på linket til artiklen 👉 Hvorfor er min grønne te brun?

Visuelt udseende 

Kamairicha er kun delvist ristet te, så bladene vil ikke være helt så umiddelbart genkendelige i forhold til en fuldt ristet te ligesom Hojicha . Kamairicha vil normalt antage en lys, olivengrøn farve, og fordi bladene vendes i en varm pande, vil de have en krøllet form i stedet for de nåleformer, du vil se i en typisk Sencha eller Gyokuro . Selve teen vil have en smuk lys gylden farve.

 

Smag 

Smagen af Kamairicha er et sted midt imellem et ikke ristet te ligesom Sencha og en fuldt ud ristet te ligesom Hojicha . Du kan måske bemærke smag af cashew, karamel og ristede mandler på den varmere side. På den mere vegetabilske side kan du også få smagsnoter af tang og dampede grøntsager. Dette gør teen ret kompleks, da smagen udvikler sig fra brygning til brygning.

 

historie  

Pandebrændingsmetoden brugt til at lave Kamairicha begyndte at stige i popularitet i Kina i begyndelsen af Ming-dynastiet. I det 15. århundrede blev jerngryden introduceret til den sydlige ø Kyushu. I dag er dampmetoden mere populær i Japan, og pandebrændingsmetoden er mere populær i Kina, men i visse regioner kan du stadig finde Kamairicha bliver produceret. Det er derfor Kamairicha smager mere som en kinesisk grøn te end andre japanske grønne teer. 

 

Brændt Oolong te

Oolong er en traditionel semi-oxideret kinesisk te fremstillet gennem en proces, der inkluderer visning af planten under stærk sol og oxidation, før den krølles og vrides. De fleste oolong-teer, især de af god kvalitet, involverer unikke teplantekultivarer, der udelukkende bruges til bestemte sorter. Normalt er Oolong te ikke ristet, men nogle gange kan det være tilfældet.  

Visuelt udseende  

Roasted Oolong Tea er let at genkende på grund af dets mørkebrune krøllede blade. Når du brygger teen, kan den producere en spiritus overalt fra rav til rubin. Du kan enten finde den i strimmelformen, hvor bladene virker større eller kugleformen, hvor bladene fremstår mindre i stramtrullede piller. Brændt Oolong te er meget almindelig i både Taiwan og Kina, og det er det nu Brændt Oolong te er den mest almindelige form for oolong.

 

Smag 

Det første, der kommer til at tænke på, når du tænker på smagen af Brændt Oolong te er "toast". Smagen er ikke røget, men den har generelt denne varme ristede mandelsmag. Der kan være antydninger af sødme som honning eller brun farin, men det går for det meste denne grænse mellem nødde og en læskende astringens.

 

historie 

Ingen ved rigtig hvornår Brændt Oolong te begyndte at blive lavet. Det kom ud af en form for "mørk tidsalder", hvor ikke meget blev skrevet ned, men snarere gik gennem mund til mund. Den kulbageteknik, der bruges til at lave Brændt Oolong te begyndte som en måde at tørre teblade på i Fujian under de sene Ming- og Tidlige Qing-dynastier. Teen oxiderede utvivlsomt delvist under denne proces, og derefter blev oxidationen stoppet ved opvarmningen for at producere en delvist oxideret Brændt Oolong te. Disse ristede Oolong-te fra Wu Yi Shan fik navnet "wulong", hvilket betyder sort drage, fordi udseendet af de krøllede og snoede blade lignede udseendet af den mytiske kinesiske drage.

 

Sænker ristning af grøn te koffeinindholdet?

Under ristningsprocessen reduceres koffeinindholdet kun en smule. Grunden til at ristet te har en tendens til at have et meget lavere koffeinindhold sammenlignet med un ristet te skyldes faktisk ikke selve stegeprocessen, men derimod udvælgelsen af blade. EN ristet te er sandsynligvis lavet af ældre teblade, som dem der bruges til at lave bancha. De ældre teblade og stængler af teplanten er væsentligt lavere i koffein end de yngre blade plejede at lave Sencha , Gyokuro og matcha. Af denne grund, ristet te har en tendens til at have omkring halvdelen af koffeinen som en te lignende Sencha .  

Hvis du søger efter te med lavest koffein i Japan vil du gerne tage et kig på teer som bancha, Genmaicha , kukicha og Hojicha . Men hvad er de laveste koffein-teer? Find ud af svaret i vores artikel kaldet 👉 Laveste koffein te: fra lavest til højest.

 

Hvordan laver du din egen DIY ristet te? 

En stor ekstra bonus ved kukicha er, at du nemt kan bruge den til at stege din egen Hojicha derhjemme. Dette kan være svært at gøre med bladte, fordi bladene er lang tid om at varme op, og så har de en tendens til at brænde meget hurtigt. Fordi stilkene er lettere, steger de meget hurtigt og jævnt, hvilket gør dem nemme for en utrænet terister! Lad os dykke direkte ned i dette sjove kukicha-projekt.

 

Trin 1 - Vælg en god Kukicha til din ristede te

Til dette eksperiment er den bedste kukicha at lave hjemmelavet ristet te er den kukicha osada. Denne te har lidt tørrere smagsnoter, der oversættes meget godt, når den bliver en ristet te. Teen er meget let, og det er nemt at få en god stege på den. 

Kukicha sakamoto kan også fungere godt, men det er en meget sødere te. Når den er forvandlet til en ristet te, kukicha sakamoto giver en meget rigere og broderigere konsistens i teen. Selvom dette kan være sjovt for nogle tedrikkere, er det generelt ikke, hvad du ville finde i en ristet te, så det er bedst at starte ud med kukicha osada, hvis du kan.

 

Trin 2 - Varm panden op og forvandl din Kukicha til en ristet te 

Næste trin er at lægge din kukicha-te i gryden og tænde for varmen. Du kan starte med en høj varme for at få tingene i gang, men du vil have en medium varme under stegningsprocessen. Sørg for at være i et godt ventileret køkken, da dette kan sætte røgalarmen i gang!

Du kan opleve, at der ikke vil ske meget i omkring 5 minutter. Bare fortsæt med at vende bladene og se efter tegn på, at kukichaen skifter farver eller ryger. Når først stegningen starter, vil det virkelig ske på én gang, så du bliver nødt til febrilsk at begynde at vende dine blade på én gang.

Når stænglerne begynder at blive gulbrune, kan du med fordel slukke for varmen. Det er bedre at slukke for varmen for tidligt i stedet for for sent, da kukichaen vil fortsætte med at koge i gryden, selv efter at varmen er slukket. Prøv at være ekstra forsigtig her, ingen kan lide en over rristet te.

 

Trin 3 - Hæld din frisklavede ristede te i en Kyusu og nyd!

Når bladene er færdige, læg 5 gram i din tekande og tilbered din kop frisk ristet te! Sørg for at tage dig tid til virkelig at vurdere smagen af denne te, og se om du kan sammenligne den med andre ristet te ligesom Hojicha . Måske vil du give kukichaen en kraftigere eller lettere steg næste gang, eller måske er smagen helt rigtig! Uanset hvad der er tilfældet, kan du tilpasse dette overarbejde og blive bedre til kukicha-stegning!

 

DIY ristet te: forklarende video 

 

Hvordan rister man ris til te? 

Med populariteten af Genmaicha grøn te med ristede ris det er ingen overraskelse, at folk ofte spørger hvordan man rister ris til te. Der er mange opskrifter om hvordan man rister ris til te online, men mange af dem opnår ikke den konsistens, du ønsker for din Genmaicha . Først vil vi diskutere den almindelige, forkerte måde hvordan man rister ris til te, og så vil vi forsøge at finde den bedste måde hvordan man rister ris til te derhjemme.

 

Sådan rister du ris til te - Pan Method

Der er en grund til, at du simpelthen ikke kan bruge en pande til at varme tørre ris til at lave Genmaicha grøn te med ristede ris. Hvis du nogensinde tager et hurtigt kig på Genmaicha grøn te med ristede risdu vil bemærke, at riskornene er meget sprøde, og du kan endda knase dem i hånden. Hvis du prøver at stege tørre ris i din pande, vil du ende med en meget hård tør ris, der ikke fungerer godt i Genmaicha . Så hvad er svaret på, hvordan man rister ris til te? Det er lidt mere kompliceret, som du vil se i den næste metode.

 

Sådan rister du ris til te - Korrekt metode

For denne metode til, hvordan man rister ris til te, vil vi tage dig igennem hvert trin for at få den rette konsistens til din Genmaicha grøn te med ristede ris

Vælg hvide ris

Først vil du starte med hvide ris. Mens ordet genmai teknisk set betyder brune ris, er en bedre oversættelse ristet ris. Brune ris har et beskyttende skrog udenpå, som låser stivelsen fast. Når disse stivelser er kogt ordentligt, bliver de virkelig sprøde og lækre og det er derfor Genmaicha grøn te med ristede ris er altid lavet med hvide ris i stedet for brune.

Kom de hvide ris i en gryde eller en riskoger

Dernæst kan du putte de hvide ris i en gryde eller en riskoger og koge dem ligesom du plejer, bortset fra at denne gang skal du bruge den dobbelte mængde vand og vende den for at lave "klæbende" ris. Dernæst kan du placere denne ris på en silikonebagemåtte og lægge den i over ved 130 grader fahrenheit i cirka 2 timer. I stedet for at "koge" risene, tørrer du dem i det væsentlige. Sørg for at sprede risene ud, så de ikke ligger oven på hinanden.

Når det er tørt, kan du stege det op i en pande

Nu hvor risene er lidt tørre, kan du stege dem op i en pande. Når risene er færdige, får de en orangebrun farve og bliver en lille smule sprøde. Nu har du lært hvordan man rister ris til te og du kan tilføje denne lækre ristede ris til din yndlingsbancha eller Sencha at lave Genmaicha grøn te med ristede ris.

 

6 sundhedsmæssige fordele ved ristet te:

ristet te kan have et væld af fordele ved det. Lad os tage os tid til kort at dække et par af dem her.  

#1 Brændt te er ideel til koffeinfølsomheder 

ristede teer har en tendens til at være lavere i koffein, men de er stadig fyldt med smag. Dette gør dem til et godt valg for folk, der er følsomme over for koffein. Hvis du kan lide smagen af kaffe, men prøver at skære ned på koffein, ristet te kan også være et godt valg for dig. Smagen af ristet te minder meget om kaffe, men den har ikke al den koffein, der gør dig nervøs, så det kan være en god erstatning.

#2 Brændt te Lindrer stressede dage på kontoret eller derhjemme

ristet te er en meget beroligende og varmende te. I stedet for disse livlige, friske græsagtige smage har teen flere af disse beroligende karamel- eller chokoladesmag og aromaer. Dette kan være lige, hvad du har brug for, når du prøver at slappe af eller stresse af. 

#3 Brændt te Holder din hud klar og ungdommelig 

Ligesom andre typer grøn te, ristet te er fuld af antioxidanter, som kan hjælpe med at beskytte kroppen mod aldersrelaterede skader.  

#4 Brændt te Bekæmper forkølelse og holder dit immunforsvar stærkt

Det er ingen hemmelighed, at grøn te er fantastisk for immunsystemet, og ristede teer er ingen undtagelse. Disse ristede teer har katekiner i dem, som kan være gode i forkølelses- og influenzasæsonen, eller når du har det dårligt. 

#5 Brændt te Hjælper fordøjelsen 

Grøn te indeholder polyfenoler, der kan hjælpe med fordøjelsen. At drikke grøn te regelmæssigt kan hjælpe kroppen med at nedbryde maden mere effektivt og fordi ristet te er en type grøn te, kan det også være en god ting at drikke for din tarmsundhed. Forskere har også fundet ud af, at EGCG (Epigallocatechin gallate) kan hjælpe med at reducere betændelse i mave-tarmkanalen. 

#6 Brændt te hjælper med at beskytte dine tænder 

En ny undersøgelse, der for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Preventive Medicine, præsenterede de fordele, som te kan have på tænder og tandkød. Ifølge resultaterne af denne undersøgelse viste det sig, at folk, der drak grøn te, havde en overlegen mundsundhed sammenlignet med dem, der ikke drak grøn te. Forskerne teoretiserede, at de antimikrobielle molekyler kaldet katekiner, der findes i grøn te og oolong-te, var blandt årsagerne til den tilsyneladende forbedring af forsøgspersonernes mundsundhed. Katekiner har været kendt for at dræbe bakterier forbundet med huller i tænderne og tandkødssygdomme, hvilket kan forhindre tandtab og andre orale sundhedsproblemer.

 

hvad er Hojicha pulver?

Hojicha pulver er blevet populært at lave Hojicha lattes. Dette er i bund og grund en grund ristet te, på samme måde som matcha er en malet tencha-te. Selvom denne te er i pulverform som matcha, er smagsprofilen helt anderledes. Den kan få en meget kraftig, bitter og endda røget smagsprofil. Af denne grund anbefales det ikke, at du drikker det almindeligt, men snarere at du blander det med havremælk og sukker for at lave en Hojicha latte. 

 

Kan du riste andre teer?

Du kan lave andre typer ristet te hjemme ligesom vi gjorde med kukichaen. Under vores rejser rundt i Japan har vi oplevet stegt Genmaicha og endda en stegt Gyokuro ! Når du har fået erfaring med, hvordan du laver din egen ristet te derhjemme kan du begynde at eksperimentere med alle mulige forskellige teblandinger og se, hvilke du bedst kan lide!

 

Hvor er brændt te i Japan?

Spørgsmålet, hvor bliver ristet te produceret, har mange forskellige svar. For at opsummere er der 6 hovedregioner, hvor japansk te vokser: Shizuoka, Kagoshima, Kyoto, Kumamoto, Miyazaki og Mie Tea.

Hvis du vil lære mere om disse regioner og teproduktioner, anbefaler vi dig at læse artiklen 👉 hvor vokser japansk te? I denne artikel vil vi fokusere på de bedste ristede teområder: Takachiho og Shizuoka.

Brændt te i Takachiho

Her i Takachihos bjerge arbejder Mr. Issin hårdt på at lave smukt ristet te at dele med mennesker over hele verden. Mr. Issin bor på denne lille gård med sin familie i deres 200 år gamle hus. Lige ved siden af deres hus forvandler han teblade til denne utrolige ristet te ligesom Kamairicha , a delvist ristet te ind imellem Hojicha og Sencha . 

Som vi nævnte før, reducerer stegeprocessen mængden af polyfenoler i teen, så i stedet for at have denne stærke græsagtige smag, har den en varmere, mere chokoladeagtig smag. Med den delvist ristet te ( Kamairicha ) bladene ristes ved lavere varme i kortere tid og med det færdigristede Hojicha , bladene steges ved højere varme i længere tid. For at regulere temperaturen på gryden, kan Mr. Issin lade metallåget ligge på toppen for at fange mere varme og hæve temperaturen et par grader.

Fordi Kamairicha opvarmes under en mindre intens varme, bevarer den stadig nogle af sine grønnere smagsprofiler. Teen balancerer disse varme nøddeagtige smage med noter af spinat og endda et strejf af tang.

Brændt te i Shizuoka

På en af vores ture til Shizuoka mødtes vi med ejerne af Marufuku for at smage et par af deres teer. De henter deres te fra hele Japan og behandler den derefter i denne facilitet her. Efter en omhyggelig stegeproces producerer de dette utroligt fint Hojicha , a fuldt ud ristet te. Til vores besøg på anlægget besluttede de at koldbrygge noget af teen, som vi kunne prøve. 

Cold brewing ekstraherer flere af de søde komponenter fra bladene og mindre af bitterheden. Dette fungerer fantastisk til ristet te, især når det bliver lidt varmere ude. Denne koldbrygget Hojicha var sød og chokolade og er bestemt en lækker forkælelse, du kan tilføje til din rutine, hvis du har tid. Bare tilsæt nogle blade til en kande, hæld 500 ml koldt vand i og lad teen stå natten over. Om morgenen bør du have en forfriskende kande fyldt med kulde ristet te.

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4